Lintukoto logo

Lintukoto / Muut / Salaliittoteoria

Lintukoto etusivu > Muut > Salaliittoteoria > Haku
2 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 52/min.
Hae
Teoria
Kuntaliitokset (Uskottavuus: 0,4; 25 arviota)

Suomessa on vasta aluillaan valtava kuntaliitosaalto. Samanlainen on pyyhkäissyt jo Tanskan ja Ruotsin yli, joissa on tehty 2000-luvun alussa valtavia kuntarajauudistuksia. Päättäjät selittävät sitä pohjoismaisen yhteiskunnan normaalina kehityslinjana, jossa väki on muuttanut syrjäseuduilta kaupunkeihiin, eikä kunnilla ole enää kattavuutta toiminnalleen. Todellisuudessa kuntaliitokset on päättäjien järjestämiä.

Perimmäisenä ajatuksena liitoksissa on vallan keskittäminen pienemmälle ydinryhmälle. Kun lähialueella vaikka kolme kuntaa yhdistyy, uudessa kunnassa on selvästi vähemmän valtuuston paikkoja kuin entisissä kunnissa oli yhteensä. Kyse on kunnallisdemokratian kaventumisesta, jossa tavallisten asukkaiden ääni hukkuu suurempaan massaan. Eniten siitä hyötyvät vanhat rivipoliitikot, joita kaikki äänestävät entuudestaan, eikä näin uutta verta pääse valtuustoihin uusine parannusajatuksineen.

Osa kuntaliitoksista on iha ymmärrettäviä. Kaikkein syrjäisimmillä seuduilla ei nykyään asu kuin vajaa 1000 asukasta kunnassa, jolloin oikeasti kannattaa liittyä toiseen kuntaan. Mutta kun vajaan 10 000 asukkaan kuntia yhdistetään, on kyseessä kyllä poliittinen tarkoitus. Valtio on ajanut useiden kuntien talouden kuralle, koska on sysännyt aina vain lisää vastuuta kuntien harteille. Entistä paremmat terveys- ja sosiaalipalvelut, joita lait vaativat, maksavat paljon, mutta valtio ei nosta kunnille antamaansa tukea. Valtiohan voisi itsekin rahoittaa uudet palvelut. Lisäksi valtio “rohkaisee” kuntia liittymään yhteen tarjoamalla niille porkkanarahaa liitoksista. Rahan voisi käyttää juuri näihin palveluihin, mutta sen sijaan miljoonat annetaan kunnille, jotka rajoittavat kunnallisdemokratiaa ja yhdistyvät. Monet pienemmätkin kunnat ovat saaneet järjestettyä taloutensa kestämään uusista palveluista koituvia maksuja, mutta valtio ajaa niitä silti yhteen. Jopa Hangon kaupungille valtio on jo alustavasti “ehdottanut”, että sen olisi hyvä liittyä uuteen Raaseporiin.

Summa summarum:

Suomi on ajautumassa oligarkiaan, kun hallinnon alajakoa supistetaan. Läänitkin lakkautettaan muutaman vuoden päästä. Seuraavana kenties maakunnat. Kohta huomaamme, että maassamme on vain parikymmentä valtavaa kuntaa, eikä pienellä rivikansalaisella ole mitään sanavaltaa.


-Vnnen, 25.6.2008 12:35

Kuinka uskottava teoria on?
-2 -1 0 +1 +2