Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Emme maksa velkaa

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: föhn: vuoristossa puhaltava kuiva, lämmin (myrsky)tuuli
14 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 14/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Suomessa lietsotaan epärationaalista länsimaista itseinhoa menneiden aikojen virheiden takia. Sen on loputtava. 2 552 lukijaa, joista 509 eli 20% on antanut arvosanan (7+).

Emme maksa velkaa

Täällä Suomessa on monesti tapana ajatella, että lahjoittaessamme rahaa kolmannen maailman maihin me “maksamme velkaa”. Tästä ajattelusta esimerkkinä toimii kaikille tuttu suomalaisen Apua! Orkesterin alunperin vuonna 1985 levyttämä kappale “Maksamme velkaa / Etiopiumia kansalle” http://www.youtube.com/watch?v=ojv56pp1kMk

Kuten “Maksamme velkaa” -kappaleesta käy ilmi, oletettu “velkamme” on syntynyt niistä kolonialismin ja imperialismin ajan vääryyksistä, joihin länsimaalaiset ovat syyllistyneet. Tämä ajatusrakenne tosin ei kestä pienintäkään järjellistä tarkastelua. Miten nykyiset ihmiset voivat olla vastuussa vääryyksistä, joita heidän esi-isänsä ovat tehneet, asioista, joihin he eivät itse ole voineet vaikuttaa? Länsimaisen oikeustajun mukaan ihminen on vastuussa vain omista teoistaan, murhaajan lapsia ei laiteta kärsimään vanhempansa teoista. Pankkilainatkaan eivät periydy vanhemmilta lapsille.

Toinen merkittävä virhe “velanmaksuideologiassa” on se, etteivät suomalaisten esi-isät ole koskaan olleet riistämässä nykyisiä kehitysmaita. Meidän esi-isämme eivät yksinkertaisesti olleet niitä länsimaisia miehiä , joista “Maksamme velkaa” -kappale puhuu. Suomi ei koskaan ole ollut siirtomaavalta, päinvastoin, me itse olemme olleet vieraan hallinnon alla keskiajalta vuoteen 1917 asti. Voiko jonkun mielestä muka olla niin, että minä, tavallinen supisuomalainen mies, olen vastuussa brittiläisen Johnin isoisoisoisän jakelemista ruoskaniskuista?

Minusta on hyvä asia, että autamme vähäosaisia niin Suomessa kuin maailmanlaajuisessa mittakaavassakin. On kuitenkin typerää ja väärin ottaa kannettavakseen syyllisyyttä asioista, joista ei voi olla vastuussa. Eräs historianopettajani lukiossa sanoi, että häntä länsimaalaisena hävettää opettaa imperialismin ajanjaksoa. Tällaisen järkyttävän typerän tosiasioihin perustumattoman suomalaisen (länsimaisen) itseinhon lietsominen täytyy lopettaa.

-Pyhä Olavi, 13.5.2010

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 5 kommenttia
Kommentit
#13532

No voihan pentele, en saa linkkiä toimimaan.

-Pyhä Olavi, 13.5.2010

#13533

Ikävä kyllä velka voi myös periytyä vanhemmilta lapsille. Kuolinpesän velat jäävät perillisten maksettavaksi. Perinnöstä voi kieltäytyä, jolloin myöskään siihen liittyvää mahdollista velkaa ei tarvitse maksaa. Jos perillinen on aikaisemmin ottanut vastaan ennakkoperintöä, ei hänellä mitään keinoa välttyä kuolinpesän veloista.

Koska Suomessa ei voi tehdä henkilökohtaista konkurssia, on teoriassa mahdollista saada perinnöksi vanhempiensa kymmenien miljoonien euron konkurssivelat.

-u, 13.5.2010

#13534

Niin, jos vanhemmilla on velkaa enemmän kuin omaisuutta, niin luonnollisesti lapsi ei perintöä saa. Tässä tapauksessakaan lapsi ei kuitenkaan joudu kärsimään vanhempiensa veloista, kuten jo mainitsitkin Tässähän ei ole mitään epäreilua. Tuon ennakkoperintöasian voi kuitata poikkeustapauksena.

-Pyhä Olavi, 13.5.2010

#13547

Länsimaisella kulttuurilla, koskien eurooppalaisia, on velkaa muille maailman maille. Hiroshiman,nagasakin pommit. Vietnamin sota, valkoinen afrikka. Miksi maailma piti valloittaa? Niin ja alistaa? Suomalainen on oikeassa pysyessään kotonaan mutta sillävälin muut eurooppalaiset valtasivat amerikan intiaaneilta. Tunnen syyllisyyttä siitä että eurooppalainen kulttuuri leviää maailmalla. Se pitäisi estää. Alkuperäisväestöjen omaa kulttuuria pitää yllä ja kristinusko kieltää etenkin sen levitys ja samoin cocacola.

-MikaelCocacola, 19.5.2010

#14778

Tämmöisiä laulun sanoja ei ehkä ole tarkoitus ottaa täysin kirjaimellisesti. Täytyy myös kysyä, että tekivätkö Apua! Orkesterin muusikot jotakin pahaa, kerätessään rahoja Etiopian hädänalaisille ihmisille? Eikö ole hyvä asia, että apua tarvitsevia autetaan?

-herra minä, 26.11.2013

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.