Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Sosiaaliturvan ongelmia

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
15 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 16/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmämme on kallis ja tehoton. Lisäksi se tekee työelämään siirtymisen vaikeaksi. 3 443 lukijaa, joista 505 eli 15% on antanut arvosanan (7).

Sosiaaliturvan ongelmia

Suomi on hyvinvointivaltio kaikilla mittareilla, ja erittäinen oleellinen osa tätä on tulonsiirrot joilla taataan kaikille mahdollisuus sellaisiin tuloihin että välttävä eläminen yhteiskunnassa on mahdollista.

Meillä on kaikenlaisia sosiaalietuuksia:

  • Toimeentulotuki
  • Työttömyystuki
  • Opintotuki
  • Eläkemaksut
  • Sotilasavustus
  • Lapsilisä
  • Asumislisä
  • Lapsen kodinhoidon tuki
  • Asumistuki
  • Ja niin edelleen...

Tavoitteena on siis taata kaikille ainakin tarpeeksi rahaa ruokaan, asuntoon ja muuhun normaaliin elämiseen tarvittaviin kuluihin. Yleensä tämä tarkoittaa n. 200-600 euron kokoista perusosaa jonkin tuen muodossa ja erillistä tukea vuokran/asumisen maksamiseen. Tämä on siis käytännössä tulojen alaraja mihin joka ikinen suomalainen on vähintään oikeutettu tavalla tai toisella, oli hän sitten töissä, työtön, opiskelija, sairas, työnvieroksuja tai alkoholisti.

Nykyjärjestelmän toiminta

Järjestelmä toimii niin että yksilö hakee tietoa mihin etuuksiin hän on oikeutettu, hakee niitä oikealta sosiaaliturva-instanssilta ja instanssi tekee päätöksen tuen antamisesta sopivalle ajalle.

Kuulostaa helpolta, mutta todellisuudessa järjestelmästä on kehittynyt todella monimutkainen. Monissa tapauksissa hakija ei osaa hakea kaikkia tukia joihin hän olisi oikeutettu. Monimutkainen järjestelmä myös sisältää monia loukkuja, ja usein muodollisuuksien vuoksi tukia esimerkiksi peritään takaisin.

Järjestelmää pyritään erilaisilla lisäyksillä jatkuvasti viilaamaan mikä tekee siitä jatkuvasti monimutkaisemman, ja järjestelmä tarvitsee massiiviset tarkastustoimet jottei tukia käytettäisi väärin. Tämä on kansantaloudellisesti hyvin tehotonta, sillä kaikki tälläiseen työhön tarvittava työvoima on poissa muusta (tuottavasta) työstä. Monimutkainen tukiviidakko myös tekee tukien hakemisesta monimutkaista, alentavaa ja stressaavaa.

Esimerkiksi toimeentulotukea hakiessasi sinun on todistettava kurjuutesi, ja lopulta saatavan tuen määrä riippuu merkittävältä osin virkamiehen mielialasta. Ei ihmekään kun suomalaiset karsastavat “sossun luukulle” menoa, vaikka sille olisikin oikeaa tarvetta. Ennemmin pidetään kiinni omasta itsetunnosta kuin mennään valtion virastoon arvosteltavaksi.

Lisäksi merkittävä ongelma sosiaaliturvan varassa eläville on kannustinloukut, jotka pitävät heidät poissa matalapalkkaisista töistä.

Kannustinloukut

“Nykyinen palkkatulon ja sosiaaliturvan yhteensovittava järjestelmä ei läheskään kaikissa tapauksissa tue työhön menemistä. Työllistyminen ei lisää sosiaalitukia saavan perheen käytettävissä olevia tuloja tai lisää niitä hyvin vähän. Joissakin tilanteissa työhön meneminen voi jopa vähentää perheen kokonaistulojen määrää.”

-Suomen Yrittäjät [1]

Järjestelmä myös tekee kannustinloukkuja. Työttömyystuki on tästä paras esimerkki, työttömän työnhakijan ei yksinkertaisesti kannata ottaa vastaan työtä ellei sen kuukauden palkka ylitä merkittävästi olemassaolevia sosiaalietuuksia. Jos työttömänä vastaanotat työn jossa on pieni palkka/tai jonka kuukauden työaika on vähäinen, voi työtön jäädä lopulta jopa taloudellisesti tappiolle suhteessa siihen että hän olisi yhä työtön[1]. Työtön työnhakija (sekä jopa mahdollinen puoliso) kun menettää pääsääntöisesti oikeudet tukiin kun hän astuu työsuhteeseen.

Selvää on ettei tämä ole optimaalinen tilanne kenellekään. Työtön lähes poikkeuksetta haluaisi töihin, edes osa-aikaisena. Tämä on kuitenkin tehty taloudellisesti kannattamattomaksi matalapalkkaisissa/osa-aikaisissa töissä. Tästä asetelmasta kärsivät kaikki: työtön, potentiaalinen työnantaja sekä valtio.

Mitä tehtävissä?

Vaihtoehtoja on nähdäkseni kaksi; joko poistaa koko sosiaaliturvajärjestelmä (liberaalien yleinen näkemys), tai virtaviivaistaa/yksinkertaistaa järjestelmän toimintaa. Hallitukset ovat viimeiset vuosikymmenet yrittäneet tehdä järjestelmästä sellaista että sosiaalietuuksia maksetaan vain todelliseen tarpeeseen, mutta niin että se samalla kannustaisi työhön eikä syrjäyttäisi kansalaisia.

Näissä tavoitteissa on mielestäni epäonnistuttu. Päinvastoin järjestelmä on vain monimutkaistunut, seurauksena sen etääntyminen alkuperäisestä tarkoituksestaan. Järjestelmä on kallis, mutta silti se syrjäyttää ihmisiä työelämästä ja yhteiskunnasta. Suomi on jakautunut hyvin toimeentuleviin työläisiin, ja työttömiin/työelämästä syrjäytyneisiin. Kuilu näiden kahden välillä on hyvin suuri, ja se tuntuu kasvavan jatkuvasti.

Yksi ratkaisu sosiaaliturvamme nykyisiin ongelmiin voisi olla perustulo, josta voit lukea lisää toisessa kirjoituksessani.

Toinen mielenkiintoinen yritys saada työttömät töihin on Paltamon kunnan Työtä kaikille hanke, jossa kunta lupaa jokaiselle halukkaalle työpaikan. Itse en tosin kannata Paltamon hanketta isommassa mittakaavassa, mutta mielenkiintoinen hanke se on silti (idea on vähän samanlainen kuin 1980-luvun lopulla kokeiltu Rinteen malli Lex Leppäsen muodossa).

Näkemykset ja kokemukset sosiaaliturvastamme ovat tervetulleita kommentteina :)

Lähteet ja huomautukset

1. Suomen yrittäjät – Kannustinloukku-muistio sivu 2

-Kilgore, 7.3.2009

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 2 kommenttia
Kommentit
#11313

Oikein hyvä kirjoitus, mutta seuraavalle väitteelle kuuli mielellään perusteluita esimerkin muodossa.

“Esimerkiksi toimeentulotukea hakiessasi sinun on todistettava kurjuutesi, ja lopulta saatavan tuen määrä riippuu merkittävältä osin virkamiehen mielialasta.”

Itse ainakin haluaisin uskoa, jottei moinen ole mahdollista.

-jtr, 14.3.2009

#11315

jtr, ainakin itsellä piti toimeentuloatukea haettaessa tuoda usemman kuukauden tilitiedot että virkailija vakuuttui että olen todella rahan tarpeessa (sitä ennen elin lähes 6kk säästöillä joita olin säästänyt hyvin pitkään, tieten olisin voinut kikkailla tuon suhteen kuten useat tekevät, että olisin saanut toimeentulotukea jo aiemmin ilman omien säästöjen hupentumista). Sitten kyseltiin että mihinkäs sitä rahaa sitten tarvitaan, ja lopulta tuli myöntävä päätös mielivaltaisen oloiselle rahasummalle.

Netistä noita tarinoita löytyy miten samassa tilanteessa toiselta virkailijalta ei ole saatu tukea, ja toiselta on. Tuki on kuitenkin loppukädessä harkinnanvaraista, ja sen harkinnan tekee aina joku tietty virkailija.

Tietty voidaan kysyä miksi yleensäkin jouduin yleensäkin hakemaan toimeentulotukea, syynä siihen oli eräs kuoppa tukiviidakossa (olen joskus kuullut tälle jonkin mediaseksikkään nimenkin) jonka vuoksi en ollut oikeutettu työttömyyskorvaukseen tai muihin sosiaalietuuksiin vaikka töitä hainkin.

-Kilgore, 14.3.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.