Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Älä äänestä

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
19 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 31/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Jos haluat itse päättää asioistasi, älä valitse ketään päättämään niistä puolestasi. Älä äänestä. 5 023 lukijaa, joista 728 eli 14% on antanut arvosanan (7+).

Älä äänestä

Eduskuntavaaleihin 2007 asti äänestin kaikissa vaaleissa. Sen jälkeen en ole äänestänyt, enkä aio. Äänestämättömyyteni syyt eivät ole niitä tavanomaisia, kuten laiskuus, yhden äänen vähäinen merkitys, kiinnostumattomuus politiikasta tai se, ettei sopivia ehdokkaita ole. Minun syyni on yksinkertaisesti se, että en suostu luovuttamaan päätäntävaltaa asioistani muille.

En ole yksin. Äänestämättä jättävät ovat aivan ylivoimaisesti suurin ryhmittyhmä, yli neljä kertaa suurempi kuin viime eurovaaleissa eniten ääniä saanut Kokoomus. Tämä huolestuttaa poliitikkoja, sillä he menettävät valtakirjansa päättää meidän asioistamme. On vaikea oikeuttaa toimintaansa kun suurinkin puolue saa alle 10% kaikista mahdollisista äänistä ja kaikki puolueet yhteensä alle 40%. Jos poliitikot noudattaisivat kansan tahtoa, he eroaisivat, sillä selkeä enemmistö ihmisistä ei ole valinnut heitä tai ketään muutakaan päättämään asioistaan.

Sinäkään et ole halukas luovuttamaan päätäntävaltaasi muille. Osaat epäilemättä itse arvioida, kuinka käyrää kurkkua haluat syödä, mihin aikaan haluat ostaa maitosi, haluatko opiskella ruotsia ja millä verkkosivuilla haluat käydä. 70% päivän kysymykseen vastanneista ei ole valmis luovuttamaan päätäntävaltaansa muille. Silti, täysin ristiriitaisesti, vaaleista riippuen 40%-70% ihmisistä luopuu oikeudestaan päättää itse omista asioistaan. Itsekin tein ennen näin, enkä edes huomannut ristiriitaa. Jos en halua muiden päättävän puolestani, miksi valitsin jonkun päättämään asioistani?

Kuvittele, että sinulle tarjotaan vaihtoehdot: sinut raiskaa joko musta- tai valkoihoinen raskaan sarjan nyrkkeilijä. Voit valita ehdokkaista vapaasti, valitseminenhan on paitsi oikeus niin myös liki kansalaisvelvollisuus. Jos et valitse, joku muu valitsee ja sinut raiskataan joka tapauksessa. Osallistumalla valintaan osoitat hyväksyväsi järjestelmän ja sinua voidaan pitää ainakin osavastuussa seurauksista. Jos et halua tulla raiskatuksi, sinua sanotaan laiskaksi, syrjäytyneeksi tai välinpitämättömäksi. Seuraavaksi sinulta väkivallan uhalla ryöstetään varoja, joilla rahoitetaan kampanjoita, joilla sinut yritetään saadan innolla mukaan valitsemaan raiskaajasi. Ja jos erehdyt valitsemaan, raiskaajasi hihkuu, kuinka hyvin systeemi toimii ja että kansa on puhunut. Tervetuloa äänestämään.

Joskus sanotaan, että ellei äänestä, ei saa kritisoida. Asia on täysin päinvastoin. Jos on äänestänyt, on vastuussa ehdokkaansa tekemisistä, onhan itse hänet valinnutkin. Ja itse asiassa on vastuussa myös muiden ehdokkaiden tekemisistä, sillä äänestämällä on antanut hyväksyntänsä järjestelmälle ja hyväksyy myös seuraukset. Jos lyön vetoa ja häviän, minun on vaikea syyttää vedonlyöntiä. Mutta jos kieltäytyy ottamasta osaa raiskaajansa valintaan, ei voi olla vastuussa tämän tekemisistä. Äänestäjän pitäisi katsoa peiliin ja katua, kenet tuli palkanneeksi.

Haluaisitko taata sinulle täysin tuntemattoman ihmisen lainan? Ihmisen, joka on jatkuvasti kuluttaa enemmän kuin tienaa, vaikka tulot eivät ole pienet. Jos et, miksi annat jatkuvasti valtioita konkurssiin asti lainaamille poliitikoille täydet valtuudet ottaa lainaa sinun nimiisi? Kuluneen 15 vuoden ennennäkemättömän nousukauden aikana Suomi maksoi velkojaan pois alle 10%, ja se on jo otettu takaisin moninkertaisesti. Luovuta ihmeessä taloudellinen vapautesi poliitikoille. Sinä ja lapsesi maksatte sen.

En itse osaa kaikkea enkä tiedä kaikkea. Mutta kun apua tarvitsen, sitä en varmuudella kysy niiltä, jotka asioistamme nyt puolestamme päättävät. Kysyisitkö SDP:n kansanedustajalta, mitä haittaa tupakasta on keuhkoillesi? Kysyisitkö keskustalaiselta missä sinun pitäisi asua? Kysytkö kokoomuslaiselta mitä sinun pitäisi opiskella koulussa? Silti juuri nämä samat tyypit, joilta tuskin kukaan kysyisi neuvoa, päättävät juuri näistä asioista puolestamme. Jos et itse kysyisi neuvoa pulmaasi poliitikolta, miten ihmeessä uskottelet itsellesi, että häntä äänestämällä asiasi päätetään paremmin? Oletko aivan järjissäsi?

On tietysti totta, että toistaiseksi edustajat valitaan riippumatta siitä, kuinka harva äänestäjä sinne ketään haluaa. Järjestelmä perustuu väkivaltaan. Vaikka et halua ketään päättämään asioistasi, joku siellä päättää, ja sinut pakotetaan noudattamaan näitä päätöksiä väkivallan voimalla. Osallistumalla äänestyssirkukseen kannatat järjestelmää ja hyväksyt väkivallan käytön.

Mitä ovat ne “yhteiset asiat”, joista pitäisi antaa päätäntävalta jollekin täysin ulkopuoliselle ihmiselle? Tällaisia asioita pitäisi olla valtavan paljon ja koko ajan, jotta näin massiivinen organisaatio olisi tarpeen. Rehellisesti sanoen, minä en keksi yhtä ainutta. Kurkkujen käyryys? Ei tarvitse päättää ylhäällä, asiakas voi ihan itse valita, onko käyryys sopiva. Ydinvoima? Sama asia, rakentaja päättää, kannattaako se. Onnettomuus on valtavan kallis myös omistajalle, heillä on siis omakin intressi tehdä niistä turvallisia. Armeija? Jos ihminen ei koe maataan puolustamisen arvoiseksi, asiaa ei tippaakaan auta se, että hänet kuoleman uhalla sotaan pakotetaan. Jos ihmiset eivät koe maataan arvokkaaksi, miksi heidän on pakko sitä puolustaa? Jos he kokevat sen arvokkaaksi, he puolustavat sitä muutenkin. Lapsipornon suodatus? En edes kommentoi. Kun miettii, mistä asioista poliitikot päättävät, en keksi yhtä ainutta, joista heillä pitäisi olla oikeus päättää. “Yhteisiä asioita” ei olekaan, on vain yksityisiä asioita, joista päätäntävalta on viety muille.

Poliitikot vakuuttavat meille, että meidän pitää olla töissä 65-vuotiaaksi maksaaksemme velkoja, joilla he ovat ostaneet kannatuksensa äänstäiltään. Samaan aikaan he itse voivat jäädä eläkkeelle 34-vuotiaana. Heidän omat sääntönsä eivät koske heitä itseään. Jos haluat oikeasti maksaa raiskaajasi eläkkeen, äänestä häntä kaikin mokomin.

Olemme äänestäneet sata vuotta ja täysin riippumatta äänestysaktiivisuudesta valtion valta ihmisten asioista on koko ajan kasvanut, ja kasvaa koko ajan. Valtion valta vähenee vain kun valtio romahtaa joko sodassa tai konkurssin kautta. Siihen asti voit äänestää ihan niin paljon kuin sielu sietää. Voitte valita itsellenne sen värisen raiskaajan kuin haluatte. Raiskus on yksilönvapauden törkeä loukkaus ja minä en suostu olemaan missään tekemisissä sellaisen kanssa.

Osaan päättää asioistani ihan itse. Ja niin osaat sinäkin. Jos sinulla on äänioikeus, jätä äänestämättä ja osoita, että osaat itse päättää asioistasi.

-Aapo Puskala, 30.5.2009

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 48:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#13056

Fiksu idea, itse en jaksaisi kuitenkaan joka viikko äänestää laista. Aku Ankkaa äänestän yhä.

-prkl, 31.12.2009

#13060

Kukaan ei pakota äänestämään. Sveitsissäkin ihmiset äänestävät vaihtelevasti riippuen siitä ymmärtävätkö he asian, kuinka tärkeänä he pitävät asiaa ja ovatko he muodostaneet mitään kantaa asiaan.

-Eezi, 2.1.2010

#13531

:) ainahan asiaa ymmärtämättömät äänestävät

-Tuntematon, 12.5.2010

#13923

Finland is Finland

Muutan täältä pois fyysisesti. Ostan ison asuntoauton ja laitan postiluukun takaseinään. Sinne vaan äänestyslippuja laittamaan jos tietävät missä viiletän. Auto on Saksan rekisterissä.

Ihanaa on vapaus olla kuulematta Suomalaisten (maailman tyhmin kansa) päättömiä juttuja ja eduskunnan typeryksiä. Mutta sehän on juuri Finland. Oppipoikia ja kusetettavia maailamlla. Täällä se vasta tyhmyys tiivistyy ja minäkään en anna ääntäni näille. Äänestän jaloillani ja ne ovat kohta kumipyörien päällä. En suostu maksajaksi enää.

-TAAKSE POISTU, 2.2.2011

#14151

Voit olla varma etten sitä ole tehnyt. En tee. Enkä tule tekemäänkään.

Minua ei voisi vähempää kiinnostaa kuka tätäkin maata pyörittää.

-Joshua Samola, 14.2.2012

#14769

Jos oletetaan, että vaaleilla voi todella vaikuttaa, ja että äänestäjät ovat jollain tasolla älykkäitä, jää nykytilan selittäjäksi lähinnä vaalivilppi.

Jotta voisi jatkaa jankutusta siitä, että vaaleilla voi vaikuttaa tarvittaisiin jotakin osoitusta sellaisesta. Tarvittaisiin varmaankin vertailukohta päinvastaisesta joka tyystin puuttuu samoin kuin toimiva yleinen keskustelukaan asiasta. Jos demokratia tarkoittaa sitä, että äänestäjällä ylläpidetään uskoa vaikuttamismahdollisuuksiinsa on eräiden osalta tehtävä toteutettu. Samaan aikaanhan valehdellaan lapsille ja kiristetään heitä joulupukilla. Jos demokratia on hyvä ja tätä nykytilaa, haluan entisaikojen “pahan” kuninkaan. Ero voi olla minimaalinen, vertailukohtaa tarvitaan.

Oletetaan että äänestäminen perustuu tiettyyn tietämyksen tasoon. Koska tieto perustuu mm. ymmärrykseen ja tulkintoihin sekä havaintoihin todellisuudesta esiintyy eritasoista tietoa suhteessa todellisuuteen. Tämä johtuu ihmisten yksilöllisistä eroista. Todellinen Tieto sen sijaan on universaalia, siis sellaista joka on sama kaikille tulkinnoista riippumatta. Näin ollen, tuskin mitään voi todella 'tietää', varsinkaan valikoidun, väritetyn tai manipuloidun viestinnän pohjalta. Siispä, äänestäjä ei voi tietää mitä on tekemässä, eikä häneltä sitä voi edes vaatia. Koska ei voida tietää mitä ollaan tekemässä ei voi täysin vaatia tietoisuutta lopputuloksestakaan. Sama koskee kaikenlaista velvoittamista ja syyllistämistä.

-Sumppi-1, 18.9.2013

#14854

Kiinnostaisi tietää, että mitä systeemiä Aapo kannattaa. Anarkiaako? Epäillä sopii, että toimisiko sekään käytännössä. En siis halua mitenkään vinoilla Aapolle, vaan aidosti kiinnostaa, mikä on hänen kannattamansa vaihtoehto.

-kyselijä, 14.7.2016

#14855

kyselijä, en vastusta demokratiaa siinä mielessä, että sitä ei saisi olla olemassakaan. Jos ihmiset oikeasti haluavat antaa päätäntävaltansa asioistaan toisille, siitä vaan. Mutta sen päätäntävallan pitäisi koskea vain heitä itseään – eli jos päättävät jostain, tämä päätös koskee vain heitä itseään.

Mitä vähemmän valtiolla on valtaa kansalaisten asioihin, sen parempi. “There is no government like no government”. Anarkia on tästä täydellisin muoto, ja minusta se olisi hyvä, mutta ei ole välttämätöntä mennä edes niin pitkälle. Jos valtio jäisi olemaan ja sille jätetään tehtäviä, joita “minimivaltiolla” yleensä ajatellaan, eli järjestyksen ylläpito ja maanpuolustus, niin nykyisestä valtiosta voisi karsia 95%.

Ymmärrän, että näkemystäni voi pitää utopistisena, mutta en kyllä ymmärrä, mikä peruste sille on. Demokraattinen hyvinvointivaltiohan se vasta utopistinen on! Niitä on ollut olemassa muutaman kymmenen vuotta, ja kaikki ovat ihan hirveissä veloissa. Kaikissa sääntely on koko ajan kasvanut eikä loppua näy. Koko ajan suurempi osa väestöstä on riippuvaisia valtion tuista, ja koko ajan pienempi osuus ihmisistä rahoittaa niitä. Koko järjestelmä perustuu siihen, että poliitikot voivat nyt ostaa ääniä, ja maksaa ne tulevien sukupolvien työllä.

On täysin väistämätöntä, että järjestelmä tulee romahtamaan. Kyse on vain siitä, milloin se tapahtuu. Itse veikkaan “vakaiden länsimaiden” romahtamisen alkavan Yhdysvalloista, mutta ajankohtaa en rupea arvaamaan. Heidän velkansa on sillä tasolla, ettei sitä voi mitenkään enää kääntää. Kun valtiosta riippuvaiset kansanosat jäävät ilman tarvitsemiaan rahoja, tulee kaaos.

Suomella olisi vielä mahdollisuus kääntää suunta, mutta sitä ei tulla tekemään, sillä se on poliittisesti niin vaikeaa.

-Aapo, 17.7.2016

#14885

Oho! Vaikutti mun mielipiteisiin kun oli niin vahvat argumentit!

-Chariel, 23.4.2019

#14886

Oho! Vaikutti mun mielipiteisiin kun oli niin vahvat argumentit

-Iei, 23.4.2019

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: