Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Ohje alaikäisille

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Pidätkö?


4 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Media, TV tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Mihin Alko pyrkii tv -kampanjallaan? 4 109 lukijaa, joista 476 eli 12% on antanut arvosanan (8+).

Ohje alaikäisille

Kaste

Muutama päivä sitten näin televisiosta kummallisen Alkon teettämän tietoiskun.

Tässä tietoiskussa neljä nuorta, joista kaksi ilmeisesti alaikäisiä, menevät alkoon ostamaan alkoholijuomia. Kassaneidin ovelana tarkkaillessa tilannetta, ryhmän alaikäiset jäsenet valitsevat juomat, minkä jälkeen poistuvat liikkeestä. Kun ryhmän täysi-ikäiset jäsenet menevät maksamaan ostokset, kassaneiti ilmoittaa, ettei voi myydä heille, ennen kuin heidän kaupasta jo poistuneet seuralaisensakin todistavat ikänsä. Sankarimme tietenkin hölmistyvät tästä tiedosta ja juomat jäävät ostamatta.

Nähtyäni tämän tietoiskun, en ensin uhrannut sille montaakaan ajatusta. Vähän ajan kuluttua aloin kuitenkin ihmettelemään, mikä oli sen tarkoitus. Tietoiskun ainoa sisältöhän oli itselleni jo entuudestaan tuttu sääntö, että alkoholijuomia ei saa myydä edes täysi-ikäiselle, jos on oletettavissa, että juomat päätyvät alaikäisille. Tietoisku ei siis ollutkaan alkoholivalistusta, niin kuin ensin välinpitämättömänä ajattelin, sillä siinä ei puhuttu itse alkoholista mitään.

Hämmennyin, koska en keksinyt, mihin Alko tällä tietoiskullaan pyrki. Pitkään mietittyäni keksin sille vain yhden tarkoituksen: kertoa alaikäisille, että jos he haluavat saada hankittua alkoholijuomia, on heidän pysyttävä piilossa ja annettava täysi-ikäisten rauhassa ostaa ne heille. Alkohan saisi enemmän tuotteita myytyä, jos nuoret tietäisivät tietoiskussa esitellysta säännöstä... Yrittääkö Alko siis härskisti parantaa voittojaan kertomalla alaikäisille, miten he voivat hankkia alkoholijuomia?

(Mitään muuta tarkoitusta en ole tietoiskulle keksinyt. Jos joku keksii, pyydän häntä kirjoittamaan selityksensä kommentiksi tälle kirjoitukselle. Tietoisku jäi nimittäin ihmetyttämään minua paljon.)

-Pyhä Olavi, 16.10.2008

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 28 kommenttia
Kommentit
#10061

toi sai kyllä minutkin ajattelemaan, ei ole muuta mahollisuutta miten alaikäiset tuosta 'oppisivat'

-Lou, 16.10.2008

#10065

Toisaalta kyseessä on kuitenkin valtion monopoli, että eipä ne kait voittoon pääasiallisesti tähtää. Hmm. Kait?

-Tuntematon, 17.10.2008

#10067

Tuon kuvan tietoiskusta tosiaan saa – tosin luulisin että jokainen alkoholia kaipaava pentu ymmärtää muutenkin, ettei kannata näyttäytyä “hakumiehen” seurassa. En kuitenkaan usko, että mainosta suunnitellut kukkahattutäti olisi ollut ketunhäntä kainalossa liikkeellä.

Sen sijaan Alkon päätös kampanjoida televisiossa on kyseenalaista, eikä linjanveto voi olla tahaton. Viinaa ei saa mainostaa, mutta julkisuus tehoaa mukavasti pääkohderyhmään, jota muistutetaan Alkon olemassaolosta viattomilla tietoiskuilla. Alkon rooli voittoa tavoittelevana yrityksenä ja oman tuotteensa kulutushillitsijänä on kokonaisuudessaan naurettava.

-EiNo, 17.10.2008

#10073

lol varmaa joo kyllä, nyt kaiki tietä etä ei kannnata mennä tonne ostaa nestettä kavereitten kans lol ootsä ihan NooB

-lol, 17.10.2008

#10074

Heh. Itse pohdiskelin kyseisen mainoksen tiimoilta aikoinaan samaa asiaa, ja mieleeni muistuivat omakohtaiset, jo ajan saatossa kultaantuneet muistot, Alkon täräköistä myyjättäristä.

Tuskin Alko mainoksellaan suoranaisesti rahalliseen voittoon tähtää, mutta mainos toimii ainakin osviittaa antavana neuvona alaikäisten viinanhaku reissuille, kuten jo mainitsitkin. Liekö asia hyvä vai paha, siihen en kantaa ota, koska itsekin olen kersoille viinaa aikoinani kiikuttanut. Tosin silloin jo tiedettiin ettei nulikoiden kannata tulla edes viinakaupan läheisyyteen kun sitä ostamaan heille lähdettiin.

-Joshua Samola, 17.10.2008

#10075

Tuntematon, kyllä Alko on voittoa tavoitteleva ja sitä mukavasti tekevä yritys;

Vuoden 2007 avainluvut (Meur)

Liikevaihto 1067,5

Liikevaihto ilman valmisteveroa 582,3

Voitto ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja 73,7

Voittoa tuli siis karkeasti neljännesmiljoona jokaisena aukiolopäivänä. Puhdasta voittoa. Tai verottomasta liikevaihdosta 12,6 %. Valtiolle tilitettiin sen lisäksi miltei 500 M€ valmisteveroja.

Lähde:

Yksi Alkon arvosta on tuloksellisuus:

“Toimimme taloudellisesti ja tehokkaasti. Tehokkaalla ja taloudellisella toiminnalla turvataan liiketoiminnan kannattavuus.”

Lähde:

Mutta milläpä tehokkuutta sitä mittaisi, kun voi vapaasti hinnoitella tuotteensa syntyneiden kustannuksien perusteella.

-EiNo, 17.10.2008

#10076

“Toisaalta kyseessä on kuitenkin valtion monopoli, että eipä ne kait voittoon pääasiallisesti tähtää. Hmm. Kait?”

Joo, eihän se valtiokaan niillä rahoilla mitään tee...

-Atte, 17.10.2008

#10077

EiNon kielikuva kukkahattutädistä on raikkaampi kuin Alkon johdon hengitys :-p

-Orange, 17.10.2008

#10080

Ovelin alaikäisen Alko-ostosyritys on kieltämättä tämä:

Tyttö pukeutui niin vanhaksi kuin ikinä voi, eli mummoksi. Onnistui myös, sai ostettua!

-Kukkis, 18.10.2008

#10099

Atte, valtio tuskin hyötyisi alkoholin kulutuksen noususta, vaikka rahaa tulisikin enemmän. Sen jälkeen kasvaisi (rahan) tarve alkoholistien ja muiden alkoholin lieveilmiöiden hoitamiseen ja kurjuus lisääntyisi. Ja jos nuoria tässä tosiaan yritettäisiin houkutella alkoholin pariin, valtio menettäisi veronmaksajia alkoholikuolemien yms. muodossa. Tässä vain ajatuksia, mitään tilastoja tai varmistettuja syy-seuraus-yhteyksiä minulla ei ole esittää.

Veikkanpa, että tätä tietoiskua ei vain ole ajateltu tarpeeksi pitkälle, eikä takana ole mitään salaliittoa.

-Maria, 22.10.2008

#10102

Erittäin hyvä kommentti Marialta; kokonaiskuva kiteytettynä pariin virkkeeseen. Tällaisia on ilo lukea! Jos vastauksesi voisi arvostella, antaisin sille ensimmäisen kymppini. Miinus tulisi pienestä epäröinnistäsi ..ehkä :D

Erinomainen kommentti, kertakaikkiaan. I agree!

-EiNo, 22.10.2008

#10107

Voisiko olla mahdollista, että tietoiskun kohderyhmä ei ole nuoriso, vaan kukkahattutädit?

Alkolle luultavasti luodaan kovia paineita kahdelta suunnalta: toisaalta raittiusväki, toisaalta valtiovarainministeriö. Kumpaakin pitää lepyttää.

Valitettavasti maailma, jossa elämme, ei tunne sellaista asiaa kuin kokonaisetu. Oma etu ja osaoptimointi ovat meidän idealistien tuulimyllyjä.

-Orange, 24.10.2008

#10108

Hmmm..outoa sinäänsä, että moista asiaa täällä sankoin joukoin pohditaan. Tuskin viinanmyynti vähenee tai lisääntyy joka tapauksessa , oli mainos millainen vain. Jos Valtiolla olisi erittäin suuri tarve saada alaikäisten viinan kittaus kuriin niin asian tiimoille kehitettäisiin uusi, entistä tiukempi rangaistusmenetelmä.

Muutenkin olen “Silmä silmästä. Hammas hampaasta-ideologian” ihannoija. Jos haluaa tehdä rötöksiä, pieniä tai suuria, kannattaa opetella kiinnijäämättömyyden kultaiset säännöt ennen toimeen ryhtymistä.

Varkaus ei ole varkaus ennen kuin siitä kiinni jää! Omasta mielestäni!!!!!

Ja kyllähän se jo kieltolain aikaan huomattiin, että jos jotakin kielletään, alkaa ns. underground-toiminta kasvaa. Pennut hommaavat joka tapauksessa päihtymystä tuottavat eineensä jostain, vaikkapa Resilar-pullosta tai Esson bensamittarista;)

-Joshua Samola, 24.10.2008

#10109

Joshua, jälleen filosofiamme eroavat. Sanot:

“Varkaus ei ole varkaus ennen kuin siitä kiinni jää!”

Ei. No. Väitän vastaan:

“When you choose an action, you choose the consequences.”

-EiNo, 24.10.2008

#10110

Orange, olet vahvasti jäljillä.

-EiNo, 24.10.2008

#10112

Olen samaa mieltä kanssasi Eino, että pitää pystyä kantamaan tekojensa seuraukset. Mutta Kuten jo joskus olen maininnut, ettei esim. polkupyörän varastaminen toiselta henkilöltä aiheuta ongelmaa ennenkuin tämä toinen henkilö on pyöränsä katoamisen huomannut. Tähän saakka varkaus toimii ainoastaan positiivisena tekona varastajaa hyödyttäen, koska nyt “polkupyöräytyneenä” hän on onnellisempi. Ja rikoksen kohde taas hänkin onnellisen tietämätön kohtalostaan:)

-Joshua Samola, 25.10.2008

#10113

Joshua, rikos tapahtuu tekohetkellä, ei se siitä selittelemällä muutu. Varas ei voi tietää kuinka tarpeellinen polkypyörä omistajalleen on – ellei sitten varasta lähimmäisiltään, mikä nyt on lähinnä kuvottavaa.

Tekijä elää rikoksensa kanssa lopun ikänsä vaikkei kiinni jäisikään. Toleranssi tietty vaihtelee; jotakuta voi kaivella pienikin juttu, toinen ääripää ei ole piittaa lainkaan. Jammu Siltavuori ei mielestään tehnyt mitään pahaa. Tytöt vaan “kuolivat”:

Filosofiasi mukaan rikosta ei siis olisi tapahtunut mikäli Jammu ei olisi jäänyt kiinni.

Tämä menee kuitenkin aiheen ohi, ei tartuta sivuraiteille. Kirjoita alustus rikoksen olemuksesta, kommentoin mielelläni :)

-EiNo, 25.10.2008

#10114

OK. Rupeampa pyytämäsi laista kirjoitelmaa laatimaa. En siinäkään kuitenkaan anna alustusta tai kehoitusta rikosten aikaansaattamiseksi. mutta kerronpahan oman mielipiteeni rikosten ja niiden seurauksien taustoista, omaan tyyliini. Eli kerron omakohtaiset kokemukseni rosrvoilusta ja sen tiimoilta kiinnijäämisestä. Menee pari päivää, mutta eiköhän se sitten jo julkaisukelpoinen tekele ole.

-Joshua Samola, 26.10.2008

#10118

Joshua, odotan mielenkiinnolla sillä se on alue, josta minulla ei ole käytännön kokemusta.. mitä nyt rosvotuksi tulemisesta pikkuisen. Saadaan hyvä keskustelu pystyyn kun vähän provosoidaan :)

-EiNo, 27.10.2008

#10162

Melkein jo liityin tuohon Joshuan varastusfilosofia-keskusteluun, mutta taidankin odottaa, että sille saadaan oma kirjoitus.

Mitä tulee tuohon alko-juttuun tulee niin eikö jo pelkästään valtion alkoholimonopolin tarkoitus ole siinä, että sillä pyritään hillitsemään ihmisten alkoholinkäyttöä kansanterveydellisistä syistä. Olen täsmälleen samaa mieltä Marian kanssa. Ei ole mitään järkeä, että valtio pyrkii parantamaan alkoholinmyyntiään, kun sitä lailla yritetään vähentää.

Kyllä minä olen sitä mieltä, että tuo mainos on alkoholivalistusta tai ainakin se yrittää herättää ajatuksia alaikäisille välittämisestä. Eikä tuo mainos mitenkään alaikäisten alkoholinkäyttöä kasvata, sillä miten tämä muka herättäisi juomattomissa nuorissa halua ostaa alkoholia? Ja ryyppäävät nuoret nyt saavat sen viinansa lopulta joka tapauksessa ostettua.

-cheese, 28.10.2008

#10187

Siis kyllähän tietoiskun viesti on ainakin minulle päivänselvä, eli mikäli Alkossa asioivassa porukassa on mukana useampia henkilöitä joista vain yksi asioi kassalla, on muidenkin valmistauduttava todistamaan täysi-ikäisyytensä, eli toisin sanoen alaikäisillä ei ole asiaa koko myymälään. Tämä perustuu lakiin koska myyjää on lailla kielletty myymästä mikäli hän ei voi olla varma koko seurueen täysi-ikäisyydestä. Tottakai myyjä saa silloin tällöin haukkuja vihaisilta asiakkailta jotka eivät ole olleet tietoisia tästä lainsäädännöstä jota myyjä vain kuuliaisena pyrkii noudattamaan. Itseänikin otti kyllä kerran suunnattomasti päähän kun kanssani yhtä aikaa Alkossa oli pari nuorta tyyppiä jotka kävelivät ulos ostamatta mitään ja myyjä sitten kieltäytyi myymästä minulle koska epäili minus ostavan heille vaikken ollut koskaan edes ollut missään tekemisissä heidän kanssaan!

Yhteenvetona siis: ymmärrän kyllä viestin mutta kun se ei ilmeisesti mene kaikille perille niin huonosti on kampanjassa onnistuttu. Risuja Alkolle.

-Torvi, 31.10.2008

#10227

Harmittavan usein yhteiskunnassamme käytetään kieltopolitiikkaa. Ihmisiä pelotellaan rangaistuksilla ja se vaikuttaisikin välillä olevan ainut ennaltaehkäisykeino. Ei tuota ohjetta suunnattu alaikäisille.

-väsymyksen valtatie, 9.11.2008

#10302

“When you choose an action, you choose the consequences.”

Eikö ylläolevaa asiaa voisi ilmaista suomeksikin? Haluatteko englannin suomen viralliseksi kieleksi? Kehotan tällaisia ihmisiä muuttamaan esimerkiksi Yhdysvaltoihin.

-TermoS, 22.11.2008

#10303

Entä jos lainaus olisi latinaksi, mihin kehottaisit muuttamaan?

-Amicus curiae, 22.11.2008

#10552

Ei ole pahitteeksi osata englantia. Siitä on hyötyä, asuipa missä hyvänsä.

-Julli, 29.12.2008

#10600

Pyhä Olavi itse halveksuu tahalleen väärinymmärtäjiä ja sortuu siihen itsekin. Mainoksessa ei ollut tarkoitettuna (oletettavasti) mitään piilomerkityksiä.

-WegQ the Emperor, 8.1.2009

#11737

Mainos muistuttaa että aina Alkon ovista sisään kävellessä pitää olla henkkarit taskussa. Jonkun kerran olen ollut kavereiden kanssa liikkeellä, kaikki täysi-ikäisiä, mutta yhdellä ei papereita, hyllylle jäi juomat.

-Brix, 4.5.2009

#13969

Näin tämä ei ole, koska Alko on valtion yritys, joten se ei tuota voittoa muille kuin valtiolle. Valtio on taas säätänyt rajat itse.

-Tuntematon, 5.4.2011

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Media, TV tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: