Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Kiltteys ja joulu

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
6 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 16/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Kiltteys on nössöyttä ja oman tahdon unohtamista. Älä ole kiltti, ole oma itsesi. 3 938 lukijaa, joista 499 eli 13% on antanut arvosanan (7+).

Kiltteys ja joulu

Jotta jouluna saa lahjoja, pitää olla kiltti. Kiltteyttä on lasten näkökulmasta lähinnä se, että on hiljaa ja tottelee vanhempia (“Ei itkeä saa, ei meluta saa, tonttu voi tulla ikkunan taa”), aikuisilla kai se, että ei satuta muita eikä riko lakeja.

Kiltteyttä valvovat näkymättömät kyttääjätontut, jotka raportoivat jokaisen poikkeaman ehdottomalle auktoriteetilleen, joulupukille. Nämä kyylääjänatsit koneiden lailla valvovat yksilöitä ja edellyttävät ehdotonta sääntöjen noudattamista. Sillä ei ole väliä, kuka säännöt on antanut tai miksi niitä pitäisi noudattaa. Esimerkiksi se, että ajaisi tärkeänä pitämiään asioita (olkoon se vaikka vapaus), on ehdottoman epäkilttiä jos se edellyttää auktoriteettien kyseenalaistamista. Mutta sitähän nimenomaan kaikki parempaan pyrkiminen pohjimmiltaan on!

Jouluun iskostuneet/iskostetut kiltteysvaatimukset tarkoittavat siis käytännössä täydellistä alistumista auktoriteeteille tai valtiolle. Jotenkin tästä tulee mieleen entiset sosialistimaat “avoimine” yhteiskuntineen. Ne ohjaavat ihmisiä kohti Kohlbergin moraalijärjestelmän alinta, yksinkertaisinta ja suppeinta tasoa, jossa sääntöjä noudatetaan sokeasti ja kyseenalaistamatta, vain koska ne ovat sääntöjä.

Sama järjestelmä – kyseenalaistamattomat säännöt, ehdoton noudattaminen rangaistuksen pelon vuoksi – koskee myös joulurauhan julistamista. Missään kohdassa joulurauhan julistusta ei sanota, miksi sitä pitäisi noudattaa tai sitä, mitä tarkoitusta joulurauhan noudattaminen palvelee. Julistuksessa ei sanota muuta syytä noudattamiselle kuin esivallan asettamat säännöt ja kovemmat rangaistukset:

“Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehottamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät. Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.”

Itse suosittelen noudattamaan vain ja ainoastaan niitä lakeja ja sääntöjä, joiden sisällön, merkityksen ja tarkoituksen ymmärtää ja joiden kokonaisen vaikutusketjun hyväksyy (esimerkiksi alkoholiveron nosto ei välttämättä vähennä juomista, paitsi ehkä alkon kautta tapahtuvaa).

-Aapo Puskala, 27.12.2003

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 11 kommenttia
Kommentit
#375

Lakien tarkoitus on luoda turvallisuutta yhteiskuntaan, mikä on sinllään erinomainen asia, mutta kohtuuttomien kieltojen ja määräysten voidaan todeta vain vähentävän lainkuuliaisuutta jolloin laki kääntyy itseään vastaan.

-xyz, 27.12.2003

#377

Onko kukaan koskaan tavannut kilttiä lasta?

-Jake, 27.12.2003

#383

Nojaa, joulunahan on oikeestaan sama miten lapset on käyttäytyny vuoden, itsekin kävin pari pukinkeikkaa heittään ja vanhempien mielestä oli että nuorilla on joulumieli vielä kohdallaan ja saavat lahjoja ja jotkut jopa lupas olla kilttejä että ensvuonna saavat enemmän lahjoja :)

-ATE, 30.12.2003

#1443

Käytit nimitystä “kyylääjänatsi”. Kannattaa miettiä seuraavalla kerralla vähän tarkemmin, keistä sitä puhuu ja keistä kannattaa puhua. Kansallissosialistisia ääriarjalaisia en menisi käyttämään esimerkkinä. Juttusi menetti merkityksen tuon takia – samalla pystyi rivien välistä tulkitsemaan omia aatteitasi. Natsipuheet siis suosiolla vähemmälle, ettei ylempi taho puutu asiaan.

-Illuminati, 15.11.2004

#1461

Ja mitänän aatteita Illuminati näkee minussa? Natsiaatetta, vai sen vastaisuutta? Lievästi sanoen ylimielisesti kuvittelet tietäväni ajatusmaailmani vaikkapa suhteessa kolmanteen valtakuntaan yhden sanan perusteella.

Sen sanan, kuten muidenkin “ylilyöntien” tarkoitus on nimenomaan tuoda esiin ehdottoman tottelevaisuuden vaatimus. Tämä piirre on itse asiassa hyvin lähellä kansallissosialismia (toki vain tässä yhdessä suhteessa, itse vierastan natsien käyttämistä kaiken pahan symbolina, ks. kirjoitus Absoluuttista pahaa).

Ylempi taho puutu asiaan? Siis kuka? Ylempi taho ei kyllä säätele minun kirjoituksiani täällä. Sen teen ihan itse. Kirjoittaisin vaikka laitonta sisältöä, jos sen sanominen olisi mielestäni tärkeää.

-Aapo, 16.11.2004

#2252

“Itse suosittelen noudattamaan vain ja ainoastaan niitä lakeja ja sääntöjä, joiden sisällön, merkityksen ja tarkoituksen ymmärtää ja joiden kokonaisen vaikutusketjun hyväksyy”

Ongelmana tässä tietysti on se, että tuomioistuimet saattavat suhtautua asiaan toisin.

-Anonyymi, 3.8.2005

#2308

mitä väliä sillä on miten lapset on jouluna..? ei yhtikäs mitään..ite ainakin juon aina joulun ja lpset kattoo vieressä ja leikkii saamillaan lahjoilla.. eikö oo ihan kiva jolu meillä? toivon syvästi että lapseni tulevat viettämään samanlaisen joulun myös omien pentujensa kanssa.

-MAAILMAN PARAS ÄITI!, 15.8.2005

#2513

ei lapset oo kuitenkaan kiltisti. lahjoilla voi kiristää korkeintaan viikon ennen joulua, eikä sekään toimi

-aasi, 23.11.2005

#3848

Joulutontuthan ovat rikollisia. He vakoilevat ihmisiä, kurkkimalla heidän heidän taloihinsa sisälle. Se on rikollista. Tontut myöskin valmistavat lahjoja itse, ja näin ollen lelutehtaat heivät saa rahaa. Tämäkin on lain vastaista. Sen lisäksi porojen pitäminen ilman poronomistuslupaa on laitonta. Lisäksi se että porot osaa lentää viittaa laittomaan geenimuunteluun.

-mä, 5.12.2006

#6421

Jouluna on tärkeää saada lapset tottelemaan jotta joulurauha ja tunnelma säilyy. Rauhallisuus luo turvallisuuden tunnetta vaikka voikin sillä hetkellä tuntua tylsältä.

-Tonttu, 7.9.2007

#6425

Tonttu, onko pakotettu rauhallisuus tai kiristetty rauhallisuus oikeasti turvallista? Jos maksetaan terroristille lunnaat jotta panttivangit pääsevät vapaaksi ja rauha on maas', tekeekö se maailmasta turvallisemman? Eikö olisikin ihanaa jos maailma olisi turvallinen ja kiva ilman uhkailuja, kiristelyjä tai jopa lahjoja, mutta utopiahan se olisi.

-K., 7.9.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.