Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Steiner-koulujen toiminta on edesvastuutonta

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Päivän sana: tetra: nesteiden kartonkipakkaus, etenkin nelitahokkaan muotoinen;eräitä kaloja; yhdyssanoissa myös: neli- (esim. nelinkertainen, neliosainen)

Pidätkö?


16 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 14/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Opiskelu tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Steiner kouluissa opetetaan oppilaille täyttä huuhaata. Kyseisten koulujen opetus voi olla oppilaille haitallista. Omia lapsia ei kyseiseen kouluun kannata laittaa. 3 356 lukijaa, joista 482 eli 14% on antanut arvosanan (7+).

Steiner-koulujen toiminta on edesvastuutonta

Rudolf Steiner

Steiner-koulut ovat kouluja, joissa tarjotaan vaihtoehtoa normaalille peruskoululle. Suomessa on yhteensä 22 sellaista Steiner-koulua, joilla on opetuksenjärjestämislupa. Koulujen opetus perustuu vuosina 1861-1925 eläneen Rudolf Steinerin ajatuksiin.

Minun mielestäni Steiner-koulut ovat antroposofisia aivopesulaitoksia. Niiden opettajat pyrkivät siirtämään Rudolf Steinerin ajatusmaailmaa oppilaisiin. Kerron tässä kirjoituksessa vähän Steiner-koulujen toiminnasta.

Steiner-kouluissa oppilas ei saa kyssenalaistaa opettajaa yhtään. Tämä johtuu siitä, että Steiner oli sitä mieltä, että alle 14-vuotias ihminen ei ole kypsä kyseenalaistamaan asioita. Olen saanut sen käsityksen, että jos opettajaa vähänkin kyseenalaistaa, niin siitä tulee heti jälki-istuntoa. Sen sijaan kiusaamiseen ei Steiner-kouluissa juuri puututa asianmukaisella tavalla. Tämä johtuu siitä, että Steiner-koulujen opettajat uskovat, että kiusaamiseen puuttuminen saattaa vaikuttaa negatiivisesti oppilaan seuraavan elämän karmaan. Näin ollen oppilas voi ihan fyysisesti pahoinpidellä toista oppilasta ja opettaja vain katsoo vierestä.

Steiner-kouluissa opetetaan Atlantiksen tarua historiallisena tosiasiana. Tiedän sellaisen tapauksen, jossa Steinerkoulua käynyt oppilas sai vasta aikuisena tietää, että Atlantis on pelkkä myytti. Rudolf Steinerilla oli muutamia muitakin omituisia käsityksiä. Niitä oli mm:

1. Sydämen syke ei aiheuta verenkiertoa, vaan sydän sykkii, koska veri kiertää.

2. Bakteerit eivät aiheuta sairauksia, vaan sairaudet aiheuttavat bakteereja.

3. Atomit on tyhjää täynnä ja ainetta on vain niiden välissä.

4. Adam Smith ei ymmärtänyt kysynnän, tarjonnan ja hinnan välistä suhdetta.

Steiner-kouluissa oppilaat eivät saa rajata hahmoja piirrustuksistaan. Tämä johtuu siitä, että rudolf Steiner oli sitä mieltä, että jos kuvat rajaa, niin valo-olennot pääsee kuvaan mukaan. Steiner väitti keskustelleensa näiden valo-olentojen kanssa. Jos joku Steiner-koulun oppilas on on hyvä esim. puutöissä, niin opettajat ajattelevat, että hän on ollut edellisessä elämässään puuseppä ja yrittävät suunnata hänen mielenkiintonsa muihin asioihin. Eli toisin sanoen oppilas ei saa keskittyä siihen, missä hän on hyvä ja mistä hän tykkää. Tämmöinen luovuuden rajoittaminen on vamasti aika masentavaa monille lapsille. Vasenkätiset lapset yritetään saada oikeakätisiksi, koska vasemkätisyyden uskotaan aiheuttavan esim. lukihäiriötä.

Steiner-kouluissa myöskin suhtaudutaan aika vapaa-mielisesti oppilaiden kehitykseen. Jos kolmannella luokalla oleva oppilas ei osaa lukea, niin siitä ei olla lainkaan huolissaan.

Kaikkein järkyttävintä Steinerin ajatuksissa on se, että hänen mukaan lapsen kuolema on tavallaan hyvä asia, koska se luo positiivista karmaa hänen seuraavaan elämäänsä.

Luetteleoa Steiner-kouluun liityvistä älyttömyyksistä voisi jatkaa pidemmälleksin, mutta tässä nyt niistä muutamia. Ihmettelen kyllä sitä, että miten Steiner-koulun kaltainen koulu voi olla laillinen Suomessa. Suosittelen, että ette laila omia lapsianne ikinä Steiner-kouluun.

-mä., 31.7.2009

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 17 kommenttia
Kommentit
#12147

Minusta tätä kirjoitusta piristäisi muutama linkki.

Huomauttaisin, etteivät luovuuden rajoittaminen ja oman ajatusmaailman oppilaille tyrkyttäminen ole ainoastaan steinerkouluille ominaisia ilmiöitä.

Tunnen muutaman nuoren, jotka ovat olleet steinerkouluissa, eivätkä heidän ajatusmaailmansa ole mitenkään kummallisia. Toisaalta, ei tietenkään sovi arvioida kouluja parin oppilaan mukaan.

“Sydämmen syke ei aiheuta verenkiertoa” En mitenkään malta olla huomauttamatta tästä. Muista muistisääntö “sydämeen mahtuu vain yksi ämmä.”

-The Unfortunate One, 31.7.2009

#12149

“Sen sijaan kiusaamiseen ei Steiner-kouluissa juuri puututa asianmukaisella tavalla.” Valtion kouluissa tämä asia onkin hyvin hoidossa......... 4

-Minä, 1.8.2009

#12151

No niin, mainittakoon nyt tähän alkuun, että olen käynyt Steiner-koulua 9 vuotta, luokat 1-9. Yhdeksännen luokan jälkeen menin tavalliseen lukioon, vaikka minulla olisi ollut myös mahdollisuus jäädä Steiner-lukioon. Tällä hetkellä olen lukiossa “toisella luokalla”.

Kirjoituksessa ei tehdä erotusta Steinerin huuhaaoppien ja koulujen käytäntöjen välillä. On totta, että Steinerilla oli mitä kummallisimpia käsityksiä ihmisistä ja maailmasta, mutta täytyy ottaa huomioon, että Steiner-koulujen opetuksessa nämä asiat eivät käytännössä kovin voimakkaasti esiinny. Lisäksi kirjoituksessa on lueteltu muutama yksittäistapaus kaikkia steiner-kouluja koskettavina totuuksina.

Meille ei koskaan opetettu Atlantista tositarinana. Kiusaamiseen puututtiin silloin kun sitä ilmeni. Muistan eräänkin tilanteen, kun koko luokka istui yhdessä keskustelemassa luokassa tapahtuneesta kiusaamisesta. Kuvien rajaamisen kielto muuten on totta, mutta meille sitä perusteltiin sillä, että ei maailmassa oikeasti ole ääriviivoja... No mutta voihan tämä todellakin perustua Steinerin huuhaaoppeihin valo-olennoista, sillä se äijä todellakin oli vähän pöpi. Itse kyseenalaistin opettajia muutamaankin kertaan, eikä siitä mitään rangaistuksia ikinä tullut. Luokallani oli monta vasenkätistä, eikä heitä ikinä yritetty ohjata oikeakätisiksi.

Mitä tulee oppilaiden aivopesemiseen, sellaista ei pahemmin esiintynyt. Koulussamme ei ollut kuin muutama avoimesti antroposofi opettaja. Toiselta näistä muistan kyllä kuulleeni joitakin antroposofisia vihjailuja. Eräs opettaja väitti sydämen olevan tunteita käsittelevä elin... Tähän suhtauduin huvittuneisuudella.

On totta, että steiner-koulujen opetuksesta löytyy monesti joitakin puutteita ja sen perustana on melko kahelin miehen ajatukset. Minä olen kuitenkin pärjännyt lukiossani keskimääräistä paremmin, enkä koe steiner-koulusta aiheutuneen itselleni mitenkään valtavaa haittaa. Mielestäni kirjoitus antaa hieman liian negatiivisen kuvan Steiner-kouluista. Sen myönnän, että omia lapsiani en laittaisi Steiner-kouluun johtuen Steinerin kaheleista ajatuksista (joista voi lukea vähän vaikka skepsiksen sivuilta ja siitä, että lapsen on niin paljon helpompi kuulua enemmistöön, eli tässä tapauksessa peruskoululaisten joukkoon (Itse häpesin lähes koko kouluaikani sitä, että olin Steiner-koulussa).

Aivan viimeiseksi kysymys: Mikset ole sanonut eurytmiasta mitään? Siinä voisi olla jotain oikeaa jutunjuurta.

-PerusamerikkalainenSuomalainen, 1.8.2009

#12152

Kommentissani oleva linkki ei näytä toimivan. Tässä (toivottavasti) toimiva linkki:

-PerusamerikkalainenSuomalainen, 1.8.2009

#12160

Tämä artikkeli on täyttä paskaa. Itse kävin steinerkoulun ja olen erittäin menestynyt elämässäni.

-Steinerkoulun käynyt, 2.8.2009

#12161

“Steinerkoulun käynyt”, PerusamerikkalainenSuomalainen on myös käynyt Steiner-koulun, ja myönsi ongelmia olevan. Sinä olet ehkä menestynyt elämässäsi, mutta muualla asiat eivät välttämättä ole yhtä hyvin. Artikkeli on minunkin mielestäni hyvin negatiivinen, mutta ei se silti ole “täyttä paskaa”, vaan osa asioista pitää paikkansa.

Mielestäni kouluissa pitäisi opettaa totuutena vain sellaisiksi todistettuja faktoja. En väitä, että tavallisten koulujen opetusmenetelmät olisivat täydellisiä, mutta Steiner-kouluissa näitä faktamokia tuntuu olevan tavallista enemmän. Ja vaikeahan niitä on varmaan poistaa, kun koko opetuksen ideologia perustuu jonkun hörhön muinaisiin ja vääräksi todistettuihin ajatuksiin?

-Maria!, 2.8.2009

#12171

Steinerilla oli omia käsityksiään ihmisen kehityksestä, mitkä käsittääkseni heijastuvat voimakkaasti siihen, milloin mitkäkin asiat Steiner-kouluissa opetetaan ja miten oppilaisiin suhtaudutaan. Kuitenkin täällä lintukodossa paljon parjatun valtion kontrollin ansiosta Steiner-koulun käyneillä pitäisi periaatteessa olla aivan samat tiedot ja taidot kuin peruskoulun käyneillä. Itse voin kuitenkin sanoa, että kemian ja fysiikan opetus oli meillä aika dramaattisesti eri asioihin keskittyvää kuin peruskoun käyneillä kavereillani. Kun lukion ensimmäiset fysiikan ja kemian kurssit olivat muille vain kertausta, minulle ne olivat aivan uutta asiaa...

-PerusamerikkalainenSuomalainen, 3.8.2009

#12177

onkos kirjoittaja itse käynyt steinerkoulua? näitä “olen kuullut sellaisenkin jutun”- tyyppejä kyllä riittää. Steinerkoulu on erittäin hyvä koulu, ei todellakaan niin friikki kuin tuon kirjoituksen perusteella voisi luulla.

-steineriläinen, 3.8.2009

#12179

steineriläinen, itse en ole kyseistä koulua käynyt, mutta yksi parhaista ystävistäni on. Hän muummuassa on kertonut minulle siitä asioita. Pidän häntä erittäin luotettavana.

-mä, 4.8.2009

#12206

Teksti on kyllä vähän liioteltua.Tuo antaa kuvan että kaikki ketkä ovat käyneet steiner koulun ovat aivopestyjä steinerin mukaan ajattelevia.Itse olen myös käynyt steiner koulun enkä ajattele kuin steiner.Oikeestaan olen steiner systeemiä vastaan.onhan siinä koulussa paljon vanhanaikaisia juttuja mitkä ovat täyttä paskaa.Steiner on ihan hauskaa luokilla 1-3 siitä eteenpäin pistäisin lapsen tavalliseen kouluun.

-ss Steiner, 7.8.2009

#12224

Olen itse käynyt Steiner -koulun eikä siellä todellakaan opetettu tuollaisia asioita. Se oli päinvastoin erittäin hyvä koulu kaikin puolin. Kiusaamiseen puututtiin heti ja kyllä siellä sai opttajillekin sanoa, jos sanottavaa mielestään oli. Ei pitäisi luottaa niin paljon muiden puheisiin, vaan ottaa itsekin selvää asioista. Eikä kannattaisi yleistää niin paljon.

-Steinerilainen ja ylpeä siitä!, 10.8.2009

#12262

Minä jouduin pois sieltä kolmannen alussa ja huonosti on mennet tavalissessa kaikki kiusasmua ja oee karju aina onneks pää se ehk takas

-Vihaa tavallisii koului, 14.8.2009

#12850

Täältä saa vähän tietoa Steiner-kouluista.

-mä, 6.11.2009

#14155

Eipäs mollata Steineria!!

-Ent. steinerilainen, 8.3.2012

#14162

Kyllä steinerkoulussa 6 vuotta olleena yhdyn kirjoittajaan lähes täysin. Vanhan koulukunnan opettajat todellakin uskovat valo-olentoihin jne. Kun taas about ysikyt-luvulta eteenpäin valmistuneet jo kyseenalaistavat Steinerin oppeja, mutta mitään atomin rakennetta ei kemiassa opeteta eikä yhteiskuntaopin tunnilla ollut esim eduskunnasta yhtään mitään. Suurimmaksi osaksi opettajien omia tulkintoja siitä miten pitäisi elää ja miten yhteiskunta toimii, jotka sinänsä ovat joskus ihan järkeviä ja keskusteleminen opettajien kanssa oli todella avointa ja luonnollista eikä ylimielistä koskaan sekä tervettä(ei kaikkien) koska monet opettajat olivat todella tressaantuneita ja saivat itku/hermo kohtauksia välillä koska heitä ei kunnioitettu. Suurin osa oppilaista ainakin kouluaikanaan piti steineriä vitsinä. Mökkihöperöitä ja kaikennäkösiä kukkaiskeijuja steiner-koulusta paljon valmistuu(tosin tää johtuu siitä paljolti että steiner kouluun laitetaan “erityistapaukset”). Yliopistoonkin monet menee, mikä ei tosin kerro mitään steineroppilaiden tietotasosta. Kyllä itekkin kirjotin huippu arvosanat lukiosta vaikka pohja peruskoulusta oli olematon.

-einari, 22.3.2012

#14773

Tässä minun kokemuksiani Elias-koulusta (Steinerkoulu): Miltä tuntuukaan kun opettaja (Anne) kaataa kiehuvaa vettä käsivarrelle jotta oppisin olemaan. Käsivarressa on siitä ikuisesti arvet muistona. Miltä tuntuukaan kun vastustaessasi yksityisiä Eurytmia-tunteja, opettaja työntää sinut yksin pilkkopimeään huoneeseen ja ottaa sulakkeen irti ja laittaa oven lukkoon. Miltä tuntuukaan kun opettaja laittaa sinut eri luokkien ja oppilaiden eteen ja haukkuu sinut siinä kaikkien edessä. Miltä tuntuukaan kun opettaja tulee sinut bussipysäkiltä repimään takaisin yksityiselle Eurytmia-tunnille eikä päästä sinua edes vessaan (kerran nuorempana, alta 10-vuotiaana pissasin housuuni kun en kyennyt enempää pidättämään ja opettaja käski riisua paidan päältäni ja pyyhkimään pissani siihen) ja nauraa hysteerisesti kun anelet armoa. Nämä ovat vain esimakua omista koettelemuksistani Steinerkoulussa. Lopulta jouduin nuorisopsykiatriselle osastolle kun psyykeeni ei enää kestänyt. Lahjaksi Steinerkoulusta sain dissosiaatiohäiriön ja vakavan masennuksen.

-Laura, 12.10.2013

#14776

Lauralle:

Jos kertomuksesi on totta, niin kyseessä ei varmaankaan ole varsinaisesti steinerkoulun vika vaan sekopäisen opettajan vika. Tuollaisista oppilaiden pahoinpitelyistä tavallisesti uutisoitaisiin. Onko mitään linkkejä uutisointeihin tapahtumasta?

Ps. Kävin steineria luokat 1-9, jonka jälkeen siirryin tavalliseen lukioon kyllästyttyäni vanhaan kouluun ja luokkaan. Steinerkoulussa oli ihan asiallinen meininki enkä muista että opettajat olisivat ketään kohdelleet kaltoin. Myöskään mitään pseudotiedettä meille ei opetettu, vaikka myöhemmillä luokilla huomasinkin joillakin opettajilla olevan aika vahvan antroposofisen vakaumuksen. Tavallisessa lukiossakaan ei ollut mitään ongelmia, vaikka tietoni kemiasta ja fysiikasta olivatkin jääneet vähän puutteellisiksi.

-Viljami, 20.11.2013

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Opiskelu tai muista aiheista.