Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Syyttömyyden taakka - ja miten se poistui

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
13 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 12/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Fiktiivinen kertomus tuomion täytäntöönpanosta. 3 041 lukijaa, joista 531 eli 17% on antanut arvosanan (7).

Syyttömyyden taakka - ja miten se poistui

NÄYTÖS 1

Nuori tyttö heräsi siihen, kun mies tuli tytön huoneeseen. Mies tuli tytön viereen ja kuiskasi: "Se ei satu, jos olet kiltisti ja hiljaa paikallasi". Tytön silmät rävähtivät auki ja hän nousi inhoten ja miehen käsiä väistellen.

"Tätä et kyllä tee minulle!"

Vuosikymmeniä myöhemmin tyttö oli jo kasvanut naiseksi ja istui poliisivankilassa pedofiliasta syytettynä.

 

NÄYTÖS 2

Poliisiaseman aukiolla tungeksi ihmisiä. Poliisirakennuksen edessä oli koroke, johon oli kiinnitetty lavitsa. Korokkeen edessä olivat lehti- ja tv-toimittajat. Tavalliset kansalaiset seisoivat kauempana, poliisien muodostaman barrikadin takana. Oli erityinen päivä. Eduskunta oli viimeinkin hyväksynyt kuolemantuomion täytäntöönpanon, jos rikos oli ollut henkeen kohdistuva tai jos rikollinen oli pedofiili. Tässä tapauksessa oli kysymys jälkimmäisestä tilanteesta. Korokkeelle tuotiin poliisilaitoksen sivuovesta nainen, ei enää nuori, mutta ei niin vanhakaan. Ihmiset alkoivat huutaa vihaisina solvauksia. Korokkeen ympärillä, toimittajien takana oleva poliisirinki sai tehdä kaikkensa, että ihmiset eivät olisi tulleet vyörymällä korokkeelle ja käyttäneet oman käden oikeutta.

Nainen kiinnitettiin lavitsalle nahkavöin. Hänen molemmat käsivartensa olivat paljaana eikä silmiä oltu sidottu. Hän oli päättänyt, että kohtaa väistämättömän loppuun saakka katsomalla sitä suoraan kohti. Loppumattoman pitkiltä tuntuvien kuulustelujen aikana oli ollut ainoastaan yksi asia, jota hän ei ollut kertonut poliiseille: hän halusikin jo pois. Kuolemantuomio oli parempi vaihtoehto kuin se, että olisi virunut vuosikausien ajan vankilassa ja elänyt sen jälkeen yhteiskunnassa kaikkien halveksimana ja pilkkaamana.

Korokkeelle tuli ylikomisario valvomaan tuomion täytäntöönpanoa. Hän oli se sama mies, joka oli kuulustellut naista useita kertoja, tunnista toiseen. Naiselle oli kerrottu, että hän oli syyllinen. Lapsen vanhemmilla oli täysi oikeus luottaa siihen, että lapsi puhui totta ja että vieras aikuinen valehteli. Nainen oli lopulta alkanut itsekin epäillä itseään. Oliko hän sittenkin pedofiili, vaikka ei itse tiennyt sitä? Hän alkoi saada paniikkihäiriökohtauksia pelkästään siitä, että näki sellissä pientä matkatelevisiota katsoessaan lapsia tv-ruudussa. Kärsimyksen summa pidätyksen jälkeen oli ollut mittava.

Nainen oli mennyt kaksi vuotta sitten erääseen perheeseen auttamaan lapsen ja kodin hoidossa, koska vanhemmat tekivät pitkiä työpäiviä ja matkustelivat paljon. Perheessä oli yksi tytär. Tätä tytärtä nainen oli mennyt hoitamaan ja tekemään samalla muitakin kodinhoitotöitä. Nainen eli jopa useita viikkoja kahdestaan tytön kanssa, kun vanhemmat olivat matkoilla. Hän valmisti tytölle ruokaa, siivosi, pesi tytöltä selän ja ohjasi muuten hänet peseytymään itse, pesi pyykkiä ja käytti tyttöä leikkipuistossa.

Eräänä päivänä vanhemmat tulivat matkalta kotiin jo aamupäivästä. Nainen lähti kaupungille. Kun hän palasi takaisin perheen luo, niin pihalla oli poliisiauto ja perhe istui poliisien kanssa vakavana keittiössä. Tyttö istui itkuisena äitinsä vieressä. Pöydän ääressä istui ylikomisario, joka tulisi myöhemmin naiselle hyvinkin tutuksi. Hän kasasi paperinsa pöydältä ja sanoi naiselle: "Sitten lähdetään poliisiasemalle." Siitä alkoivat naisen loppumattoman pitkät viikot poliisivankilassa. Hän ei ollut tehnyt mitään rikollista eikä hän ymmärtänyt, miksi häntä syytettiin. Poliisi ei uskonut häntä. Asia käytiin läpi kaikkia oikeusasteita myöten. Korkein oikeus päättyi lopulta, kaksi vuotta myöhemmin, tuomioon: syyllinen. Tuomio: kuolemantuomio, koska kyseessä oli pedofiili, joka ei tunnustanut ja voisi siten uusia tekonsa.

Poliisiaseman edessä olevalle korokkeelle tuli kaksi miestä. He kiinnittivät naisen vasempaan käteen tiputusletkun ja tiputusletkun toiseen päähän pullon, jossa oli keittosuolaliuosta. Nainen näki, kuinka mies työnsi ruiskulla korkin läpi pulloon elintoimintoja lamaannuttavaa ainetta. Hetken kuluttua silmissä alkoi pyöriä. Ihmisten vihaiset huudot alkoivat etääntyä. Enää ei ollut mitään muuta kuin pimeyttä.

