Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Lama 2009

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
11 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 17/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Maailman talousjärjestelmä murtui ja kriisi alkoi. Kyseessä ei ole lyhytaikainen taantuma, vaan lama, josta ei ole paluuta menneeseen. Mitä nopeammin sopeudumme uuteen tilanteeseen, sen paremmin pärjäämme 12 323 lukijaa, joista 768 eli 6% on antanut arvosanan (7+).

Lama 2009

Lamasta selviäminen vaatii uutta ajattelua ja rohkeutta, eräänlaista sankaruutta

Maailman taloutta yli kaksikymmentä vuotta hallinnut järjestelmä, jossa rikkaiden maiden kuluttajat ostavat Aasiassa tuotettuja tavaroita ja aasialaiset sijoittavat voitot takaisin kuluttajien maihin, on tullut tiensä päähän. Amerikkalaiset kuluttajat, joiden harteilla rakennelma lepäsi, ovat lopettaneet kulutuksen. He ovat syvemmällä veloissa kuin muiden rikkaiden maiden velkaiset kuluttajat.

90- ja 2000-lukujen halvat dollarit loivat kuplalle mahdollisuuden syntyä ja poksahtaa ensimmäisenä USA:ssa. Matalat korot toivat rahaa markkinoille pitkän nousukauden aikana. Sille oli ottajia ja talous kukoisti. Valtioiden velvollisuus on säädellä rahan määrää, mutta ne antoivat pankkien luoda sitä vapaasti lisää. Osake- ja asuntokupla syntyi ja puhkesi, jolloin rahat katosivat, mutta kulutuksen estävä velka jäi.

Kuluttajien päätökset vaikuttavat kriisin kulkuun, joten valtio ja pankit esittävät positiivisia ennustuksia ja kehoittavat kuluttamaan. Valtiovarainministeriö arvio talouskasvuksi -4.4%, koska talous lähtee kasvuun tämän vuoden loppupuolella kun elvytys alkaa vaikuttaa. Edellisen laman aikana valtiovarainministeriön arviot BKT:n kasvusta olivat keskimäärin 5 prosenttiyksikköä väärin.

90-luvun alun lamassa sosiaalinen suojaverkko pääosin piti, sillä olimme lähes velattomia ja lainarahaa oli saatavilla kun verotulot tippuivat ja kulut nousivat. Nyt olemme velkaisia, lainarahasta kilpaillaan, valtion kulut ovat korkeat, emmekä pysty leikkaamaan niitä yli kahteen vuoteen, sillä se johtaisi vallan menetykseen tulevissa eduskuntavaaleissa. Lopulta voimme joutua karsimaan kuluja niin paljon, että hyvinvointiyhteiskunnasta ei enää voi puhua.

Talouskriisi

“Meillä ei ole tunnettua keinoa selvitä tästä kriisistä” Paul Krugman, Taloustieteen nobelisti 2008

Talouskriisejä on ollut useita ja jokainen on tuottanut korjauksen pankkijärjestelmään, jonka sivuvaikutukset ovat usein aiheuttaneet seuraavan kriisin. Tuoreimmissa talouskriisessä, Espanja 1977, Norja 1987, Suomi 1991, Ruotsi 1991 ja Japani 1992, tapahtui keskimäärin seuraavaa ennen käännettä parempaan:

 • BKT tippui kaksi vuotta
 • Asuntojen hinnat tippuvat 36% 5-6 vuoden aikana
 • Työttömyys nousi viisi vuotta, yhteensä 7 prosenttiyksikköä
 • Valtio velka nousi 85% kriisin kolmen ensimmäisen vuoden aikana pääasiassa verotulojen tippumisen takia
 • Osakekurssit tippuvat 55% 3.5 vuoden aikana

Ruotsin ja Suomen kriisit ratkesivat tuolloin kulujen leikkauksilla, talouden tehokkuuden parantamisella ja teknologiaviennillä. Tällä kertaa kriisi on maailmanlaajuinen, joten viennin lisääminen on vaikeaa. Näyttää siltä, että järjestelmän on muuttuttava toiseksi. Kriisi on kerran sukupolvessa tapahtuva suuri muutos, jonka seurauksena maailmantalouden rakenne muuttuu olennaisesti. Tämä merkitsee kulutuksen merkittävää ja pitkäaikaista tippumista.

Edellinen tällainen kriisi alkoi 1929. Tuolloin elvytys ei auttanut, kurjuus aiheutti levottomuuksia ja lama päättyi toiseen maailmansotaan kestettyään kymmenen vuotta. Tätä edeltävä maailmanlaajuinen lama oli 23 vuotta kestänyt Pitkä lama 1873 – 1896.

Entä Suomi?

“I don't need no arms around me, I don't need no drugs to calm me. I have seen the writing on the wall” Pink Floyd

Elvytysteorian keksijän, John Maynard Keynesin, mukaan valtio voi pehmentää talouden aaltoja säästämällä hyvinä aikoina ja elvyttämällä huonoina. Ennen 90-luvun lamaa julkinen velkamme oli 13 miljardia euroa, eli 15% BKT:stä ja laman aikana se nousi korkeimmillaan 56 miljardiin, eli 60% BKT:stä. Vain sotavuosina on velkamme ollut yhtä korkea. Kun nousukausi koitti oli aika maksaa velka pois.

Nousukaudella Lipposen ja Vanhasen hallitukset kuitenkin kasvattivat valtion kuluja, jotka nyt ovat inflaatiokorjattuna 50% korkeammat kuin ennen edellistä lamaa. Nousukauden tuomat rahat eivät riittäneet tähän ja velkamme nousi 63 miljardiin 2007. Kyseessä oli historiallinen rahapolitiikan muutos, sillä Suomen valtio on ollut käytännössä velaton rauhan aikana 1880 – 1991. Meillä olisi ollut varaa maksaa koko velka pois nousukaudella kuten Keynes ehdotti.

Nyt olemme viisi kertaa velkaisempia kuin ennen edellistä lamaa ja kulumme ovat 50% korkeammat. Myös kotitalouksiemme velka on noussut vastaavasti ja oli kesällä 2008 91 miljardia.

Lähes kaikki kehittyneet maat ja niiden asukkaat ovat velkaantuneet samaan tyyliin. Rikkaat valtiot velkaantuivat 90-luvun alun taantuman aikana, mutta vain muutamat maksoivat velkojaan takaisin nousukauden aikana.

Velka/BKT
199020072013
Suomi15%33%50%
EU-59%-
Saksa41%62%-
Ranska39%64%-
USA55%65%96%
Japani68%170%-
Tanska70%26%-

Nyt 5% valtion budjetista menee korkojen maksuun. Summa on yhtä suuri kuin maataloustukemme. Jos velkaannumme valtiovarainministerin arvioimalla tavalla, niin neljän vuoden kuluttua budjetista menee 10% – 15% korkoihin. Summa vastaa Suomessa annettavan opetuksen kustannuksia.

Kriisi iskee erityisesti vientiin, josta Suomi on riippuvainen. Vienti tuo 45% BKT:stämme ja se tippuu 20%:n vuosivauhtia. Vientikeskeisen Saksan talous kutistuu 8% vuosivauhtia kun EU:n keskiarvo on 6%. Viennin perusteella arvioiden BKT:mme tippuu tänä vuonna 5% – 10%.

Vienti
Vienti/BKTViennin laskuBKT:n lasku
Suomi45%-20% vuodessa-
Ruotsi45%--
Saksa40%-7% 3 kk:ssa-2% 3 kk:ssa
USA8%--6% vuodessa
Japani14%-46% vuodessa-3.3% 3 kk:ssa
Kiina36%-25% vuodessa-

Työttömyys reagoi lamaan muutaman vuoden viiveellä ja nousee huippuunsa n. 2012. 90-luvun lamassa työttömyys nousi yli 15%:n kolmantena lamavuonna ja pysyi korkeana neljä vuotta.

Viivästyneet säästöt

“Menoja ja etuuksia emme halua missään nimessä leikata” Valtiovarainministeri Jyrki Katainen

Vallassa olevan tärkein tehtävä on vallassa pysyminen. Koska eduskuntavaalit ovat 2011, ei valtion kuluihin voi tehdä olennaisia leikkauksia ennen sitä. Päinvastoin, hallitus suuntaa olennaisen osan elvytysrahaa omille eturyhmilleen ja pitää muiden edut entisenlaisina. Uusi eduskunta järjestäytyy keväällä 2011 ja ehtii säätää säästölakeja loppuvuonna kun kolme lamavuotta on takana. Viivästysten takia joudumme säästämään tilanteessa, jossa tulomme ovat tippuneet, kulumme nousseet ja velkamme ehkä jo kaksinkertaistunut.

Rahojemme riittäminen hyvinvointiyhteiskuntaan oli kyseenalaista jo tavallisessa taloustilanteessa. Nyt voi käydä niin, että rahat eivät riitä.

Pankkien ja valtioiden konkurssit

“Kun kuluttajat lopettavat tarpeettomien kamojen ostamisen rahalla, jota heillä ei ole, olemme kaikki tuhoon tuomittuja” Bill Bonner

Pankkien puute on Suomen vahvuus. Myimme edellisen laman aikana isot pankkimme ulkomaille ja meille jäi paikallisia peruspankkeja, jotka eivät osallistuneet kuplan rahoittamiseen. Yleensä euroopan pankit:

 • Osallistuivat jenkkien sub-prime kriisiin
 • Rahoittivat euroopan asuntokuplia
 • Ovat jenkkipankkeja tuplasti velkaisempia
 • Ovat lainanneet 1700 miljardia nyt maksukyvyttömään Itä-Eurooppaan
 • Ovat usein velkaa kotimaansa BKT:n verran

Koska talletukset ovat lainoja pankille, ne saa takaisin pankin kaaduttua vain talletusuojalla, joka kattaa Suomessa 50,000 euroa per tili. Valtio takaa pankkitalletuksia ja pankkien velkapapereita n. 100 miljardiin euroon asti, mutta talletussuojarahastossa on 1.1% suojattavista rahoista. Muualla tilanne on vastaava. Jos useita pankkeja kaatuu, niin valtiot eivät pysty lainaamaan rahoja takauksien maksamiseksi. Esim. laaja tilien tyhjennys saisi pankin konkurssiin. Tällöin valtiolle ei jää muuta mahdollisuutta kuin jäädyttää tilit.

Jos pankkeja kaatuu lähellä konkurssia olevissa maissa, kuten Irlanti, Kreikka, Espanja, Italia, Itävalta ja Englanti, niin voi olla että maa ei saa enää lainaa, jota tarvitsee toimintansa pyörittämiseen.

Levottomuudet

“Rajoittamattomalla taloudellisella kasvulla voi rauhoittaa tyytymättömät ja samalla pitää yllä etuoikeuksia” Noam Chomsky

Pitkän nousukauden aikana poliittinen ja taloudellinen eliitti ovat muuttaneet edustuksellisia demokratiota lähemmäksi harvainvaltoja. Kreikassa ja Latviassa on jo ollut väkivaltaisia mielenosoituksia vallan keskittymistä vastaan. Suomessa vallan keskittyminen näkyy eliitin välinpitämättömyytenä lakeja kohtaan. Esim.

Eliitin pyrkimys turvaamaan omat ja eturyhmänsä edut korostaa epätasapainoa. Esim. hallituksen ehdotus eläkeiän nostamisesta 65 vuoteen ei koskenut kansandustajien ikä-riippumatonta sopeutumiseläkettä, eikä maaviljelijöiden mahdollisuutta siirtyä eläkkeelle 56-vuotiaina. Kun työttömyys, köyhyys ja etujen leikkaukset painavat mieltä, niin jopa suomalaiset voivat hermostua, jos tuntuu siltä, että eliitti käyttää valtiota vain omien etujensa ajamiseen.

Terrorismiin valmistautuneella hallituksella on hyvät mahdollisuudet lopettaa levottomuudet voimalla. Myös uudet lait auttavat kansan kurissapitämisessä:

Väkivallan käyttö, kuten Smash Asem mielenosoituksen keskeyttämisessä, voi kärjistää tilanteen. Nousukauden lopussa Suomessa oli lähes miljoona pienituloista ja 1.6 miljoonaa käsiasetta.

Velan maksu

“20 askelta veloista selviämiseen. 1. Älä ota lisää velkaa” Dumb Little Man

Kriisin olennainen syy, liiallinen velka, pitää ratkaista ennen kuin uusi nousu alkaa rikkaissa maissa. Tähän on kuusi tapaa:

 • Pankit ja yritykset päästetään konkurssiin. Lamasta tulee syvä ja lyhyt. Valtiot jäävät velkaisiksi
 • Pankit ja valtiot pidetään pystyssä lainarahalla, joka maksetaan takaisin korkeina veroina
 • Valtio painaa lisää rahaa ja maksaa velat sillä
 • Valtiot myyvät kansallista omaisuutta velanmaksuksi
 • Velkojen maksu laiminlyödään
 • Jokin uusi keksintö tehostaa taloutta niin paljon, että rahat riittävät kuluttamiseen ja velkojen maksuun

Historian perusteella todennäköisin velkojen hoitotapa on inflaatio ja verojen korotukset.

Inflaatio

“Inflaatio on verottamista ilman lainsäädäntöä” Milton Friedman

Inflaatiolla on neljä vastustamatonta ominaisuutta.

 • Velka on helppo maksaa, kunhan se on omassa valuutassa
 • Kenenkään etuja ei tarvitse leikata
 • Rahan vaihtokurssi laskee ja vienti alkaa vetää
 • Valtion valta laajenee

Inflaation on suosittu, mm. Suomi painoi säännöllisesti ylimääräistä rahaa niin kauan kuin se oli mahdollista. Markan keskimääräinen inflaatio kymmenen euroa edeltäneen vuoden ajalta oli 7%. Kun siirryimme euroon, niin kymmenen seuraavan vuoden inflaatio oli keskimäärin 1.7%.

Inflaatio on kierre, kun raha menettää arvoaan, sillä pitää ostaa jotakin nopeasti, jolloin hinnat nousevat. Jos palkat eivät nouse samaan tahtiin hintojen kanssa niin monille tulee vaikeuksia ostaa perushyödykkeitä. Valtion ratkaisu on usein hintojen ja palkkojen säännöstely. Tämä aiheuttaa hyödykkeiden katoamisen markkinoilta ja mustan pörssin synnyn, johon valtio yleensä reagoi hyödykkeiden säännöstelyllä. Yleensä inflaation haitat poistaa vain rahan painamisen rajoittaminen ja säännöstelystä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Kun rahalla ei ole kysyntää ja konkurssit tuhoavat sitä, niin inflaatio pysyy hitaana, mahdollisesti negatiivisena kunnes valtion painamat rahat pääsevät talouteen. Kun merkkejä inflaatiosta alkaa näkyä, se voi kiihtyä nopeasti. Tavallisen ihmisen kannalta inflaatio toimii kuten vero. Valtio painaa ja käyttää katteetonta rahaa, jolloin palkan ostovoima pienenee saman verran kuin ylimääräistä rahaa painetaan.

Hallituksen suunnitelma

“Elvytys on suurelta osin psykologiaa” Pääministeri Matti Vanhanen

Jos laman syy on maailmantalouden pysyvä muutos, eikä häiriö, niin elvytyspaketti ja kulujen pitäminen ennallaan viivästyttää ja paisuttaa kriisiä. Turun yliopiston Professori Matti Virén: “On täysin korrektia edellyttää säästöjä myös laman aikana, jos on ilmeistä, että taloutta on kohdannut pysyvä negatiivisen sokki.”

Suomen elvytyspaketti jakaa rahaa sinne missä se tuottaa eniten työpaikkoja. Esim. teiden rakentamiseen syrjäseuduille ja Svenska Teaternin peruskorjaukseen. Tällainen lainarahalla tehty ns. lapioelvytys nostaa velkaamme, mutta ei auta meitä ansaitsemaan lisää.

Japani elvytti monilla rakennustöillä, jotka toivat töitä, mutta eivät parantaneet talouden tehokkuutta. Ne vaikuttivat elvyttävästi, mutta vain niin kauan kuin niihin käytettiin rahaa. Kun rahaa oli mennyt tarpeeksi, valtio lopetti elvyttämisen ja nosti veroja peläten inflaatiota. Michael Bordo, Taloustieteen professori, Rutgers Yliopisto

Jos matalasuhdanne on lyhyt, alle 5-vuotta, niin elvytyksen tulee olla nopeaa, jotta se ei vaikuta vasta seuraavana nousukautena. Valtiot ovat kuitenkin hitaita, koska suunnitelmia ei ollut valmiina. Esim. USA:n elvytyspaketista vain puolet vaikuttaa ensimmäisen viiden vuoden aikana. Elvytys onkin suurelta osin psykologiaa, se parantaa tilannetta luomalla mielikuvan työstä ja rahasta; hyvistä ajoista, jolloin kuluttajat innostuvat ostamaan.

Ensimmäiset elvytysyritykset eivät auttaneet. Keskuspankit lainasivat pankeille halpaa rahaa ja alensivat korkoja toivoen pankkien lainaavan rahaa eteenpäin. Pankit kuitenkin lainasivat rahat takaisin elvyttäville valtioille korkeammalla korolla.

Ehdotus

“Osta sateenvarjo kun aurinko paistaa” Warren Buffett

Kodin ja valtion taloudessa pätevät samat perussäännöt. Kun tulot tippuvat reilusti kannattaa rahaa käyttää tulonhankkimiskyvyn parantamiseen, esim. uuden ammatin opiskeluun. Kuluja, jotka eivät vaikuta tulojen hankkimiseen pitää karsia.

Valtiolla karsittavaa on paljon, sillä 20% – 30% budjetista on eturyhmille myönnettyjen etuoikeuksien kustannuksia. Etuoikeudet kalliita ja taloudellisesti tehottomia, sillä useimmiten etuyhmän niistä saama hyöty on pienempi kuin etuoikeuden muille aiheuttama haitta.

Taloutta voi tehostaa antamalla ihmisille vapauden hoitaa asiat paremmin. Esim.

 • Kauppojen aukiolo-aikojen vapautus
 • Reseptivapaiden lääkkeiden myynnin salliminen kaupoissa
 • Taksin ajamisen salliminen ilman kilpailevien taksiyrittäjien harkintaa
 • Eläkkeentarjonnan avaaminen kilpailulle
 • Yleissitovuuden poistaminen
 • Henkilökohtaisen konkurssin salliminen

Ehdotan, että hallitus järjestää sitovan kansanäänestyksen lamasta selviämisestä. Miten tehostamme taloutta, lainaammeko rahaa, missä säästämme, jne. Näin voimme tehdä vaikeat päätökset nopeammin ja niillä on enemmistön hyväksyntä. Tällöin hallituksen tehtävä on jakaa kaikille puolueeton selvitys tärkeimmistä kysymyksistä, ratkaisuvaihtoehdoista ja niiden seurauksista.

-Teemu, 14.3.2009

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 212 kommenttia
Kommentit
#11316

The Venus Project esittelee rahatalouden ongelmia ja ehdottaa kokonaan rahasta luopumista. Projektia ja siihen liittyviä asioita kesitellään myös Zeitgeist: Addendum -elokuvassa.

Youtubesta löytyy viiteen osaan jaettu dokumentti, jossa selitetään, miksi velka kasvaa jatkuvasti.

-Grulps, 14.3.2009

#11317

Täytyy myöntää että suuri osa kirjotuksesta meni minulla yli hilseen, kuten yleensä kun kyseessä on ekonominen ilmiö.

Lähinnä pallo hukkuu siinä että en ymmärrä mihin kaikki raha häviää? Velkaa olllaan mutta kenelle? Joltainhan se raha on pitänyt lainata niin kenellä ne miljardit tällä hetkellä on?

Ja mikä on henkilökohtainen konkurssi?

-J, 14.3.2009

#11318

J: Maailman rahasta on hävinnyt n. 40%. Se on kadonnut kiinteistöjen, osakkeiden, jne arvonlaskuun ja velkoihin, joita ei maksettu. Suuri osa tästä rahasta oli velkarahaa.

Kenelle olemme velkaa? Suomi myy velkakirjojaan eniten tarjoaville. Useat pankit, eläkerahastot, jne. ostavat niitä. Kiina on Yhdysvaltain selvästi suurin velkoja. Valtio ei tietääkseni kerro velan omistajien tietoja.

Henkilökohtainen konkurssi on sama kuin yrityksen konkurssi, mutta henkilölle. Jos epäonnistut, niin lähes kaikki kamasi myydään velkojen maksuksi, mutta sen jälkeen olet vapaa veloistasi ja voit aloittaa uudestaan.

-Teemu, 15.3.2009

#11320

Mielestäni viime laman suurin vääryys oli juuri henkilökohtaisen konkurssin puuttuminen. Konkurssiin menneiden yrittäjien velat siirrettiin lainan myöntäneen pankin taseesta valtion perustamaan roskapankki Arsenaliin . Siis yritys meni konkurssiin, mutta sen maksamattomat velat jäivät yrittäjän kontolle. Arsenal peri saataviaan aktiivisesti ulosottoteitse. Sen tappiot rahoitettiin valtion velkaa lisäämällä.

Kun 90-luvun pankkikriisi lopulta hellitti, Suomen valtio myi Arsenalin ulosottosaatavat ulkomaisille sijoittajille murto-osasta niiden nimellisarvosta. Tietenkään velallisille ei annettu mahdollisuutta ostaa itseään vapaaksi samaan hintaan. Samaan aikaan Suomen herrat antoivat kaverinsa Uffe Sundqvistin vahingonkorvausvelat anteeksi.

Laman takia ylivelkaantuneita nöyryytettiin tarpeettomasti. Pitämällä ylivoimaisen suuria summia ulosotossa, varmistettiin ettei heistä ole nousukauden koittaessa enää yrittäjiksi tai työntekijöiksi. Valtio siis kusi omille kintuilleen. Se joutui joka tapauksessa ottamaan ongelmaluotot vastattavakseen, mutta vielä sen lisäksi laittoi alkuperäisen velallisen tilanteeseen, jossa hän ei enää koskaan tule tekemään työtä (=maksamaan veroja). Näin toimimalla jo ennestäänkin heikko huoltosuhde (elättäjät vs. elätit) huononi lisää.

Tilanne on parantunut. Nykyisin ylivelkaantunut voi hakeutua velkasaneeraukseen ja oikeuden päätöksen saanut velka vanhenee 15 vuodessa. Ylitsepääsemättömiin velkoihin joutuneen saaminen mahdollisimman nopeasti takaisin työelämään on eläkeiän korottamista tehokkaampi tapa paikata valtiontaloutta.

-Orange, 15.3.2009

#11329

Se miksi velkoja ei missään nimessä haluttu antaa anteeksi, perustui pääosin kostoon. SDP ja kumppanit pitivät konkurssiin menneitä yrittäjiä jotenkin syyllisinä lamaan ja pitivät huolen, että heitä enää koskaan näy firmojen johdossa. Tyhmäähän se oli ja on mutta vähän yli 20% kansasta oli samaa mieltä. Tämä tietysti saattoi johtua siitä, että media oli aika tiukasti asiasta hiljaa, joten en tiedä kuinka suuri osa suomalaisista vielä tänäkään päivänä oikein tietää mitä tapahtui.

Hyvä ja selkeä kirjoitus. Teemu se jaksaa.

-Tuomas, 16.3.2009

#11330

Erinomainen kirjoitus, täyttä asiaa. Tosin ehkä liikaakin, itsellä tuli infoähky ja piti lukea tämä kahdessa osassa (olisin tulostanut ja lukenut paperilta jos olisi sellainen ollut). Mutta mitä pikkuasioista, kiitokset hyvästä kirjoituksesta :)

-Kilgore, 16.3.2009

#11335

Teksti on tosiaan pitkä nettiin. Ruudulta näkee kerrallaan vain noin 15% tekstistä, joka haittaa kokonaisuuden hahmottamista. Pitkä teksti sopii paremmin lehteen tai kirjaan. Tällöin juttua voi silmäillä eri kohdista hukkaamatta kohtaa jota on lukemassa.

Tuntuu siltä, että noin 1500 sanaa on maksimi, jonka nettiin voi laittaa. Esim. Peruskoulu-tekstissä on 1500, mutta tässä melkein 1900.

Ehkä kirjoituksesta pitäisi karsia kappaleet:

- Pankkien ja valtioiden konkurssit

- Levottomuudet

- Velat

- Inflaatio

Tällöin juttu keskittyisi enemmän Suomen tilanteeseen ja olisi melkein puolta lyhyempi. Noissa kappaleissa on lähinnä arvailua siitä, mitä voi käydä ja mikä on todennäköinen tapa velasta pääsemiselle.

-Teemu, 17.3.2009

#11336

Off topic: Lyhentäsisvimma laskee netin arvostusta?

-Tää, 17.3.2009

#11339

Tää:n linkistä selviää, että pitkät tekstit menestyvät netissä yhtä hyvin kuin lehdissä tai kirjoissa. Niitä pitää vain ryhmitellä eri tavalla, jakaa osiin lainausten, kuvien ja otsikoiden avulla.

Ehkä Agoran teksteihin voisi halutessaan laittaa kuvan per kappale? Tämä kuuluu kyllä Kilgoren “Parannusehdotuksia Agoraan”-jutun alle.

-Teemu, 17.3.2009

#11340

Suunnittelen mittaavani lamaan liittyviä asioita päivän kysymyksillä. Aihe on laaja, joten kysymyksiä on tulee monta.

Ideoita:

1. Kenen syytä kriisi on:

- Valtion

- Pankkien

- Kapitalismi ei toimi

- Kuluttajien

- Amerikkalaisten

- Kiinalaisten

2. Kenellä on kyky ratkaista kriisi:

- Valtioden johtajilla

- Yritysjohtajilla

- Sijoittajilla

- Kansalla

- Kaikilla yhdessä

- Ei kenelläkään

3. Valtion tulee

- Elvyttää, niin että käytetty raha tuottaa mahdollisimman paljon työtä (Valtio)

- Elvyttää, niin että käytetty raha tehostaa taloutta mahdollisimman paljon (Teksti)

- Yrittää pitää kulut tulojen suuruisina

- Lainata rahaa

Onko kellään ideoita tai ehdotuksia?

-Teemu, 17.3.2009

#11341

1. kenen syytä kriisi on:

vois laittaa kapitalismin tilalle “nykyisen kapitalismin” tai vaikka molemmat jos siltä tuntuu :D

-dali, 17.3.2009

#11343

1.

- Globalisaation. Juuri globaalisaatio mahdollisti sub-prime kriisin paisumisen pandemiaksi.

- Yritysjohtajien vääränlainen palkitseminen = omistajien lyhytnäköinen ahneus. Kvartaalikapitalismi palkitsee johtajat runsaskätisesti siitä että lakaisevat ongelmat maton alle ja vaikkapa luovalla kirjanpidolla taikovat hyvän tuloksen seuraavaan osavuosikatsaukseen. Se että kehitys johtaa romahdukseen ei tunnu kiinnostavan.

- Bailout paketit. Tai siis tieto siitä että valtioilla ei ole varaa päästää pankkeja ja gigaluokan suuryrityksiä konkurssiin. Se kannustaa edellisen syyn kanssa yltiöpäiseen riskinottoon voiton tavoittelussa.

- Lama on Jumalan rangaistus synneistämme ;-)

2.

- Evoluutiolla tai markkinoiden mekanismeilla. Syntynyt korjausliikke karsii pois epäterveet ominaisuudet ja antaa elinkelpoisten vahvistua.

3.

- Poistaa työllistämisen esteitä lainsäädännöstä

- Poistaa yritystoiminnan esteitä lainsäädännöstä

- Elvyttää poistamalla väliaikaisesti kaikki pakolliset työntajamaksut (sotu, eläke ym.) ts. palkita yrityksiä työllistämisestä.

Ehdotan vielä kohtaa 4. Worst case / Best case scenario – Mitä seuraavan kahden vuoden aikana tapahtuu?

-Orange, 18.3.2009

#11344

1.

Ahneuden, tätä ei kuitenkaan voi poistaa koska se on talouden liikuttava voima.

2.

Kriisihän johtuu siitä, että on pumpattu virtuaalista rahaa maailmalle ja kriisi loppuu kun tämä virtuaalinen raha on oikeasti tienattu.

3.

Valtion pitäisi poistaa esteitä työntekemiselle.

-Tuomas, 18.3.2009

#11348

USA:n keskuspankki otti eilen käyttöön rahan painamisen vahvimman keinon, eli se alkaa ostaa Yhdysvaltain valtion velkaa. Aluksi summa on 300 miljardia, eli noin hieman alle puolet ensimmäisen elvytyspaketin koosta.

Kullan hinta nousi dollareissa melkein 10% ja dollarin arvo tippui saman verran verrattuna euroon.

-Teemu, 19.3.2009

#11349

Inflaatio tulee ja syö velat pois :) nyt vain ottamaan velkaa kun rahalla saa vielä jotain.

-Tuomas, 20.3.2009

#11350

Hyperinflaatio johtaa tasaveroon. Verohallituksen vahvistettua progressiiviset uudet veroprosentit jo viikon päästä kaikki tienaavat korkeimaan veroprosentin mukaan (-:

Niissa oloissa myös harmaa talous jyllää. Esimerkiksi korkkaamaton viskipullo saattaa olla parempi maksuväline kuin tukku triljoonan dollarin seteleitä. Jos viikkoansiosi ovat sixpakki kaljaa, sähköasennusta vastineeksi edelleen myymistäsi kaljoista, Naudan sisäpaistia, talvirenkaat, helminauhoja, säkki perunaita jne, saattaa verottajalla olla vaikea pysya perässä ja laskea minkä päivän kurssin mukaan niistä pitäisi maksaa veroa ja miten.

-Orange, 20.3.2009

#11352

Peter Schiff piti vasta puheen “Why the Meltodown Should Have Suprised No One”

Kyseessä siis sijoitusneuvoja/talouskonsultti, joka ennusti sekä it-kuplan että nykyisen finanssikriisin vuosia ennen niiden puhkeamista. Lisäksi hän puhuu termeillä jotka normaalikin ihminen voi ymmärtää. Sisältö on paljon samaa kuin herran puheet ovat olleet jo vuosia, mutta silti itse ainakin katsoin yli tunnin pituisen videon yhdeltä istumalta. Suosittelen tutustumaan jos aihe kiinnostaa.

-Kilgore, 20.3.2009

#11353

linkkinä ollut Kianderin ja Virenin artikkeli antaa myös toisenlaisia viitoituksia:

“1980-luvulla suhdannepolitiikalla perusteltiin yleensä elvytystä

kaikissa tilanteissa,1990-luvulla tämä päättely on kääntynyt päälaelleen ja nyt

suhdannepolitiikalla ajetaan takaa pelkästään

säästöjä, jopa tyyliin »valtiontaloudessa on

säästettävä, koska nyt on lama»

”Suomalaisen finanssipolitiikan hallitsevana

piirteenä on ollut kameralismi, joka on näkynyt

siinä, että velkaantumista on pyritty välttämään

kaikissa oloissa. On pyritty elämään »suu säkkiä

myöden», joka on tietenkin moraalisesti hienoa,

mutta taloustieteellisesti kovin alkeellista.

Finanssipolitiikkaa ei ole rohjettu käyttää edes

korkeasuhdanteissa kokonaiskysynnän kasvun

hillintään. Ajattelutapa on näkynyt paitsi käytännön

talouspolitiikassa, myös haluttomuutena

analysoida finanssipolitiikan vaikutuksia.“

OLEMME TODELLAKIN SIIRTYNEET TOISENLAISEEN AIKAAN:

KAMERALISMISTA JA FUNDAMENTALISTIESTA MONETARISMISTA

AKTIIVISEN FINANSSIPOLITIKAN AIKAAN!

Onneksi emme toista 90-luvun karmeita virheitä.

-zacharias, 21.3.2009

#11355

Richard Daughty (Mogambo Guru) laskee, että USA:n tukitoimet maksavat ensi vuonna 2 triljoonaa dollaria ja että Yhdysvalloissa on 100 miljoonaa työntekijää joiden palkkoja ei makseta veroista. Valtio käyttää ylimääräiset 20,000 dollaria per maksaja ja samalla ottaa velkaa 30,000 dollaria per maksaja.

Kivikauden kylässä tämä tarkoittaisi sitä, että kaikki kylän miehet ilmoittautuvat tekemään 1.5 vuotta ilmaista työtä kylän johtajan määräysten mukaan tai vaihtoehtoisesti luovuttaisivat vastaavan määrän arvoesineitä johtajalle. :-)

-Teemu, 21.3.2009

#11378

Triljoona on 10^15 eli 1 000 000 000 000 000, maapallolla ei ole kahta triljoonaa dollaria. 100 000 000 * 20 000 = 2 000 000 000 000 = 2*10^12 eli 2 biljoonaa.

englanti – suomi

trillion – biljoona.

-Tuomas, 24.3.2009

#11382

Heh. Mulla menee numerot sekaisin aina miljardin jälkeen.

Valtio nostaa sähkö- ja polttoaineveroja, antaa kunnille kiinteistöveron nostomahdollisuuden ja jakaa rahaa harvaanasutuille kunnille. Toimet heikentävät talouden tehokkuutta

-Teemu, 25.3.2009

#11406

Itsekin olisin ryhtynyt antamaan kommenttia evoluution tiimoilta asian suhteen, mutta Orange sen jo ehti tehdäkin, joten eipä siitä muuta. Hyvä hyvä!

-Joshua Samola, 28.3.2009

#11432

Taloussanomat: “Keskuspankkien kauhun tasapainoilu deflaation ja inflaation riskien välillä merkitsee äärimmäisen vaikeata rahapolitiikan toimien mitoitusta ja ehkä vielä vaikeampaa ajoitusta.”

Keskuspankit ovat kuuluisia kyvyttömyydestään tehdä oikeita asioita oikeaan aikaan. Milton Friedman uskoi, että tämän takia niiden on paras olla tekemättä mitään, jotta eivät huonontaisi tilannetta.

Yksi kriisin olennaisista syistä olivat keskuspankkien alhaiset korot nousukauden aikana vuoteen 2007 asti. Miksi ne osaisivat toimia nyt yhtään paremmin?

-Teemu, 31.3.2009

#11433

Matala inflaatio oli tilastoharha. Rahan ostovoima on tippunut 5-8% vuodessa kun inflaatio oli vain 2%. Elinkustannukset nousevat nopeammin kuin inflaatio?

Tämä johtuu siitä, että tilastot laskevat inflaatioksi kuluttajahintojen nousun. Mm. asuntoja ei lasketa mukaan.

Marc Faber puhuu mm. tästä täällä

-Teemu, 31.3.2009

#11434

Tilastokeskus: Suomalaisten kokema inflaation on ollut n. 2% tilastoitua korkeampi

-Teemu, 31.3.2009

#11444

Jaakko Kiander, jonka julkaisua olen käyttänyt yhtenä kirjoituksen lähteistä, uskoo, että valtio velan nousu ei ole ongelma, sillä tuleva talouskasvu tekee summasta mitättömän. Velkaa ei tarvitse koskaan maksaa takaisin.

-Teemu, 1.4.2009

#11447

Joo mutta voiko talous kasvaa loputtomiin vai tuleeko raja vastaan jossain. Nythän halpa energia on mahdollistanut kasvun, mutta se riemu on loppumassa tässä 100 vuoden kuluessa.

Eli juju on siinä, että 7% vuosittainen kasvu tuplaa talouden aina 10 vuoden välein. Aluksi se tietysti toimii hyvin mutta jos nyt maailmassa on rahaa noin 60 biljoonaa eli 60*10^12 niin 100 vuoden kuluttua sitä pitäis olla 60 000 000 000 000 * (1.07)^100 = 52*10^15 eli 52 triljoonaa. Eli 2000-2100 pitäisi tienata 52 triljoonaa kun 1900-2000 on tienattu 60 biljoonaa.

Vähän pienemmillä luvuilla se tarkoittaa, sitä että jos tililläsi on nyt 10 000 euroa niin 2100 siellä pitäisi olla 8,6 miljoonaa euroa. Uskotteko?

-Tuomas, 2.4.2009

#11448

FT:n tilastoja elvytyspakettin koosta eri maissa, miten eri maiden vienti on laskenut ja miten paljon GDP laskee: #

Huomioita ja spekulointia:

- Kiinan elvytyspaketti on huomattavan suuri. Verrattuna gdp:hen se on korkeampi kuin jenkeillä. Kiinalla oli myös paljon valmiiksi suunniteltuja infra-projekteja, joita se oli lykännyt nousukauden takia, ja jotka nyt on käynnistetty elvyttämään. Kiina on 3-12 kuukautta edellä länttä elvytyksen aloittamisessa. Yllättäen kommunistit hoitavat raha-asiansa tehokkaimmin ja tuottavimmin. Gdp top 5: EU 17, US 14, Japani 4, Kiina 3, Saksa 3, UK 3, biljoona dollaria

- Viennin ennustetaan tippuvan 2009: EU -20%, Saksa, -17%, Japani -23%, US -10%, Kiina -5% (IMF, OECD)

- GDP:n ennustetaan tippuvan 2009: EU -2.4%, Saksa -5.3%, US -4%, Japani -6.6%, Kiina +6.3% (IMF, OECD)

- Suomen talous riippuu viennistä 10% enemmän kuin Saksan. Saksan GDP pudotuksesta laskemalla Suomen GDP tippuisi tänä vuonna 5.8%.

