Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Voyerismia, säästämistä vai kiusantekoa?

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
14 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 20/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Miksi julkiset vessat ja kauppojen sovituskopit suunnitellaan siten, että yksityisyyttä on mahdotonta säilyttää? 3 275 lukijaa, joista 441 eli 13% on antanut arvosanan (7+).

Voyerismia, säästämistä vai kiusantekoa?

Viimeaikoina on ruvennut kyrsimään julkisten vessojen ja vaateliikkeiden sovituskoppien suunnittelu. Mikä ihme on siinä, että kun rakennetaan vessa vaikka elokuvateatteriin, niin vessan oven ja lattian väliin sekä vessan oven ja katon väliin jää kaksi vajaan metrin rakoa, niin että vessan ovi peittää käytännössä vain keskivartalon?

Ei ole ainakaan minusta mukavaa käydä vessassa asioimassa kun muut näkevät mitä siellä teen. Sovituskopitkin ovat sitä varten juuri, että niissä voi vaihtaa vaatteita ja halutessaan peilaillakin rauhassa. Miksi siis tehdä sovituskopista sellaista, että lyhyet ihmiset näkevät oven ali, ja pitkät sen yli? Eivät normaalit ihmiset halua kekkaloida puolialastomana julkisilla paikoilla. Sellaisesta toiminnasta saattaa jopa joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen!

Onko oikeasti muka vaikeaa rakentaa tarkoituksenmukaista sovituskopin tai vessan ovea, joka auttaisi ihmisiä säilyttämään yksityisyytensä? Vai onko vajaamittaisten ovien takana voyerististen arkkitehtien kilta? Tai säästäväisten? Onko kaupassa säästetty pitkäkin penni kun jokaista sovituskopin ovea onkin lyhennetty puolitoista metriä? “Joo, kyllä me näillä rahoilla palkataan tänne kauppa-apulainen ainakin 16 sekunniksi!”

Vai tehdäänkö meille taas, helvetti soikoon, vain kiusaa puhtaasta kiusaamisen ilosta?

-Pyhä Olavi, 23.11.2010

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 11:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#13848

Tjaa-a. Koitin tekstissä hakea pakinamaista tyyliä mm. kärjistyksillä... Mutta ärsyttävän lyhyitä vessanovia löytyy esimerkiksi Jyväskylän finnkinon vessasta.

-Pyhä Olavi, 24.11.2010

#13849

Olen aika paljon maailmaa nähnyt, mutta en kyllä muista kuvaamasi kaltaista WC-koppia tulleen vastaan. Toisaalta en ole ikinä käynyt Jyväskylän Finnkinossa. Voisitko ottaa kuvan ja laittaa Lintiksen jakorasiaan? Kiinnostaisi.

-K., 27.11.2010

#13850

Turun Myllyn H&M:ssä on miehille ja naisille yhteinen pukukoppikäytävä. Ovet ovat liian matalia, 190 cm pitkä mieheni näkee niiden yli helposti. Lisäksi oven yläosaan on vieläpä leikattu suorakaiteen muotoinen aukko, jotta sitten vähän lyhyemmätkin näkevät tirkistellä. Sovitin siellä kerran rintaliivejä ja ohi käveli tuntematon mies, ja katseet kohtasivat kiusallisesti. Todella kummallista suunnittelua. Kyllä näitä löytyy.

-teresa, 27.11.2010

#13852

Lisäksi Turun Uittamon uimarannalla ainakin on sellainen pukukoppi, mistä puuttuu ovi kokonaan, ja 170cm mittaisen ihmisen pään korkeudella on aukko, mistä näkee hyvin niin sisään kuin uloskin. On siis todella ihanaa mennä tällaiseen vaihtamaan, koska vaikka alhaalla on pieni rako mistä näkee onko kopissa ketään, käytännössä kuka tahansa voi tulla loikkaamaan katsomaan.

Kyllä näitä tosiaan on.

-rhea, 28.11.2010

#13853

Joo, nämä uimarantojen ovettomat pukukopit on kaiken huippu. Niitä löytyy aivan liian paljon. Mitä oikein ajattelee ovettoman pukukopin suunnittelija?

-Pyhä Olavi, 28.11.2010

#13855

Itselläni tuli kommentteja lukiessani outo tunne siitä, että ihmiset pitävät alastomuutta tai liian vähissä/väärissä vaatteissa näyttäytymistä jotenkin pelottavana ja outona. Onko asia todellakin näin? Miksi katsetta pelätään?

-Eezi, 28.11.2010

#13857

on ihan hirveää, että keskustan muotikaupassa monkissa sovituskopin ovet ovat pöllön muotoiset. ovi on pyörivä, joka puolittaa aukon koon, ja ison laukun kanssa normaalikokoisenkin ihmisen on vaikea mahtua sisään. kaiken lisäksi juuri sopivasti silmien korkeudella ovat pöllöoven 7cm halkaisijan omaavat silmänreiät. niistä näkee kumpaankin suuntaan vaivatta. siksi yritän vaihtaa vaatteita selkä oveen päin. no se onkin ihanaa, kun koko sovituskoppi on peiliseinäinen. tällöin näkee taas esteettä kopista ulos peilin kautta ja kopista sisään.

-ujoilija, 2.12.2010

#13859

Itselläni taas tuli kommentteja lukiessani tunne, että normaalin pukukopin tai WC:n tekemisessä on jotakin vaikeaa. Perinteinen hyväksi todettu tyyppi toimii, niin miksi täytyy rakentaa edellä mainittujen kaltaisia härdellejä? Ei käsitä.

-Tuntematon, 3.12.2010

#13860

Eezi, voitko todellakin tosissasi väittää että vaatekaupassa asioidessasi ihan mielelläsi sovittaist vaatteesi vaikka keskellä kaupan käytävää?

Vaatteiden toinen tarkoitus lämmöneristyksen lisäksi on juuri peitää sitä ihoa. Niinsanottu säädyllinen pukeutuminen kuuluu meidän kulttuuriimme (kuten valtaosaan kulttureista). Ihmiset eivät nyt yleensä halua esitellä omaa vartaloaan satunnaisille ohikulkijoille. Suurin osa ei myöskään välitä nähdä toisten vähäpukeisia tai alastomia vartaloita siellä, missä niiden näkymiselle ei ole mitään syytä. Tähän “katseen pelkäämiseen” on monia syitä ja kuten varmasti kaikki tietävät, pienin niistä ei ole epävarmuus oman vartalon ulkonäöstä.

-Pyhä Olavi, 4.12.2010

#13864

Sovituskoppien ovet ovat juuri sellaisia siksi, että niissä olisi vaikeampi pukea päälleen vaatteita ja poistua ne päällään maksamatta. Kun ovet ovat alamittaisia, on myyjien helpompi valvoa koppeja.

-setä samuli, 5.12.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.