Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Joulupukki ja jumala

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: iibis: eräitä haikaralintuja
17 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 22/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Joulupukilla ja jumalalla on paljon yhteistä. 4 070 lukijaa, joista 501 eli 12% on antanut arvosanan (7+).

Joulupukki ja jumala

Joulun kaksi tärkeää hahmoa, joulupukki ja Jeesus(/jumala) ovat yllättävänkin lähellä toisiaan.

Useimmille suomalaislapsille opetetaan lapsena sekä joulupukin että jumalan olemassaolo. Jumalasta poiketen joulupukki tuodaan konkreettisesti lasten eteen niin kotona kuin kaupungillakin ja lapsille myös puhutaan tästä hahmosta usein.

Sekä jumala että joulupukki antavat lahjoja (tosin erilaisia), ja kummaltakin heistä voi myös näitä lahjoja pyytää. Kummallakin on omat agenttinsa valvomassa yksilön toimintaa – joulupukilla tontut, jumala puolestaan “näkee sisimmätkin ajatuksemme”.

Jossain vaiheessa lapset joko tunnistavat joulupukin naapurin sedäksi tai tajuavat, että 200 miljoonassa kodissa on aikalailla mahdoton käydä yhden vuorokauden aikana. Jumalaa ei ole koskaan konkreettisena hahmona tuotu esiin (tai jos onkin niin on tuotu myös esiin, että tämä vain esittää jumalaa tai Jeesusta, se oikea on eri juttu). Ilmeisen fiksusti, sillä muuten lapset jo suhteellisen pieninä käsittelisivät jumalaongelmaa kuin joulupukkiongelmaa. Periaatteellisella tasolla nämä kaksi ovatkin hyvin lähellä toisiaan.

Luulen, että asetelmassa on kyse kahdesta asiasta: ensinnäkin siitä, että ihmiset saadaan käyttäytymään halutulla tavalla. Konkreettinen lahja lapselle on epäilemättä tärkeämpi kuin paikka abstraktissa, epämääräisessä “taivaassa” joskus ikuisuuden päästä, kun jo omat vanhemmat ovat niin vanhoja eivätkä siltikään vielä taivaassa. Toisaalta kyse lienee myös hallinnan tunteen tarpeesta – tarpeesta uskoa, että “oikeus toteutuu”. Ellei siihen pystytä maan päällä normaalein keinoin, niin sitten jokin yliluonnollinen taho sen hoitaa. Oikean teon palkitsematta jättäminen, samoin kuin väärän teon rankaisematta jättäminen osoittaisivat selvästi maailmankuvan aukot.

-Aapo Puskala, 27.12.2003

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 29 kommenttia
Kommentit
#374

Pitää paikkansa, en ota tässä foorumissa kantaa siihen miten Jeesus sai alkunsa mikäli nyt todellinen henkilö edes olin, mutta kukin voi hyvin kuvitella mitä sanottaisiin jos nyt joku tulisi selittäämään, että tulin paksuksi pyhästä hengestä.

-xyz, 27.12.2003

#379

Tämä joulupukkijuttu on loppujen lopuksi pienen piirin genre, jos verrataan sitä kaiken maailman uskovaisiin ja heidän jumaliinsa. Ja millaisia lahjoja Jumala on antanut( näin viime aikoina)?

-Jake, 28.12.2003

#384

Mielenkiintoinen ajatus näistä kahdesta satuolennosta mutta kummallakinhan sitä lapsia pelotellaan :)

-ATE, 30.12.2003

#536

Itseasiassa lapset käsittelevät jumalaongelmaakin jossain määrin samalla tavalla kuin joulupukkiongelmaa. Usein ala-asteelle mentäessä seuraa aika, jolloin lapset ajattelevat, että Jumala on yhtä satuhahmo kuin pukkikin. Myöhemmin he saattavat uudestaan löytää uskonsa, sillä Jumalan läsnäolon pystyy kuitenkin tuntemaan ja tuo tunne on hiukan eri luokkaa kuin joulupukin käynnin yhteydessä koettu ilo.

-Anonyymi, 20.2.2004

#625

Ja joulupukki vielä tuleekin jeesuksen syntymäpäivänä. Nyt rupeaa jo epäilyttämään ettei vaan olis sama kaveri koko ukko. Tontut onkin enkeleitä ja ylösnousemus tehdään nykyisin pororeellä. Onneks tää lihavampi versio on senverta lepposampi ettei anna tuhmailusta kuin risuja kun taas se luuviulu kumppaneineen uhkaa ikuisella kidutuksella.

-joulunhenki, 1.4.2004

#632

Aivan! Tähän asti kukaan muu ei ole ymmärtänyt mun joulupukki/jumala-teorioita. Tuli hyvä mieli kun tän luin.

Joulupukki on jumala.

-Siiri, 2.4.2004

#659

Jos Jumalan olemassaolo/olemattomuus voitaisiin todistaa, hän ei olisi enää Jumala, vaan jokin arkipäiväinen asia. Eikö???

-ReimaKostaja, 14.4.2004

#680

Siiri sanoi, että joulupukki on jumala. Oikeilla jäljillä kyllä ollaan: hengellinen todellisuus on olemassa, Jumala on olemassa. Joulupukki ei kuitenkaan ole Jumala – Joulupukki on saatana!

Tarkemmin sanottuna joulupukki on saatanan eksytys jolla viedään ihmisiä (lapsia!) pois Jumalan luota. Saatanan tavoitteena on varastaa, tappaa ja tuhota. Joulupukki-harhautuksella saatana varastaa lukemattomien lasten uskon hengelliseen todellisuuteen ja tuhoaa lapsen viattoman mielen. Miten lapsi jota on harhautettu joulupukilla voi ottaa vakavasti Jeesuksen? Hän ei voi enää uskoa. Silloin saatana on onnistunut nappaamaan lapsen mielestä sen uskon siemenen joka aikanaan olisi kasvanut kristilliseksi maailmankuvaksi ja pelastanut lapsen sielun. Saatana on onnistunut lopullisessa tavoitteessaan, tappamisessa!

Mielenkiintoista, miten saatana on varastanut joulupukkiin ominaisuudet Jeesukselta:

Joulupukki ei kuitenkaan ole tie, totuus ja elämä. Jeesus on.

-Pauli, 26.4.2004

#728

tuollaista ideaa en olekaan ajatellut, joulupukki ja Jumala. voisi olla järkeä, jolupukkihan on tullut ainakin jotenkin Pyhästä Clauksesta, joka antoi lahjoja lapsille. joulupukki tosiaan tulee Kristuksen synttäreinä, ja onhan joulu juuri sen juhlaa. joulupukki on kristitty juttu, ja ehkä joulupukkia rinnastetaan Jumalaan, hän palkitsee hyvät, rankaisee pahat. Joulupukki on luotu lapsille jumalan kuvaksi, ilmentämään millainen hän on. lapsillehan kerrotaan kuinka pitää olla kiltti, sillä joulupukin tontut katsovat koko ajan mitä teemme. aivan samanlailla kuin Jumala tietää kaiken, mitä teemme. Jouluaattona(joissain maissa kuten amerikassa joulupäivänä) joulupukki tuo lahjoja, jos on ollut kiltti. samoin myös kristinuskon mukaan jos ei ole tehnyt syntiä pääsee taivaaseen. onhan se aika lahja Jumalalta.

-S.E.kopää, 14.5.2004

#765

Monet aikuiset tottelee/väittää tottelevansa Jumalaa eli kirkkoa... Lapsille on hyvä sanoa marraskuun puolivälistä asti: “Jos nyt ette oli hiljaa niin Joulupukki ei tuo lahjoja”. Kätevää kirkon ja lasten vanhempien kannalta...:)

-*Torakka*, 3.6.2004

#912

Mistä lähtien Jeesus on ollu Jumala? Jumalan poika ei varmaankaan voi olla itse Jumala?!

-uskovainen, 15.7.2004

#927

Onko uskovainen ikinä kuullut kolmiyhteisestä jumalasta?

-Niina, 19.7.2004

#1029

Tässähän tuli mielenkiintoisia ajatuksia esille. Joulupukilla on epäilemättä eräänlainen symbolinen merkitys lasten omana parta-jeesuksena, joka antaa esimakua kaikille hyvin (ts kristillisen moraali, ja käytöskäsityksen mukaan) käyttäytyville lahjoja. Menolippulippu taivaaseen ansaitaan samalla tavoin, mutta sitä ei vain anna valkopartasuinen poromies lapista, vaan epämääräinen (jumal)olento epämääräisestä paikasta.

Uskoisin – ei, vaan päättelisin – kuitenkin että joulupukki-idean pyrkimyksenä on iskostaa lasten kaaleihin ajatus siitä että normeihin sopeutuminen palkitaan, ja liittämällä se Jeesuksen syntymän väitettyyn aikaan saadaan aikaan ajatus siitä että normeihin mukautuminen palkitaan ihan tosissaan vasta sitten myöhemmin. Näin saadaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla, erityisesti hyvin koulutettuja kristittyjä ja hyvin käyttäytyviä lapsia.

Anonyymi kirjoittaja kertoi ajatuksestaan, jonka mukaan lapset tajuavat jumalan läsnäolon. Oma veikkaukseni asian laitaan on se, että ne lapset jotka alkavat ajatella omilla aivoillaan joskus ala-asteella, joutuvat kuitenkin sellaisen höykytyksen kohteiksi tai vain kuulee koko ajan puhetta siitä jumalasta että lapsi hämmentyy ja palaa mahdollisesti uskoonsa. Kun lapsi tajuaa joulupukin olemassaolemattomuuden hänelle myönnetään asia avoimesti, mutta jos kakara kehtaa epäillä jumalan olemassaoloa, voi voi...

Myönnettäköön että edeltävän kirjoituksen pointit saattoivat jäädä hieman hämäriksi puutteellisen äidinkielentaitojeni vuoksi.

-Visa Parviainen, 8.8.2004

#1030

Hyvin ymmärsin, Visa!

Eräs sukulaistyttö, 6 v. ilmoitti tässä juuri vanhemmilleen pohtineensa asioita: “Hammaskeijua ei sitten ole olemassa! Enkä usko Joulupukkiin enkä Jumalaankaan.” Aiheesta ei ollut pahemmin keskusteltu perheessä, päätelmät olivat täysin tytön omasta motivaatiosta ja päättelystä peräisin. =)

Totuus tulee lasten suusta?

-Liz, 9.8.2004

#1062

Liz:

Niin olen aina uskonut. Varsinkin tällaisissa asioissa, heitä ei olla vielä ehditty kyllästää ideologioilla.

-Visa Parviainen, 17.8.2004

#1397

Minua surettaa se, että pakanallinen joulupukki on sotkettu

oikean Jumalan (Hän on isolla kirjoitettava henkilö) oikean pojan syntymäjuhlaan. Joulupukin tuomat lahjat ovat vertaus-kuva Jeesuksen syntymätilaisuuteen tulleiden itämaan tietäjien lahjoista; syntymäpäivinä melko monet aivan tavalliset ihmisetkin antavat/saavat lahjoja pilkkaamatta sen enempää tilaisuuteen osallistuvia.

Mikä Jeesuksen syntymäpäivän muistamisessa on sitten niin naurettavaa ? Ehkäpä se, että lahjojen antamiseen on nykyisin vahvasti sekoittunut kaupallinen intressi. Lahjoja on hankittava, annettava ja saatava vaikka hampaat irvessä ja luottokortit irtisanottuina.

Mitä lahjoihin tulee,Jumalan antama lahja koko ihmis-kunnalle, uskonnollisesta näkökulmasta riippumatta,on Hänen poikansa Jeesuksen lunastustyö ja Jeesuksen antama lahja meille kaikille, on pelastus tämän maailman pahoista virityksistä.

Ketään ei takuulla vahingoita ajatus siitä, että “Kohtele toisia ihmisiä niinkuin toivoisit itseäsi kohdeltavan”.

Tämä lahjoista ja Suomessa jouluna vietettävän juhlan keskeisistä lähtökohdista ja arvoista.

-vekito, 30.10.2004

#1406

Tässähän se asian ydin on – kiitos vekito!

-ulkosuomalainen, 31.10.2004

#1580

Ei lapsi tarvitse jumalaa eikä joulupukkia vaan typerät aikuset, historia toistaa itseään.

-Aikuinen, 23.12.2004

#1588

“Joulupukki on luotu lapsille jumalan kuvaksi, ilmentämään millainen hän on.”

Niin, periaatteessa kyllä, mutta...

“Jouluaattona(joissain maissa kuten amerikassa joulupäivänä) joulupukki tuo lahjoja, jos on ollut kiltti. samoin myös kristinuskon mukaan jos ei ole tehnyt syntiä pääsee taivaaseen.”

...missäs olet tuollaiseen kristinuskoon törmännyt?

-JiK, 25.12.2004

#1592

en ota kantaa joulupukin jumalalallisuuteen mutta kysyn vaan että miksi mulle aina tuo pehmeitä paketteja kun kaikki muut saa aina jotain siistejä juttuja.

-hunni, 27.12.2004

#1597

Ihan loistavaa tekstiä, sinäänsä muutamalle muulle kommentoijalle Joulupukkihan on ollut olemassa. Saint Nicholas Myran piispa joka oli suojelia/isä (huoltapitävä henkilö) mnm. merenkävijöiden, kauppiaiden ynm. jne. ja erityisesti lapsien. Muutaman eri asioiden mukaan joulupukki olisi kopioitu kyseisestä henkilöstä, toiselta kannalta hollantilaiset kutsuivat häntä Sinterklaas:iksi joka taas amerikassa kääntyi Santa Claus:iksi eli joulupukiksi.

Sitten taas Raamatun mukaan joulupukki olisi paholainen, koska raamatun mukaan paholaisen ilmansuunta on pohjoinen (Jobin 26:6-7) Jeremia puolestaan todistaa (1:14): “Pohjoisesta on onnettomuus purkautuva kaikkien maan asukasten yli”. Myös amerikkalainen vertaus Santa Claus viittaa suoraan keskiaikaiseen nimitykseen Sinister Claes eli syntinen Claes. Paholainen myös pukeuuu punaisiin, kuten joulupukkikin. Tietty joulupukkihan asuu myös lapissa joka on pohjoisessa, ja kaikkihan tietää että saatanan lempi paikka on lappi (missä on noidat viihtyneet). Joulua vietetään vuoden pimeimpänä aikana. Pahat henget tunnetusti liikkuvat juuri tuolloin. Joulupukki on siis valonarka (latinaksi “lucifucum”), joka viittaa suoraan Luciferiin eli paholaiseen. Olaus Magnus todistaa 1550-luvulla julkaistussa teoksessaan Pohjoisten kansojen historia, että julkijumalattomuus ja pakanallisuus on kaikkein suurinta pohjoisessa. Tämän hän oli saanut selville vierailemalla Lapissa. Tästä jokainen voi tehdä omia johtopäätöksiä, tottakai joulupukki on ollut olemassa, eri asia vain on onko se noin sanotusti sukua paholaiselle vai onko hän ollut pyhä mies myran piispa Nicholas (sinäänsä jos pitäisi miettiä milloin joulupukkia pitäisi juhlistaa, niin 6.12 itsenäisyyspäivänä) *joku jää joltakin epäselväksi lue raamattu ja etsi tietoa Saint Nicholas*

-The Ripper, 28.12.2004

#1613

Jumala kirjoitetaan isolla.

-Saara, 2.1.2005

#1623

Jumala kirjoitetaan isolla silloin kun tarkoitetaan nimenomaan erityisesti kristinuskon jumalaa. Pienellä kirjoittaminen on tuossa tarkoituksellista. Paitsi että tuo pätee muihinkin kuin kristinuskon jumaliin, niin isolla kirjoittaminen tarkoittaisi, että kyseessä on erisnimi, ja että jumalia olisi vain yksi. “Jumala” on titteli, samoin kuin “johtaja”. Kristinuskossa kaverin nimi on Jahve/Iehova.

-Aapo, 2.1.2005

#1855

Mielenkiintoisia ajatuksia! Itsekin olen usein (lähinnä joulun alla) pohtinut joulupukki vs. jumala -asetelmaa, mutta hieman toisenlaisessa valossa:

Kristinusko korostaa armoa ja syntien anteeksiantamista. Jeesus viihtyi syntisten parissa ja kohteli heitä arvokkaina yksilöinä. Joulupukki puolestaan rohkaisee lapsia esittämään viattomia ja peittelemään rikkomuksiaan, jotta he saisivat risujen sijasta lahjoja.

Lahjakulttuuri nojautuu materialistiseen ajatteluun, jossa tavara tuo onnea. Kristinusko korostaa hengellisyyttä, “kerää aarteesi taivaaseen”, “anna omaisuutesi pois ja ryhdy opetuslapsekseni”, “ei minulta mitään puutu” ja vastaavaa.

Joulun odottaminen kristinuskon hengessä on hiljentymistä, kynttilöiden sytyttelyä ja hengellisyyttä. Pukkia varten rakenneltavat perinnekulissit aiheuttavat usein kiirettä, stressiä, ruuhkia ja hälinää.

Tulipas sekavan kärkevää tekstiä...

-Seitan Clause, 24.3.2005

#1856

Edellinen teksti ei siis ollut kristinuskon puolustelua, vaan hengellisyyden ja materialistisuuden välisen kontrastin pohdiskelua. :)

-Seitan Clause, 24.3.2005

#2361

“Kristinusko korostaa hengellisyyttä, ”kerää aarteesi taivaaseen“, ”anna omaisuutesi pois ja ryhdy opetuslapsekseni“, ”ei minulta mitään puutu“ ja vastaavaa.”

Olisikohan Jeesus opettanut samaa, jos olisi värjötellyt Utsjoella 48 asteen pakkasessa...? Lähi-Idässä pärjää vaikka teltassa, Suomessa ei...

-Andúril, 28.8.2005

#3513

“Kerää aarteesi taivaaseen” voisi tarkoittaa pikemminkin hyviä tekoja, muiden auttamista ja kuuliaisuuttaa Jumalaa kohtaan, kuin että lahjoitat asuntosi ja vaatteesi ja lähdet liki viidenkymmenen asteen pakkasella ulos tarpomaan. Ja opetuslapsi voi olla aivan omalla paikkakunnallaan ja kertoa siellä Jeesuksen teoista. Ja tuo “Ei minulta mitään puutu” kertoo Jumalan olevan kaikki mitä todella tarvitsemme.

Halusin vain kommentoida tuohon edelliseen...

-blind, 27.9.2006

#12875

Jos, Aapo, tarkoitit jumalalla muitakin kuin kristinuskon jumalaa, miksi puhuit koko ajan Jeesuksesta samaan aikaan? Niinpä niin, fail.

-Julius, 20.11.2009

#12883

Julius, missä sanoin, että puhuin muistakin kuin kristittyjen jumalasta? Siis jumala on titteli, ja pätee yhtä lailla muihinkin kuin kristinuskon jumaliin. Kirjoituksessa jumala on pienellä, koska vaikka kyse on kristinuskon jumalasta, kyseessä on silti titteli eikä nimi. Vrt että vaikka puhuisimme Halosesta, sanomme silti presidentti, emme Presidentti.

Niinpä niin, fail fail itsellesi.

-Aapo, 21.11.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.