- Ranska ja Saksa vaativat G20 kokouksessa mm. että pankkiirien palkkoja säädellään, muuten maat eivät suostu yhteiseen elvytykseen. Valtio päättäisi pankkipomojen palkat.

Kiinalla tuntuu olevan asiat merkittävästi paremmassa jamassa kuin länsimailla. Valtion velka vain 15% GDP:stä, kauppatase on n. 10-30 mrd euroa plussalla per kuukausi, talous kasvaa, vienti kärsii muita vähän, elvytys tuottaa talouteen tehokkuutta nopeasti.

Uusi maailmanjärjestys (New World Order), josta isä-Bush puhui innolla tulee olemaan aika erilainen kuin kaveri kuvitteli kommunismin kaaduttua :-)

-Teemu, 2.4.2009

#11450

- Vuosi sitten joka viides pääkaupunkiseudun asukas oli nähnyt nälkää

- Väkivaltaiset mielenosoitukset ovat saapuneet Lontooseen G20 kokouksen takia. Vaikka valtioilla oli merkittävä rooli talouskriisin synnyttämisessä, kokoustajat näkevät ongelmia vain pankkien toiminnassa. Valtioiden toiminnan parantamista ehdottavat vain mielenosoittajat.

-Teemu, 2.4.2009

#11451

“- Vuosi sitten joka viides pääkaupunkiseudun asukas oli nähnyt nälkää”

Korjaus, viisi prosenttia oli nähnyt nälkää. Eli joka kahdeskymmenes.

-Kilgore, 2.4.2009

#11453

Hups. Kiitos korjauksesta. Jos joka viides olisi nälkäinen, niin se varmaan näkyisi jotenkin jo katukuvassa.

-Teemu, 2.4.2009

#11454

Suomessa on 1,6 miljoonaa työpaikkaa, joiden palkkoja ei makseta veroista (stat.fi). Valtio lainaa 50 miljardia lisää, joten uutta velkaa tulee 30,000€ per maksaja. Vanhastaan velkaa on saman verran.

Jokaisen maksajan kohdalle tulee 1,000€ vuodessa uusia korkoja (3% korko). Jos uusi velka maksetaan pois 10 vuodessa, niin maksajalta menee uuden velan hoitoon 4,000€ vuodessa kymmenen vuoden ajan. Samalla vanhan velan korkoihin menee tonni, jos velkaa ei lyhennetä.

-Teemu, 2.4.2009

#11457

Olen Teemun kanssa samaa mieltä Kiinan vahvistumisesta supervallaksi. Viitteitä siitä on konkreettisesti näkyvillä. Esimerkiksi Shanghai ympäristökuntineen on tällä hetkellä yksi suuri rakennus- ja tietyömaa. Osa selittyy vuoden 2010 Expo näyttelyllä , mutta myös muita motiiveja on kuviteltavissa.

Kiina saattaa kaapata suuren siivun maailman automarkkinoista lähivuosina. Loogisin tapa hoitaa homma, olisi kotimarkkinakysynnällä virittää oma teollisuus iskuun laman aikana, kun GM & kumppanit käyvät kuolinkamppailua. Silloin oma infra pitää laittaa kuntoon jotta se pystyy “nielemään” lisääntyneen autokannan.

Mitä tulee kommunismiin, joutunemme kalibroimaan sen määrittelyä. Jos kommunismin vastakohta on kapitalismi, ei nyky-Kiina ole kommunistinen valtio ollenkaan. Kadunkulmat ovat pullollaan Starbuckseja, Mäkkäreitä, Pizza-hutteja ym. Sunnuntaisinkin auki olevista kaupoista saa ostaa kokista ja farkkuja. Uusrikkaat ajelevat isoilla Mersuilla. Mitä tulee tehdastyöläisen asemaan tai proletariaatin diktatuuriin, voisi Marx-sedän kytkeä generaattoriin ja valjastaa sähköntuotantoon. Niin paljon hän joutuu pyörimään haudassaan.

Hyvien valuuttavarantojensa ansiosta Kiinalla on nyt kapasiteettia käydä ostoksilla maailman pörsseissä, kun minkä tahansa alan laatuyhtiöitä myydään alennuksella. Hauska sattuma, että Kiinalaisen kalenterin mukaan vietämme nyt härän vuotta (vrt. bull market = tilanne jossa sijoittavat ennakoivat kurssinousua tulevaisuudessa ja ovat halukkaita ostamaan, bullish = ostohaluinen :-)

Uskon että tuleva uusi maailmanjärjestys on vain positiivien asia Suomelle. Sekä taloudellisesti että poliittisesti.

-Orange, 3.4.2009

#11459

- G20 kokous sai pörssit vankkaan nousuun, vaikka kokouksessa ei sovittu juuri mitään. Ilmeisesti hyvä uutinen on se, että poliitikot eivät riitele.

- Nordea ottaa pankkitukea Ruotsista.

-Teemu, 3.4.2009

#11467

Ehdotan kirjoituksessa talouden tehostamis-toimena mm. kilpailun sallimista takseille.

Valtio aikookin muuttaa taksilakia, mutta juuri päinvastaiseen suuntaan. Nyt taksin kuljettajat ajavat taksinsa sinne, mistä löytyy asiakkaita. Hallitus aikoo muuttaa lakia niin, että osan kuljettajista on pakko istuskella odottelemassa kyytiä kaukana asiakkaista.

Ministeri Vehviläisen mukaan vain näin voidaan varmistaa, että takseja riittää myös pikku kylissä.

-Teemu, 5.4.2009

#11469

Voima-lehti:

- Lama on hyvä hetki tunnistaa shoppailu sairaudeksi

- Elintason nousu ei lisää keskimääräistä onnellisuutta, kun kohtuullinen elintaso on saavutettu

- Vaurauden kasvu on kilpavarustelua, joka johtaa lähinnä kulutuksen kasvuun ei vaurauskokemusten lisääntymiseen.

- Lama ei välttämättä horjuta sosiaaliturvaa, laman vuoksi turvaverkon tarpeellisuus on helppo perustella

-Teemu, 6.4.2009

#11472

Byron [email protected] Reckoning ihmettelee kuka ostaa USA:n uudet velkakirjat . Kuka siis lainaisi jenkeille rahaa? Suurimmat velan ostajat vähentävät ostojaan: Kiina tarvitsee rahaa elvytykseen, eikä öljyvaltiolla enää ole ylimääräisiä dollareita. Kingin mielestään kysymykseen ei ole vastausta. Suomella on vastassa sama ongelma kun yritämme lainata 50 miljardia.

Tähän mennessä tuetut pankit ovat ostaneet valtoiden velkaa. Tukirahat kiertävät pankin kautta takaisin valtiolle ja pankki pitää 3-5% korkoeron.

Jos lainaajia ei löydy, niin velkakirjat ostaa keskuspankki, Federal Reserve. Myös Englanti ja Japani lainaavat tällä tavalla rahaa itselleen. Katteeton raha voi aiheuttaa inflaation ja sen kautta velkojen korkojen nousun, jolloin vanhat matalakorkoiset velkakirjat menettävät arvoaan. Tämä aiheuttaisi suuret tappiot pankeille.

Keskuspankkien on siis pidettävä korot alhaalla tarjoamalla lisää rahaa pankeille lähes ilmaiseksi ja ostamalla yritysten matalakorkoisia velkakirjoja. Tämä taas tuo markkinoille lisää katteetonta rahaa.

King suosittelee, että sijoittaja laittaa 5-10% sijoituksistaan kultaan ja lisää kultakaivoksiin.

-Teemu, 6.4.2009

#11481

USA:n kongressin elvytyksenvalvontaryhmä kertoo, että elvytyksen tulokset tähän mennessä ovat epäselviä.

Ryhmä ehdottaa ongelmapankkien omaisuuden myymistä ja johtajien erottamista. Tämä ärsyttäisi veronmaksajia vähiten ja toisi markkinoille nopeasti selvyyden tilanteesta. Ryhmän mukaan aikaisemmissa onnistuneissa elvytystoimissa valtio pani johtajat vastuuseen toimistaan, päinvastoin kuin nyt.

-Teemu, 8.4.2009

#11482

Suomen kansantalouden tuotanto tippuu 10% vuosivauhtia

-Teemu, 8.4.2009

#11484

Lontoon G20 kokouksessa poliittiset johtajat lupasivat pysyä kaukana protektionismista. Kokouksen julkilausumassa he kuitenkin unohtivat kertoa, että he tekivät saman lupauksen viime vuonna ensimmäisessä G20 kokouksessa, mutta enemmistö söi sanansa.

This time, trust me.

-Teemu, 8.4.2009

#11490

New Yorkilainen pankkiiri julkaisi tänään videon G20 kokouksesta, koska poliisi ei vastannut kysymyksiin asiasta.

Videolla Ian Tomlinson, 47, kävelee kädet taskussa töistä kotiin kaukana mielenosoituksista. Hänen takaansa tulee joukko poliiseja, jotka lyövät kaveria patukalla jalkoihin ja työntävät miehen maahan. Tomlinson kuolee muutaman minuutin kuluttua sydänkohtaukseen.

-Teemu, 8.4.2009

#11492

Veroparatiisit on joutuneet painostuksen alle. TS: “Suomea lähin veroparatiisi löytyy Ahvenanmaalta. Saarelta Euroopan unionin maihin kuljetettavat tuotteet on vapautettu arvonlisäverosta, minkä vuoksi esimerkiksi lehtiyhtiöt hoitavat postituksiaan Ahvenanmaalla”

-Teemu, 9.4.2009

#11493

Suomen teollisuuden tilaukset -40% vuodessa

-Teemu, 9.4.2009

#11494

Nouriel Roubini (aka Dr. Doom) uskoo, että nyt on aika painaa rahaa, jotta pääsemme kriisistä ja deflaatio ei iske. Sitten vuodesta 2011 alkaen ylimääräinen raha vedetään pois markkinoilta, korkoja nostetaan ja valtio pankeilta ostamat velat myydään takaisin. Näin halpa raha ei tuota uusia kuplia ja inflaatio ei nouse.

Roubini on New Yorkin Yliopiston talouden professori, joka on noussut julkkikseksi kriisin myötä. Hänen raporttejaan saa ostaa blogi-saitilta.

-Teemu, 9.4.2009

#11495

Suomen viennin lasku on kiintynyt -36%:iin vuodessa, poikeuksena Kiina, jonne vienti nousee.

-Teemu, 9.4.2009

#11683

IMF: maailman talouskasvu 2009 -1.3%. Vientimaiden talous laskee eniten. Saksa -5.6%, Japani -6.2%.

BBC:n juttu asiasta

-Teemu, 23.4.2009

#11719

AY-liikkeestä tulee Chryslerin suurin omistaja. GM:stä valtio ja AY-liike omistavat 90%, jos velkojat hyväksyvät suunnitelman.

Ammattiyhdistyksestä tulee jenkkien autoteollisuuden keskeisin päättäjä tilanteessa, jossa palkkoja ja etuja pitää leikata ja tehtaita sulkea.

-Teemu, 28.4.2009

#11727

Vanhanen haluaa moninkertaistaa elvytyspaketin ja rahoittaa sen mm. eläkerahoilla

-Teemu, 29.4.2009

#11729

AY-autoilu ei kelpaa velkojille: Chrysler menossa konkurssiin

GM:n velkojat haluavat ammattiyhdistykseltä enemmistöomistuksen. Jos 90% velkojista ei suostu ottamaan valtion tarjoamia GM:n osakkeita muutaman sentin arvosta per velkadollari, joutuu GM konkurssiin.

-Teemu, 30.4.2009

#11731

Velkojat kuriin ja AY-ruoriin. Obama laittoi Chryslerin konkurssiin. Tavoitteena antaa AY-liikkeelle 55% firnasta joka nousee konkurssista Fiatin kanssa 60 päivän aikana.

Fiat nimittäin ottaa 20% Chrysleristä ja saa enemmän osakkeita jos tuo uusinta autoteknologiaa amerikkaan. Italialaiset opettavat jenkkejä autonteossa?

-Teemu, 1.5.2009

#11732

Normaalisti konkurssissa velkojat saavat firman omaisuuden.

Obaman tavoite Chryslerin konkurssissa on kuitenkin taivuttaa velkojat hyväksymään pieni osa osakkeista ja antaa valta firmassa ammattiyhdistykselle ja Fiatille. Konkurrsilaki joutuu hieman venymään :-)

-Teemu, 1.5.2009

#11733

Asun parin korttelin päässä Shanghain messukeskuksesta Pudongissa. Paikallisen autonäyttelyn nähneenä voin sanoa että hyrslerin chapter 11 on vain krapulan siirtoa. Kiina ja Intia valtaavat markkinat.

-Orange, 1.5.2009

#11760

Selvitys aikaisemmista talouskriiseistä

-Teemu, 11.5.2009

#11761

Selvityksestä: Talouskriisit saavuttavat pohjansa 3-5 vuotta kriisin alkamisesta. Tätä kriisiä on eletty vasta noin vuosi. Kriiseissä ensimmäisenä saapuu pörssin pohja keskimäärin 3.4 vuotta kriisin alkamisesta.

Selvityksen mukaan kriisin kehitys on seurannut historiallista esimerkkiä melko hyvin tähän mennessä.

-Teemu, 11.5.2009

#11767

Mielenkiintoisia numeroita kriisistä:

1. Jos Chryslerin pelastus onnistuu, niin:

- AY liike sijoittaa Chrysleriin 4.8 miljardia, eli sen mitä firma on velkaa heille tulevaisuuden terveyden hoidosta, saaden tällä 55% osakkeista

- Valtio, eli veronmaksajat sijoittavat 16 miljardia ja saavat 8% firmasta

- Fiat, vanhat omistajat ja velkojat saavat loput.

AY-liike saa näin 20 kertaa enemmän osakkeita per maksettu dollari kuin veronmaksajat :-)

2. USA:n pankkien stressitestissä mitattiin miten pankit kestävät tilanteen huonontumisen. Stressitestin pahimmassa skenariossa USA:n GDP tippuu tänä vuonna 3.1%. Tämä on vähemmän kuin yleinen käsitys tilanteesta. Tähän mennessä GDP on tippunut 6.1% vauhtia. Eli pahimpaan tapaukseen pääsemiseksi tilanteen on parannuttava :-)

3. IMF vaatii stressitestejä myös eurooppaan. Euroopan pankit kuitenkin hoitavat 80% euroopan yritysten rahoittamisesta, kun vastaava luku jenkeissä on 20%. Jos europankit joutuvat keräämään rahaa “pahanpäivän” varalle, niiden on pakko vähentää yritysten rahoittamista. Veikkaan, että vastaavia stressitestejä ei tehdä euroopassa.

-Teemu, 13.5.2009

#11768

Andy Kessler uskoo, että viime aikainen osakkeiden nousu on väliaikainen, koska se johtuu näistä syistä:

- Pankkien tuhoskenario ei toteutunut. USA:n valtio pystyy pelastamaan suuret pankit

- Jenkit painavat lisää rahaa, joka päätyy osakemarkkinoille

- Raha kannattaa siirtää pois velkakirjoista ja tileiltä, jossa se ei tuota juuri mitään. Suuri osa siirtyi osakkeisiin

Kesslerin mukaan pysyvä nousu voi tapahtua vasta kun firmojen voitot alkavat nousta.

-Teemu, 13.5.2009

#11776

Tilastokeskus: Suomen tuotanto laskee 10%:n vuosivauhtia.

Nyt tuotanto on samalla tasolla kuin loppuvuonna 2005. Laskemisvauhti on pysynyt samana, eli tätä vauhtia pohja löytyy 9 kk:n kuluttua kun koko vuosi 10%:n laskua on täynnä. Vaikka talouden tilassa ei mikään parantuisi, niin kasvu alkaa alkuvuodesta 2010, jos tilanne ei huonone.

-Teemu, 15.5.2009

#11782

Kultturiministeri Stefan Wallin arvostelee raskaasti kulttuurikaupunki Turun päätöstä käyttää muun muassa kaupunginteatterille tarkoitettu ylimääräinen valtionapu yleisen talousahdingon hoitoon

Förlåt Stefan men, senttiäkään verovaroja ei pitäisi haaskata korkeakulttuuriin. Yhteiskunnan tehtävä ei ole tarjota äänetäjillesi elitismiä. Verovaroin tuettu teatteri tai sinfoniaorkesteri on vain kulttuurisosialismia. Todelliseen lahjakkuuteen perustuva taide jää kyllä elämään (saiko esim. Helen Schjerfbeck valtionapua?). Luutavasti se tarvitsee ympärilleen myös metropolin.

Kerrankin Turulla on munaa!

-Orange, 18.5.2009

#11796

Hyvä (80-85p). Kirjoittaja on selvästi tutustunut aiheeseen perinpohjaisesti, ja tekstistä paistavatkin hyvin tehdyn selvitystyön hedelmät. Ensimmäinen kappale lähtee ansiokkaasti liikkeelle niin kronologisia kuin maantieteellisiäkin eroja peilaillen ja rinnastaen, minkä jälkeen se etenee sujuvahkosti pohdiskelemaan kriisin taustoja. Lisäksi kunkin aliluvun alkuun oivaltavasti sijoitetut lainaukset haastavat lukijan pohtimaan useita eri näkökantoja.

Valitettavasti sujuvuus ja soljuvuus laimentuvat verraten nopeasti ensimmäisten kappaleiden jäädessä taakse, ja teksti degeneroituu likipitäen pelkäksi faktalistaksi. Konkreettisin tunnusmerkki hiomattomuudesta lienee runsas listojen käyttö, jolla kokelas ikään kuin välttelee vastuutaan tuottaa koherrenttia, sidosteista ja helposti lähestyttävää proosaa. Ajoittain lukija on taas hukkua numeerisen tiedon tulvan alle. Kun kirjoittaja joka tapauksessa käyttää taulukoita kirjallisen ilmaisun tukena, voisi hän yhtä lailla esittää leijonanosan luvuista taulukoin ja kuvaajin. Näin teksti tavoittaisi myös vähemmän matemaattisen yleisön.

Tekstin jalostamattomuudesta kielii myös moni muu seikka; muun muassa lauserakenteiden variointi ei ole riittävää. Kotoinen kielemme tarjoaa “jos/kun X, niin Y” -tyyppisisten rakenteiden rinnalle kosolti korvaavia vaihtoehtoja kausaalisten suhteiden ilmaisuun. Nyt tekstissä käytettyjen formaalia logiikkaa muistuttavien rakenteiden riistoviljely tuo tekstiin monotonisen, miltei hakkaavan, rytmin. Lauseiden aloittaminen lyhenteillä (“esim.”) antaa lisäksi huolimattoman vaikutelman. BKT-lyhenteen oikeinkirjoituksessa esiintyy niin ikään silmiinpistävää horjuvuutta.

-YTL, 23.5.2009

#11799

Tästä tekstistä voi vain todeta sen, että sosiaalidemokratia ja hyvinvointivaltio ovat täysin kestämättömiä ja konkurssikypsiä järjestelmiä.

-JJ, 23.5.2009

#11808

YTL: “Kun kirjoittaja joka tapauksessa käyttää taulukoita kirjallisen ilmaisun tukena, voisi hän yhtä lailla esittää leijonanosan luvuista taulukoin ja kuvaajin. Näin teksti tavoittaisi myös vähemmän matemaattisen yleisön.”

Totta. Kuvaajilla voi ilmaista helpommin ja enemmän numeerista tietoa kuin listoilla tai taulukoilla. Näin numeropitoisesta asiasta on oikeastaan vaikea muodostaa näkemystä ilman kuvaajia.

Tein muutamia kuvaajia itselleni tekstin numerosarjoista, en kuitenkaan laittanut niitä mukaan tekstiin. Syynä on laiskuus. Enemmän kuin yhden kuvan laittaminen Agoraan on hankalaa. Pitäisi olla toinen paikka netissä, jonne kuvat tallettaa. Jotenkin tämä tuntuu ylitsepääsemättömältä :-)

Jos juttuihin voisi sallia enemmän Agoraan talletettavia kuvia, niin pääsisin tästä kiusasta :-)

YTL: “BKT-lyhenteen oikeinkirjoituksessa esiintyy niin ikään silmiinpistävää horjuvuutta”

Korjasin kaikki BKT-lyhenteet samaan muotoon.

BKT-käsitteen yksinkertaistus tuottaa vieläkin tekstiin virheen. 90-luvulta lähtien maiden tuotannon mittaamisessa käytetään Gross Domestic Productia, GDP:tä, Gross National Productin, GNP=BKT, asemasta. GDP:hen ei lasketa mukaan maahan ulkomaalaisista sijoituksista tulevia tuottoja ja siksi se mittaa maan omaa tuotantoa paremmin.

Jostain syystä Suomi kuitenkin mittaa BKT:tä, eikä GDP:tä. BKT:tä ilmeisesti käytetään tarkoittamaan sekä GDP:tä, että GNP:tä. Ulkomaiset julkaisut puhuvat taas poikkeuksetta GDP:stä. Helsingin sanomat puhuu välillä pelkästä “tuotannosta”.

Käytin tekstissä BKT:tä tarkoittamaan sekä GDP:tä, että GNP:tä. Olisiko minun pitänyt käyttää GDP:stä jotain muuta sanaa?

Kiitos parannuksista

-Teemu, 26.5.2009

#11816

John Taylor, Stanfordin taloustieteen professori, pitää jenkkien kasvavaa velkaa suurempana ongelmana kuin itse talouskriisiä.

USA:n valtio arvioi kriisin arvioidaan loppuvan 2014, jolloin hyvät ajat alkavat. Hyvä taloudenpito vaatisi, että hyvinä aikoina valtio säästää, mutta Obaman suunnitelmissa USA:n valtio on 1200 miljardia taalaa alijäämäinen vielä vuonna 2019. Saman vuoden verotulot ovat 2000 miljardia. Tänä aikana velka/BKT nousee 82%iin, kun se oli 42% vuonna 2008. Tämä johtaa todennäköisesti USA:n luottoluokituksen tippumiseen ja korkeampiin korkoihin. Englanti on jo saanut varoituksen luottoluokituksen alentamisesta.

Taylorin mukaan velan tiputtamiseen entiselle tasolle on kaksi tapaa:

- 60%:n verojen nosto. Tämä nostaisi jenkkien veroasteen 40%:een (Suomi 44%). Taylor pitää tätä epätoivottavana.

- 100%:n inflaatio kymmenen vuoden aikana.

Taylor ehdottaa, että kun hyvät ajat alkavat valtion rahan käyttöä tulisi tiukentaa ja velkaa maksaa takaisin. Suunnanmuutos on vielä mahdollinen. Hänen mukaansa USA:n valtio suunnittelee talouden järjestelmäriskiä valvovaa viranomaista, mutta suurin järjestelmäriski on valtio itse.

Englannin ja USA:n lisäksi myös Saksan ja Ranskan valtionvelka lähestyy 100%:ia BKT:stä lähivuosina. Espanja ja Irlanti ovat jo menettäneet korkeimman AAA-luokituksensa.

USA ja euromaat voivat lainata suurempia määriä koska dollari (64%) ja euro (26%) ovat varantovaluuttoja (reserve currency). Muut maat pitävät niitä holveissaan taatakseen oman valuuttansa arvon. Näin dollareille ja euroille löytyy merkittävästi enemmän kysyntää kuin muulle paperirahalle.

-Teemu, 29.5.2009

#11825

Euro-inflaatio huhtikuussa = 0%, Suomessa taas 2,1%

Mahdollisesti korkeat palkankorotukset, jotka toivat 4%: ansion nousun aiheuttaa inflaatiota. Lamasta huolimatta työssäkäyvillä on varaa maksaa enemmän. Erityisesti valtion palkat nousivat 7.1%, kun yksityisillä korotus oli 4,3%.

Rahaa tulee talouteen enemmän kuin tuottavuutemme on parantunut. Markka-aikana ylisuuret yhteiset palkankorotukset johtivat devalvaatiohin, euron takia niitä ei voi enää tehdä, joten tuloksena on inflaatio. Parempi mahdollisuus ostaa kamaa Suomen ulkopuolelta rajoittanee inflaatiota markka-aikaan verrattuna.

-Teemu, 30.5.2009

#11843

Kiinan omistama USA:n valtionvelka on jatkuvasti uutisissa. Jos Kiinalaiset eivät lainaa yhtä paljon rahaa kuin aikaisemmin, niin jenkeiltä voi loppua elvytysrahat. Kiinalaiset omistavat kuitenkin vain 24% ulkomaalaisten ostamista T-bondeista, Japani on hyvänä kakkosena, sitten UK ja öljynviejämaat.

Mutta kuka omistaakaan loput 75% velasta? Kuvittelin, että se olisi amerikkalaiset sijoittajat, rahastot ja yksityiset ihmiset. He kuitenkin omistavat velasta vain muutamia prosentteja. Ylivoimaisesti suurin valtionvelan omistaja on valtio. Sillä on 49% velasta.

-Teemu, 2.6.2009

#11960

Valtiovarainministeriö tiputti taas kerran arviotaan Suomen talouskasvusta tälle vuodelle. Nyt arvio on -6%, joka on samaa luokkaa viime laman pahimman vuoden kanssa (-6.4%). Se on myös kirjoituksessa arvioduissa rajoissa -5% – -10%

VVM arvio työttömyyden nousevan “ainakin kymmeneen prosenttiin” ensi vuonna. Tämä arvio on selvästi alempi kuin viime laman tuottama yli 15% työttömyys.

VVM:n jokainen arvio lamasta on ollut edellistä arviota negatiivisempi.

-Teemu, 16.6.2009

#11968

VM:n tiedottamisesta jää tsunamiuutisoinnin maku: Ensin kaikki Suomalaiset olivat turvassa, sitten muutamaa ei oltu vielä tavoitettu. Hetken päästä kerrottiin että joku on saanut mustelman rytäkässä. Jonkin ajan kuluttua tiedotettiin parista uhrista, josta sitten lukumäärä lähti päivien kuluessa kohoamaan hyvin matalalla kulmakertoimella.

Valitettavasti Jykke taitaa vasta varovaisesti valmistella meitä tulevaan. Laman alkaessa vientiteollisuuden tilauskirjat pullistelivat täyttä vuosiksi eteenpäin. Voisin kuvitella, että vuosien 2010 & 2011 tilauksia perutaan parhaillaan urakalla. Viimeistään Q4:n aikana tulemme näkemään veret seisauttavan tulosvaroitus- ja irtisanomisaallon. Jälkimainingeissa pankkikriisin ja julkisen talouden rahoituskriisin. Lopputuloksena syntynee yhteiskunta, jossa on Ruotsia korkeammat verot mutta huonommat julkiset palvelut kuin Zimbabwessa.

Toivottavasti olen väärässä.

-Orange, 17.6.2009

#11976

Suomi lainaa 21 miljardia vielä tänä vuonna. Euromaat lainaavat yhteensä 845 mrd.

Sijoittajat ovat jo alkaneet empiä valtioiden pienituottoisen velan ostoa ja erityisesti USA:n korot ovat alkaneet nousun. Mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu kun valtiot pitävät korot alhaalla painamalla rahaa ja samalla rahan kova kysyntä nostaa korkoja.

Lainaavatko valtiot lopulta rahaa itselleen painamalla rahaa omaan käyttöönsä? Eli ostavat itse velkakirjansa markkinahintaa selvästi kalliimmalla hinnalla, siis alemmalla korolla. USA on jo päättänyt laittaa 300 mrd$ velkojensa ostoon pitääkseen korot alhaalla. EU ei ole lähtenyt mukaan.

-Teemu, 18.6.2009

#11977

Spekulaatiota: Jos EU:n ja USA:n keskuspankit eivät muuta politiikkaansa, niin euroja painetaan varovasti lisää, joten korot nouvat rahan kysynnän kasvun vuoksi. Dollareita taas painetaan reippaasti, joten korot pysyvät alhaalla. Tällöin euron kurssi suhteessa dollariin nousee.

-Teemu, 18.6.2009

#11979

Nobelisti Paul Krugmanin näkemys USA:n setelielvytyksestä: 'Taantuman aikaan pankit eivät lainaa ylimääräisiä varojaan vaan säilyttävät niitä itsellään. Itse asiassahan pankit tällöin lähettävät rahojaan takaisin Fedille, mikä taas tarkoittaa, ettei keskuspankki oikeastaan paina lisää rahaa ollenkaan.'

EU:ssa kyseinen politiikka ei toimi koska pankit asioivat kansallisten keskuspankkien kanssa, mutta rahapolitikasta päättää EKP. Luulvasti käyttäisimme setelielvytyksen tuomat lisävarat kansallisten etujärjestöjen vaatimuksesta vain kalliiden ja tehottomien rakenteiden ylläpitoon. Vahvan keskusjohdon puute näyttää olevan EU:n heikkous laman aikana.

-Orange, 19.6.2009

#12004

Kalifornian hallinto voidaan sulkea jos säästöjä ei onnistuta sopimaan. Schwarzenegger ehdottaa, että palkkakuluja tiputetaan maksamalla osavaltion työntekijöille kuukauden palkka minuutti seuraavan tilikauden puolella.

Jos budjettista ei sovita, rahat loppuvat tämän viikon torstaina ja Kalifornia alkaa maksaa kulujaan velkasitoumuksilla.

-Teemu, 30.6.2009

#12009

Kalifornian poliitikot eivät pystyneet leikaamaan kuluja ja osavaltio on aloittanut kulujen maksamisen velkakirjoilla.

Kalifornian budjetti on 94 miljardia taalaa, josta pitäisi leikata 26 miljardia, eli melkein 30%.

-Teemu, 4.7.2009

#12017

Kalifornian velkasitoumukset eivät kelpaa pankeille eilisen jälkeen. Niitä ei voi enää muuttaa rahaksi. Vain valtion tukema Citi ottaa niitä vastaan vielä viikon.

Suuri osa Kalifornian hallinnosta on suljettu, mutta poliitikot eivät silti pysty päättämään säästötoimista.

-Teemu, 11.7.2009

#12046

Kalifornia harkitsee marijuanan laajempaa laillistamista verotulojen hankkimiseksi

Jo nyt Los Angelesin kunnassa on tupla määrä laillistettuja pilvenostopaikkoja Amsterdamiin verrattuna. Marijuanan verottaminen viinan tavoin toisi 1.3 mrd taalaa osavaltiolle.

-Teemu, 19.7.2009

#12055

Kalifornia mahdolliseen sopuun budjetista:

Rahaa puuttui 26 mrd $. Leikkauksia tehdään 15 mrd, joista valtaosa, 9 mrd, tehdään koulutuksesta. 10 mrd, eli 10% budjetista lainataan. Kalifornian luottoluokitus on jo nyt osavaltioiden alhaisin.

Lisäksi öljynporaus aloitetaan Santa Barbaran edustalla.

-Teemu, 21.7.2009

#12056

Kalifornian budjettivajeen 2010 ennustetaan olevan 38 mrd taalaa (2009: 26 mrd $). Muilla osavaltioilla on samanlaisia ongelmia yhteensä 143 mrd $ arvosta.

-Teemu, 21.7.2009

#12115

HS 29.7.09 Valtiovarainministeri Jyrki Katainen kertoo, että vuoden 2010 budjettiin ei tule säästöjä, vaikka vsltion tulot tippuvat roimasti. Ero katetaan ottamalla velkaa.

Ilmeisesti isot puolueet eivät uskalla säästää lähellä vaaleja ja säästöt siirtyvät vuoden 2011 loppuun.

-Teemu, 29.7.2009

#12195

Euroopan keskuspankki on painanut 1500 miljardia euroa uutta rahaa talouden käynnistämiseen. Pankit ovat lainanneet rahat valtioille korkeammalla korolla.

Pankit saavat näin kivan voitot, mutta jos korot nousevat, niin voitot muuttuvat tappioiksi. EKP:n tulevat koronnostot voivat saada pankkeja konkurssiin, joten EKP joutuu pitämään korot alhaalla ainakin kunnes suuret pankit ovat selvinneet kriisistä.

Ensi vuonna valtiot lainaavat suuria summia ja pankit saavat kelpo voitot. Pankkien osake kurssit ovat vielä alhaalla. Tilanteesta voisi hyötyä ostamalla eurooppalaisia pankki osakkeita. HSBC lienee euroopan vahvin pankki.

-Teemu, 6.8.2009

#12197

Teemu, mitä mieltä olet: Onko pörsseissä menossa ääliöralli vai ennakoivatko markkinat jo laman taittuvan?

Kotomaan osalta oma arvaukseni menee ääliörallin puolelle. Paperiteollisuutta ei enää pelasteta Urho-tyylisesti D-vitamiinilla. Samoin metalli elpyy pahasti jälkijunassa vasta kun investointikysyntä alkaa kasvamaan. Insinöörit ovat Suomessa halpatyövoimaa, mutta se etu saattaa esim. Nokian silmissä kadota nousevien verojen myötä ja markkinoiden painopisteen siirryttyä Aasiaan.

-Orange, 6.8.2009

#12198

Marc Faberin mielestä osakekurssien nousu johtuu siitä, että suuri osa USA:n ja EU:n painamasta rahasta päätyy markkinoille. Kun systeemiin pumppaa paljon rahaa sisään, niin hinnat nousevat.

Faber lienee ainakin osittain oikeassa, ehkä loppu on optimismin palaamista. IMF:n selvityksestä saa synkän kuvan tilanteesta. IMF uskoo, että ensi vuonna pitää elvyttää vielä enemmän kuin tänä vuonna.

Suomen tilanne näyttää vielä huonommalta. Tänään julkaistu tilasto kertoo Suomen BKT:n laskuvauhdin kiihtyneen 11.4%:een.

-Teemu, 6.8.2009

#12281

Deflaatio tuli Suomeen. Hinnat alenivat kesäkuussa 0.1% ja heinäkuussa 0.6%

-Teemu, 16.8.2009

#12287

Kyllä helvetti jäätyy ennen kuin kepulandiassa on deflaatio!

Taitaa olla joku uusi “vaalirahoitettu” kuluttajahintaindeksi, josta on jätetty pois elintarvikkeet, vuokrat, hoitovastikkeet, bussiliput, päiväkotimaksut, taksimaksut, teatteri- ja elokuvaliput, autokorjaamot, ravintolat, TV-lupamaksut, lääkkeet ja autokatsastus ;-)

-Orange, 17.8.2009

#12316

Suomen vienti tippui tänä vuonna selvästi EU:n eniten (tammi-toukokuu):

Suomi -37% (p.a.)

Ruotsi -32%

Saksa -24%

EU -23%

Ranska -22%

Vienti tuotti 45% Suomen BKT:sta. Tämän mukaan BKT tiputus on 17% ilman kotimarkkinoiden supistumista. Kotimarkkinoiden supistumisen kanssa ehkä 20%.

Samana aikana BKT on kuitenkin tippunut vain n. 13%

Mitenköhän tämä selittyy?

Näiden numeroiden mukaan Suomen tilanne ei ole muita parempi vaan päinvastoin. Viime laman pahimpana vuonna BKT-tiputus oli 6.2% ja koko neljän vuoden laman aikana lasku oli 13%. Nyt sama lasku on tullut täyteen alle puolessa vuodessa.

-Teemu, 19.8.2009

#12318

Taloussanomat uutisoi samasta asiasta kuin edellissä postauksessani: Suomi näyttää olevan yksi pahimmista kriisimaista.

Jos näin käy, niin suomalaiset osakkeet (siis kotimarkkinoilla toimivat firmat), asunnot ja muu suomalainen varallisuus on halpaa jonkin ajan kuluttua.

-Teemu, 19.8.2009

#12342

Valtion palkat nousivat 6%, yksityiset 4%.

Lama on ollut päällä jo vuoden, mutta palkat nousevat nousukauden tahtiin?

-Teemu, 22.8.2009

#12368

USA:n velka nousee n. 100%:een BKT:sta ensi vuonna

Tämän jälkeen velka nousee tuhannella miljardilla per vuosi, mutta talouden ennustetaan kasvavan samaa tahtia, joten velkautumisprosentti pysyy samana. Liittovaltiolla oli velkaa 10 biljoonaa vuonna 2008. Tämä tuplaantuu vuoteen 2015 mennessä.

2008 keskusvaltion kuluista 9.5% meni korkoihin. Kun velka nousee 30% ensi vuonna, niin korkokulut nousevat n. 13%:iin. Jos ja kun korot rupeavat nousemaan, niin korkokulut voivat nousta 15-20% BKT:sta. Tämä on samaa luokkaa kuin muut jenkkien liittovaltion budjetin suuret erät: puolustus 21%, sosiaaliturva 21%, terveydenhoito 23%.

Suomen tilanne on vastaava. Neljän vuoden kuluttua maksamme korkoa saman verran kuin käytämme koulutukseen.

IMF varoittaa, että nämä velat vaikeuttavat selviämistä väestön vanhenemisesta, joka alkaa maksaa paljon n. 2015. IMF:n mukaan vanhan väen hoitamisen kulut ovat moninkerroin suuremmat kuin laman aiheuttamat kulut.

Nyt joudumme kohtaamaan nämä suuret menot juuri kun olemme käyttäneet kaikki rahamme vanhan järjestelmän pystyssä pitämiseen.

-Teemu, 27.8.2009

#12385

Dollari on suurin ja euro toiseksi suurin varantovaluutta

Järjestelmän takia kehitysmaat lainaavat 3.7 biljoonaa kehittyneille maille. Maailman BKT on 60 biljoonaa, joten summa on 6% maailman vuosittaisesta tuotannosta (biljoona = miljoona miljoonaa)

Kehittyvien maiden kuten Kiinan ja Venäjän etu olisi siirtyä yhteiseen maailman varantovaluuttaa dollarin ja euron sijasta. Tällöin lainatut rahat palautuisivat USA:n ja euro-alueelle ja näiden valuuttojen arvo laskisi.

-Teemu, 31.8.2009

#12418

Lama on saanut neuvottelujen osapuolet taipumaan myönnytyksiin ja Dohan neuvottelut alkavat uudestaan. Neuvottelujen tavoite on mm. puolittaa maataloustuet ja poistaa muita kaupan esteitä.

Tämä olisi ensimmäinen suuri toimenpide, jolla taloutta järkevöitetään. Tähän mennessä valtiot ovat ponnistelleet lähinnä vanhan järjestelmän pystyssä pitämiseksi.

-Teemu, 6.9.2009

#12419

Department of Labor: Parempi luoda yksi loistava työpaikka kuin miljoonia tylsiä

-Teemu, 6.9.2009

#12421

Kai Teemu tiesit, että The Onion “lehti” julkaisee vain keksittyjä uutisia

-Tuomas, 7.9.2009

#12431

Joo. En laittanut hymiötä kommentin loppuun koska ajattelin, että vitsi menee muuten ohi :-)

Mielestäni paras Onionin uutinen oli aikoinaan kun se kertoi Microsoftin patentoineen ykköset ja nollat.

-Teemu, 7.9.2009

#12432

Tuomas: Voisiko tämä olla totta :-)

Vapaa käännös. Irtisanottu terätyöläinen Pate Kiuluvesi: “Jo tieto siitä, että joku miettii työkseen koirien silityssuuntaa samalla saaden suuseksiä A-luokan julkkiksilta, antaa muille toivoa.

”Laid-off steel worker Peter Trank of Pittsburgh, PA. “Just knowing that someone will be out there determining the potential applications of petting frisky black Labrador puppies while receiving expert oral sex from an A-list celebrity, well, it gives me hope.”“

-Teemu, 7.9.2009

#12481

Ranska lisää onnellisuuden BKT:hen. He rupeavat lisäämään mm. pitkät lomat ja toimivan terveydenhoidon mukaan taloudelliseen kasvuun.

Kun poliitikkomme tajuavat tämän mittausmenetelmän voiman, niin meistä tulee maailman köyhin, mutta onnellisin kansa :-)

-Teemu, 14.9.2009

#12485

No toi ei välttämättä ole ihan niin hullu ajatus kuin ensialkuun voisi vaikuttaa.

Vaikka BKT on noussut sitten 70-luvun vaikka kuinka paljon niin ihmisistä ei ole enää tullut onnellisempia.

Sitä saa mitä tavoittelee.

-Tuomas, 15.9.2009

#12487

Tuo on vallan erinomainen idea! Erityisesti pörssiyhtiöiden pitäisi ryhtyä jakamaan osakkailleen onnellisuutta osinkojen ja arvonnousun sijasta. Voi niitä työpaikkansa säilyttäneitä piru parkoja :-)

-Orange, 15.9.2009

#12490

Budjetti 2010. Kuluja ei leikata, mutta outoa lisä-elvytystä on tulossa:

- Lisää maataloustukia laman takia:

- Armeija elvyttää palkkaamalla 300 ihmistä lisää

-Teemu, 16.9.2009

#12508

Dollarin inflaatio mahdollisesti alkamassa.

- USA:n hinnat nousivat tuplavauhtia elokuussa odotuksiin verrattuna. USA:n tuottajahinnat nousivat elokuussa 1.7% (odotus 0.9%), core inflaation 0.2% (odotus 0.1%)

- Dollarin kurssi tippunut 6% kolmessa kuukaudessa euroa vastaan, josta 2% viimeisen kahden viikon aikana

-Teemu, 16.9.2009

#12551

Venäjä aloittaa valtion omaisuuden myymisen, jotta rahat riittäisivät

-Teemu, 22.9.2009

#12552

Marc Faber:

- Kehittyneiden maiden elintaso ei nouse enää

- USA:n vajeet eivät pienene, vaan suurenevat ja velka kasvaa

- Bernarke painaa rahaa kattaakseen kulut

- Nykyisen kriisin ongelmia ei ratkaista, vaan ne siirretään tulevaisuuteen

-> Faber on vakuuttunut, että tuho on tulossa seuraavasti:

- USA:n velka nousee, jonka takia korkoja ei voi nostaa

- USA:n terveydenhoidolta loppuu rahat -> lisää rahaa pitää painaa

- Rahan arvo ja sen mukana elintaso laskee USA:ssa -> tyytymättömyys kasvaa

- USA aloittaa uuden sodan kitinän vähentämiseksi, vaikka Irak ja Afganistan ovat kesken

Tulos: “The future will be a total disaster, with a collapse of our capitalistic system as we know it today, wars, massive government debt defaults and the impoverishment of large segments of Western society”

Faber uskoo, että seuraavat 2-3 vuotta tulevat olemaan hyviä pörssivuosia, jonka jälkeen tämä seuraava kriisi iskee.

-Teemu, 22.9.2009

#12553

Olisimmepa torakoita, jolloin paineensietokykymme olisi korkeampi ja näin ollen emme ahdistuisi takaiskuista. Torakat myös mukautuvat itselleen uuteen ympäristöön hyvin nopsaan. Ydintuhon iskiessä riittäisi, että edes yksi selviäisi, koska torakat lisääntyvät “neitseellisesti:)”

-Joshua Samola, 22.9.2009

#12662

Australia nostaa korkoja ensimmäisenä 0.25%. Uusi korko on 3.25%

-Teemu, 8.10.2009

#12705

Englanti myy valtion omaisuutta 16 miljardin punnan edestä, jotta ei velkaantuisi liikaa

-Teemu, 12.10.2009

#12794

Ensimmäinen selvästi taloussysteemiä tehostava elvytystoimi tehty. Kaupat saavat olla auki sunnuntaisin:

-Teemu, 23.10.2009

#12836

EU: Suomen BKT tippuu 6.9%, vain Irlannilla menee huonommin. 90-laman pahimpana vuotena BKT tiputus oli 6.4%.

Vanhasen hallitus ei ole tehostanut taloutta eikä leikannut kuluja. Koska hallituksella ei ole aikomustakaan kumpaankaan, niin on todennäköistä, että ne toteutuvat vasta seuraavan hallituksen toimesta 2011. Koska lainaa on tuolloin hankala saada lisää kohtuulliseen hintaan, veroista menee 10-15% korkoihin ja työttömyys on huipussaan, niin säästöistä tulee rajuja. Todennäköisesti huomattavasti rajumpia kuin 90-luvun lamassa, jolloin Ahon hallitus aloitti toimintansa laman alussa ja jatkoi sen loppuun (91-95).

Reippaasti ja yhtäkkiä säästäminen kun olemme huonossa tilanteessa voi aiheuttaa ensimmäiset vakavat levottomuudet Suomessa sitten Mäntsälän kapinan vuonna 1932.

-Teemu, 3.11.2009

#12846

Suomen teollisuustuotannon lasku jatkuu. Elokuu oli 0.5% heinäkuuta heikompi

Tämän perusteella talous ei kasva ensi vuonna, vaan linkin käyrä oikenevan niin hitaasti, että pohja löytyy vasta 2010 tai 2011. Suomelle kuitenkin ennustetaan talouskasvua ensi vuodeksi.

-Teemu, 6.11.2009

#12858

USA:n liittovaltion virkamiehet saavat keskimäärin tuplapalkkaa verrattuna yksityisen sektoriin (120k$/vuosi vs 60k$/vuosi).

Suomessa palkansaajien keskimääräiset tulot olivat 24k€ = 36k$ vuonna 2007

-Teemu, 9.11.2009

#12862

Valtio suunnittelee pienyritysten verotukseen kiristystä poistamalla niiden osinkoveroedun 2012

Veronkorotuksen seurauksena yrittäjien tulot tippuvat kymmeniä prosentteja.

Pienyritykset työllistävät enemmän kuin suuret ja 2012 työttömyys on todennäköisesti korkea.

-Teemu, 11.11.2009

#12863

Katainen: Vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen alkaa säästäminen ja verottaminen

-Teemu, 12.11.2009

#12864

Kokoomus, Keskusta, Vihreät ja RKP: Hallintoneuvostot pysyvät. Poliitikot osallistuvat menojen karsintaan ehkä vaalien jälkeen.

Valtionyhtiöissä on poliitikoista koostuva hallintoneuvosto, jonka tehtävä on valvoa että yritys toimii poliittisesti oikein. Hallintoneuvostoilla ei ole juurikaan valtaa eikä vastuuta. Niitä onkin yleisesti pidetty turhina jo vuosikymmeniä. Poliitikot saavat kuitenkin kelpo tulot hallintoneuvostoihin osallistumisesta, mikä lieneekin niiden päätarkoitus nykyään.

-Teemu, 15.11.2009

#12870

Konkurssit ovat nousseet 31% viime vuodesta tuottaen 11 000 työtontä. Rahat velkaantuvan valtiomme kasvaviin menoihin pitää jossain vaiheessa saada jotenkin muuten kuin lainaamalla. Laman takia uusia yrityksiä tarvitaan kipeämmin kuin ehkä koskaan.

Valtion kuitenkin vaikeuttaa yrittämistä. Tässä yksi näkemys asiasta:

Suomen toimista tulee mieleen lainaus “If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it. ”

-Teemu, 18.11.2009

#12874

OECD: Suomen työttömyys huipussaan 2011 (9.7%), juuri kun valtio alkaa leikkaamaan etuja ja verottamaan.

-Teemu, 20.11.2009

#12876

9,7% ei ole ollenkaan paha prosentti verrattuna viime lamaan. Onkohan kupletin juoni syöttää ikävät uutiset pieninä annoksina, pikkuhiljaa lukuja huonontamalla?

-Orange, 20.11.2009

#12877

Totta. Viime lamassa päästiin 18.9%:n työttömyyteen ja työttömyys pysyi neljä vuotta yli 15%:ssa. BKT:n pudotus on nyt hieman kovempi ja olemme huomattavasti velkaantuneempia kuin viime kerralla.

Parin vuoden 9.7% työttömyys olisi huomattavan positiivinen asia.

-Teemu, 20.11.2009

#12878

Niinistö: Nyt joka neljäs yhteiskunnan kuluttama euro on lainaa. Ymmärrettävämmin tämän voisi sanoa vaikka niin, että opetus, maanpuolustus ja oikeuslaistos maksetaan kokonaan lainaamalla.

Leikkaukset 2011 tulevat olemaan melkoiset. Pelkän velan kasvun takia menot tuolloin nousseet 5% nykyisestä. Ei ihme, että hallitus ei uskalla kertoa mitä on tulossa ennen vaaleja :-)

-Teemu, 20.11.2009

#12884

Hallitus de facto estää maahanmuuttajien pääsyn taksinkuljettajiksi lailla. Taksiliitto huutaa hurraata

Uusien taksinkuljettajien on suorittava 30 tunnin pakollinen koulutus, jossa kuljettajille opetetaan mm. asiakaspalvelua ja vuorovaikutusta. Vain kurssin suorittamalla ja kokeen läpäisemällä voi päästä ajamaan taksia. Kurssi lienee vain suomeksi ja ruotsiksi.

Vanhojen taksinkuljettajien kohteliaisuus on kunnossa, sillä laki ei koske heitä. Vapaa kilpailu poistaisi epäkohteliaat kuljettajat nopeasti ja tehostaisi toimintaa. Nyt käy päinvastoin ja taloutemme on taas hitusen tehottomampi ja lama puree kipeämmin.

-Teemu, 22.11.2009

#12895

Vanhanen ei aio säästää vaan verottaa“...ei lähdetä leikkaamaan, vaan ollaan valmiista maksamaan veroilla tätä hyvinvointiyhteiskuntaa.”

Hallituksen suunnittelemia veronkorotuksia:

- 3% lisäys arvonlisäveroon

- Korkeatuloisten ansio- ja pääomatulojen veronkorotus

- Makeisvero ja virvoitusjuomaveron korotus

-Teemu, 28.11.2009

#12905

Suomen syyskuun vienti -36% yoy

Suomen BKT:stä vienti on 45%, joten jos vienti ei kohta ala vetämään, niin BKT:n tiputus voi tulla suuremmaksi kuin arvioitu 6.9%

-Teemu, 3.12.2009

#12908

Ruuan hinta laskee Japanissa kalliin jenin takia, sillä maa tuo 60% tarvitsemastaan ruuasta. Alennukset ovat usein 30-50%. Myös ulkomaisten alkoholijuomien hinnat tippuvat, esim. viski maksaa 30% vähemmän. South China Morning Post 2.12.2009

Jostain syystä kallis euro ei ole sanottavasti vaikuttanut ruuan hintaan Suomessa vaikka iso osa ruuastamme tuodaan euroalueen ulkopuolelta.

-Teemu, 3.12.2009

#12909

Tuo viskin alennusmyynti oli paras uutinen aikoihin. Nimittäin matkustan huomenna Koreasta Japaniin. Jollei Jumala, Finnair tai ilmailualan ammattiliitto salli siirtymistä koto-Suomeen Jouluksi, voin ainakin vetää kunnon viskikännit Japanissa :-)

-Orange, 3.12.2009

#12963

Ensi vuoden budjettissa ei ole säästöjä eikä talouden tehostamista, mutta etuoikeuksia lisätään ja verotulot tippuvat, joten lainaamme 30% enemmän kuin maksamme valtion tulo- ja pääomaveroja.

Toisin sanoen valtio käyttää 50 miljardia, mutta rahaa on vain 37 miljardia. Loppu 13 miljardia on lainataan. 2009 lainasimme 10 miljardia ja vuonna 2011 lainaamme todennäköisesti ainakin yhtä paljon, sillä hallitus ei uskalla säästää ennen vaaleja, jotka ovat maaliskuussa 2011.

Budjetissä ei muuteta vanhoja kalliita ja tehottomia rakenteita, mutta erilaisia tukia jaetaan sinne tänne. Esim. maanviljelijät saavat verovapauden peltojen myyntivoitosta ja valtion maksaman vapaapäivän

Muuta:

- Terveyskeskuskäynnin hinta on 68€. Yksityisellä käynti maksaa n. 40€. Erikoislääkärin saa 70€:lla ja hinnat sisältävät voiton :-) Miten terveyskeskus voi olla noin kallis?

- Julkinen talous oli 2007 mahtavat n. 50% BKT:stä. Kun yksityinen talous kutistuu, valtio ei säästä ja veroja nostetaan, niin julkisesta taloudesta tulee merkittävästi suurempi kuin yksityisestä. Pääsemme lähemmäs kommunismia kuin koskaan :-) Elätettäviä tulee olemaan paljon enemmän kuin elättäjiä.

Olemme kuin Titanicin kyydissä. Kapteeni näkee jäävuoren horisontissa, mutta ei muuta kurssia koska menettäisi ylennysmahdollisuutensa myöhästymisen takia. Hänellä on joka tapauksessa paikka pelastusveneessä ja voi olla, että jäävuori vain raapaisee laivaa. Matkustajille hän tarjoilee ilmaisia drinkkejä.

Kulujen leikkaukset iskevät vuonna 2012 kun uusi hallitus tasapainottaa tulot ja menot pakon edessä. Tuolloin velka on tuplaantunut vuoden 2008 tasosta. Jos säästöjä ei tuolloin tehdä voimme joutua ottamaan lainaa IMF:tä, jolloin IMF sanelee Suomen talouspolitiikan. Poliitikot taipuvat vaikka mihin, jotta eivät menetä valtaansa :-)

Tuolloin valtio kerää rahaa kaikkialta mistä vaan saa ja leikkaa kaikkea mitä pystyy. Budjetin saa tasapainoon jos leikkaaa n. 10% budjetista ja kiristää kaikkia veroja 10%. Todennäköisemmin leikkaukset ja veronkiristykset toteutuvat muutaman vuoden aikana. Selvimmät leikkaukset tulevat sosiaaliturvaan, terveydenhuoltoon ja koulutukseen koska ne ovat melkein 70% julkisista kuluista. Veropuolella tulovero, arvonlisävero ja sosiaaliturvamaksut ovat selviä nousijoita. Ne tuottavat melkein 80% julkistenyhteisöjen tuloista.

Nyt tähän poliitikkojen vastuuttomuuden aiheuttamaan kriisiin on vielä aikaa valmistautua pari vuotta. Tämän voi tehdä esim.:

- Hankkiumalla riippumattomaksi yhteiskunnan tuista, mutta..

- ...keräämällä päätökset kaikista haluamistaan tuista ennen syksyä 2011

- Varaamalla rahaa yksityislääkäriin

- Siirtämällä rahavirran palkkatuloista pääomatuloihin esim. perustamalla firman

- Hankkimalla jatko-opiskelupaikan vimeistään syksyllä 2011

-Teemu, 13.12.2009

#12970

Irlanti, Espanja ja Puola leikkaavart rajusti valtion kuluja. Irlanti leikkaa 4 miljardia € tänä ja ensi vuonna. Irlannin on suurin piirtein Suomen kokoinen valtio, mutta oli hieman meitä rikkaampi 2008. Kriisi myös iskee molempiin maihin suunnilleen yhtä rajusti. BKT tiputus 2009 on 7%:n luokkaa.

Irlanti leikkaa neljällä miljardilla valtion palkkoja 5 -15%, sosiaaliturvaa, investointeja ja päivittäisiä kuluja nyt ja ensi vuonna saman verran. Ministerien palkat tippuvat tuon 15%. Työttömyys ja lastenhoito edut tippuvat ja polttoainer verot nousevat. Irlanti verottaa huomattavasti kevyemmin kuin Suomi, esim. yritysvero on 12% kun se on Suomessa 26%.

Suomen tulisi tehdä suunnilleen samanlaiset leikkaukset, jotta budjetti olisi tasapainossa. Suomi kuitenkin lisää valtion kuluja 2 miljardilla eurolla 2010.

-Teemu, 14.12.2009

#12999

Hallitus yllättäen kiristää perintöveroa jopa 50% alkaen tammikuun alusta, vaikka saman hallituksen päättämä perintöveron kevennys tulee voimaan vain kuukautta aikaisemmin.

Hallitus voi kiristää perintöveroa ilman eduskuntaa nostamalla perintöarvon laskemisperusteita. Samalla tavalla se voi nostaa kiinteistöveron 3-4 kertaiseksi pelkällä hallinnollisella päätöksellä, sillä laki on säädetty löyhästi. Veikkaan, että tämä tulee tapahtumaan, sillä kiinteistöveroa on vaikea välttää.

-Teemu, 18.12.2009

#13040

USA:n velka on muuttumassa mahdottomaksi maksaa. NYT:n juttu asiasta “Payback time”

Velan kustannukset olivat 10% verotuloista vuonna 2008 (n. 1% GDP:stä). Jos USA:n talous kasvaa 4%:n vuosivauhtia (viimeisen 40:n vuoden keskimääräinen kasvu oli 2.8%), niin korkokustannus on valkoisen talon mukaan vuonna 2019 hieman yli 3%:a GDP:stä. Eli korkokulut nousevat enemmän kuin valtion rahaa menee nyt koulutukseseen, energiaan ja Irakin ja Afganistanin sotiin yhteensä.

USA:n valtionvelka on nyt 75% GDP:stä. Jos päälle lisätään yksityinen velka ja lähitulevaisuuden rahoittamattomat lakisääteiset terveydenhoitomaksut ja valtion haltuunsa ottamat Fannie Maen ja Freddy Macin velat, niin velka on 600% GDP:stä. Marc Faber arvioi, että korkokulut nousevat seitsemän vuoden kuluessa 35%-50%:iin verotuloista.

New York Times ehdottaa neljää eri ratkaisua ongelmaan:

1. Verojen nosto ja palveluiden leikkaus

2. Inflaatio. Painamalla lisää rahaa velan arvo tippuu. Kiinalaiset voivat tosin suuttua

3. Konkurssi. Velat voi mitätöidä sanomalla, että niitä ei makseta

4. Kova talouskasvu, jolloin verotulot nousevat nopeammin kuin velka kasvaa

Poliitkot toivovat kovan talouskasvun hoitavan asian. Tämä vaatisi n. 30% – 40% keskimääräistä nopeampaa talouskasvua. Siis paremman vuosikymmenen kuin 90-luvun nousukausi, joka pysyi käynnissä lainarahalla.

Koska Obama näyttää olevan innostuneempi laajentamaan hyvinvointipalveluja kuin leikkaamaan niitä, niin jäljelle jää vain verojen nosto ja inflaatio. Jenkkien veroaste on hieman yli puolet eurooppalaisesta (USA 25% vs EU 40%), mutta kova verojen nostaminen lopettaa talouskasvun alkuunsa. Velan lyhentämistä inflaatiolla ei voine välttää.

-Teemu, 24.12.2009

#13041

Teemu, onko sinulla tietoa kuka/ketkä parhaillaan ostavat US Government Bondeja jos ennuste niiden resetoimiselle on ilmeinen?

-Orange, 25.12.2009

#13042

Orange, minulla ei ole tarkkaa tilastoa, mutta tiedän tilanteen suurin piirtein.

Viime vuonna jenkkien lyhyitä velkakirjoja (1 v., T-notes) myytiin huomattava määrä, kun yleensä pitkäaikaisempia myydään enemmän (10 v. T-bills). Velkakirjat myydään huutokaupassa, joten niiden korko on todellinen markkinahinta. Tosin viime kuuhun asti Federal Reserve (jenkkien keskuspankki) osti velkakirjoja aina kun korko rupesi nousemaan.

Muita vakiostajat ovat amerikkalaiset eläke- tms. rahastot, jotka on lailla pakottettu sijoittamaan rahaa USA:n velkakirjoihin.

Sitten on Kiina, joka ostaa velkakirjoja pitääkseen dollarin korot alhaalla ja vaihtokurssin korkeana. Tällöin kiinalaiset tuotteet pysyvät edullisina Amerikassa. Tämä toimi näin kriisiin asti. Kriisin jälkeen kiinalaiset ovat jatkaneet ostoja, jotta dollari ei romahtaisi. Heillä on 2000 miljardia dollareissa kiinni, eikä hyvää tapaa päästä niistä irti. varan

Lisäksi monet yksityiset sijoittajat ovat ostaneet velkakirjoja aina paniikin hetkellä. Jopa niin paljon, että korko on muuttunut välillä negatiiviseksi. Tämä johtui siitä, että rahaa ei voi säilyttää antamatta sitä pankin käyttöön. Jos omistaa suuren määrän käteistä ja pankki menee konkurssiin, niin rahat menevät. Tällöin rahat on pakko sijoittaa jonnekin, jolloin lyhyt aikaiset dollarivelat ovat hyvä paikka.

Nyt jenkkien valtion velasta on 36% noissa 1v. velkakirjoissa, eli 1900 miljardia, josta 1600 miljardia tulee maksettavaksi muutaman kuukauden sisällä. Jenkit haluaisivat myydä 10 vuoden papereita lyhyen velan tilalle, vaikka sen korko on n. 3.5% ja yhden vuoden alle 1%. Saa nähdä löytyykö tarpeeksi ostajia. Jos ei löydy, niin jenkkien pitää maksaa kovempaa korkoa kunnes ostajia löytyy.

Lähitulevaisuudessa markkinoille tulee niin paljon velkakirjoja, että sijoittajan on paras pysyä niistä erossa. Jos jotain pukkaa sisään joka luukusta, niin hinnat tippuvat. Lisäksi korot voivat vain nousta, jolloin vanhojen velkakirjojen hinnat tippuvat.

Mielenkiintoista on myös varantovaluutan arvon tippuminen. Varantovaluutasta (jotka siis takaavat maan oman valuutan arvon) 66% on dollareita. Euromailla on yli 700 miljardia dollaria kassassa takaamassa euron arvoa. Nyt euromaiden dollarikasan arvo on tippunut puolessa vuodessa n. 150 miljardia euroa, eli noin Suomen BKT:n verran.

Jos dollarin arvo tippuu huomattavasti, niin siihen sidotut valuutat kuten RMB ja HK$ tippuvat samalla. EU maat voivat katsella sivusta vain rajoitetun ajan kun vienti USA:aan ja Kiinaan tyssää. EU:lla ei ole helppoa keinoa ratkaista tilannetta.

-Teemu, 25.12.2009

#13050

Uusi lamavero on moraalivero. Se on 1%:n vero suurituloisille, jonka ainoa tehtävä on parantaa niiden moraalia, joita se ei koske.

-Teemu, 30.12.2009

#13053

Konkurssit kasvoivat 25%

Maatalouden konkursseissa ei ole kasvua ollenkaan. Keskusta lienee Suomen tehokkain etujärjestö.

-Teemu, 31.12.2009

#13132

Tilastokeskus: Suomi on saavuttanut pohjan

Tai sitten se on vain tilastollista harhaa, sillä suurin lasku oli juuri vuosi sitten ja nyt verrataan ensimmäisen kerran jo tippuneisiin numeroihin. Olemme pohjalla, mutta voimme vielä ruveta kaivamaan :-)

-Teemu, 8.1.2010

#13186

Taloudellisen vapauden vertailu kertoo, että Suomen taloudellista vapautta rajoittavat:

- Valtion byrokratian kalleus

- Löysät tukiaiset

- Korkeat ja pakolliset työvoiman lisäkustannukset

- Korkeat verot

Taloudellista vapauttamme taas edistävät parhaiten:

- Omistuksen suoja

- Oikeuslaitos

Taloudellisesti vapaimmat maat ovat Hongkong, Singapore, Uusi-Seelanti, Sveitsi, Chile, Yhdysvallat, Irlanti, Kanada, Australia ja Iso-Britannia.

-Teemu, 17.1.2010

#13198

Vihreät: pienten yritysten verotusta kiristettävä välittömästi:

-Teemu, 19.1.2010

#13234

McKinsey&Co: Länsivaltioden velkan maksu tapahtuu keskiluokan veroja kiristämällä, palveluita karsimalla ja inflaatiolla. Muita keinoja ei enää ole.

Jutun mukaan Suomen tilanne on 9:ksi huonoin 24:stä EU maasta, sillä meillä on paljon lakiin kirjattuja palveluita, joille ei ole maksajaa.

-Teemu, 28.1.2010

#13235

Ikävä kyllä, olemme lähestymässä pistettä, jossa Suomalaisten enemmistölle olisi edullisinta alistua Venäjän miehitykseen – sillä edellytyksellä että “Terijoen hallitus” ei ota syrjäytetyn hallinnon velkoja vastattavakseen :-)

-Orange, 28.1.2010

#13371

Tilastokeskus:

- BKT tippui 2009 7.8% (suurin tiputus sitten sisällissodan 1917/8)

- Julkiset menot nousivat yli puoleen BKT:stä (49.5%% -> 55.6%)

- Välittömät verot tippuivat 31%

- Tulonsiirrot kunnille ja sossuun kasvoivat 12%

- Yritysten osingot pienenivät 34%

-Teemu, 1.3.2010

#13513

Kreikka ei pysty maksamaan lainojaan toukokuussa koska korot nousevat kohtuuttoman korkeiksi (n. 10%). Kreikka siis pystyisi lainaamaan rahaa markkinoilta. Jos he takaisivat lainat Kreikan valtion maaomistuksilla, niin koronkin saisi alas.

Kreikkalaiset eivät halua lainata korkealla korolla, eivätkä halua riskiä maan menettämisestä. He ovat pyytäneet 40 miljardia € EU:ta ja IMF:ltä. Todellinen tarve lienee 120 – 150 miljardia. EU:n johtajat yrittävät sopia tuesta huomenna. Paketin hyväksyminen vaatii yksimielisen päätöksen.

Suomen osuus n. 120 miljardin euron paketista on 1.7 miljardia euroa. Summa on suunnilleen sama kuin puolet puolustusmenoistamme.

Kreikka on valmis laajoihin säästöihin. Mm. eläkeikä 53:sta 67:ään, verojen nosto ja julkisten palkkojen nosto.

Mark Mobius uskoo, että paras keino hoitaa asia olisi päästää Kreikka vararikkoon.

Kreikkalaiset osakkeet nousivat 8% kun EU:n maat alkoivat panna pakettia kasaan. Kreikkalaisiin osakkeisiin voi sijoittaa ostamalla Dow Jonesin Kreikan osakeindeksiä seuravaa GRDOW:ta. Kreikka on kielsi osakkeiden myymisen lyhyeksi muutama päivä sitten.

-Teemu, 1.5.2010

#13514

Aika uskomattomista summista puhutaan. Olemme siis vippaamassa jokaiselle Kreikkalaiselle 14 000 egeä tai vaikkapa jokaiselle nelihenkiselle perheelle 56 000 egeä! Georgios Andreas saa leikata suvlaakeja vartaasta turisteille maailman tappiin, eikä siltikään pysty maksamaan vippiä takaisin!

Eikohän olisi aika päästää tuollainen konkurssikypsä valtio selvitystilaan? Tässä ei voi välttyä ajatukselta että Eurooppalainen valtaeliitti haluaa pitää Kreikan valtion pystyssä hinnalla millä hyvänsä. Ehkä valtion romahduksen jälkeinen uusi järjestelmä laittaisi kiusallisen hyvin asiat järjestykseen...

-Orange, 1.5.2010

#13515

Kreikka hyväksyi EU:n ja IMF:n paketin ehdot:

Kreikka lupaa säästää seuraavasti:

- Kreikan tulee nostaa arvonlisäveroa kalleimmassa luokassa 2%

- Valtion palkkoja ei saa nostaa 3:een vuoteen

- Valtion 2 kk:n bonus palkat poistuvat

- Pikayksityistämisohjelma alkaa

- Alkoholi, tupakka ja polttoaineverot nousevat 10%

- Laitonta rakentamista ruvetaan verottamaan (Miten?)

- Aiemmin oli puhetta myös eläkeiän nostamisesta 14 vuodella

Budjettivaje ei kuitenkaan tällä korjaannu vaan tippuu sallittuun 3%:iin 13.6%:sta kolmen vuoden aikana.

EU/IMF lainaa Kreikalle 120 miljardia euroa kolmen vuoden aikana ilmeisesti 5%:n korolla. Kreikka saa lainaa markkinoilta 5%:n korolla, joten 50% lainan korosta on tukea Kreikalle.

Leikkaukset todennäköisesti johtavat väkivaltaisuuksiin, sillä kreikkalaiset eivät tunne olevansa vastuussa lainaamisesta. Kreikan johtavat poliitikot ovat hoitaneet asian. He eivät pystyneet verottamaan tehokkaasti, joten he lainasivat kansan piikkiin ja ohjasivat rahat tukijoilleen. Kreikan viime vuosien mielenosoitukset olivat juuri rikasta eliittiä vastaan.

-Teemu, 2.5.2010

#13518

Apupaketti vain viivastyttaa Kreikan konkurssia vuodella koska lainan ehdot saavat maan syvaan lamaan

Marc Faber. Kreikalle ei tulisi lainata rahaa vaan erottaa se eurosta.

-Teemu, 3.5.2010

#13519

Valtiovarainministeri Katainen “suomalaisen ihmisen ja veronmaksajan etu on se,...että hän lainaa rahaa Kreikkalaisille”

Vaikka lainan korko (5% p.a) on puolet pienempi kuin Kreikan markkinoilta saamalla rahalla, niin paketti ei ole Kataisen mukaan “solidaarisuuden ele Kreikalle, vaan suomalaisten kansallisen edun valvontaa”

Vaikuttaa siltä, että EU:n isot pojat haluavat pitää Kreikan pystyssä ja komensivat Vanhasen ja Kataisen lainaamaan suomalaisten rahaa :-)

Mielenkiintoista on myös se, että muut EU:n kriisivaltiot: Espanja, Portugali, Irlanti ja Italia, lainaavat Kreikalle suuret summat.

-Teemu, 4.5.2010

#13520

Euroopan keskuspankki EKP muuttaa luottopolitiikkaansa Kreikan kohdalla. EKP lainaa rahaa Kreikalle vaikka sen luokitus on tippunut roskalaina luokkaan eika EKP ei osta roskalainoja. EKP rikkoo nain julistamaansa tasapuolisuuden periaatetta jossa yhta euro maata ei saa suosia muiden kustannuksella.

Jos EKP pitaisi saannoistaan kiinni sen pitaisi myyda omistamansa kreikkalaiset roskalainat.

EKP voi myohemmin ostaa suoraan kreikkalaisia lainoja kuten Fed teki. EKP on tahan asti kieltaytynyt tallaisesta suorasta rahan painamisesta.

-Teemu, 4.5.2010

#13588

Nyt on hyvä aika ostaa osakkeita: Reaalitalouden näkymät paranevat, pörssit ovat paniikissa ja veri vuotaa kaduilla. Tällaisen tilaisuuden voisi pilata ainoastaan AC-DC:n uusi albumi :-)

-Orange, 4.6.2010

#13706

Suomen talouden kokonaistuotanto kasvoi hieman huhtikuussa. Tämä on ensimmäinen kerta kun talous kasvaa vuositasolla kriisin jälkeen

Linkin käyrästä näkee, että tuotanto tasaantui n. 10% alemmalle tasolle kuin ennen kriisiä.

-Teemu, 8.7.2010

#13755

Isokallion mielestä pääminisnisterimme valehtelee.

Kiviniemi: Mitään ei tarvitse leikata. Talouskasvu hoitaa velat

Isokallio: Valetta. Joudumme leikkaamaan kustannuksia rajusti ja nostamaan veroja

-Teemu, 27.7.2010

#13756

Marin optimismi on ihailtavaa! Valtiontalouden vaje tällä hetkellä on suuruusluokkaa 12 GEUR. Suomen bruttokansantuote huitelee siinä 175 GEUR paikkeilla. Siitä valtio kerää veroja 33 GEUR. Hieman oikoteitse tehdyllä laskelmalla BKT:n pitäisi kasvaa 35% jotta valtion kassaan kilahtaisi puuttuvat 12 GEUR lisääntyneinä verotuloina.

Mari saa rakennuttaa aika monta siltarumpua ja risuhakevoimalaa kepun sydänmaille, ennen kuin talous lähtee hänen konsteillaan nousuun :-)

-Orange, 28.7.2010

#13757

Mari sai “ei-säästöjä”-linjan läpi budjetissa. Lainaa tulee 9 miljardia lisää

Kataisen kalvoissa ei ole suunnitelmaa velan maksamisesta, mutta sen kertyminen on aikomus saada loppumaan viidellä keinolla kahdeksan vuoden aikana (kalvo 17).

1) Pidemmät työurat

2) Kuntareformi ja hallinnon tuottavuus

3) Kasvuun vauhtia verouudistuksella

4) Veron kiristykset

5) Menoleikkaukset

Jos vaje kurotaan umpeen kahdeksan vuoden aikana, niin velkaa ehtii kertyä n. 44 miljardia ennen kuin sen kertyminen loppuu, eli vuonna 2019 meillä on valtionvelkaa 120 miljardia.

-Teemu, 28.7.2010

#13761

Kaliforniassa taloudellinen hätätila

Kalifornian kulut ovat 85 miljardia. Tuloja puuttuu 19 miljardia, joten vajetta on 22%.

Vertailun vuoksi Suomen juuri ehdotettu valtion budjetti. Menomme ovat 50 miljardia, josta puuttuu 9 miljardia. Vajetta 18%.

Mielenkiintoista, että samaa luokkaa oleva vaje aiheuttaa Kaliforniassa hätätilan, mutta Suomi on pyrkimässä Euroopan vahvimmaksi taloudeksi. Veikkaan, että suuri näkemysero tilanteen vakavuudesta johtuu lähinnä siitä, että Suomessa on vaalit vuoden kuluttua.

-Teemu, 29.7.2010

#13762

Teemu, tuo 85 miljardia taitaa olla taaloja, siis päivän kurssilla 65 miljardia egeä.

Kiinnostavaksi asian tekee se että Kalifornian asukasluku on 7 kertaa suurempi kuin Suomen ja talous kymmenkertainen Suomeen verrattuna. Siitä huolimatta osavaltio tarvitsee kuluihinsa vain hitusen Suomen budjettia suuremman summan. En kyllä äkkiä löytänyt tietoa, kuinka paljon liittovaltio vielä mättää hynää siihen päälle.

