Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Helsinkiä ei voi tuoda

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
9 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 7/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Kaupunkeja ei voi pitää loputtomiin lypsylehminä. 4 127 lukijaa, joista 521 eli 13% on antanut arvosanan (7).

Helsinkiä ei voi tuoda

Suomen kaupunkien elinvoimaisuus on valtiovallan toimesta uhattuna. Päättäjät eivät arvosta suomalaista kaupunkimaista elintapaa! Kaupungin kalliista ja ahtaista yksiöistä varsinkin nuorempi väki pyrkii muuttamaan maaseudulle, missä maata riittää ja talot ovat puoli-ilmaisia, hongat humisevat ja uhkeat viljavainiot heilimöivät.

Samaan aikaan kaupungit autioituvat ja jäljelle jää ainostaan iäkkäämpää väkeä. Vanhustenhuolto ja terveyspalvelut vievät jo nyt leijonanosan Helsingin budjetista, ja asiantuntijat ennustavat muuttoliikkeen vain vahvistuvan. Pian jäljellä on enää surkastuneita ja raunioituvia lähiöryppäitä siinä missä ennen oli virkeä ja viriili kaupunkiyhteisö.

Kun maaseudulla taloista tulee pulaa, muutetaan hevostalleja ja sikaloita asumiskäyttöön. Muuttoliikkeen katastrofaaliset seuraukset on helposti kuviteltavissa. Pian pienestä lahosta navetasta saa maksaa saman mitä nykyään yksiöstä Vuosaaresta, ja koska väkeä on muuttanut niin paljon, ei ennen niin varma maatilatyöpaikka olekaan enää itsestäänselvyys. Maatalouskuntien pitää suurentaa kunnantaloa ja palkata ihmisiä hoitamaan vain muuttavien asioita. Maaseudulle muuttaneet tuntevat olonsa juurettomiksi ja orvoiksi kulkijoiksi, joilla ei ole sananvaltaa omaan tulevaisuuteensa.

Enemmistö kansasta vastustaa tällaista – suomalaisten mielestä koko Helsinki on pidettävä asuttuna! Tämän vuoksi päättäjien täytyy välittömästi säätää laki, jonka mukaan Suomen on tuettava Helsingin asuntorakentamista, työpaikkojen syntymistä ja palveluiden säilymistä entisissä kasvukeskuksissa. Kaupunkien pitäminen asuttuina on koko kansan etu!

Helsinkiä ei voi tuoda!

(Tämä oli sitten sarkasmia, ellei se tullut muuten esiin. Ja vaikka tässä puhutiin lähinnä Helsingistä, se koskee kyllä yhtä lailla kaikkia Suomen suuria kaupunkeja, tosin Helsinkiä kaikista eniten.

Lähinnä tämä lähti uutisesta, että Helsingin pitää ottaa tänä vuonna kaksi kertaa niin paljon lainaa kuin koko valtion samalla kun sen täytyy supistaa palveluita ja nostaa veroäyriä, jotta sillä olisi varaa antaa rahaa maaseudun tukemiseen.

Jos maalla asuvalta kysytään, onko hän valmis maksamaan asumisensa siellä, hän ei yleensä ole, sillä siellä ei ole työtä (vahva syy tähän taas ovat juuri tuet, mutta se on toinen asia). Kun kaupunkilaiselta kysytään, haluaako hän elättää maalaisia, hän ei siihen yleensä ole valmis. Mutta kun maalaiselta kysytään, pitääkö kaupunkilaiset pakottaa maksamaan maaseudun eläminen, siihen suostutaan riemumielin oikeudenmukaisuuden nimissä ja taas on demokratia toteutunut. Vaikka maaseudun ei edes tarvitse ottaa lainaa, toisin kuin kaupunkien, jotta ne voivat maaseutua elättää. Mutta tärkeintä on että enemmistö saa päättää toisten työn tuloksista, se on sitä suomalaista sosiaalidemokratiaa.)

-Aapo Puskala, 1.10.2002

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 31 kommenttia
Kommentit
#89

on siellä maalla muutakii ku pelkkiä navetoita! jos ette ikinä käy siellä ni älkää puhuko. Aika monilla tuntuu olevan väärä käsitys..

-joku vaan, 1.10.2002

#90

Varmasti onkin, ja hyvä että on. Sitä minä en kyllä pysty ymmärtämään, että miksi muiden pitää se kustantaa, omien menojensa lisäksi, ja mikä oikeus on edes vaatia muita maksamaan omat menonsa.

-Aapo, 1.10.2002

#110

“Sitä minä en kyllä pysty ymmärtämään, että miksi muiden pitää se kustantaa, omien menojensa lisäksi, ja mikä oikeus on edes vaatia muita maksamaan omat menonsa.” demokratia.

-j, 15.10.2002

#130

Aapo taisikin juuri ihmetellä, että onko demokratian nimissä sallittua tehdä aivan mitä vain? (ja oikea vastaushan on tietenkin: “demokratia”).

-k, 30.11.2002

#173

No aika pitkään on Helsinki tullut toimeen muuta maata huomattavasti pienemmällä kunnallisvero asteella. Ei olisi Helsingillä noita nykyisiä ongelmiaan jos veroaste olisi muun maan tasolla.

-Anonyymi, 6.4.2003

#174

“Varmasti onkin, ja hyvä että on. Sitä minä en kyllä pysty ymmärtämään, että miksi muiden pitää se kustantaa, omien menojensa lisäksi, ja mikä oikeus on edes vaatia muita maksamaan omat menonsa.”

-Tuolla samalla perusteella sinun luulisi sitten vastustavan tuloveroa, kehiysapua ja sosiaaliturvaa vai??

-Anonyymi Aapo, 7.4.2003

#735

Paljonko ruokaa voidaan tuottaa kaupungeissa ja paljonko maaseudulla? Mitenhän se nyt onkaan kenen elämä se on kiinni kenen panoksesta?

-Kone, 17.5.2004

#921

Mitä muka Helsinki maksaa esim Utsjoen kunnalle?

-Myydään Helsinki Venäjälle, 18.7.2004

#936

Utsjoen budjetista tulee tukiaisina todennäköisesti noin 70%. Tämän maksavat suurelta osin Helsinkiläiset

-Anonyymi, 22.7.2004

#1013

“Paljonko ruokaa voidaan tuottaa kaupungeissa ja paljonko maaseudulla? Mitenhän se nyt onkaan kenen elämä se on kiinni kenen panoksesta?”

Ja kuinkahan paljon sitä ruokaa tuotettaisiin, jos maataloustuista tippuisi pois helsingin osuus ja maaseudulla jouduttaisiin tekemään työtä sen oman leipänsä eteen?

No okei. tuo oli ehkä vähän kärjistetysti. Ei maaseudullakaan kaikki ole ruusuilla tanssimista. Valitettavasti sillä suunnalla vain yleensä on ne suurimmat nalkuttaja / vaatijat. “Ei se oo mu onkelma, kuha valatio maksaa mun tuet” (ja tuo on oikeasti kuultu maatalonpitäjältä).

-landepaukut takaisin kouluun, 5.8.2004

#1474

Kukahan kumma pakottaa vapaan kansalaisen asumaan suuressa ja mahtavassa? Verot? työ? Valtio tahi systeemi ei kaiketi pakota valitsemaan asuinpaikkaa, vaikka toki siitä voi nurista. Siihen on kaikilla oikeus. Mikä sekään ei ole ollenkaan itsestään selvää.

Ja jos kapitalistilta kysytään; onko hän valmis tinkimään, että voisi maksaa sen mitä ihmiselle kuuluu? niin miten hän vastaa?

-Joonas, 27.11.2004

#1479

Vastaus: jokaisella on oikeus perustaa firma, hankkia työpaikka, vaihtaa työpaikkaa jos ei työ tyydytä, suojella omaisuuttaan ja kaikella muulla tavalla edistää omaa hyvinvointiaan ja onnellisuuttaan kuitenkin loukkaamatta muiden vastaavia oikeuksia.

-Teemu, 29.11.2004

#1484

Jokaisella on oikeus, harvemmilla mahdollisuus.

-Joonas, 29.11.2004

#1488

Mahdollisuus pitääkin tehdä itse. Mahdollisuus tulee kun on tarvittavat taidot, halu tehdä ja sopiva tilaisuus.

Ulkopuolinen taho voi antaa sopivan tilaisuuden, mutta niitä tulee joka tapauksessa, ei tarvitse kuin pitä silmät auki.

Taidot saa näin:

Firman pyörittämiseen tarvittavat taidot saa, joko koulusta tai tekemällä töitä toisessa firmassa. Rahoituksen saa, joko sijoittajilta tai valtiolta. Yleesä hyvä liiketoimintasuunnitelma vie jo pitkälle.

Muiden palveluksessa työskentelyyn tarvittavat taidot saa helpoiten koulusta, mutta myös tekemällä töitä.

Sitten ei jää kuin halu tehdä. Sosialismin pitäisi luoda mahdollisuuksia ihmisille, mutta se vie halun tehdä.

-Teemu, 30.11.2004

#1489

kerro se Alwheed Johnsonille, kolmannen sukupolven slummissa eläjälle. Jonka esi-isät vietiin amerikkikkoihin, mahdollisuuksien maahan. Alilla nuo mahdollisuudet eivät vain missään vaiheessa ole kovin hyvät olleet.

-Joonas, 30.11.2004

#1493

Mustien amerikkalaisten keskitulo on parempi kuin Ruotsalaisten mitattuna GDP/capita purchasing power parityllä. Eli sillä mitä ansaitulla rahalla saa. Jos Ruotsi nyt liittyisi Yhdysvaltoihin, niin se olisi köyhin osavaltio ja sosiaaliongelma.

Alwheedilla kävi hyvä tsäkä, ettei isoisät joutuneet Ruotsalaisten sosialistien orjaksi.

-Teemu, 30.11.2004

#1504

Kumma ettei tieto lohduttanut Alwheediä yhtään, eikä edes se että kun Alin ja ja hänen NBA:ssa pelaavan kaiman Alwheed Smithin tulot lasketaan yhteen, on heidän keskitulonsa järjettömän kovaa luokkaa.

-Joonas, 1.12.2004

#1505

Onneksi kaima NBA:sta antaa rahaa vapaaehtoisesti hyväntekeväisyyteen ja näin myös kaimalleen. Sosialismille tyypillistä väkivalta pakotetta ei tarvita vaan ihmisen hyvyys hoitaa homman paremmin.

Rikas Alwhweed saa vähentää lahjoituksen veroissaan ja kaikki ovat tyytyväisiä.

-Teemu, 1.12.2004

#1512

Alwheed köyhempi jää odottelemaan henkeään pidätellen Alwheed rikkaamman sosiaalisen isetunnon nousua. Tällävälin pitää toivoa ettei Alwheed köyhempi sairastu, sillä terveysvakuutus on maksamatta.

-Joonas, 4.12.2004

#1513

Ja palatakseni alkuperäiseen aiheeseen, mitä kaupungissa asuva vastaa, kun kysytään mistä hänen ruokansa tulee?

-Joonas, 4.12.2004

#1524

Alwheed on kuullut, että Suomessa vähätuloisilla menee hyvin sosialismin takia. Hän löytääkin chätistä pohjois-karjalaisen Kyöstin.

Kyösti kertoo hänelle innoissaan: “15 vuotta sitten hommasin koulutuksen, mutta ei täällä ole koskaan ole lentokonemekaanikon hommia ollut, eikä työn takia tarvitse muuttaa. Elän avustuksilla. Yleensä vietän aikaa olutta juomalla ja katsomalla TV:tä. Silloin tällöin käyn Shellin baarissa, mutta silloin pitää laittaa verkkarit jalkaan. Aikaisemmin oli tiukkaa, mutta nyt kun oluen hinta laski, niin rahat riittävät mäyräkoiraan päivässä ja joka toinen viikko voi sijoittaa venäläiseen tyttöön. Muutin takaisin äidin luokse viime viikolla ja ostin kossua ja lihiksiä säästyneilä rahoilla. Käyn välillä istuskelemassa jollain työllisyyskursilla ja välillä pitää käydä kyykytettävänä työvoimatoimistossa. Mihinkään etelään en varmasti lähde töihin. Kaikki tuet menisi ja joutuisi tekemään töitä ja etsimään kavereita. ”

Alwheed ihmettelee, miksi muut Suomalaiset kannustavat Kyöstiä toimettomuuteen tekemällä työnteon kannattamattomaksi ja maksamalla oluen juonnista. Kyösti on kuitenkin ehtinyt sammua näppiksen päälle ja vastaa: AKÖSGHögkjd hjksdhsdghw.....

Alwheed miettii asiaa. Kyöstin elämä ei tunnu kiehtovalta, vaan umpikujalta. Tuntuisi, että olisi hienompaa tehdä jotain ja päästä elämässä eteenpäin. Toisaalta Suomessa rangaistus työnteosta kuulostaa kovalta ja kannuste päivittäisiin kalsarikänneihin mahtava.

Alwheed ymmärtää Kyöstiä, mutta ei muita Suomalaisia, jotka maksavat Kyöstin viulut.

-Teemu, 7.12.2004

#1532

Miten tähänkin on saatu syylliseksi suomalainen sosialidemokratia, vaikka tukiaisista ovat vastuussa keskusta ja kokoomus. Uskomatonta propagandaa jolla ei ole mitään pohjaa. Vasemmisto kannattaa oikeudenmukaisuutta, ei nykyistä kepuvaltaa jonka takia elinkelvottomia kuntia pidetään väkisin hengissä jotta kepulaisten isäntien sukulaisilla on töitä virkakoneistossa.

-jussi, 8.12.2004

#1534

Mulle on ihan sama kuka mun kulut maksaa, kepu tai sossut. Itse en maksa, koska mulla ei ole töitä ja systeemin velvollisuus on maksaa mun ylläpitoni halusivat Helsingin herrat sitä tai ei.

Sitä paitsi meidän kylä on elinkelpoinen. Se, että täällä asuu vähän ja vanhoja ihmisiä ei tarkoita sitä, että olisimme vähempi-arvoisia kuin Helsinkiläiset. Meille kuuluu täsmälleen samat edut, oikeudet ja palvelut kuin teille. Meidän kylän erityisolosuhteet pitää lisäksi ottaa huomioon, sillä täällä on hankalampaa elää kuin Helsingissä ja se pitää hyvittää meille. Mulla ei esimerkiksi ole laajakaista Internettiä, mutta kaikilla Helsinkiläisillä on. Aika kohtuutonta. Miksei valtio voisi laittaa sen systeemin tännekin?

Onneksi on Suomessa on jotain oikeidenmukaisuutta. Jokaiselle on taattu toimeentulo ja ihmisarvoinen elämä, riippumatta siitä haluaako sen eteen tehdä mitään.

Eikä ole mikään häpeä elää systeemin rahalla. Se kuuluu minulle. Eli älkää roikkuko täällä vaan menkää takaisin töihin. Kuka muuten mun oluet, tytöt ja lihikset maksaa?

-Kyösti, 9.12.2004

#1659

Helsinkiä ei ei voi tuoda mutta sen voisi kernaasti viedä. Salpausselän (=pikku-Ural) itäpuoliset länsi-Siperian tasangot vosi palauttaa Venäjälle jonne ne sekä maantieteellisesti että asukkaidensa etnisen taustan puolesta kuuluu. Pääkaupunki takas Turkku.

-Orange, 15.1.2005

#1711

Vanha kunnon Alwheed Johnsonkin alkoi oikein muistella sukunsa historiaa.

Alwheedin isä oli kertonut aikoinaan kuinka hänen isoisoisänsä(Jahmal) oli haettu Afrikasta valkoisen miehen plantaasille, jonka omisti etelävaltiolainen Johnny-Bob.

Jahmal teki elämäntyönsä plantaasilla ja sai lapsenkin. Valitettavasti Jahmal kerkesi kuolla ennen orjuuden loppumista, mutta hänen lapsensa näki sen päivän.

Vapaana miehenä Jahmalin lapsi meni kyselemään Johnny-Bobin lapselta(JB oli myös kuollut)josko JB:n perillinen voisi auttaa orjan poikaa uuden elämän alkuun. JB:n lapsi ei ymmärtänyt, millä oikeudella tämä julkea nuori mies tulee häneltä kyselemään moisia; “Eihän minulla mitään vastuuta voi olla tapahtumiin, joiden tapahtumiseen minulla ei ole ollut minkäänlaista mahdollisuutta vaikuttaa. Nyt lähdet kun vielä omilla jaloillasi pääset.”

Ja niin Alwheedin isoisä lähti kohti rajattomia mahdollisuuksia.(josta kerrotaan ketjussa: Kaupunkeja ei voi pitää loputtomiin lypsylehminä.)

-Joonas, 12.2.2005

#1791

Tuota, tämä juttu meni vähä yli jo Aapo. Itse asun tällä niin sanotulla “maaseudulla” mutta eipä meitä kaupunkilaiset elätä. Emmekä myöskään viljele mitään. Naapurissa on paljon peltoa mutta kyllä hekin elävät omilla tuloillaan mitkä saavat tuotteidensa myymisestä. En käsitä sitä että mistä saat käsityksen että kaupunkilaiset “maksavat” maaseudun. Kyllä täällä maaseudulla rahaa on.

-oskari, 6.3.2005

#1795

Mietin Alwheedin synkkää kohtaloa entisen isäntänsä jälkikasvun kanssa. Entiset sortajat eivät taida kovin usein pyytää anteeksi, katua, saati sitten maksaa korvauksia.

Esim.

- Venäjä on sitä mieltä, että baltian maat liittyivät Neuvostoliittoon vapaaehtoisesti, eikä aion korvata kommunismin tuhoja.

- Japani ei myönnä, että he pakottivat korealaisia ja kiinalaisia naisia seksiorjuuteen WWII:ssa

- Paavi pyysi epäselvästi anteeksi kirkon julmuuksia, mutta ei ajatellut korvata niitä rahallisesti

- Pyysiköhän Bush anteeksi väärin perustein tehtyä hyökkäystä Irakiin? :-)

Saksa on toiminut uskomattoman vastuullisesti natsien sorron kanssa, oppien edellisen sukupolven virheistä ja ottaen niistä vastuuta.

Tässä on vihdoin yksi positiivinen asia, jonka natsit tekivät hyvin: kasvattivat vastuullisen sukupolven, joka yrittää korjata aikaisemmat virheet.

-Teemu, 8.3.2005

#2001

Näyttää siltä että kadut pursuavat väkeä joka osaisi muutamalla tiukalla poliittisella vedolla korjata suomen talouden, ja yleensäkin pelastaa maailman. Miksi helvetissä ne harvat jotka eivät tätä osaa, ovat kerättynä eduskuntaan? Tämäkin oli sitten sarkasmia, voitte miettiä mistä minä tässä huomautan.

-Lone_pig, 25.5.2005

#2548

Tuli muuten näistä loppupään viesteistä mieleen tuo “valkoisen miehen taakka” -kirjoitus. Onko lapsi vastuussa isiensä tekemistä asioista?

-Kinky XL, 1.12.2005

#4725

Saisipa arvostella kommentteja mitä olet saanut

-Silvottu, 24.2.2007

#12085

Maaseudun puhelinlinjat ja laajakaistat.

Hiukan taustatietoa edellä mainituista asioista: Olen kolmentoista vuoden ajan toiminut maaseudulla atk. neuvojana ja käynyt noin tuhannessa maaseudun yrityksessä. Olen toimittanut asiakkaille tietokoneet, ohjelmat ja opettanut niiden käytön, samoin pankkiyhteydet sähköpostin ym.

Monille kylille saatiin laajakaistayhteydet puhelinlinjaa tai valokaapelia pitkin.

Niihin käytettiin myös runsaasti yhteiskunnan varoja, hyvä niin. Nyt tuo kaikki työ ja yhteydet ovat valumassa hukkaan. Yhteyksiä ollaan korvaamassa @450 verkon palveluilla. Tämä on jonkinlainen palvelu niille joilla ei ole mahdollisuutta muuta kautta saada laajakaistayhteyttä. Valitettavasti vain sillä ei voida korvata jo olemassa olevia yhteyksiä niin, että taattaisiin samat palvelut ja toimintavarmuus kuin nykyisellä verkolla. Monella irtisanotulla on myös nopeampi liittymä kuin mitä tilalle tarjotaan. Myös puhelinten osalta mennään huonompaan suuntaan.

Nykyisillä tekniikoilla ei voida taata puhelinyhteyksiä sähkökatkostilanteessa, tukiasemia on ilman kunnollista varavoimaa vailla tuhansia ne olisi varustettava ehdottomasti diesel agrekaateilla jotta toiminta voitaisiin taata. Myöskin TeliaSoneran minullekin ilmoittama kuuluvuus vain katolle asennettavalla lisä antennilla ei voi olla riittävä.

Olen hankkinut viime helmikuussa 2008 @450 yhteydellä toimivan laajakaistayhteyden minua sen toiminta ei vakuuta. Verkko on tehty niin harvaksi, että kunnollista yhteyttä ei saada kuin korkealle asennettavalla suunta-antennilla, tukiasemia on noin 100 km välein ja niiden yhteyksien määrä vain muutamia kymmeniä. Tuolle sadan kilometrin ympyrälle sopii tuhansia käyttäjiä joille kaistaa riittää vain rajoitetusti jos ollenkaan! On myös huomioitava, että kenttä on oltava moitteeton megan yhteysnopeudella jos kaistaa riittää. Sitä löytyy vain ani harvoin toistaiseksi. Tukiasemien määrä pitäisi nostaa vähintäin 450 nmt verkon aikaiselle tasolle nyt vain peitto on teoreettinen. Kaistan rajoittamin myös tulisi kieltää koska se sallimalla annetaan operaattorille rajaton valta tarjota yhteyttä jolla ei todellisuudessa tee mitään mm. mokkulat 3g verkon ulkopuolella.

Myös Prioriteettin rajoittaminen 5gt jälkeen on järjetön, mahdollistaa vain hyvin rajoitetun netin käytön, yksi ohjelmistopäivitys on jo 3gt joten prioriteetin ylitys estää netin käytön pahimmillaan kuukausiksi. Operaattori voi myös kohtuuttomien ehtojen perusteella katkaista yhteyden kokonaan. Palvelun tarjoajat on pakotettava tarjoamaan joka tilanteessa sitä nopeutta mistä maksetaan muussa tapauksessa operaatorin tulee olla korvasvelvollinen eikä mitään nimelliskorvauksia vaan todellisesta haitasta, voi olla tuhansia euroja.

Myöskään tuo megan yhteys mitä ollaan kaavailemassa miniminopeudeksi ei ole riittävä, toki sillä voidaan maksaa laskuja ja rajoitetusti surffailla netissä mutta kunnolliseen liikkuvaan kuvaan se ei riitä. Myöskin tulevaisuuden tarpeet olisi otettava huomioon.

Kaavailut uusista nopeista yhteyksistä ovat hyviä ja kannatettavia mutta niistä ei ole apua tahän tilanteeseen. Rakentamisaikakin veisi useita vuosia eikä sitovia päätöksiä ole tehty,

Myös täysin huomiotta on jäänyt mahdollinen kriisitilanne missä langattomat verkot ovat käyttökelvottomia esim: ydinasella ilmakehässä aiheutettu sähkömagneetinen pulssi mikä tuhoaisi kaiken nykytekniikan ja tiedon välityksen. Silloin olisi mahdollista ottaa käyttöön lankalinjat ja vanha puhelintekniikka millä vielä voitaisiin yhteyksiä hoitaa. Mikäli linjat hävitetään ei tätäkään mahdollisuutta voida käyttää. Meidän tulee myös varautua näiden tilanteiden hoitoon parhaalla mahdollisella tavalla ja säilyttää hyvä ja toimiva lankaverkko.

Katson tietämykseni ja kokemukseni perusteella, että nyt ollaan tekemässä korvaamaton virhe jos annetaan operaattorin rajattomalle ahneudelle valta tehdä mitä haluaa.

Oli myös virheratkaisu myydä operaattoritoiminnot ulkomaalaisille, nyt kaikki viestiliikenne on Ruotsin kontrolloitavissa, kenen ulkovallan lie tulevaisuudessa ?

-kalle-kk, 26.7.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.