Lintukoto logo

Lintukoto / Testit / Elämyksellinen ikä

Lintukoto etusivu > Testit > Elämyksellinen ikä

Pidätkö?


13 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 55/min.

Kuinka nopeasti aika tuntuu kuluvan? Ikä ja aika ovat suhteellisia käsitteitä. Aikuisena ja vanhana aika tuntuu kuluvan paljon nopeammin kuin lapsena. Tarkemmin ajateltuna se on aika selvää: esimerkiksi 5. ikävuodesta 10. ikävuoteen lapsen ikä kaksinkertaistuu, ja kaksinkertaistuminen vie siis 5 vuotta. Mutta jos ihminen onkin 40-vuotias, vie kaksinkertaistuminen 40 vuotta (80 ikävuoteen asti).

Näinollen lapsena aika tuntuu kuluvan hitaammin, vaikka tietysti objektiivisesti ajatellen se kulkee samaa vauhtia. Tälle ajan suhteelliselle kokemukselle on tehty malli, elämyksellinen ikä. Se laskee suhteellisen ajan sen perusteella, mikä on odotettavissa oleva elinikä ja kuinka paljon tästä on eletty. Tuloksena on siis ikä, joka kertoo, kuinka monta vuotta tuntuu menneen ohi ja kuinka monta tuntuu olevan jäljellä.

Suomalaiset miehet elävät keskimäärin 74 vuotta. Absoluuttisesti ajatellen heidän elämänsä puoliväli on 37 vuotta, mutta elämyksellisen iän puoliväli on jo paljon aiemmin. Hiukan alle 22 vuoden iässä tuntuu syntymä olevan yhtä kaukana kuin kuolinhetkellä oli 22 vuoden ikä. Se siis on elämän elämyksellinen puoliväli. Naisilla vastaava ikä on hiukan alle 24 v.

Syntymäpäiväsi
Odotettavissa oleva elinikäsi
Suomessa miehillä 74 v, naisilla 81 v.