Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Joulupukki ja jumala

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
9 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 14/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Joulupukilla ja jumalalla on paljon yhteistä. 4 037 lukijaa, joista 501 eli 12% on antanut arvosanan (7+).

Joulupukki ja jumala

Joulun kaksi tärkeää hahmoa, joulupukki ja Jeesus(/jumala) ovat yllättävänkin lähellä toisiaan.

Useimmille suomalaislapsille opetetaan lapsena sekä joulupukin että jumalan olemassaolo. Jumalasta poiketen joulupukki tuodaan konkreettisesti lasten eteen niin kotona kuin kaupungillakin ja lapsille myös puhutaan tästä hahmosta usein.

Sekä jumala että joulupukki antavat lahjoja (tosin erilaisia), ja kummaltakin heistä voi myös näitä lahjoja pyytää. Kummallakin on omat agenttinsa valvomassa yksilön toimintaa – joulupukilla tontut, jumala puolestaan “näkee sisimmätkin ajatuksemme”.

Jossain vaiheessa lapset joko tunnistavat joulupukin naapurin sedäksi tai tajuavat, että 200 miljoonassa kodissa on aikalailla mahdoton käydä yhden vuorokauden aikana. Jumalaa ei ole koskaan konkreettisena hahmona tuotu esiin (tai jos onkin niin on tuotu myös esiin, että tämä vain esittää jumalaa tai Jeesusta, se oikea on eri juttu). Ilmeisen fiksusti, sillä muuten lapset jo suhteellisen pieninä käsittelisivät jumalaongelmaa kuin joulupukkiongelmaa. Periaatteellisella tasolla nämä kaksi ovatkin hyvin lähellä toisiaan.

Luulen, että asetelmassa on kyse kahdesta asiasta: ensinnäkin siitä, että ihmiset saadaan käyttäytymään halutulla tavalla. Konkreettinen lahja lapselle on epäilemättä tärkeämpi kuin paikka abstraktissa, epämääräisessä “taivaassa” joskus ikuisuuden päästä, kun jo omat vanhemmat ovat niin vanhoja eivätkä siltikään vielä taivaassa. Toisaalta kyse lienee myös hallinnan tunteen tarpeesta – tarpeesta uskoa, että “oikeus toteutuu”. Ellei siihen pystytä maan päällä normaalein keinoin, niin sitten jokin yliluonnollinen taho sen hoitaa. Oikean teon palkitsematta jättäminen, samoin kuin väärän teon rankaisematta jättäminen osoittaisivat selvästi maailmankuvan aukot.

-Aapo Puskala, 27.12.2003

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 29:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#1592

en ota kantaa joulupukin jumalalallisuuteen mutta kysyn vaan että miksi mulle aina tuo pehmeitä paketteja kun kaikki muut saa aina jotain siistejä juttuja.

-hunni, 27.12.2004

#1597

Ihan loistavaa tekstiä, sinäänsä muutamalle muulle kommentoijalle Joulupukkihan on ollut olemassa. Saint Nicholas Myran piispa joka oli suojelia/isä (huoltapitävä henkilö) mnm. merenkävijöiden, kauppiaiden ynm. jne. ja erityisesti lapsien. Muutaman eri asioiden mukaan joulupukki olisi kopioitu kyseisestä henkilöstä, toiselta kannalta hollantilaiset kutsuivat häntä Sinterklaas:iksi joka taas amerikassa kääntyi Santa Claus:iksi eli joulupukiksi.

Sitten taas Raamatun mukaan joulupukki olisi paholainen, koska raamatun mukaan paholaisen ilmansuunta on pohjoinen (Jobin 26:6-7) Jeremia puolestaan todistaa (1:14): “Pohjoisesta on onnettomuus purkautuva kaikkien maan asukasten yli”. Myös amerikkalainen vertaus Santa Claus viittaa suoraan keskiaikaiseen nimitykseen Sinister Claes eli syntinen Claes. Paholainen myös pukeuuu punaisiin, kuten joulupukkikin. Tietty joulupukkihan asuu myös lapissa joka on pohjoisessa, ja kaikkihan tietää että saatanan lempi paikka on lappi (missä on noidat viihtyneet). Joulua vietetään vuoden pimeimpänä aikana. Pahat henget tunnetusti liikkuvat juuri tuolloin. Joulupukki on siis valonarka (latinaksi “lucifucum”), joka viittaa suoraan Luciferiin eli paholaiseen. Olaus Magnus todistaa 1550-luvulla julkaistussa teoksessaan Pohjoisten kansojen historia, että julkijumalattomuus ja pakanallisuus on kaikkein suurinta pohjoisessa. Tämän hän oli saanut selville vierailemalla Lapissa. Tästä jokainen voi tehdä omia johtopäätöksiä, tottakai joulupukki on ollut olemassa, eri asia vain on onko se noin sanotusti sukua paholaiselle vai onko hän ollut pyhä mies myran piispa Nicholas (sinäänsä jos pitäisi miettiä milloin joulupukkia pitäisi juhlistaa, niin 6.12 itsenäisyyspäivänä) *joku jää joltakin epäselväksi lue raamattu ja etsi tietoa Saint Nicholas*

-The Ripper, 28.12.2004

#1613

Jumala kirjoitetaan isolla.

-Saara, 2.1.2005

#1623

Jumala kirjoitetaan isolla silloin kun tarkoitetaan nimenomaan erityisesti kristinuskon jumalaa. Pienellä kirjoittaminen on tuossa tarkoituksellista. Paitsi että tuo pätee muihinkin kuin kristinuskon jumaliin, niin isolla kirjoittaminen tarkoittaisi, että kyseessä on erisnimi, ja että jumalia olisi vain yksi. “Jumala” on titteli, samoin kuin “johtaja”. Kristinuskossa kaverin nimi on Jahve/Iehova.

-Aapo, 2.1.2005

#1855

Mielenkiintoisia ajatuksia! Itsekin olen usein (lähinnä joulun alla) pohtinut joulupukki vs. jumala -asetelmaa, mutta hieman toisenlaisessa valossa:

Kristinusko korostaa armoa ja syntien anteeksiantamista. Jeesus viihtyi syntisten parissa ja kohteli heitä arvokkaina yksilöinä. Joulupukki puolestaan rohkaisee lapsia esittämään viattomia ja peittelemään rikkomuksiaan, jotta he saisivat risujen sijasta lahjoja.

Lahjakulttuuri nojautuu materialistiseen ajatteluun, jossa tavara tuo onnea. Kristinusko korostaa hengellisyyttä, “kerää aarteesi taivaaseen”, “anna omaisuutesi pois ja ryhdy opetuslapsekseni”, “ei minulta mitään puutu” ja vastaavaa.

Joulun odottaminen kristinuskon hengessä on hiljentymistä, kynttilöiden sytyttelyä ja hengellisyyttä. Pukkia varten rakenneltavat perinnekulissit aiheuttavat usein kiirettä, stressiä, ruuhkia ja hälinää.

Tulipas sekavan kärkevää tekstiä...

-Seitan Clause, 24.3.2005

#1856

Edellinen teksti ei siis ollut kristinuskon puolustelua, vaan hengellisyyden ja materialistisuuden välisen kontrastin pohdiskelua. :)

-Seitan Clause, 24.3.2005

#2361

“Kristinusko korostaa hengellisyyttä, ”kerää aarteesi taivaaseen“, ”anna omaisuutesi pois ja ryhdy opetuslapsekseni“, ”ei minulta mitään puutu“ ja vastaavaa.”

Olisikohan Jeesus opettanut samaa, jos olisi värjötellyt Utsjoella 48 asteen pakkasessa...? Lähi-Idässä pärjää vaikka teltassa, Suomessa ei...

-Andúril, 28.8.2005

#3513

“Kerää aarteesi taivaaseen” voisi tarkoittaa pikemminkin hyviä tekoja, muiden auttamista ja kuuliaisuuttaa Jumalaa kohtaan, kuin että lahjoitat asuntosi ja vaatteesi ja lähdet liki viidenkymmenen asteen pakkasella ulos tarpomaan. Ja opetuslapsi voi olla aivan omalla paikkakunnallaan ja kertoa siellä Jeesuksen teoista. Ja tuo “Ei minulta mitään puutu” kertoo Jumalan olevan kaikki mitä todella tarvitsemme.

Halusin vain kommentoida tuohon edelliseen...

-blind, 27.9.2006

#12875

Jos, Aapo, tarkoitit jumalalla muitakin kuin kristinuskon jumalaa, miksi puhuit koko ajan Jeesuksesta samaan aikaan? Niinpä niin, fail.

-Julius, 20.11.2009

#12883

Julius, missä sanoin, että puhuin muistakin kuin kristittyjen jumalasta? Siis jumala on titteli, ja pätee yhtä lailla muihinkin kuin kristinuskon jumaliin. Kirjoituksessa jumala on pienellä, koska vaikka kyse on kristinuskon jumalasta, kyseessä on silti titteli eikä nimi. Vrt että vaikka puhuisimme Halosesta, sanomme silti presidentti, emme Presidentti.

Niinpä niin, fail fail itsellesi.

-Aapo, 21.11.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: