Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Rinnakkaiset todellisuudet

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: junkkari: riehakas nuorukainen; (historiassa:) upseerikokelas t. lippua kantava aliupseeri (eräissä maissa)
14 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 17/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Tiede tai muista aiheista.

Rinnakkaiset todellisuudet

Oletteko törmänneet sci-fi -teokseen tai elokuvaan, jossa rinnakkaiset todellisuudet mainitaan? Yhtenä teemana on yleensä ainakin se, että jossain on toinen todellisuus, joka on muutoin aivan kuin meidän todellisuutemme mutta kaikki tapahtuu siellä täsmälleen päin vastoin kuin täällä?

Tämä on ideanakin typerä. OK, se toimii ajatuksena sillä tasolla että heittää lanttia ja jos täällä saa kruunan, siellä tuleekin klaava. Mutta muuten? Jos minä tässä todellisuudessa kirjoitan tätä tekstiä niin jossain muualla joku pyyhkii sitä pois? Ja miten tämä teksti on sinne toiseen paikkaan edes syntynyt? Tai jos minä voin pahoin ja oksennan, niin eipä käy kateeksi sitä heppua siellä jossain joka on aivan kuin minä mutta joutuu nielemään minun laattani.

-Aapo Puskala, 1.12.2003

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 15:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#500

mutta onko rinnakkaistodellisuussta olemassa? thats the question.

-curious, 13.2.2004

#726

minun rinnakkaistodellisuuskäsitykseni on tämänkaltainen:

jos joka ikisen valinnan, jonka teemme, olisi voinut tehdä toisenlailla, olisi tehty toisenlailla toisessa ulottuvuudessa. listataan vähän valintoja: ihmisiä on paljon, ja jokaiselle on lukemattomia eri vaihtoehtoja elämänsä aikana. jopa kuolleena voit olla erilainen toisessa ulottuvuudessa, vaikka maadut erilailla.

sitten on eläimet, eliöt tms. eläimillä on myös ajattelu, ja kyllä nekin valintoja tekevät. voi olla rinnakkaisulottuvuus jossa pikku Misse ei syönytkään voita pöydältä silloin ja silloin, mutta kaikki muu olisi samanlailla. tuossakin pitää huomioida, että kaikki vaikuttaa kaikkeen, ellei suoraan, niin jotain kautta. esim.tapauksessa kyseistä voipurkkia ei olisikaan voinut olla, jos sitä lehmää tai sen lehmän “vanhempia” ei olisi ollutkaan.

sitten on vielä koko maailmankaikkeus. jossakin ulottuvuudessa kaikki on kehittynyt erilailla yhden pikkuasian takia. se voi muuttaa kaiken.

sitten laskemaan. jos joka valinnalle on oma ulottuvuus, ja joka valintaparille on oma ulottuvuus jne, paljonko saadaan? ääretön. ulottuvuuksia olisi loputtomiin, joissa osassa pohditaan tätä samaa kysymystä, oma ulottuvuus kullekin kirjaimelle, kirjoitettinko, sanottiinko...

olisin voinut kirjoittaa tämän erilailla, jättää kirjoitusvirheitä korjaamatta, mennyt jo nukkumaan tunti sitten, lukemattomia mahdollisuuksia, kullekin oma ulottuvuutensa. tätäkin on melko mahdoton pohtia järkevästi.

käänteinen ulottuvuus on vain ihmismielessä. mikä on käänteinen tapahtuma mm. suihkussa käymiselle? varmaankin että ei käy suihkussa, mutta niitä vaihtoehtojahan on liikaa. mahdotonta.

-S.E.kopää, 13.5.2004

#981

Rinnakkaiset ulottuvuudet ovat kvanttimekaniikan käsite ja teoria. On tiettujä alkeishiukkasia, jotka näyttävät katoavan ja ilmestyvän uudestaan ja tämä rikkoo materian katoamattomuuden lakia. Eli, mihin ne hiukkaset oikein menivät? Nämä hiukkaset voivat esiintyä myös ajassa väärään aikaan, rikkoen ajan suoraviivaisuutta. Teoria esittää, että hiukkaset liikkuvat eri ulottuvuuksien välillä ja mahdollisesti ajassa. Laajin teoria esittää, että kaikki mikä on voi tapahtua, tapahtuu jossain rinnakkaisessa todellisuudessa.

Kyseessä on vakava teoria, jolla yritetään selittää todellisuutta. Asia on oikeasti tosi mielenkiintoinen. Hiukkasten väliaikaista katoamista ei ole pystytty selittämään muulla tavalla.

-Insinööri Teemu, 29.7.2004

#993

voimme siis vakavasti olettaa rinnakkaistodellisuuden olevan olemassa. Mutta mitä se/ne on, missä, miten. Kiehtovaa.

-curious, 30.7.2004

#1084

Luin suurella innolla kommentteja, odotten että joku kertoisi teorian todellisen laidan. Kiitokset Teemu-insinöörille (ja muillekin) jotka olivat hajulla.

-Visa Parviainen, 23.8.2004

#1086

Alkeishiukkaset muistaakseni mm. leptonit häviävät aina silloin tällöin ja palaavat takaisin omaan todellisuuteemme/ulottuvuuteemme.

Ikävä kyllä tämän on todettu tapahtuvat vain muutamien alkeishiukkasten kohdalla. Eli niiden mukaan ei ole saatu mitään tarkkailulaitetta. Olisi mielenkiintoista laittaa leptonin selkään kamera ja katsoa mitä siellä toisessa ulottuvuudessa oikein on.

Yksi teoria kertoo, että kaikki mahdolliset todellisuudet on olemassa. Eli jos tässä ulottuvuudessa syöt kananmunan, niin samalla syntyy ulottuvuus, jossa et sitä syönyt. Jos puraisit kolme kertaa, niin on olemasa ulottuvuus, jossa puraisit kaksi kertaa. Tämän mukaan elämäsi haaroittuu aina kun teet jotain. Jos joskus pystyy siirtymään ulottuvuudesta toiseen, niin pystyy valitsemaan sen todellisuuden, jossa ei ole tehnyt virheitä ja kaikki on hyvin ainakin omalla kohdalla.

-Teemu, 23.8.2004

#2472

' Tai jos minä voin pahoin ja oksennan, niin eipä käy kateeksi sitä heppua siellä jossain joka on aivan kuin minä mutta joutuu nielemään minun laattani. '

Hupaisa esimerkki. 8'D Kiintoisaa olisi tietää onko niitä rinnakkais todellisuuksia vai ei.

-Hope, 29.10.2005

#2484

Vastaus: mahdollisesti.

Koko juttu lähtee liikkeelle valon ominaisuuksista. 1900-luvun alussa meillä oli melko täydellinen kokoelma luonnonlakeja ja niiden selityksiä. Sitten tehtiin “Double Slit Experiment”, jota ei vieläkään pystytä selittämään.

Tässä yksinkertaisessa kokeessa valo muuttuu aallosta hiukkaseksi ja näyttää olevan kahdessa paikassa samaan aikaan. Lisäksi näyttää siltä, että hiukkaseksi muuttuminen tapahtuu kun joku katsoo valoa.

Sama koe on myöhemmin toistettu elektroneilla, jotka käyttäytyvät yhtä käsittämättömästi kuin valo.

1930-luvulla ilmiölle laskettiin kaavat, joiden avulla sitä voi ennustaa. Tätä ymmärrystä kutsutaan “Copenhagen interpretation”:ksi (ks. Kvanttimekaniikka). Siinä myönnetään, että valo on monessa paikassa samaan aikaan ja että valo muuttuu hiukkaseksi kun sitä katsoo, mutta tätä ja sen seurauksia ei juuri selitetä.

Einstein vastusti tätä selitystä elämänsä loppuun asti.

“Schrödinger's cat” on kuuluisa ajatuskoe, joka ko. selityksen outoon valoon.

Vaikka selittämätön ilmiö havaittiin kauan sitten, niin sen selittämisessä ei ole päästy pitkälle. Kaikki selitykset rikkoivat tuntemiamme luonnonlakeja niin räikeästi, että ne tuntuvat mahdottomilta. Mielestäni tämä on yksi fysiikan mielenkiintoisimmista ongelmista.

Mahdollisia ratkaisuja:

1. Rinnakkaiset todellisuudet. Tämän teorien mukaan kaikki mahdolliset kvanttimuutokset tapahtuvat, eli kaikki mahdolliset todellisuudet ovat olemassa ja universumi jakautuu aina kun pitää valita vaihtoehtojen välillä. Tämä selittäisi valon olemisin useissa paikoissa samaan aikaan. Ulkopuolista katsojaa ei myöskään tarvita. Kvanttiteorian mukaan, nimittäin juuri tuo katsoja muuttaa aallot materiaksi. Jos sitä ei ole, niin olemme kaikki aaltoja. Jossain on pakko olla älykäs tarkkailija, joka katsoo meidän universumiamme. Kun hän katsoo muualle, niin meitä ei enää ole.

Stephen Hawkins on puhunut rinnakkaisten todellisuuksien puolesta.

2. Aikaa ei ole olemassa. En muista tämän perustaa.

3. Kvanttimuutokset tapahtuvat ihmisten mielessä.

Mikään teorioista ei selitä asioita tyhjentävästi, vaan jättimäisiä, maailmankuvaamme radikaalisti muuttavia kysymyksiä jää auki.

-Teemu, 2.11.2005

#2674

Aika on ihmisen luoma käsite. On olemassa myös ei aika. Joku joka ei ole sitonut itseään eikä tekemisiään aikaan, tekee asiat omalla ajallaan mutta ei kuitenkaan ajalla. Myös aurinko voi nousta lännestä ja laskea itään, päivä on silti saman mittainen. Aika voi kulkea eteen tai taakse, sitä on olemassa, kuitenkin samaan aikaan sitä ei ole. Hankalaa mutta yksinkertaista.

-Centro, 16.1.2006

#4966

Olen itsekin kyseistä asiaa pohtinut. En ole kyllä muistaakseni ole missään scifi/fantasia-jutuissa tällaiseen vastakohta-todellisuuteen törmännyt. Mutta miten voisi olla niin, että tässä todellisuudessa minä päätän syödä mandariinin, kun toisessa banaanin? Jos tämä toinen maailma on muuten täysin samanlainen tätä pientä eroa lukuunottamatta, minunhan olisi sitten kuitenkin pitänyt vaita mandariini, koska minä olisin sielläkin pitänyt enemmän mandariineista. Siis että minä en olisi minä vaan joku toinen, jos olisin sittenkin valinnut banaanin. Kukaan ei tajunnut, mitä ajan tässä takaa..

-huoh, 17.3.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Tiede tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: