Lintukoto logo

Lintukoto / Muut / Salaliittoteoria

Lintukoto etusivu > Muut > Salaliittoteoria > Haku

Pidätkö?


7 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 20/min.
Hae
Teoria
SAS ja Finnair laittomassa kartellissa (Uskottavuus: -0,1; 39 arviota)

Pohjoismaisen lentoliikenteen markkinajohtajat SAS ja Finnair ovat lähteneet rajoittamaan keskinäistä kilpailuaan hyvin epäilyttävin ja erityisesti matkustajan kannalta inhottavilla keinoilla.

Marraskuun alusta lähtien SAS otti käyttöön ns. “luokattoman luokan”. Siis entinen Economy Class on nykyisin Economy Flex. Nykyinen Economy Class on taas täysin ala-arvoinen paikka: Matkustajia kohdellaan kuin mitäkin teuraskarjaa. Itse asiassa uusien eläinsuojelumääräysten mukaisesti teuraskarja kuljetetaan SAS:ia paremmissa olosuhteissa. Mitään tarjoilua ei ole, ja jos onkin siitä saa maksaa itsensä kipeäksi. Esim vesi on 2 EUR ja voileipä 5 EUR. Tietenkään matkalippujen hinnoissa asiaa ei ole mitenkään huomioitu.

Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, jossa SAS on monopoliasemassa, näin voidaan tehdä, mutta Suomessa tämä tarkoittaa sitä, että kaikki suomalaiset lentomatkustajat siirtyvät finskille. Kaupunkilegendoista huolimatta Finnairilla sentään on hyvä palvelu.

Kaiken takana on kartellisopimus, jolla lentoyhtiöt ovat keskenään jakaneet kannattavimman bisneksen eli kaukolennot. Yhtiöt ovat sopineet etteivät kilpaile samoista reiteistä. Hämäyksen vuoksi SAS:in tytäryhtiö Blue1 on ryhtynyt operoimaan Suomessa useita kotimaan reittejä. Näin saadaan aikaan vaikutelma siitä että yhtiöiden välillä olisi verinen kilpailu. Oikeasti kaikki tapahtuu hyvässä yhteistyössä. Markkinat on siis jaettu. Finnair tekee tuloksensa korkeammilla hinnoilla ja kolmen hubin loukkuun jäänyt SAS taas kustannussäästöillä huonontamalla palvelua.


-Orange, 23.4.2005 21:47

Kuinka uskottava teoria on?
-2 -1 0 +1 +2