Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Itsemurha

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Pidätkö?


12 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 20/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Itsemurhasta, kuoleman toivomisesta ja Jumalasta. 3 140 lukijaa, joista 434 eli 14% on antanut arvosanan (7).

Itsemurha

Googlesta..

En tiedä eri uskontojen suhtautumisesta kuolemaan ja itsemurhaan, mutta sen tiedän, että joissakin uskonnoissa itsemurha on vakava synti.

Joskus tällaiseen uskontoon kuuluva ja tällaisen uskonnon arvoja kunnioittava ihminen haluaa kuolla. Hän haluaisi tehdä itsemurhan, mutta ei kuitenkaan tee sitä, koska itsemurha on niin suuri rikkomus Jumalan luomaa ja näin Jumalaa vastaan. Hän joutuisi kadotukseen.

Mutta jos ihminen tahtoisi silti kovasti kuolla.. Onko väärin häneltä, väärin hänen arvojaan ja Jumalaansa vastaan, toivoa hartaasti kuolemaa? Vaikka sitten onnettomuuden tai toisen ihmisen kautta.. Periaatehan on kuitenkin sama; itsemurhalla ja kuoleman toivomisella halutaan itseltä henki pois.

Onko tällainen ajattelu synti hänen arvojaan ja Jumalaansa vastaan? Tarkoittaako itsemurha ja oman kuoleman toivominen Jumalalle samaa asiaa?

Kysyn tätä teiltä, koska haluan kuulla teidän näkökantojanne asiaan. Oikeaa vastaustahan ei ole, kukaan ei voi tietää mitä Jumala ajattelee.

-yöpöllö, 14.9.2008

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 14 kommenttia
Kommentit
#9822

Raapustin jutun silkasta mielenkiinnosta, enkä halua teidän jumittuvan rikoksen, synnin tai kuoleman (jne.) sananmukaisiin merkityksiin. En myöskään halua kommentteja siitä kuinka kyseisen henkilön pitäisi hakeutua hoitoon tai kuinka hänen pitäisi tukeutua uskoonsa; tilanne on kuvitteellinen.

-yöpöllö, 14.9.2008

#9823

Melko tiivis kirjoitus ja aiheesta olisi saanut pienällä haulla varmaan paljon irti. Ymmärrän kuitenkin pointin ja se on hyvä. Länsimaisissa uskonnoissa itsemurha on usein synti, kun taas itämaisissa uskonnoissa ajatellaan usein, että itsemurha on kunniakas tapa päästä vaikeasta tilanteesta. Olen kirjoituksen esiin tuomassa dilemmassa ollut itsekin. Mutta itsemurha on yksilön oma valinta. Jos läheiseni tahtoisi tehdä itsemurhan, en tietenkään kannustaisi, mutta jos hän haluaisi tosissaan, ei minulla olisi asiaan sananvaltaa. Kukaan ei saa päättää syntymästään, jokainen siis päättäköön kuolemastaan.

-The Unfortunate One, 14.9.2008

#9824

En kieltämättä oikein ymmärrä mitä haluat kysyä tai minkälaisia näkökantoja haluat tutkia. Peruskysymyksesi tuntuu olevan se, että onko itsemurhan ajatteleminen yhtä paha teko kuin tämän ajatuksen toteuttaminen käytännössä. Esität tämän kysymyksen viitekehykseksi joko henkilön omat arvot tai hänen jumalansa. Menikö oikein tähän mennessä?

Se, että onko kuoleman toivominen vastoin yksilön arvoja on kai aika selkeästi faktakysymys – se joko on tai ei ole. Onko se “synti hänen jumalaansa vastaan”? Ko. henkilön jumala on itsessään meille arvoitus samoin kuin tämän hänen mielessään synnyttämän korkeamman voiman mietteet, toiveet tai moraalikäsitykset. Maailmassa on uskontoja ja muunlaisia auktoriteettejä jotka ovat historiassa kyllä yrittäneet tehdä ajattelustakin rikoksen. Jos ko. henkilö on päässään sellaisen ajatusrakennelman kehittänyt niin elämä kuulostaa aika kauhistuttavalta ja en sikäli ihmettele, että itsemurha tuntuu hyvältä ratkaisulta.

Mutta miksi kysyt? Onko jotenkin arvokasta tietää, ajatteleeko minun jumalani kyttyrää jo ajatuksistani vai vain teoistani? Jos hän on olemassa, eikö hänelle voi soittaa ja kysyä?

-K., 14.9.2008

#9826

The Unfortunate One: En oikein tiedä mitä tarkoita itämaisilla uskonnoilla, ilmeisesti et Lähi-Idän uskontoja kuitenkaan. Buddhalaisuudessa elämän tuhoaminen on aina negatiivista. Hindulaisuudessa nälkälakko ja siihen kuoleminen on hyväksyttävää, mutta se on kuitenkin hyvin tiukoilla ehdoilla hyväksyttävää, tällaisen itsemurhan pitää tapahtua hitaasti, asteittain ja oikena hetkenä elämässä – ei tuskasta ja ahdistuksesta vaan sisäisestä rauhoittumisesta. Nämä ovat tietysti yleistyksiä, ja en ole uskontotieteilijä.

