Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Opiskelu

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: iibis: eräitä haikaralintuja
12 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 12/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Opiskelu tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Opiskelu kannattaa, mutta kaikkea ei voi eikä kannata osata. 4 044 lukijaa, joista 534 eli 13% on antanut arvosanan (7).

Opiskelu

Opiskelu on paitsi hyödyllistä – paitsi taloudellisesti – niin useimmiten myös aika mukavaa puuhaa. Etenkin korkeakouluissa ja yliopistoissa lisääntyneen vapauden takia. Ja vaikka ne ovat periaatteessa kaikille halukkaille auki – jos lukuintoa riittää – niin joillakin tuntuu olevan tästä jatkuvia ongelmia.

Oli se oma opiskeluala ihan mikä tahansa niin joskus tulee joku ja kysyy siitä jotain erityistä tietoa itseään varten, tai ihan uteliaisuudesta. Yleensä nähin osaa vastata ihan hyvin ja on mukavaakin huomata että onhan sitä jotain jäänyt päähänkin. Mutta kysymys voi sisältää myös sellaista jota ei tiedä, tai ehkä koko asiasta ei ole vielä tiedeyhteisössä yhteisymmärrystä tai sitä ei ole edes systemaattisesti tutkittu. Ja jos vastausta ei tiedä niin kommentti voi olla

“Aivan TURHAANKO sinuakin VEROVAROIN koulutettu kun et EDES TÄTÄ tiedä?”

Ja jos kysyy ihan mitä tahansa takaisin niin vastaus on yleensä että

“Ei MUN tarvikaan tietää, ei MUA ole koulutettu!”

Näin siitä huolimatta että yleensä on ainakin 12 vuotta valtion maksamia kouluja takana. Minkä tahansa alan tiedon määrä on niin suuri että asiantuntijatkaan eivät ole asiantuntijoita kuin hyvin suppealla alalla, ja siinäkään he eivät tiedä kaikkea. Sen sijaan asiantuntijat kyllä tietävät, mistä tiedon saa selville ja osaavat sen kaivaa esille. Tämä on monimutkaisempaa kuin Googlella hakea, sillä pitää tietää miten muut asiat siihen liittyvät, pitää tuntea alan sanasto ja osata suhteuttaa tulokset muihin asioihin. Sekä osata lukea kriittisesti.

Jos sitten sattuu saamaan mukavan koulutusta vastaavan työpaikan jossa viihtyy ja on tyytyväinen, on tämä sama ihminen kateellinen koska oma työtilanne ei ole niin suotuisa. Näin siitä huolimatta että kun otetaan huomioon loppujen lopuksi suhteellisen pieni palkkaero varsinkin naisvaltaisilla aloilla ja etenkin suhteessa opiskeluaikaa sekä se, että verot ovat suuremmat, ei opiskelu taloudellisesti kannata – enemmän rahaa ehtii käteen saamaan lyhyemmällä koulutuksella. Kommentti on silloin jotain

“Hyvähän SUN on kun on koulutus ja hyvä duuni ja rahaa, mutta toista se on mulla...”

-Aapo Puskala, 8.4.2002

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 12:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#77

Moi! Osuit aika ytimeen. Ei opiskelemaan pidä lähteä €uron kuvat silmissä, vaan pyrkiä vaan tekemään ja lukemaan sitä mikä itsestä tuntuu hyvältä ja haastavalta sekä olla välittämättä muiden kommenteista. Mun mielestä jos oikeasti on jostain kiinnotunut niin silloin jaksaa perehtyä aidosti aiheeseen ja kehittyä jossain vaiheessa 'asiantuntijaksi'. Ajattelematta menestystä ja pyrkimällä vain tekemään haluamiaan asioita vaikeuksista huolimatta johtaa mielestäni todennäköisemmin menestykseen kuin liiallinen menestyksen itsensä tavoittelu.

-Kari - psykologiaa opiskeleva insinöörin retale, 26.7.2002

#78

Menestyksen mittarina yleensä toimii parhaiten raha. Kai silläkin voi osoittaa opiskelusta saamansa hyöty. Oikeastaan iso tili on velvollisuus koulutetulle ihmiselle. Näin on enemmän verotettavaa tuloa. Onhan valtion opiskeluun sijoittama raha tuotettava sille jotakin. Opiskelijat ovat siis investointi valtiolta.

-J- kuinkas muuten kuin kauppakorkeakoulusta...

-Anonyymi, 20.8.2002

#141

Ei ole kovin re4ilua, että amiskan takajeejeet käy 3 vuotta metallipuolta ja kuitenkin tienaavat väh. 2 kertaa enemmän palkkaa kun esim. opettajat, joiden opiskeluun kuuluu n. 3 vuotta lukiota ja vielä kasvatustieteellinen koulutus päälle (en tiedä kauanko kestää, kenties 3-5 vvuotta)

-lukiolainen, 29.12.2002

#223

Monessa suhteessa samaa mieltä lukiolaisen kanssa. Opettajan koulutus kestää noi 6 vuotta, riippuu tahdista.

-yliopistoon aikanaan pyrkivä, 15.9.2003

#258

siis kukaanhan ei pakota menemään korkeakouluun..voi itkeä ihan itsekseen jos tuntuu siltä, ettei haluaisi siellä olla..AINA on vaihtoehto sille mitä teet. Ja

-Sartsa, 19.10.2003

#418

minusta opiskelu ei ole taloudellisesti kannattavaa, itse saisin esim. 2x enemmän työttömänä. ehkä ne rahat saan joskus tulevaisuudessa tienattua, siihen saakka kaurapuuroa ja makaronia.

-dult, 15.1.2004

#452

Jos jaksaa kouluttautua ns.paremmissa paikoissa niin SAATTAA saada parempipalkkaisen duunin

-Bitten, 27.1.2004

#534

Opiskelkaa niin paljon, ettei tarvitse katsoa ketään ylöspäin, ja sitten vielä enemmän, että ymmärtäisitte olla katsomatta muita alaspäin.

-feministi, 20.2.2004

#2154

Ei tämä minusta niinkään huono ole, mutta on opiskelu hyödyllistä taloudellisesti.

-yjtrtgydgdtgjh, 13.7.2005

#2925

Amiskan takajeejeet.. Itse opiskelen Kauppaopistolla datanomiksi viimeistä vuotta ja voisin kyllä palkata monet luokkatoverini heti töihin, sillä heillä on tietoa ja taitoa monista asioista, joita heiltä odotetaankin. Itse en siltikään halua jättää koulutustani tähän vaan lähden jatkamaan opintojani. Ja toisaalta minulle nyt oikeastaan on aivan sama, jos joku ruumiillista työtä tekevä tienaa paljon (ja vaikka itse arvostankin korkeastikoulutettuja ihmisiä).

-tyttä, 8.5.2006

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Opiskelu tai muista aiheista.