Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.
Tiivistelmä: Suomessa eri uskonnot ovat eriarvoisessa asemassa toisiinsa nähden. Tässä muutamia ehdotuksia uuden uskontolain pohjaksi. 3 215 lukijaa, joista 447 eli 14% on antanut arvosanan (7+).
Uusi uskontolaki
Uskonnot puhuttavat ihmisiä varsinkin täällä Agorassa, minkä vuoksi olen mielessäni pohdiskellut uskontoihin liittyviä asioita. Tässä kirjoituksessa haluan puuttua uskonnollisia yhteisöjä sääteleviin lakeihin, sillä tällä hetkellä Suomessa asiat eivät ole hyvin, ja eräitä uskontoja suositaan toisten kustannuksella.
Yritän esittää pointtini lyhyesti ja yleisellä tasolla, tarkoituksenani luoda visio nykyaikaisesta ja kaikille oikeudenmukaisesta tavasta sisällyttää uskonnolliset yhteisöt osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Haluan myös rohkaista lukijoita ehdottamaan lisäyksiä, parannuksia sekä sopimattomien asioiden poistamista tästä tekstisä. Hyvinä pitämäni ehdotukset pyrin sisällyttämään kirjoitukseeni.
Minulla ei ole mitään henkilökohtaista yhtäkään uskontokuntaa vastaan, ja pyrinkin asettamaan kaikki uskonnot tässä kirjoituksessa samanarvoiseen asemaan.
Uskonnollisten yhteisöjen tasa-arvo
- Kaikki uskonnolliset yhteisöt Suomessa on asetettava samalle viivalle, eikä yhdelläkään saa olla minkäänlaista erityisasemaa muihin nähden.
- Yhdelläkään uskonnollisella yhteisöllä ei ole oikeuttaa periä veroa jäseniltään, eikä valtio tue ainuttakaan uskonnollista yhteisöä rahallisesti tai millään muullakaan tavalla. Jäsenet voivat maksaa seurakunnalle (esim. “kymmenyksiä”), mutta tämän on oltava aina vapaaehtoista. Lisäksi yhteisöt voivat harjoittaa liiketoimintaa lain puitteissa.
- Uskonnonopetus korvataan kaikissa kouluissa yleisellä elämänkatsomustiedon opetuksella, mikä käsittää myös yleisimpien uskontojen oppeihin tutustumisen. Opetuksesta voi anoa vapautusta tai osittaista vapautusta, mikäli se on ristiriidassa oman uskonnon oppien kanssa.
- Kaikilla uskonnollisillä yhteisöillä on oltava tasavertaiset oikeudet ostaa ja vuokrata tiloja sekä muutenkin harjoittaa toimintaansa Suomessa. Syrjimistapaukset käsitellään käräjäoikeudessa.
- Uskonnolliseen yhteisöön kuuluminen ei vapauta ketään asevelvollisuuden suorittamisesta. Uskonnollinen vakaumus oikeuttaa kuitenkin asevelvollisen suorittamaan palveluksensa siviilipalveluksena.
Yhteisöjen rekisteröiminen ja niiden lailliset oikeudet
- Uskonnollinen yhteisö voidaan virallisesti rekistreöidä ja hyväksyä uskonnolliseksi yhteisöksi, kunhan sen opit eivät ole ristiriidassa Suomen lain kanssa ja sillä on vähintään 1000 allekirjoittanutta jäsentä.
- Uskonnolliset yhteisöt voivat vapaasti harjoittaa oppiensa mukaista toimintaa.
- Rekisteröityjen yhteisöjen papit voivat suorittaa oman seurakuntansa jäsenten vihkimisiä, hautaan siunaamisia sekä muita yhteisön perinteisiin kuuluvia uskonnollisia menoja.
Uskonrauha
- Jokaisella ihmisellä on oikeus harjoittaa uskoaan vapaasti kotonaan sekä yhteisönsä siihen varaamissa tiloissa.
- Uskonnonharjoittajalla on oltava oikeus mielipiteisiinsä, ja kaikki häneen uskonsa takia kohdistuvat loukkaukset ja herjat voidaan rinnastaa kunnianloukkaukseen.
- Uskontoon kohdistuva julkinen kritiikki on sallittua sananvapauden nimissä niin kauan, kun se kohdistuu itse uskontoon tai sen oppeihin, muttei uskontokunnan jäseniin.
- Uskonnottomilla tai toiseen uskontokuntaan kuuluvilla on oltava oikeus liikkua julkisilla paikoilla rauhassa, joutumatta käännytysyritysten kohteeksi.
Kansalaisrekisteri & avioliitot
- Kaikki Suomessa asuvat henkilöt rekisteröidään maistraatissa kansalaisrekisteriin, jonne merkitään myös kuuluminen uskonnolliseen yhteisöön. Yhteisöön kuulumattomat rekisteröidään “uskonnottomina”.
- Kaikki avioliitot rekisteröidään maistraatissa, vaikka vihkiminen olisikin suoritettu jonkin uskonnollisen yhteisön toimesta. Siviilivihkimistä ei kuitenkaan tarvitse suorittaa, mikäli jonkun uskontokunnan pappi on jo vihkimisen suorittanut. Tässä tapauksessa avioliiton virallistaminen tapahtuu parin yhteisellä hakemuksella maistraatissa. Myös avioliiton esteet tutkitaan maistraatin toimesta hakemuksen jättämisen jälkeen.
- Siviilivihkiminen suoritetaan vain niille, jotka haluavat naimisiin eivätkä kuulu mihinkään uskontokuntaan. Se voidaan suorittaa myös eri uskontokuntiin kuuluville, sekä pareille, joista toinen on uskonnoton, mikäli jomman kumman osapuolen seurakunta kieltäytyy suorittamasta vihkimistä. Vihkimisen edellytykset ovat samat kuin Suomessa tähänkin asti.
- Avioero voidaan virallistaa maistraatissa molempien osapuolten yhteisellä hakemuksella. Mikäli omaisuuden jako, lasten huoltajuus tai muut vastaavat asiat aiheuttavat erimielisyyttä, ero käsitellään käräjäoikeudessa ja oikeuden päätös toimitetaan maistraattiin rekisteröintiä varten.
Uskonnolliseen yhteisöön liittyminen
- Kaikilla kansalaisilla on vapaus päättää omasta kuulumisestaan uskonnolliseen yhteisöön.
- Lasten liittäminen vastoin omaa tahtoaan mihinkään uskonnolliseen yhteisöön on lainvastaista.
- Lapsi saa päättää liittymisestään mihin tahansa uskonnolliseen yhteisöön 12 vuoden iässä vanhemmistaan riippumatta. Vanhemmilta saadulla kirjallisella luvalla hän voi liittyä yhteisöön tätäkin nuorempana.
Uskonnollisesta yhteisöstä eroaminen
- Eroaminen tapahtuu hakemuskaavakkeella, jonka jokainen yhteisöön kuuluva voi jättää maistraattiin. Vanhemmilla tai yhteisön edustajalla ei ole lupaa estää tai hankaloittaa eroamista.
- Yhteisö voi myös erottaa jäsenensä, mikäli katsoo tämän olevan sopimaton jäseneksi, jolloin yhteisön edustaja lähettää asiasta ilmoituksen maistraattiin.
-Julli, 17.8.2009
4 | |
5 | |
6 | |
7 | |
8 | |
9 | |
10 |
Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.
Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.