Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Perustulo

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
12 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 9/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Perustulo, kansalaispalkka, negatiivinen tulovero. Konseptiin liittyy paljon mielikuvia, mutta mitkä olisivat sen todelliset vaikutukset Suomessa? 3 959 lukijaa, joista 521 eli 13% on antanut arvosanan (7+).

Perustulo

Esitin edellisessä kirjoituksessani “Sosiaaliturvan ongelmia” nykyisiin sosiaaliturvan ongelmiin yhdeksi ratkaisuksi perustuloa. Tässä erään perustulon toteutuksen idea lyhyesti:

  • Maksetaan kaikille sosiaaliturvan perusosa joka kuukausi (esim. 400-500e)
  • Verotetaan progressiivisesti/lineaarisesti tähän päälle tulevat palkkatulot

Käytännössä tämä siis tarkoittaisi että monet perusosan sosiaalietuudet voitaisiin lakkauttaa (työttyömyystuki, opintotuki, sotilasraha yms.) kun ne korvaisi suoraan kaikille maksettava perustulo.

Sosiaaliturvaa hyvätuloisille?

Entä sitten nykyiset keskituloiset sekä hyvätuloiset? Miksi heille maksettaisiin valtion toimesta sosiaaliturvaa; eiväthän he sitä tarvitse?

Perustulo voidaan toteuttaa niin etteivät hyvätuloiset oikeasti saisi tulosiirtoa valtiolta. Kun korjaisimme verotusta suhteessa nykyiseen, tietyssä tulopisteessä perustulo verotettaisiin suoraan takaisin valtiolle. Eli suhteessa nykyiseen keskituloiset ja tätä korkeampituloiset eivät käytännössä saisi yhtään nykyistä enemmän käteen; vaikka heille maksetaan valtiolta perustulo joka kuukausi, maksavat he sen välittömästi pois tuloistaan korkeampana veroprosenttina.


Kuvaaja perustulosta ja tuloverosta
Perustulomallissa työn tekeminen kannattaa aina
(kuva on yksinkertaistettu esimerkki, oikeastaan se kuvaa tarkemmin sanottuna negatiivista tuloveroa)

Hyödyt ovat selkeät ja välittömät:

  • Kaikki työnteko kannattaa, myös matalapalkkainen työ. Työstä maksetaan vain normaali tulovero, eikä se katkaise perustulon maksamista
  • Kitkee harmaata taloutta, tulojen pimittäminen etuuksien menettämisen toivossa muuttuu suurelta osin tarpeettomaksi (lisäksi tuloveron vaikutus matalapalkkaisissa töissä pienenee)
  • Järjestelmän yksinkertaistuessa byrokratiaviidakko vähenee ja virkamiehiä voidaan vapauttaa muihin, hyödyllisempiin töihin

Perustulon kustannukset

Kuinka kalliiksi tälläinen “holtiton” ilmaisen rahan jakaminen kaikille sitten tulisi? Ensimmäinen ajatus varmasti kaikilla on että hyvin kalliiksi (näin ainakin itse aluksi ajattelin). Mutta kun otetaan huomioon keski- ja hyvätuloisten tuloveron muutos (perustulo verotetaan valtiolle takaisin), vähentynyt byrokratian tarve, matalapalkkaisen työn parempi kannattavuus niin itseasiassa järjestelmä olisi nykyistä halvempi[4].

Vihreiden perustulomalli on kustannusneutraali (laskelmat tehty vuoden 2004 luvuilla). Vihreiden mallissa perustulo korvaa kaikki vähimmäisetuudet lukuunottamatta kansaneläkettä.


Vihreiden perustulomalli – Verojen, tulojen ja perustulon osuus eri palkoilla

Perustulo Suomessa

Suomessa on esitetty jo 1980-luvulla otettavaksi käyttöön perustuloa. Tällöin sen käyttöönottoa kannattivat jopa niin merkittävät puolueet kuin Keskusta ja Kokoomus[1]. SDP kuitenkin voitti vaalit, ja tyrmäsi perustuloehdotuksen.

Ajatus perustulosta unohdettiin poliittissa piireissä, ehkä johtuen sen huonosta soinnista 1990-luvun laman alla (ja SDP:n suuren valtakauden johdosta). Idea ei kuitenkaan ole unohtunut, esimerkiksi Bjorn Wahlroos on ilmoittanut kannattavansa perustulomallia. Osmo Soininvaara on myös tutkinut ja puhunut perustulon puolesta 90-luvulta lähtien. Vihreän liiton puheenjohtajana ollessaan hän oli vahvasti mukana tekemässä Vihreiden Perustulomallia[2]. Myös esimerkiksi Suomen Liberaalit, Vasemmistoliitto sekä Suomen Kommunistinen Puolue ovat ilmaisseet tukensa perustulolle sen jossain muodossa[3].

Yhteenveto

Perustulon käyttöönotto selkeyttäisi verotusta, poistaisi kannustinloukkuja, kannustaisi työttömät töihin ja vähentäisi byrokratian tarvetta merkittävästi. Tämän lisäksi se ei tulisi laisinkaan nykyistä järjestelmää kalliimmaksi (toteutuksesta riippuen).

Olisiko Suomi jo valmis siirtymään perustuloon?

Lähteet ja huomautukset

1. Ylioppilaslehti – Sadetanssi perustulon puolesta

2. Vihreät – Perustulo

3. Wikipedia – Perustulo

4. Vihreiden 400 euron perustulomalli on kustannusneutraali, vaikka siinä ei ole otettu huomioon harmaan talouden vähenemisvaikutusta tai työttömyyden pienentävää vaikutusta.

-Kilgore, 10.3.2009

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 10 kommenttia
Kommentit
#11301

Perustulo ja tasavero (silleen että vuodessa saa tienata x euroa ilman veroa ja sitten lopuista menee x% veroa) ja unohdetaan kaikki vammaiset vähennykset ja muut tuet.

Voitaisiin varmaan antaa kenkää aika monelle valtion virastoissa. Tämähän sopisi valtion “tehostamisohjelmaan” tosi hyvin ja samalla uhkaava työvoimapula hellittäisi.

-Tuomas, 11.3.2009

#11302

Erittäin selkeä teksti, jopa mä ymmärsin, vaikka taloushömppä ei helposti päähäni istukaan. Kirjoituksessa olisi ehkä tosin voinut myös esitellä perustuloon kohdistuvaa kritiikkiä.

-Rosa, 11.3.2009

#11303

Jos yhteiskunta olisi tiukempi eikä minkäänlaisia tukia ei jaettaisi kenellekkään, voisi saada ihmiset tekemään töitä ahkerammin. Tieto siitä että nälkäkuolema uhkaa jos et tee töitä saisi varmastikkin ihmiset asennoitumaan työhön eri tavalla. Tämä on vain protesti siihen että elinoloja yritetään saada paremmiksi kaikille erinäköisillä tuilla. Välillä pitää ajatella laatikon ulkopuolella ;)

-dali, 11.3.2009

#11748

“Jos yhteiskunta olisi tiukempi eikä minkäänlaisia tukia ei jaettaisi kenellekkään, voisi saada ihmiset tekemään töitä ahkerammin.”

[kärjistys] Ja tulos olisi mikä? Kannattavampaa olla matalapalkkatyössä kuin opiskella? Jos ei ole töitä, mutta pitäisi maksaa vuokra, niin mistä rahat? Vissiinkin varastamalla auto tai vaikka myymällä huumeita. Laatikon ulkopuolella taitaakin olla Yhdysvaltojen malli. [/kärjistys]

-grög, 7.5.2009

#12571

Nykyinen systeemi on täysin mätä ja järjettömän raskas. On esimerkiksi paljon kannattavampaa pitää kahta kämppää kuin muuttaa yhteen, jos toinen saa jotain kelan maksamaa rahaa ja toisella vähänkään kohtuulliset tulot. Enkä tarkoita Urpilaisen keskipalkkaa. Ei palvele mitään muuta kuin keplottelua.

-Joonas, 24.9.2009

#13341

Kolumni kannustinloukuista ja muista ongelmista, jotka perustulo ratkaisisi:

-Heikki, 18.2.2010

#13485

Täältä voi tarkastaa miten perustulo vaikuttaisi omiin tuloihin:

-STT, 16.4.2010

#13868

Nyt kun vaalit ovat taas tulossa, niin Vihreät kaivoivatkin perustulon vaalilupaustensa naftaliinista. Tosi tarmokkaasti ovatkin asiaa ajaneet, harmi vaan että ovat oppositiossa. Äänestetään vaan vihreitä, niin kaikki saavat rahaa, byrokratia loppuu ja maailma pelastuu.

-Uskooko tähän enää kukaan, 6.12.2010

#13869

“Äänestetään vaan vihreitä, niin kaikki saavat rahaa, byrokratia loppuu ja maailma pelastuu.”

Perustulo ei ole mikään täysin uusi ja mullistava keksintö. Kyseesä on vain tapa, jolla nykyistä sosiaalitukijärjestelmää voitaisiin selkeyttää ja siihen liittyvää työtaakkaa vähentää. Varallisuuden jaossa tuskin tapahtuisi suuria muutoksia.

Jotenkin näyttää siltä, että perustulon vastustajista kukaan ei edes tiedä, mikä perustulo on.

-Grulps, 7.12.2010

#14735

Minkä suuruinen perustulon tulisi olla? Tämä on sellainen ratkaiseva kysymys, joka määrittää koko suhtautumiseni kysymykseen perustulosta.

440€ ei riitä läheskään elämiseen kaupungeissa, ja 770€ taasen passivoi jo suuruudellaan, kun kahden hengen taloudessa 1540€ on enemmän kuin riittävästi elämiseen myös pk-seudulla.

Fiksuin ratkaisu tähän lienee se, että jokainen kunta maksaa omaa erillistä perustuloa, jolla reagoitaisiin mm asumisen suureen hintavaihteluun Suomessa, samalla kunnat saisivat myös syyn pyrkiä alentamaan asumis- ja muita elinkustannuksia alueellaan.

-Eezi, 23.3.2013

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: