Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Symbolisuus ja absoluuttisuus

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
6 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 15/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Maailmaa voidaan katsoa absoluuttisesti tai symbolisesti. Ensimmäisessä tilanteessa todellisuus on lukemattomien ominaisuuksien, määrien ja lukujen varasto, ja jälkimmäinen kanta voidaan tiivistää vain yhteen kuvioon vaikkapa tupakkiaskin kanteen. 2 300 lukijaa, joista 534 eli 23% on antanut arvosanan (7).

Symbolisuus ja absoluuttisuus

Kentän piirteet loistavat ikimustaa taustaa vasten. Viivat ovat äärimmäisen teräviä, mutta silmäsi epäonnistuvat vangitsemaan ne täydellisesti, ja pienimmät yksityiskohdat hukkuvat sumeiden linjojen mereen. Vastaanottamasi kuvan epätäydellisyydestä huolimatta siinä on kaikki pienintä yksityiskohtaa myöten, ja on täysin omista kyvyistäsi kiinni mitä siitä saat irti. Toiset eivät näe juuri mitään, toisten näkökentässä on hyvin vähän sumeutta, ja sitten vielä pitäisi ymmärtää näkemäänsä. Kuinka pistää näitä yksittäisiä palasia yhteen, tai miten ne voisi saada järkevästi pujotettua yhteen ajatuksen nauhaan?

Siinä ei periaatteessa pitäisi olla mitään ongelmaa, sillä kaikki mitä tarvitset on selkeästi esillä kuin piirustuksissa viimeistä pistettä myöten. Siinä on toisin sanoen Absoluuttinen Totuus: kaikki, mitä ikinä voit maailmasta tietää aisteinesi. Mutta mutta: ihmismieli ei ole kuin tietokone, eikä siihen voi varastoida lukematonta määrää tietoa ja jokaista hippusta omaan lokeroonsa käyttöä odottamaan. Tiedon aukea on myös persoonaton, joten se on etäinen sitä tarkastelevalle ihmiselle, oli sitten sisällöltään miten arvokas tahansa. Hymykuopan sulava pyöreys, iän tuomien kurttujen muodot, silmäripsen kaaren hienostunut olemus? Nämä termit ovat hyödyttömiä, vääriä palikoita aivan väärissä rei'issä, kun kyse on viivoista oikealle, vasemmalle, kulmassa x ja pituudelta y. Niiden loistekin on silmänlumetta laserintarkan säteen ympärillä.

Liika on liikaa, joten sitä paljoutta tulisi saada tiivistettyä jollain tavalla sen olemusta kuitenkaan hävittämättä. Miten kaoottiselta äärettömänä aukeava tiedon kenttä sitten näyttääkin, siellä on tiettyjä kaavoja ja toistuvia kuvioita, jotka muodostuvat loppujen lopuksi tiedon pikkiriikkisimmistä yksiköistä. Jotkut kuviot toistuvat vain omalla pienellä alueellaan ja rajoitetussa mittakaavassa, mutta on sellaisiakin, jotka esiintyvät miltei kaikkialla, ja niin ovat koko kentän perusrakennuspalikoita. Kaikki muu lepää näiden kudosta ylläpitävien lankojen varassa.

Mielesi valokuva aistiesi syöttämästä tiedosta on vain yhden hetken otos, mutta myös ikuisuuden ajan pyörineiden kaavojen tulos. Yhdestä hetkestä et kuitenkaan voi nähdä alkusyitä, vain seurauksia, jotka ovat eteesi näytille ajelehtineet. Perättäisiä hetkiä ja niiden suhteita seuraamalla pääsee perille kaavoista, ja näiden avulla voikin sitten heittää jo arvauksen tulevasta tai nykyhetkestä laajemmassa mittakaavassa kuin missä ratkaiseva kaava oli todettu. Se ei ehkä vastaa tarkkuudeltaan valokuvaa juuri kyseisestä hetkestä, mutta voinet nähdä hyvinkin laajemmalti kuin mitä kameralla kykenisit koskaan ikuistamaan.

-kuurakarahka

-kuurakarahka, 18.6.2009

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 3 kommenttia
Kommentit
#12220

ööö... teksti taitaa merkitä kirjoittajalleen jotain, mikä ei aivan saumattomasti välity lukijalle. Ja ketä kirjoittaja sinuttelee?

-Mikko, 10.8.2009

#12221

Kuuris on kehittänyt mielipidekirjoittamisen zip-tiedostoformaatin ;-) Näitä täytyy aina pikkuisen sulatella ennen kuin avautuu.

-Honka, 10.8.2009

#12226

Honka, kyseessä ei ole .zip -formaatti. Kyse on vanhemmasta .crap -formaatista, joka joka viimeistään sulaessaan haisee hitaimmallekin p

-EiNo, 10.8.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.