-Orange, 29.7.2010

#13802

Talousnobelisti Paul Krugman kehottaa Yhdysvaltoja jatkamaan elvytystä. Hänen mukaansa USA on menossa Japanin syndrooman, useita elvytyksiä, jotka lopetetaan heti kun talous kokee pientä piristystä. Kunnollinen kasvupyrähdys jää puuttumaan.

Krugaman kannustaa Obamaa jatkamaan julkishallinnollisia toimia samoin kuin Fediä painamaan lisää rahaa ja korjaamaan inflaatiotavoitetta ylöspäin.

-Orange, 19.9.2010

#13803

Krugmanin tahto näyttää toteutuvan. Fed lupaili painaa lisää rahaa, jonka seurauksena dollari tippui jo 5% euroa vastaan. Kun dollareja painettiin viime kerralla, niin osa valui niihin kasvaviin talouksiin, joiden valuutta on sidottu dollariin. Niissä dollarin ostovoima ei kärsi vaikka taaloja painettaisiin miten paljon ja sijoituskohteiden hinnat nousivat heti kun jenkkien rahaa tuli markkinoille.

-Teemu, 22.9.2010

#13804

Markku Uuspaavalniemi lataa vahvoja mielipiteitä taloustilanteesta ja Suomen politiikasta Suomen Talousdemokratian haastettelussa:

1.

2.

3.

- Tutki 90-luvun lamaa, mutta huomasi, että kaikki päätökset ja dokut on julistettu salaisiksi

- Uskoo, että useat euroopan maat menevät konkurssiin muutamassa vuodessa

- Suomi mahdollisesti konkurssiin 1.5 vuoden kuluessa

- Uskoo, että ratkaisu nykyiseen kriisiin on rahan painaminen, eikä velan ottaminen: rikkaiden rahat menettävät arvoa, työttömyys ei pahene ja velallisten asema paranee.

- Finanssivalvonta ei kerro eduskunnalle juuri mitään, vaikka heidät on velvoitettu siihen

- Oikeus rahan luontiin pitäisi poistaa yksityisiltä pankeilta ja keskittää valtiolle

- Valtioiden ei tule maksaa korkoa yksityisille pankeille vaan luoda rahaa itse

- Kansanedustajat eivät äänestä oman omantuntonsa mukaan vaan noudattavat puoluekuria. Päätökset tehdään muualla kuin eduskunnassa ja sitten käskytetään kansanedustajille.

- Ei osaa sanoa kuka Suomea oikeasti johtaa, koska päätökset tehdään suljettujen ovien takana pienellä porukalla.

- Suomen suuret puolueet eivät tule ratkaisemaan nykyisiä talousongelmia, eivätkä edes halua keskustella asiasta

Paavalniemi äänesti Kreikan tukipakettia vastaan rikkoen Keskustan puoluekuria.

-Teemu, 23.9.2010

#13807

Heh! Uusis olisi voinut selittää hieman tarkemmin tuon yksityispankkien rahanluontimekaniikan. Olisipa hauska tietää millainen tiliöinti tehdään kirjanpitoon kun luodaan rahaa! Toisaalta luotu raha taitaa olla tuloa, joten sen pitäisi jotenkin näkyä myös tuloslaskelmassa ja taseessa. Mahtoikohan loppuvuoden 2008 finanssikriisi oikeasti johtua siitä että yksityispankkien rahanluojat menivät yhtä aikaa lakkoon ja keskuspankkien laiskat virkamiesrahanluojat eivät kyenneet paikkaamaan vajetta :-)

-Orange, 24.9.2010

#13809

Ensimmäinen poliitikko oikeuteen talouskriisin takia. Islannin ex-pääministeri sai syytteen törkeästä huolimattomuudesta

-Teemu, 29.9.2010

#13823

Myös Suomessa valtion palkat ovat nousseet yksityistä sektoria korkeammiksi.

USA:ssa on sama hankala tilanne. Valtion töissä ei ole kiireitä, työpaivät ovat lyhyet, lomat pitkät, eläkkeelle pääsee muita aikaisemmin ja palkkakin on muita parempi.

-Teemu, 23.10.2010

#13854

“This time its different”-kirjassa käydään läpi viimeisen 800-vuoden talouskriisit. Yksi kirjan huomioista on, että ylivelkaantuneet valtiot selviävät harvoin ilman velkasaneerausta. EU:n kriisivaltiolle lainattuista rahoista siis todennäköisesti maksetaan vain osa takaisin. Velkojen uudelleen järjestely alkaa Taloussanomien mukaan viimeistään vuonna 2015

Tällöin velkojen takaajat (mm. Suomi) voivat joutua maksamaan osan veloista kriisivaltioiden puolesta.

-Teemu, 28.11.2010

#13856

FT: eri maiden valtionvelka per asukas vuonna 2015.

USA 48k$

Kreikka 43 k$

Suomi 38 k$

Tanska 4 k$

Venäjä 3 k$

Kiina 1k$

Intia 1 k$

Hong Kong 0k$

Chile -1k$

Ruotsi -5 k$

Saudi-Arabia -11k$

-Teemu, 1.12.2010

#13867

Ben Bernarke, Federal Reserven puheenjohtaja (Fed määrää dollarin määrän ja hinnan).

- 20 vuoden kuluttua rahaa ei riitä sotaan. “We”re looking at ten, 15, 20 years from now, a situation where almost the entire federal budget will be spent on Medicare, Medicaid, Social Security, and interest on the debt. There won“t be any money left for the military or for any other services the government provides,” he said.

- USA ei paina lisää rahaa. “One myth that”s out there is that what we“re doing is printing money. We”re not printing money. The amount of currency in circulation is not changing,“ Mr Bernanke said.

- Jos porsaanreiät veroissa suljetaan voi veroastetta tiputtaa kaikille ”The tax code is very inefficient – both the personal tax code and the corporate tax code,“ Mr. Bernanke said. ”By closing loopholes and lowering rates, you could increase the efficiency of the tax code and create more incentives for people to invest.“

-Teemu, 6.12.2010

#13873

Maailman talouskriiseistä kertova kirja “This time is different” kertoo, että vaalit pahentavat talouskriisejä usein ratkaisevasti. Odottelu ja lupailu ennen vaaleja ja sekavuus vaalien jälkeen estää reagoinnin kriisiin.

Näyttää, että meille on käymässä juuri näin. EU:n suuret maat ovat jo tehneet säästöpäätöksensä ja ohjelmat ovat jo pitkällä. Saksan talousministeri pitää säästöohjelmaa ratkasevana asiana sen talouden nyt noustua kriisistä. Meidän johtajamme istuvat käsiensä päällä ja odottelevat vaaleja.

Kun säästöt sitten päätetään minimo valmistelulla ennen ensi joulua, niin veikkaan, että ainakin puoli maata on lakossa.

-Teemu, 9.12.2010

#13877

Verottaja saa oikeuden surffata suomalaisia pankkitilejä. Aikaisemmin tilitietojen paljastamiseen on pitänyt olla joku syy ja pyyntö on pitänyt yksilöidä. Nyt tällaiset hidasteet poistetaan.

-Teemu, 14.12.2010

#13900

Kenneth Rogoff uskoo, että PIGS maat eivät pysty maksamaan velkojaan ja velkojat saavat vain osan rahoistaan takaisin:

“Already facing sluggish growth before fiscal austerity set in, the so-called ”PIGS“ (Portugal, Ireland, Greece, and Spain) face the prospect of a ”lost decade“ much as Latin America experienced in the 1980”s. Latin America“s rebirth and modern growth dynamic really only began to unfold after the 1987 ”Brady plan“ orchestrated massive debt write-downs across the region. Surely, a similar restructuring is the most plausible scenario in Europe as well.”

-Teemu, 1.1.2011

#13908

Velkakriisin seuraava vaihe: Yhdysvaltojen osavaltiot, kunnat ja kaupungit. 2010 näitä meni nurin viisi viime vuonna, mutta tilanne voi pahentua tänä vuonna. Erään arvion mukaan tänä vuonna määrä kymmenkertaistuu.

Jenkit (Fed + poliitikot) sanovat, että apupaketteja ei tule paikallisiin velkaongelmiin.

-Teemu, 9.1.2011

#13909

Tuo kuulostaa kiehtovalta! Voiko kunta resetoida velkansa menemällä konkurssiin? Mielenkiintoinen ajatus kuntalaisten kannalta: Vastaavatko he yhteisvastuulliseti koko omaisuudellaan kunnan veloista, vai vapautuvatko he kaikista kunnan tekemistä sitoumuksista verot mukaan lukien?

-Orange, 11.1.2011

#13910

Olen kuullut kuntien konkursseista vain Jenkeistä. Siellä homma menee samaan tyyliin kuin yksityisen yrityksen konkurssi.

Kun kunta ei pysty maksamaan velkojaan, kunnan omaisuus siirtyy velkojille: koulut, kirjastot, kunnantalot menevät velkojille, jotka yleensä yrittävät myydä ne huutokaupassa. Kuntalaiset eivät vastaa veloista henkilökohtaisesti, vaan heidän vastuunsa loppuu verojen maksamiseen.

Jotkut näistä kaupungeista autioituvat, toiset keräävät lisää veroja ja ostavat takaisin kaupungin entistä omaisuutta konkurssipesästä ja aloittavat alusta. Mielestäni tämä ei ole huono tapa antaa vastuu huonoista päätöksistä kunnalle ja huonojen johtajien valinnasta kuntalaisille. Suomessa valtionapu lienee vakioratkaisu?

Usein kunnan konkurssin on saanut aikaan verokapina. Kun kuntalaiset ovat tarpeeksi kypsyneitä kunnan huonoihin palveluihin he lopettavat veronmaksun. Progsessiiviset koulut syntyivät kun kuntalaiset rupesivat itse hoitamaan kouluja lopetettuaan kunnallisveronmaksun. Suomi on suojautunut kunnallisverokapinalta keskittämällä verojen keräyksen valtiolle. Näin vahva valtio kurittaa kapinallista, eivätkä he pysty kohdistamaan kapinaa heikkoon kuntaan, eivätkä ottamaan kunnan asioita omiin käsiinsä.

-Teemu, 13.1.2011

#13911

Jenkkien julkinen sektori lainaa 40 senttiä jokaista dollaria kohti jonka se kuluttaa. Tilannetta on vaikea ratkaista, sillä demokraatit eivät halua leikata kuluja, eivätkä republikaanit nostaa veroja.

Suurin ehdotettu säästö on 3%:n leikkaus sotilaskuluissa vuoteen 2014 mennessä. Jos tilannetta ei pystytä korjaamaan, niin vuoteen 2025 mennessä kaikki USA:n verotulot menevät korkojen maksamiseen.

-Teemu, 14.1.2011

#13924

Hyvää jäniksen vuotta! Vuoden teema taitaa olla 'bail out'?

-Orange, 2.2.2011

#13928

Veikkaan toiseksi teemaksi inflaatiota, joka nousee idästä ja leviää länteen.

Sokerin hinta on korkeimmillaan 30:een vuoteen, puuvillan korkeimmillaan koskaan, öljyn hinta on tapissa, jne. Hintojen nousu näkyy jo joka paikassa paitsi valtioiden virallisissa mittauksissa :-)

-Teemu, 5.2.2011

#13929

Suomen GDP on lähtenyt kivaan nousuu. Tuotannon taso on noussut niin, että kriisin tekemästä lovesta on puolet paikattu.

-Teemu, 6.2.2011

#13958

FT: Suomi kaatamassa EU:n tukipaketin, koska Kiviniemi pelkää menettävänsä ääniä Perussuomalaisile:

Mielenkiintoista miten erilaisia uutisia samoista asioista löytyy Suomesta ja Suomen ulkopuolelta :-)

-Teemu, 22.3.2011

#13993

Suomi hyväksyi tuen Portugalille.

Näyttää siltä, että Kreikka, Irlanti ja Portugali eivät tule selviämään veloistaan uusienkaan tukipakettien avulla. Kreikan tilanne on nyt pahempi kuin ensimäisen paketin jälkeen vaikka Kreikka on säästänyt parhaansa mukaan. Kuitenkin ensimmäisen paketin jälkeen Kreikan 10v lainan korko oli reilusti alle 10%, nyt se on 15%, eli korkeampi kuin ennen koko ensimmäistä pakettia.

Kun velkamaiden tilanne ei parannu, niin jossain vaiheessa eri maiden maksuhalut loppuvat ja tuki loppuu. Portugalia ei voi päästää konkurssiin, sillä se on lainannut jättimäärät rahaa Espanjalta, eivätkä Euro-maiden rahat riitä Espanjan pelastamiseen. Kreikan ja Irlannin kanssa tällaisiä ongelmia ei ole.

Kun konkurssi iskee, eli valtion tapauksessa velkojen uudelleenjärjestely, niin lainatuista rahoista saa takaisin ehkä 50% – 80% sovittua hitaammassa aikataulussa.

Kuin ärsyttääkseen lisää, valtio ei ainoastaan laittanut lentoyhtiöiden bonuspisteitä verolle vaan myös pankkien bonukset. Voisi kuvitella, että tämä ärsyttää, mutta tuottaa vain hieman ja suuri osa tuotosta menee tarvittavan bürokratian pyörittämiseen. Ei ainakaan kukaan pääse lentelemään ilmaiseksi :-)

Veikkaan, että paketteja tulee lisää ja että Kreikka ja Irlanti menevät konkurssiin seuraavan neljän vuoden aikana. Samalla verot nousevat ja etuja leikataan. Näin perussuomalaisten kannatus nousee ja seuraavissa vaaleissa he ovat selvästi suurin puolue.

-Teemu, 13.5.2011

#14025

Näyttää siltä, että kirjoituksen ennuste suurista säästöistä tänä syksynä ei toteudu. uusi hallitus ei tule säästämään juuri missään vaan lisää velkaa tulee reippaasti seuraavan neljän vuoden aikana.

Samalla näyttää siltä, että Kreikan konkurssia ei voi enää estää

-Teemu, 23.6.2011

#14037

Kreikka sai uuden paketin, josta Suomen osuus on 2 miljardia. Jyrki Kataisen mukaan Suomen vaatimat lainatakuut ovat varmat, sillä kaikki hymyilivät ja nyökkäsivät kun Katainen mainitsi asian.

“Suomen osuudelle järjestellään vakuudet. Asiasta vallitsi Kataisen mukaan yksimielisyys kokouksen päätteeksi. ”Kaikki nyökkäsivät kokouksen päätteeksi.“”

-Teemu, 22.7.2011

#14038

Tästä syntyykin mielenkiintoinen skenaario:

Suomalaisten keskipalkka huitoo siinä 3 000 egen nurkilla. Eli työnantajakuluina se merkinnee tuollaista 50 000,- /vuosi, siis mukaan lukien työntöantajan maksettavaksi lankeavat sotu-, eläke-, ym. maksut. Eli 2 GigaEuroa vastaa 40 000 suomalaisen palkkauskustannuksia vuodeksi.

Toisaalta voidaan olettaa että kun vuoden päästä seuraavat Kreikkabondit lankeavat maksuun, tilanne ei ole mitenkään muuttunut. Silloin kaivamme kuvetta uudelleen tai tulee perikato. Oletetaan myös että valtion elvytyspaketin hyötysuhde olisi 0,75 eli jokaisesta elvytysegestä päätyisi 75 centtiä kotimaiseen työhön. Siis 2 GEUR laitettuna kotimaiseen elvytykseen voisi auttaa säilyttämään 30 000 työpaikkaa.

Jykke & Juttura ovat siis lyöneet vetoa sen puolesta että Kreikan välitön vararikko merkitsee enemmän kuin 30 000 menetettyä työpaikkaa Suomessa seuraavan vuoden kuluessa! Kreikan BKT vastaa alle kahta prosenttia EU:n BKT:sta. Jos se riittää syöksemään koko maailman lamaan, voi nykymenoa kutsua melkoiseksi korttitalotaloudeksi!

Varjele noita Suomen herroja etteivät ne enää toista kertaa iskisi päätään Eurooppalaisten vakautuspakettien mäntyyn!

-Orange, 22.7.2011

#14039

Idea: Kreikan vakuusehtojen yksityiskohdat allekirjoituksineen laaditaan kotimaiselle WC -paperille. Vapautuvat sitten vuoden päästä uusiokäyttöön. Klubiaskin kansi ei enää ole mahdollinen vaikka Turkulaisena ilman muuta kannatan sitä ;-)

-Orange, 22.7.2011

#14041

Sampo Pankin johtava neuvonantaja Lauri Uotila arvioi Suomen Kuvalehden verkkosivuilla sunnuntaina julkaistussa haastattelussa, että Kreikka ei tule selviämään kaikista veloistaan

“Vakuuksien vaatiminen on poliittista liturgiaa, vaalikampanjoiden jatkamista”, Uotila kuittaa.'

Tieto on vapauttava! Turussa asuu vain 177 000 ihmistä kun SDP:tä äänesti 561 558. Suomen kaiikki tyhmät eivät siis voi olla pelkästään Turkulaisia!

-Orange, 24.7.2011

#14042

Carolan kuvaus euroherrojen Suomineidosta:

-Orange, 9.8.2011

#14043

Suomen velka on kasvanut merkittävästi kirjoituksessa arvioitua enemmän. Kaksi vuotta sitten Suomen velan ajateltiin saavuutavan 50% BKT:stä 2013.

Financial Times kertoo Suomen velan saavuttavan 51%:n tason tänä vuonna ja 61% tason vuonna 2016. 2016 valtiollamme on velkaa 40 keuroa per työikäinen suomalainen.

Vertailun vuoksi 2016 Italialla on velkaa 44 keuroa per työikäinen italiaano. Japanissa velka per työikäinen saavuttaa tuolloin 110 keuron tason.

2016 korot lienevät korkeammat kuin nyt. 5%:n korolla suomalaisen työikäisen pitää maksaa 2000 euroa korkoja per vuosi. Tämä on suunnilleen 10% bruttotuloista.

Vastaavat luvut jenkeistä vuodelta 2016. Velka/GDP 86%, velka per työikäinen 52 keuroa.

-Teemu, 14.8.2011

#14044

Yllättäen Suomi saikin Kreikalta kunnon takuut. Niin hyvät, että Suomi ei oikeastaan osallistu koko pakettiin.

Nyt tieto alkaa levitä euroopassa

Veikkaan, että takuukeskustelu on vasta alussa.

-Teemu, 18.8.2011

#14045

FT: Hollanti ja Itävalta haluavat samat takuut kuin Suomella

Euromaista vain kuudella on AAA-luokitus: Saksa, Ranska, Itävalta, Suomi, Hollanti ja Luxemburg. Juuri nämä maat voivat lainata halvalla ja lainata rahan eteenpäin Kreikalle, mutta saman rahamäärän antaminen takuuksi tuhoaa koko paketin.

Jos takuu olisi jotain muuta kuin rahaa, niin ongelmaa ei olisi. Kreikan valtio omistaa kaikenlaista. Tästä tulee mielenkiintoinen soppa.

-Teemu, 19.8.2011

#14047

Jos Suomen valtio olisi yritys, se olisi konkurssissa. Valtiolla on omaisuutta 56 miljardia ja velkaa 74 miljardia. Valtion omaisuus: tiet, rautatiet, valtionyhtiöt, maat, jne, riittää maksamaan vain 75% velastamme.

Velka/omaisuus on monella tapaa mielenkiintoisempi velan mittari kuin velka/GDP

-Teemu, 19.8.2011

#14048

Suora syy konkurssiin on maksukyvyttömyys, ei velan suhde omaisuuteen. Tosin nämä kaksi asiaa taitavat kulkea käsi kädessä.

Koska vielä syntymättömillä lastenlapsillamme ei ole ollut viimeisissä eduskuntavaaleissa äänestysmahdollisuutta, päätimme siirtää ylläpitämämme etuoikeudet ja tehottomuudet heidän maksettavikseen. Siis myimme sijoittajille ajatuksen että aikanaan lastenlapsiamme verottamalla meidän syömävelkamme tulevat maksetuksi.

Isien pahat teot kostetaan seitsemän sukupolven päähän!

-Orange, 19.8.2011

#14049

Jos Urpilaisen ilmaveivi onnistuu hän on on ykkösehdokkaani seuraavaksi Tasavallan Presidentiksi! Tähän asti olen kannattanut Niinistöä.

-Orange, 19.8.2011

#14052

Budjetti 2012 on julkaistu:

Hallitus ei meinaa pihistellä.

Lukuja:

- Valtionhallinto +8%

- Verot +8%

- Menot: +4.5%

- Velkojen korot 25%

- Velkaa otetaan lisää 8 mrd/vuosi vuoteen 2015 asti

- Velan ottaminen: myynti, markkinointi ja palkkiot: 39 m€

- Verottaminen maksaa 400 m€. Eli 1% veroista menee keräyskuluihin.

- Kuntien tukeminen +6% (Kepu ei ole edes hallituksessa!)

- Eläkkeet +5% (eläkkeitä ei ole korotettu, tämä on pelkkää vanhenemista)

- Kansanedustajat +5%

- Sossu +3%

-Teemu, 22.8.2011

#14053

Obaman kosto on nopea. Vain muutama viikko sen jälkeen kun S&P tiputti jenkkien velkaluokituksen, koko firma on valtion rikostutkinnassa ja toimistusjohtaja eroaa.

Haluaako joku muu koskea jenkkien velkaluokitukseen? :-)

-Teemu, 23.8.2011

#14054

Historiasta voi käydä lukemassa miten kävi temppeliritareille, kun he alkoivat hankaliksi Ranskan kuninkaalle.

-Tuomas, 23.8.2011

#14055

Velkamme vuosittainen korko nousi hieman yli pariin miljardiin. Korkomaksut ovat nyt suunnilleen kaksinkertaisia alkoholiveron tuottoihin nähden.

Kyllä me tässä lajissa pärjäämme! Jos jokainen tuplaa juomisensa tänä vuonna ja sitten uudestaan parin vuoden kuluttua ja pitää tahdin yllä, niin korot sillä maksettu.

Ei sitten lipsuilla, ei tipattomia tammikuita tai muuta vastuun välttelyä :-)

-Teemu, 23.8.2011

#14056

Mä oon mukana! Tarvii vaan jotenkin saada ittensä nopeesti tapetuks kun ei pysty enää omilla rahoilla juomaan. Sehän kalvais jos kansantaloutta jäis rasittaa.

-Joonas, 23.8.2011

#14057

Liiallisen juopottelun aiheuttamat ongelmat rapauttavat henkilön kokonaisveronmaksukapasiteetin. Toisaalta VM saattaa hyvinkin harkita, josko eläkeläisille ja pitkäaikaistyöttömille pitäisi jakaa ilmaiset viinat ja tupakat. Hyi minua, eivät ne sellaista suunnittele!

-Orange, 24.8.2011

#14060

Suomi kannustaa siirtymään valtion leipiin. Palkka on korkeampi, työtä vähemmän ja lomat pitempiä.

-Teemu, 31.8.2011

#14068

^ Osastopäällikkö, ylijohtaja(ammattinimike valtiolla) kuulostaa kovin poliittiselta viralta, eikä liksaakaan tuu kuin nafti 4K enemmän yksityiseen verrattuna. Another brick in the wall.

-Joonas, 2.9.2011

#14071

Tilanne joka johti Ranskan vallankumoukseen 1789 muistuttaa pelottavasti jenkkien tilannetta 9/11 jälkeen.

Ranska oli tuolloin joutunut talouskriisiin oltuaan pitkään mukana kahdessa sodassa ja puolet valtion tuloista meni velan hoitamiseen. Kaikki tajusivat, että rahat olivat lopussa, mutta päättämätön kuningas ei pystynyt tekemään tarvittavia muutoksia, sillä aateliset ja kirkko vastustivat etujensa leikkauksia.

Verosysteemi oli regressiivinen, eli rikkaat maksoivat pienemmän osan tuloistaan veroina kuin köyhät. Vaikka Ranska oli yhä talouden supervalta ja ranskalaisilla oli hyvät poliittiset oikeudet, niin super-rikkaiden rempseä rahankulutus ja köyhien kovat verot ärsyttivät kansaa.

Asioita yritettiin sopia ja taloutta tasapainoittaa 8 vuotta Amerikan itsenäisyys-sodan loppumisen jälkeen. Rikkaat eivät kuitenkaan suostuneet verotettaviksi. Vaikka kuningas oli pidetty hänen aloittaessaan, niin kansalaisilta paloi lopulta pinna kun kun kaveri aina peruutti uudistukset eturyhmien takia.

Ei ihme, että rikkaat ovat monissa maissa ehdottaneet verojensa korotuksia :-)

-Teemu, 8.9.2011

#14072

Voisiko vallankumous olla itse asiassa korjausliike, jonka markkinavoimat tekevät jos kysynnän ja tarjonnan lakeja riittävästi padotaan?

-Orange, 8.9.2011

#14073

Sillä Japsi pistää lämpimästi minkä ennättää, Saksa liittolaisten tonnistoja ilmaan lennättää. Deja vu?

-Orange, 8.9.2011

#14098

Ensimmäinen merkki lainansaantivaikeuksien leviämisestä Suomeen. Kaikkien euro AAA-maiden korot nousivat eilen Saksaan verrattuna kun sijoittajat dumppaavat euromaiden velkakirjoja. Suomen korkojen nousu oli tosin vain 17 bps, eli 0.17%.

FT:n mukaan Itävallan ja Ranskan korot ovat jo tasolla, jolla AAA-luokitusta on vaikea perustella.

Uskon, että meidän kannattaisi lopettaa velaksi eläminen ennen kuin rahan hinta nousee kohtuuttomaksi.

-Teemu, 16.11.2011

#14099

Itävallan hallitus aikoo lisätä velan vähentämis-velvoitteen perustuslakiin koska poliitikot eivät ole pystyneet leikkaamaan kuluja. Saksa ja Sveitsi ovat jo tehneet näin menestyksellisesti.

Suomi ei ole asettanut rajaa lainaamamme rahan määrälle.

-Teemu, 16.11.2011

#14116

Faber: Yliopistossa humanismia opiskeiden ei kannata odottaa parempaa palkkaa kuin sähkömiesten.

Faberin mukaan länsimaissa vanhemmat ovat pitkään lähettäneet lapsensa yliopistoihin paremman palkan toivossa. Nyt USA:ssa ja Euroopassa on ylikoulutettujen armeija. Koulutus ei tule takaamaan palkkaa vaan se onko kukaan valmis maksamaan työstä. Jos haluaa rahaa kannattaa opiskella taloutta. Jos haluaa opiskella historiaa, kielitiedettä tai muuta mielenkiintoista ei ole syytä odottaa saavansa yhtään parempaa palkkaa kuin jos ei olisi opiskellut mitään.“

-Teemu, 11.12.2011

#14117

Linkki. Kohta 22:30

-Teemu, 11.12.2011

#14173

Valtion arvion mukaan valtion verot nousevat n. 4.8% vuodessa neljän vuoden ajan, 2013-1016.

2000-luvulla kun Nokia rulasi, keskimääräinen talouskasvumme oli reaalinen 3.2%. Kun tuohon lisää inflaation, 2% ja risat, niin saa tulokseksi 5-6%. Verot nousevat kohta samalla voimalla kuin niiden täytyi kasvaa Suomen kirkkaimpana hetkenä.

Veroja kerätään niin paljon, että valtionvelka kasvaa vain 18:lla miljardilla seuraavan muutaman vuoden kuluttua, eli hieman alla 20%:lla :-)

Tämä siis budjetin mukaan:

-Teemu, 31.3.2012

#14209

Ranskalla on EU:n raskain valtio. Heidän julkinen sektorinsa vie 56% maan BKT:stä. Suomi on ihan kannoilla 54.2%:lla.

-Teemu, 3.5.2012

#14404

Teemu, mitä mieltä, fixit vai YYA Euro-oligarkkien kanssa?

-Orange, 19.7.2012

#14405

En tiedä. Olen pannut ainakin 500 tuntia, eli 30% vuoden työtunneista eurokriisista lukemiseen ja sen miettimiseen. Sekä säästämisellä, että elvyttämisellä on vahva tieteelinen pohja, eli tiede ei ratkaise asiaa.

Pitäisikö meidän tukea Espanjan pankkeja?

En tiedä.

Pitäisikö meidän pyytää takuita?

Mitä jos takuu olisi ei-rahallinen. Esim. lupaus avusta kun Suomi joutuu hankaluuksiin. Jotenkin enemmän kunniakysymys kuin rahallinen? Esim. “Espanja sitoutuu auttamaan Suomea kun Suomi joutuu kriisiin tulevaisuudessa samassa mitassa kuin Suomi nyt auttaa Espanjaa sen kriisissä.”

Uskon yhä, että valitsemme lopulta inflaation kunhan olemme yrittäneet kaikkia muita keinoja. Inflaatio on todennäköisempi kuin euron loppu tai liittovaltio.

-Teemu, 19.7.2012

#14433

Risto E. J. Penttilä hehkuttaa Euron turvallisuuspoliittisella aspektilla Logiikka (Ristoa suorapuheisemmin esitettynä) näyttää menevän seuraavasti:

Suomen ainoa suuri turvallisuuspoliittinen uhka on tilanne joka kärjistyy Venäjän miehitysaikeissa tekemään massiiviseen hyökkäykseen. Natoon liittyminen ei auta, koska sitä tuskin kiinnostaa ryhtyä suursotaan vain Helsinki nimisen tuppukylän puolustamiseksi Euroopan pöndellä. Liittyminen jo sinällään olisi nahkahanskan sivallus ympäri Putinin korvia. Suomi ei mitenkään hyödy viileän asiallisten suhteiden lisäjäähdytyksestä.

Todelliseksi vaihtoehdoksi jää pelata shakkinappulat asentoon jossa Venäjä joutuisi maksamaan hyökkäyksestä niin suuren sotilaallisen, poliittisen ja taloudellisen hinnan ettei sotaa kannata aloittaa, ainakaan millään Mainilan laukauksilla.

Hornettien rynnäkköaseistuksella ja tykistön ampumilla rypälepommeilla voidaan vaikuttaa sotilaalliseen puoleen, mutta jutun todellinen juju piillee kabineteissa. Liittymällä Euroon Suomi on Berliinin etupiirissä. On siis luotu tilanne jossa Euroopan eminenssit eivät voi päästää velkakriisin maksajamaata ajautumaan Venäjän talutushihnaan. Tämä taas johtaa siihen että Angelan ja isojen poikien salaisissa lisäpöytäkirjoissa Venäjän kanssa tehtäneen myönnytyksiä joissain muissa kysymyksissä kuin Suomea koskevissa.

Maksammeko siis suojelurahaa?

-Orange, 10.8.2012

#14438

2012 toisen kvartaalin kasvuluvut:

Saksa +0.3%

Hollanti 0.2%

Ransa 0%

EU -0.2%

Italia – 0.2%

Suomi -1.0 % (ennakkotieto)

Kreikka -1.5%

EU on nyt käytännössä lamassa, sillä edellisen kvartaalin kasvu oli nolla.

Suomessa kasvu oli 2%:n tasalla vielä vuodenvaihteessa, mutta on sen jälkeen hidastunut joka kuukausi.

-Teemu, 14.8.2012

#14475

Hallitus esitti vuoden 2013 budjetiksi 50 miljardia. 2013 BKT tulee arvioiden mukaan olemaan noin 165 mrd.

Ennen talouskriisiä vuoden 2008 budjetti oli 45 miljardia, tuolloin BKT oli 166 mrd.

Emme ole säästäneet senttiäkään vaan lisänneet kuluja 10%. Olin raskaasti väärässä kun kuvittelin, että olisimme aloittaneet säästämisen ja rakenteellisten ongelmien ratkaisun 2011 vaalien jälkeen. Kuluja on lisätty, eikä ongelmiin ole koskettu. Päinvastoin, aloitimme rankan lainaamisen.

-Teemu, 1.9.2012

#14515

Suomen lamassa 1991 meni neljä kertaa enemmän työpaikkoja kuin jenkeissä nykyisen talouskriisin aikana, siis prosenteissa mitattuna. 5% vs 19%.

-Teemu, 26.9.2012

#14674

Miksi Suomessa on hankala yrittää. Suomen pienyrittäjät:

Kirjoittaja esittää mm. Agorassa esitettyä yleissitovuuden poistoa

-Teemu, 8.12.2012

#14701

Ennen talouskriisiä suomalaisilla kotitalouksilla oli ennätysmäärä velkaa. Nyt velka on uudella ennätystasolla.

Myös valtiolla on enemmän velkaa kuin koskaan

Emme ole pystyneet tekemään yhtä ainoaa rakenteellista muutosta joita toivoin kirjoituksessa. Erehdyin myös säästämisen kanssa. Kolmessa vuodessa olisimme ehtineet trimmata Suomen talouden kannattavaksi, mutta sen sijaan:

- Elvytimme lainarahalla

- Tuimme PIIGS maita lainarahalla

- Nostimme veroja

- Teimme kosmeettisia säästöjä

Tulevan talouskasvun pitäisi hoitaa lainat, mutta miten sellainen lähtee käyntiin kun hyvien aikojan aikana kertynyttä läskiä ei laihduteta pois, eikä rakenteita edes yritetä saada tehokkaammiksi?

-Teemu, 14.1.2013

#14715

Omen est nomen! Kiinalaisen kalenterin Käärmeen Vuosi on oikea nimitys sille mitä tuleman pitäää: EU herrat juottavat kansalaisilleen sellaisen käärmeöljyn, jota kaikkien diktatuurien propakandaministerit kadehtisivat.

Olen kääntynyt fixitin kannattajaksi!

-Orange, 10.2.2013

#14721

Talouden koko, BKT, lasketaan näin:

BKT = kulutus + investoinnit + (vienti – tuonti)

BKT:tä on helppo nostaa lainaamalla rahaa kuluttamiseen. Me (ja muut rikkaat maat) teemme juuri näin. Valtiomme lainaa tänä vuonna 7 miljardia ja laittaaa sen systeemin pyörittämiseen. Näin BKT kasvaa 4% enemmän ja virallinen kasvu saadaan nollaan.

Tällä ei tietenkään ole mitään tekemistä oikean kasvun kanssa, vaan kysymyksessä on tulonsiirto seuraavilta sukupolvilta meille.

Todellisuudessa BKT:mme tippuu tänä vuonna 4%.

-Teemu, 5.3.2013

#14732

Robert Shiller on eri mieltä kanssani säästöistä. Hänen mielestään veroja pitäisi nostaa ja samoin julkista kulusta. Näin talous saataisiin kasvuun.

Shiller on mielestäni yksi älykkäimmistä taloustieteilijöistä ja lisäksi hyvin moraalinen. Pelkään, että hän on todennäköisemmin oikeassa kuin minä.

-Teemu, 22.3.2013

#14734

Kyproksen presidentin perhefirmalla on muutama venäläinen miljardööriasiakas.

“Yllättäen” Kyproksen hallitus ehdotti eläkkeiden käyttöä pankkien tukemiseen, ettei tarvitsisi koskea rikkaiden tileihin ja laittoi äänestykseen ehdotuksen, jossa kaikkia tilejä verotetaan eikä vain rikkaiden.

-Teemu, 23.3.2013

#14738

Eläkemaksut eivät riitä eläkkeiden maksamiseen.

Tästä eteenpäin työeläkefirmojen sijoitusten on pakko tuottaa.

-Teemu, 14.4.2013

#14745

Sveitsi antaa amerikkalaisten tallettajien verotietoja, mutta ei nimiä, USA:lle vuoden ajan.

Päätös tehdään yllättäen parlamentissä, eikä kansanäänestyksessä.

-Teemu, 30.5.2013

#14748

Kreikka sulkee yleisradionsa (ERT) koska haluaa vähentää läskejä valtionyhtiöitä

ERT:llä on töissä 2 650 työntekijää. Suomen YLE:llä taas tekee töitä 3 497 heppua.

-Teemu, 12.6.2013

#14749

Kreikka aikoo avata ERT:n uudelleen AY-liikkeen painostuksesta

Uusi ERT on käynyt rasvanpoistoleikkauksen.

-Teemu, 12.6.2013

#14849

Kirjoittaessani tätä kirjoitusta keväällä 2009 kuvittelin meidän pystyvän tekemään ripeitä päätöksiä ja kääntämään tilanteen eduksemme parissa vuodessa. Näin ei käynyt vaan Suomi jähmettyi toimintakyvyttömäksi. Kirjoituksesta on jo 7 vuotta, ratkaisua ei näy ja tilanne pahenee. Näyttää siltä, että pian IMF tekee päätökset puolestamme.

Mistä tämä johtuu? Miksi emme pysty toimimaan?

Osmo Soininvaaralla on sarja tekstejä, jotka ruotivat tätä kysymystä. Mielestäni hän osuu hyvin ongelmiemme ytimiin

Minä järjestäisin ratkaisusta sitovan kansanäänestyksen. Osmo esittää useita eri ratkaisuja.

-Teemu, 9.1.2016

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: