Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Kaksikielinen Suomi

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
8 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 9/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Nopeasti kirjoitettu teksti kaksikielisen Suomen puolesta. 3 548 lukijaa, joista 508 eli 14% on antanut arvosanan (7-).

Kaksikielinen Suomi

Perussuomalaiset Nuoret esittivät tässä äskettäin, että Suomesta pitäisi tehdä virallisesti yksikielinen maa. Siis suomenkielinen. Tämä kirvoitti mielessäni muutamia ajatuksia.

Huomioimisen arvoista on se, että ensinnäkin Suomessa ei ole “virallista kieltä”, vaan “kansalliskielet” suomi ja ruotsi. Siinä, että ruotsi on “kansalliskieli” ei ole mitään vikaa, vaan mielestäni pahin ongelma on se, miten kaksikielisyyttä tässä maassa toteutetaan.

Suomenruotsalaiset ovat tietenkin suomalaisia, eivät ruotsalaisia tai mitään muuta. Uskokaa tai älkää, mutta kaksikielinen Suomi on olemassa: se sijaitsee pääosin Pohjanmaalla ja Itä-Uudellamaalla. Näissä maakunnissa on paljon ruotsinkielistä vähemmistöä (joissakin paikoissa enemmistöä). Toivon, että heillä säilyy vastaisuudessakin oikeus käyttää äidinkieltänsä. Suomenruotsalaisuus on kulttuuri siinä missä saamelaisuus, ei sitä kannata hävittää.

Sen sijaan näiden oikeasti kaksikielisten alueiden ulkopuolella sijaitsevat pääosin suomenkielisten suomalaisten maakunnat. En näe siinä mitään mieltä, että heidät pakotetaan opettelemaan vastoin tahtoaan kaksikielisyyden perusteella ruotsia. Toivon, että suomenkielisten ei tarvitse opiskella ruotsia vasten tahtoaan. Paras järjestelmä olisi sellainen, missä äidinkieli ja englanti olisivat pakollisia kieliä ja sitten myöhemmin opiskelijalla olisi mahdollista valita esimerkiksi saksan, ruotsin ja venäjän väliltä.

Lyhyesti sanottuna ehdotan, että oikeasti kaksikielisissä tai pelkästään ruotsinkielisissä kunnissa säilytetään oikeus ruotsin ja suomen käyttöön. Ahvenanmaa on tietenkin oma tapauksensa, sillä se on itsehallintoalue. Vähän samaan tapaan kuin Grönlanti.

Tämä ei voi olla elämää suurempi asia. Suomen- ja ruotsinkieliset tulevat hyvin toimeen keskenään, ongelmia aiheuttaa vain kielilakien ja muitten asetusten pilkunviilaus sekä osittainen typeryys.

-Felix, 11.10.2009

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 81:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#12849

Tuomas, ei kai se mikään ihme ole, jos onkin vähän kynnystä itse tekemiseen, kun tätä edeltää 12 vuoden putki muiden käskytystä.

Lisäksi toisia kouluaineita on helpompaa opiskella yksin kuin toisia; historiaa ja maantietoa voi opiskella melko helpolla kirjasta, kun taas kemiassa tai biologiassa pitäisi ehkä tehdä välillä jotain kokeitakin. Kummassakin aineessa käytetään kaikennäköisiä myrkkyjä, joita opiskelijoilla ei ole tarkoituksenmukaista olla saatavilla ilman opettajan valvontaa ja opastusta. Fysiikassa taas on tarjolla innokkaalle yksinkokeilijalle radioaktiivisia aineita ja sähkövaara :) Opettelin minäkin itsekseni purkamaan digikameraa ja sain äkkiarvaamatta melko täräyksen salaman kondensaattorista. Ei se erityisesti kannustanut jatkamaan itsenäisiä kokeiluja.

-Jasmi, 6.11.2009

#12854

> Opettelin minäkin itsekseni purkamaan digikameraa ja sain äkkiarvaamatta melko täräyksen > salaman kondensaattorista. Ei se erityisesti kannustanut jatkamaan itsenäisiä kokeiluja.

Kaikki oppiminen sisältää kipua, pettymyksiä, turhautumista tms. Kyky käsitellä negatiivia tunteita ja kipua on oppimiselle olennaista. Mikään tärkeä asia ei aukene heti ja helpolla.

Tämän takia halu oppia, motivaatio, on oppimiselle olennainen. Pakottaminen heikentää motivaatiota niin, että harva tuntee mitään halua opiskelemiseen pakkokurssilta päästyään. Pakkoruotsi on tästä erinomainen esimerkki. Veikkaan, että pakkoruotsin opiskelu heikentää keskimääräistä ruotsinkielentaitoa. Ruotsi on monella tavalla hieno maa ja monet suomalaiset ovat kiinnostuneita opiskelemaan ruotsia vapaaehtoisesti. Satojen tuntien pakkoruotsin jankkaus kuitenkin karistaa valtaosalta halut oppia mitään asiaan liittyvää.

-Teemu, 8.11.2009

#12855

Testatakseni miten pakkoruotsi vaikuttaa haluun oppia ruotsia laitan asiasta päivän kysymyksen.

Keksin seuraavat vaihtoehtot. Onko kellään lisää ideoita?

Miten pakkoruotsi vaikutti haluusi oppia ruotsia?

- Rupesin lukemaan ruotsia vapaa-ajallani

- Kiinnostuin ruotsinkielestä, mutta en tehnyt asialle mitään

- Kiinnostukseni ruotsinkieleen väheni

- Ruotsinkieli ei kiinnostanut enää ollenkaan

- Asenteeni ruotsinkielisiä kohtaan muuttui vihamieliseksi

- Rupesin pitämään Ruotsia epämiellyttävänä valtiona

-Teemu, 8.11.2009

#12856

Lisäehdotus Teemun päivän kysymykseen. Ehkä kannattaisi antaa vastausvaihtoehtoja myös koskien alkuperäistä asennetta (ennen ruotsinkielen opiskelun aloittamista):

Miten pakkoruotsi vaikutti haluusi oppia ruotsia?

- Ei mitenkään, alkuasenteeni ruotsin kieleen oli yhdentekevä ja myös pysyi sellaisena.

- Ei mitenkään, alkuasenteeni ruotsin kieleen oli myönteinen ja myös pysyi sellaisena.

- Ei mitenkään, alkuasenteeni ruotsin kieleen oli kielteinen ja myös pysyi sellaisena.

Jos noita “ei mitenkään”-vaihtoehtoja ei ole, saattaa pakkoruotsin vaikutus näyttää suuremmalta, kuin se todellisuudessa olikaan.

-Maria!, 8.11.2009

#12857

Hyvä idea Maria! Lisäsin ehdotuksesi vastausvaihtoehdoiksi. Muutin kysymystä laajemmaksi, jotta se mittaisi myös pakkoruotsin muita vaikutuksia. Nyt kysymys on muodossa: “Miten pakkoruotsin opiskelu vaikutti sinuun?” ja vastausvaihtoehtoja enemmän:

- Opin puhumaan ruotsia ja puhun sitä ruotsinkielisten kanssa

- En oppinut puhumaan ruotsia

- Opin ymmärtämään muutamia ruotsin sanoja

- Opin läpäisemään ruotsin kokeet oppimatta juuri ollenkaan ruotsia

- Haluni oppia muita kieliä kasvoi

- Haluni oppia muita kieliä väheni

- Varmistan, että lapsenikin pääsevät lukemaan ruotsia

- Yritän saada lapsilleni vapautuksen ruotsin lukemista

- Asenteeni suomenruotsalaisia kohtaan muuttui kielteisemmäksi

- Asenteeni suomenruotsalaisia kohtaan muuttui myönteisemmäksi

- Haluni koulunkäyntiin kasvoi

- Haluni koulunkäyntiin väheni

- Asenteeni Ruotsia ja ruotsalaisia kohtaan muuttui kielteisemmäksi

- Asenteeni Ruotsia ja ruotsalaisia kohtaan muuttui myönteisemmäksi

- Tulin kiitolliseksi siitä, että sain oppia ruotsia

- Ärsyynnyin aikani tuhlaamisesta

- Olen ruotsinkielinen ja luin pakkosuomen

Kysymys tulee julkiseksi 16.11.

-Teemu, 9.11.2009

#12881

Ahvenanmaa “uhkaa” Suomea itsenäistymishankkeella, mikäli suomalaiset virkamiehet eivät paranna kielitaitoaan. Ahvenanmaalaisten kanssa saa toimia vain ruåtsiksi, tarkemmin kielipuoli suomenruotsiksi:

Mielenkiintoista, että lokinpaskan kokoisella pläntillä on varaa vaatia muita toimimaan vain omalla mikrokielellään. Eikä ketä hyvänsä muita, vaan elättäjiään.

Jättekiva ja Tervemenoa, toivottavasti ei tule vilu ja nälkä kun jää avustukset saamatta, toivottaa

-EiNo, 21.11.2009

#12882

Nyt galluppiin on tullut hieman yli 700 vastausta ja tulokset eivät näytä enää juuri muuttuvan.

Tämän perusteella voi sanoa, että pakollinen ruotsinopetus tuottaa oppijoille enemmän haittaa kuin hyötyä. Oppimistulokset ovat huonoja, halu oppimiseen laskee, asenne ruotsinkielisiä kohtaan muuttuu kielteisemmäksi, jne.

Pakottaminen haittaa erityisesti poikia.

-Teemu, 21.11.2009

#12886

Peruskoululaisten ruotsinkielentaito on heikentynyt

Onpa todella yllättävää.

-Aapo, 24.11.2009

#12887

“yli viidesosa pojista ei osannut puhua tai kirjoittaa ruotsia juuri lainkaan. He eivät yltäneet arvosteluasteikossa edes alimmalle portaalle, johon pääsemiseen riittää suppean perussanaston ja lyhyiden ilmausten osaaminen”

-Teemu, 25.11.2009

#12890

Hienointahan taas oli ratkaisu ongelmaan, lisää kursseja.

-Tuomas, 25.11.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.