Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Juustomania karkaa käsistä

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: iibis: eräitä haikaralintuja
6 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 5/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Suomessa on moni asia päin persettä, ja tämä Putin-juustojen aiheuttama mania on vain jäävuoren huippu... sekä samalla kansakunnan hätähuuto. Asioita voitaisiin tehdä paremmin, vai voitaisiinko? 2 015 lukijaa, joista 632 eli 31% on antanut arvosanan (7).

Juustomania karkaa käsistä

Herra ja hidalgo juustovuoren huipulla

Seurailen huvittuneena tätä Putin-juustojen aiheuttamaa hysteriaa, joka on vallannut suomalaiset kuluttajat. Kokonainen kansakunta menee sekaisin siitä, että Venäjälle tarkoitettua Oltermannia myydään nyt pakon edessä polkuhintaan. Prisma kertoi joutuvansa laittamaan ostorajoitukset juustoille, että niitä riittäisi niillekin jotka ovat valittaneet tyhjistä juustohyllyistä. Itse en ole nähnyt halpaa Oltermannia kuin kuvissa.

Tätä trendiä seuraa vierestä (tosin kauhulla, ei huvittuneena) myös Elintarviketeollisuusliiton puheenjohtaja Heikki Juutinen. Juustoja on varastossa muissakin venäjäpakotteiden alaisissa maissa, ja on olemassa vaara että nämäkin juustot päätyvät Suomeen myyntiin kansalaisten suureksi riemuksi. Halpojen ulkomaisten elintarvikkeiden vyöry Suomeen on elintarviketeollisuudelle vakava uhka. Elintarvikepomojen viimeinen oljenkorsi ahdistavassa tilanteessa on uhata kuluttajia uusilla hintojenkorotuksilla. Jos nyt ostatte halpaa juustoa, kaikki muu tulee jatkossa olemaan entistäkin kalliimpaa. Näin Juutinen uhkaili meitä sukankuluttajia eilen MTV3-uutispalvelussa.

Suomalainen ostaa sieltä mistä halvimmalla saa, ei siinä auta kotimaisen laadun korostaminen tai suomalaisen työn tukeminen. Lidl tekee hyvää tulosta, koska myy elintarvikkeita halvemmalla kuin kotimaiset toimijat. Matkaa S/K-mafian kaatamiseen kuitenkin vielä on, ja nuo penteleet tappelevat vastaan esimerkiksi korruption keinoin. Lidlillä on ollut vaikeuksia laajentaa toimintaansa, kun kaikki myymälöiden paikat on jostain syystä menneet S/K-mafialle, ja niitä on tässä menneinä vuosina noussut jokaiseen kadunkulmaan kuin sieniä sateella. Uudet yrittäjät pyritään eliminoimaan, koska muuten syntyisi kilpailua ja se loisi paineita polkea hintoja alas. Puhutaan monopoliaseman väärinkäytöstä, mutta mitään ei kuitenkaan asialle tehdä.

Juustomaniaan palatakseni tulee myös väkisin ajatelleeksi sitä, että miksi venäläisille myydään samaa juustoa paljon halvemmalla kuin mitä itse normaalisti siitä maksamme? Kyse on vähän samasta ilmiöstä kuin vaikkapa Intiassa, missä tuotteet ja palvelut taksikyydeistä alkaen hinnoitellaan erikseen turisteille ja paikallisille. Venäläiset eivät ostaisi Oltermannia suomalaiseen hintaan, eivätkä intialaiset suostuisi maksamaan taksikyydistä turistihintaa. Ja Valiohan ei juustoa myy tappiolla, ei edes Venäjälle, joten ainoa mahdollisuus on, että suomalaisissa hinnoissa on ilmaa ja rankasti.

Voitaisiinko hintoja alentaa? Ei missään tapauksessa, jos asiaa kysyttäisiin vaikkapa Keskon tai S-ryhmän pääjohtajalta, siinä voisi optiot ja bonukset mennä. Suomessa nuo kaksi yhden kirjaimen mittaista elintarvikemafiaa pitävät hinnat korkealla ja vetävät välistä valtavia voittoja. Tuottaja valittaa ettei saa tuotteistaan juuri mitään ja kuluttaja valittaa liian korkeista hinnoista. Raha menee kauppiaille, tukkureille, välittäjille, kuljetusfirmoille, konsulttiyrityksille, mainostoimistoille ja tietenkin valtiokin kaapii potista osuutensa verojen muodossa. Muistaako joku vielä aikaa ennen ALVia? Suomi vielä jotenkin sinnitteli, mutta sitten oli rätkäistävä 22 prosentin ryöstövero lähes kaikkeen mitä ihmiset voivat ostaa. Näillä varoilla ylläpidetään kankeaa byrokratiaa, maksetaan valtion virkamiesten ylisuuria palkkoja tyhjäntoimittamisesta sekä ylläpidetään kaikkia niitä huonosti toimivia palveluita joiden valtio katsoo kuuluvan meidän kansalaisten perusoikeuksiin.

Minä olen yrittänyt taistella tätä mafiaa vastaan tuottamalla itse elintarvikkeita omaan käyttöön ja käyttämällä kaikki ostamani tuotteet luita ja nahkoja myöten. Olen välttänyt pitkälle jalostettuja (kalliita) tuotteita jalostamalla tarvittaessa itse ja oppinut siinä sivussa yhtä ja toista elintarvikkeista ja niiden valmistuksesta. Kaupassa on silti käytävä viikoittain, mutta en osta yleensä mitään S/K-mafialta. Tuotteiden ulkomainen alkuerä ei häiritse minua, jos maksan niistä vähemmän ja se on laadultaan kotimaista vastaava tai parempi. Käsitys suomalaisten tuotteiden ylivertaisuudesta on vain käsitys. Kyllä muuallakin osataan.

Kuulin tämän iskulauseen “Osta kympillä enemmän kotimaista kuukaudessa niin saadaan 10.000 uutta työpaikkaa”. Tästä tulee väkisinkin mieleen 2. maailmansodan aikaiset sotaponnistelut, joihin kansalaisia kannustettiin ja toisinaan myös pakotettiin osallistumaan. Nyt pitäisi ostaa ylihinnoiteltuja tuotteita että saataisiin Suomeen työtä. Jos oikeat luvut löytyisivät jostain (en jaksa etsiä), voisi laskea montako promillea elintarvikkeiden hintojen pitäisi laskea että päästäisiin samaan lopputulokseen työpaikkojen osalta. Ahneet mafiapomot eivät kuitenkaan anna periksi milliäkään. Kerran tietylle tasolle nostettuja hintoja ei ole enää mahdollista laskea, ja tämä käytäntö rinnastetaan luonnonlakeihin.

Herää kysymys siitä, kannattaako täällä oikeasti edes tuottaa elintarvikkeita? Tarvitaanko täällä maataloutta, joka ei voi olla tuottoisaa toimintaa ilman valtion ja EU:n maksamia tukia? Kaikki nämä tuet lankeavat kuitenkin lopulta tavallisten sukankuluttajien maksettaviksi ja se näkyy tuotteiden hinnoissa. Tekisi mieleni puhua “talouden evoluutiosta”. Tällä tarkoitan sitä, että jos asioihin ei puututtaisi virkamiesten, valtion ja EU:n taholta, Suomessa varmasti ryhdyttäisiin toteuttamaan jotain sellaista, mikä olisi taloudellisesti kannattavaa. Tämä asia on nähty todeksi monissa maissa, joissa olosuhteet pakottavat ihmiset keksimään uudenlaisia keinoja selviytyäkseen. Kaikenlaiset tukitoimet vääristävät tätä evoluutiota kuten geenimanipulaatio kasveja ja eläinlajeja.

Suomen kaltaisen kalliin tietoyhteiskunnan myyntivaltteja ovat sellaiset tuotteet ja palvelut, joilla on enemmän kysyntää kuin tarjontaa ja joiden trendi on jatkuvassa nousussa. Puhutaan huipputeknologiasta ja asiantuntijapalveluista. Osaamista kyllä olisi. Voisimme myös hyödyntää enemmän luonnonvarojamme, sillä juuri uutisissa kerrottiin Suomen luonnon tuottavan enemmän raaka-aineita kuin me niitä kulutamme, vaikka muu maailma jo elääkin loppuvuoden lainaamalla tulevilta sukupolvilta. Silti me myymme kaivosoikeudet kanadalaisille ja australialaisille ja raha täältä virtaa muualle. Sähköisen tiedonvälityksen vallattua markkinat paperi ei enää käy kaupaksi ja tehtaita suljetaan, mutta voi puusta muutakin valmistaa, vaikkapa kerrostaloja. Mahdollisuudet jätetään kuitenkin käyttämättä.

Me olemme määkiviä lampaita emmekä tee asioille mitään. Annamme rikkaiden eturyhmien kahmia kaikki voitot ja osaksemme jää vain asioista valittaminen...

-Julli, 23.8.2014

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: