Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Millä ansioilla Barack Obama sai rauhan nobelin?

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
2 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Barack Obama ei ole tehnyt mitään ansaitakseen rauhanpalkintoa 3 301 lukijaa, joista 513 eli 16% on antanut arvosanan (7).

Millä ansioilla Barack Obama sai rauhan nobelin?

Barack Obama

Nobelin rauhanpalkinnon saaja julkistettiin tänään. Palkinnon sai Barack Obama. Tätä asiaa tullaan varmaan hehkuttamaan lähipäivinä. Obaman kannattajat ovat tietysti innoissaan. Muta hetkinen, millä ansioilla Obama palkintonsa sai? Mitä Obama on loppujen lopuksi saanut aikaan?

Obama ei ole oikeastaan saanut rauhan puolesta aikaan mitään. Hän on asettanut tavoitteita, mutta pelkät toteutumattomat tavoitteet eivät saisi olla peruste rauhan nobelin saamiselle. Obama ei ole esimerkiksi saanut poistettua amerikkalaisia Irakista. Tämä on yksi hänen tavoitteensa. Jos tämä tavoite ei tule toteutumaan, niin voidaan jo todeta, että hän sai palkinnon väärin perustein. Minä olen sitä mieltä, että tämä amerikkalaisten vetäminen pois Irakista on tyhjä lupaus. Amerikkalaiset tulee olemaan Irakissa vielä vuosia. He eivät ole siellä välttämättä koko aikaa sotilaalisessa muodossa, mutta jossakin muodossa he ovat kuitenkin.

Täytyy myös muistaa, että Obama aloitti suurhyokkäyksen Afganistanissa viime kesänä. En lähde sinänsä Obamaa siitä asiasta kritisoimaan, sillä Taleban-liike pitää toki saada kuriin. Ei tuota varsinaisesti kuitenkaan voi rauhan politiikkana pitää, vaikka se varmasti onkin ainoaa järkevää politiikkaa nykyisissä olosuhteissa. Mielenkiintoista on se, että virkaanastujaispuheessaan Obama yksiselitteisesti sanoi alkavansa takoa rauhaa Afganistaniin. Taisi hän jo tuossa vaiheessa tietää, että ei tule tuota lupausta pitämään. Obaman kannattajat eivät tunnu yllensä Obamaa kehuessaan muistavan, että heidän ihailemansa rauhan ja ikuisen onnen tuoja käy parhaillaan sotaa Afganistanissa.

Obama ei ole saanut yksinkertaisesti mitään vielä aikaan. Obaman kannattajat tulee nyt varmaan nyt sanomaan minulle, että “Obama ei ole ollut vielä vuottakaan presidentti. Luuletko sä, että siinä ajassa ehtii paljoa aikaansaada?”. On totta, että alle vuodessa ei ehdi saada kovin paljoa aikaan. Mutta se ei ole tämän kirjoituksen pointti. Kirjoituksen pointti on se, että kenellekkään, joka ei ole rauhan suhteen saanut aikaan mitään ei tule myöntää Nobelin rauhan palkintoa. Obaman palkitseminen oli hätiköity ratkaisu.

Rauhan nobelin alkuperäisestä tarkoituksesta on menty aika kauas, kun rauhan nobeleita saavat kaiken maailman Barack Obamat ja Al Goret, jotka eivät ole ikinä tehneet mitään rauhan eteen.

Nobelkomitea ilmoitti antavan Obamalle palkinnon toivon ja uudistusten politiikasta. Tähän loppuun voisin loppukevennyksenä todeta, että varmaan ensi vuonna rauhan nobelin saa Jutta Urpilainen, koska hän harrastaa “unelmien politiikkaa”.

-mä., 9.10.2009

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 12:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#12673

“Obama ei ole esimerkiksi saanut poistettua amerikkalaisia Irakista.”

Obama ei vienyt amerikkalaisia Irakiin. Minkä vuoksi hänen pitäisi saada heidät sieltä pois, kun edeltäjänsäkään ei sitä tehnyt. En sinällään tarkoita, että heidän pitäisi edelleen siellä olla.

-Da Dam, 9.10.2009

#12674

Da Dam – ellen aivan väärin käsittänyt, se kuului hänen vaalilupauksiinsa.

Ja tämä rauhan nobel annettiin ilmeisesti aikomuksien ja visioiden perusteella, ei pelkästään tekojen. Ja Obamahan on kyllä puhunut paljon. Samasta aiheesta on teksti myös HS:n sivuilla.

-Kerp, 10.10.2009

#12675

Jos se olikin taktinen veto tulevaisuuden rauhan puolesta? Nyt Obama ei ehkä kehtaakaan hyökätä Iraniin tai Koreaan tai muuallekaan ja yrittää olla jo saamansa palkinnon arvoinen?

-Julli, 10.10.2009

#12676

Politiikkaa ja pienoista painostamista, että jotain muutoksiakin pitäisi maailmalla näkyä.

-Tuntematon, 10.10.2009

#12678

Kerp:

Ei voitane olettaa, että sotaa, joka on kestänyt vuosia, lopettaa kukaan ihminen muutamassa kuukaudessa.

Kai ne rauhan palkinnon perustelut ovat Obamankin kohdalla jossakin näkyvissä. Ei kai niin suurta palkintoa tyhjin perustein anneta.

-Da Dam, 10.10.2009

#12679

Totta on, että Obama asettaa itselleen tavoitteita ja kansakunnalle niitä lupaa.

Hänen täytyisi ensin saavuttaa tavoitteensa ja siitäkin, vasta muutaman vuoden päästä voitaisiin suunnitella Nobelin antamista.

Tämä siksi, koska jos, Obama saisi esim. jonkin kriisin selvitettyä, odoteltaisiin ja tutkailtaisiin muutama vuosi pystyykö hän kriisin poissa pitämään, vai oliko aikaansaannoksensa pelkkä sattuma, joka ei pitkäjaksoisesti kestänyt.

Hänelle Rauhan-Nobelin antaminen on suorastaan pilkkaa, ehkä maailman, arvovaltaisinta ja kunnioitusta herättävintä palkintoa kohtaan, jonka ihminen voi saada.

Voittaa nyt jotain pelkillä lupauksilla???

“Joo kyllä minä juoksen varmasti satasen alle 9 sekunnin jos minut olympiajoukkueeseen otatte!”

-Joshua Samola, 10.10.2009

#12685

joskus sanakin voi olla teko. onko kukaan aiemmista presidenteistä puhunut tällä tavalla? ja mitä muuta presidentti voi edes tehdä kuin puhua? joskus sanan voima on suurempi kuin aseiden.

-anonyymi, 10.10.2009

#12687

anonyymi, USAssa presidentti voi tehdä paljon muutakin kuin puhua. USAssa ei ole pääministeriä, vaan presidentti johtaa hallitusta. Presidentti myös nimittää hallirukset. Presidentilla on veto-oikeus kaikkiin kongressin säätämiin lakeihin. jne

-mä, 11.10.2009

#12692

Näin on! Esimerkiksi Ahtisaari ehti tehdä useita (kymmeniä?) vuosia töitä rauhan puolesta, sitten vasta tuli Nobel! Obama oli vielä kaksi vuotta sitten verrattain mitätön senaattori Chicagosta.

Obama on positiivinen tuulahdus tähän maailmaan, mutta ei ainakaan vielä Nobelin arvoinen.

-Felix, 11.10.2009

#12748

Anonyymi: Tottakai sanansäilä on teräksistä terävämpi.

Mutta täytyy ensin lunastaa lupauksensa, eikä ainoastaan lupailla, että tulevaisuudessa kyllä tavoitteet ja lupaukset lunastaisi. Ajattele nyt vähän;)

Felix jo tuossa puhuikin Ahtisaaren mittavasta urasta, ja useista palkinnonsaajan ehdolla oloista, ennen kuin sen viimein sai.

Esim. Yhtye U2:n Bono on tehnyt töitä rauhan puolesta jo silloin kun Obaman kaltainen kaveri kantoi jollekin paikallisviraston pomolle kahvia. Kuitenkin Bono on ainoastaan ollut ehdolla, kolmesti, ei silti voittanut.

Myös Felixin viimeinen kommentti on paikallaan.

-Joshua Samola, 17.10.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.