Taakka oli poistunut.

 

NÄYTÖS 3

Pieni tyttö istui äitinsä kanssa poliisilaitoksen odotustilassa. He pääsivät lyhyen tauon jälkeen ylikomisarion huoneeseen. Komisario katseli papereita ja loi pikaisen silmäyksen äitiin ja tyttäreen:

"Mitäs teillä oli sitten asiaa?"

Äiti sanoi tyttärelleen:

"Sano sinä!"

Tytär katseli hetken aikaa alaspäin ja sitten suoraan poliisiin:

"Se täti, joka näytettiin eilisillan uutisissa, oli syytön."

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Tässä tarinassa on kokonaan jätetty käsittelemättä syy ja motiivi siihen, miksi jotkut aikuiset saivat lapsen vakuuttumaan siitä, että hänelle on tehty pahaa. Tähän on syynä yksinkertaisesti se, että asiaa on käsitelty syyttömän, mutta syylliseksi tuomitun näkökulmasta, joka ei myöskään voinut ymmärtää, että MIKSI.

Yritin osoittaa tällä tarinalla sen, että mitä todella voisi tapahtua, jos kuolemantuomio otettaisiin Suomessa käytäntöön.

-Da Dam, 6.6.2010

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 28:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#13616

da mad, kaikki kommenttisi perustuvat “musta tuntuu”, “olen kuullut” ja “luulisin” -pohjalle.

Haluatko asiallista keskustelua vai kiihkoilua asian suhteen? Jälkimmäiseen, da mad, en vaivaudu osallistumaan. En pidä sitä Agoran hengen mukaisena.

-EiNo, 8.6.2010

#13617

EiNo:

“Haluatko asiallista keskustelua vai kiihkoilua asian suhteen?”

Mielestäni keskustelu täällä ja tästä aiheesta on ollut asiallista. Etkö katsonut noita linkkejä? Artikkelini perustuu juuri tuollaisten mielipiteiden yleisyyteen. Ei siis noiden, jotka linkkasin, vaan siihen, että ihan vastaavia olen kuullut ja lukenut vaikka kuinka monta kertaa. Artikkelia kirjoittaessani ajattelin, että tuodaanpa todellisuus fiktiivisesti esille, eli jos ihminen todella tuomittaisiin epävarmoin perustein rankimman mukaan.

-Da Dam, 8.6.2010

#13619

Maria!, Mainitsit kantasi perustuvan tutkittuun tietoon. Onko sinulla linkkejä niihin? En epäile kommenttiasi. Käyty keskustelu sai vain kiinnostumaan aiheesta.

-ein 0, 9.6.2010

#13620

Täytynee olla ylpeä nimimerkkini matkimisesta. Kiitos ihailusta!

-EiNo, 9.6.2010

#13621

ein O, linkkejä ei ole. Asiat olen oppinut oikeuspsykiatrian luennoilla, ja uskon kyllä Suomen Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri ja THL:n tutkimusprofessori Hannu Lauermaa. Toki asiasta varmasti löytyy tutkimuksia, kunhan jaksaa selata tietokantoja – itse en nyt jaksa nähdä niin suurta työtä. Joitakin asioita mainitakseni: jos yhteiskunta raaistaa tuomioitaan, myös ihmisten käytös raaistuu ja turvallisuus kärsii. Esimerkiksi vakavan rikoksen päätteeksi on houkuttelevampaa tappaa kaikki todistajat, jos uhkaava tuomio on joka tapauksessa kuolema. Yhteiskunnan tulee tarjota turvallista systeemiä, johon kansalainen voi luottaa ja tukeutua – myös rikollinen, niin hassulta kuin se kuulostaakin. Tasapaino rikoksen ja rangaistuksen välillä on oikeasti hienompi ja monitasoisempi homma kuin moni perustötterö olettaa. Monet kuvittelevat, että mitä kovemmat rangaistukset, sitä enemmän rikollisuus automaattisesti vähenee. Väärin.

-Maria!, 9.6.2010

#13622

“Kommenttisi ovat ristiriitaisia. Ensin sanot, että tarina kertoo siitä mitä ”voisi todellisuudessa tapahtua“. Sitten painotat, että tarina on fiktiota. Epämääräisellä fiktiolla ei voi perustella mitään. Pelkkänä tarinana tämä olisi voinut olla ihan ok – naiivi, mutta ok.”

Pilkunviilaaja...

-Garrrry, 9.6.2010

#13624

Pilkunviilaaja..., sait minut repeämään!

-Mad Ad, 9.6.2010

#13625

Poikkeuksellisen kivasti kymppejä..

-proxit, 9.6.2010

#13627

proxit:

“Poikkeuksellisen kivasti kymppejä..”

Arvosanat saa olla vaikka kaikki nelosia, koska jos jotain nettiin laittaa, niin saa varautua siihen, että sitä kirjoitusta arvostellaan. Niin olen ajatellut ensimmäisestä julkaisemastani kirjoituksesta asti. Itse en koskaan arvostele omaa kirjoitustani, paitsi ensimmäisten kolmen kirjoituksen kohdalla, joille annoin kaikille neloset, koska halusin arvostaa ihan jokaisen muun antamaa arvosanaa ja ajattelin, että esim. keskiarvon mukainen, itse antamani arvosana olisi nostanut kokonais-keskiarvoa ja näin vähentänyt muiden, keskiarvon alle menevien arvosanojen merkitystä.

-Da Dam, 9.6.2010

#13628

Ja ne neloset kolmelle ensimmäiselle kirjoitukselleni annoin sen vuoksi, että halusin nähdä saamani arvosanajakauman ja sitä ei silloin vielä ollut “omassa nurkassa”, kuten nykyään.

-Da Dam, 9.6.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.