-K., 14.9.2008

#9828

Ei, en meinannut hindulaisuutta ja buddhalaisuutta, vaan enemmänkin näitä Japanin alueella olevia uskontoja. Nimet nyt ovat vähän hukassa, mutta eikös siellä ole kaiken maailman harakirit ja seppukut? Vai onko tämä enemmänkin kulttuuriin, eikä uskontoon liittyvä asia? En ole uskontotieteilijä minäkään.

-The Unfortunate One, 15.9.2008

#9829

Seppuku ois mun mielestä kyllä enemmän kulttuurinen kuin uskonnollinen ilmiö. Japanissa on pääuskontoina shintolaisuus ja buddhalaisuus. Shintossakin itsensä tappaminen on niin paha teko että sitä ei ikinä tehdä temppelin alueella – näin käydessä vaaditaan päiväkausien erittäin monimutkaiset puhdistusrituaalit.

-K., 15.9.2008

#9830

Oudolla ja ehkä erheellisellä kuvitelmalla näkisin Jumalan epäonnistuneen luomistyössään, jos hän ensin loi ihmisen omaksi kuvakseen, ja sen jälkeen ihminen toivoo kuolevansa. Tällöin ihminen ei pitäisi Jumalallisen ulkokuorensa olemuksesta ja näkisi näin ollen itse Jumalankin, ainakin osittain epämieluisana. Tämä taas johtaisi siihen ettei kyseiselle ihmiselle olisi käytännössä merkitystä loukkaisiko hän Jumalaa itsemurhalla tai kuoleman toiveilla, koska hän jo loukkauksensa olisi tehnyt.

-Joshua Samola, 15.9.2008

#9831

Mutta jos jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, mistä tiedämme onko hän epäonnistunut? Ehkä jumala onkin itsetuhoinen ja masentunut avohoitopotilas – olisiko tässä syy miksi mm. Raamatussa jumala puhui tai muuten välitti mielipiteitään ihmisille jatkuvasti ja nyt hänestä ei pitkään aikaan ole kuultu mitään?

-K., 15.9.2008

#9832

Jos jumala loi ihmisen kuvakseen ja lähdemme sitä tällä tavalla johdattelemaan, jumalahan on koko ihmiskunta. Mitä hän tahtoo? Mistä hän pitää? Mistä hän ei pidä? Mikä on hänestä oikein, mikä väärin? Tämä vaihtelee ihmisestä ihmiseen hyvin voimakkaasti. Toisin sanoen jumala voisi olla mitä tahansa, vaikka George W. Bushin kaltainen.

-The Unfortunate One, 15.9.2008

#9844

jumalaa ei ole olemassa. jokainen saa kuolla milloin huvittaa...

--.-, 17.9.2008

#9847

--,- Kyse oli niistä jotka uskovat Jumalaan, ketkä missäkin muodossa. En usko, että tekstissä Jumalalla tarkoitettiin ainoastaan meidän Jumalana pitämäämme heppua. Jumaluutta on jos jonkinlaiseen lähtöön, aina toteemipaalusta jättimäisiin kivipäihin. Sitäpaitsi pieni perustelu olisi ollut paikallaan. Laitapa se kehiin niin saadaan lisää keskustelua, sinun niin sydäntä lähellä olevasta aiheesta;)

-Joshua Samola, 18.9.2008

#9865

Jos itsemurhan tehneellä ihmisellä on yksikin läheinen, joka tulisi hyvin surulliseksi miettiessään ettei voi koskaan enää puhua tai koskettaa tai nähdä tätä, oli teko väärin.

Jos itsemurhan tehneellä ihmisellä ei ole ketään, joka häntä kaipaisi, asia on ok.

-Thea, 22.9.2008

#9867

Thea, tämä suru ei varsinaisesti ole itsemurhan tehneen ongelma. Ei voi koko ajan koettaa tyydyttää kaikkia. Pukeutumistyylini varmaan ärsyttää joitakin, mutta ei se ole minun ongelmani. Sama pätee itsemurhaan. Kyllä varmaan joku tulee surulliseksi, mutta ei tämä ole itsemurhan tehneen murhe. Eihän siitä mitään tule jos pitää koko ajan kaikkien hyväksyä kaikki.

-The Unfortunate One, 22.9.2008

#12565

Lukekaa tekstini “Oikeutettu itsemurha” niin asia aukeaa laajemmalti. Siis oma mielipiteeni tulee julki. Toisto on tylsää jopa lauluissa:)

-Joshua Samola, 24.9.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.