Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Ajatuksia joulusta

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: iibis: eräitä haikaralintuja
14 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 15/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Joulussa on tarkemmin ajateltuna yllättävän paljon omituisuuksia ja erilaisten tapojen mukanaan tuomia ristiriitoja. 3 776 lukijaa, joista 480 eli 13% on antanut arvosanan (7).

Ajatuksia joulusta

Jouluun liittyviä asioita olen pohtinut jo kirjoituksissa Kiltteys ja joulu sekä Joulupukki ja jumala. On kuitenkin vielä joitakin jouluun liittyviä selittämättömiä ongelmia.

Tänä jouluna jotain israelilaista haastateltiin uutisissa, ja hän sanoi että mitä siitä tulee jos kristityt ajetaan pois pyhältä maalta Betlehemistä. Siellähän on nujakoitu joka ikinen joulu niin kauan kuin jaksan muistaa. Missä jumala edellyttää ihmisten asuvan tällä maalla? Ovatko kaikki muualla asuvat kristityt sitten jotenkin huonoja kristittyjä? Varsinkin jos he ajattelevat palvelevansa jumalaansa paremmin jos heidän ei tarvitse elää väkivallanpelossa ja jo uskonnollaan konfliketja aiheuttaen (riippumatta siitä ketä todellisena syyllisenä tapahtumiin pidetään)?

Jotkin joululaulut ovat muuten aika synkkiä. “Vain hetken kestää elämä, sekin synkkä ja ikävä.” Jos se on niin synkkää ja ikävää, eikö ole hyvä että se kestää vain hetken? Jos pitää elämäänsä oikeasti synkkänä ja ikävänä, epäilen kyllä vahvasti että jouluksikaan sitä onnelliseksi muuttuu. Toisessa laulussa lauletaan “porsaita äidin oomme kaikki, oomme kaikki...”. Mielenkiintoista, että tätäkin pideään nimenomaan joululauluna. Pitäisikö meidän kaikkien ottaa omput suuhun, verkkosukat jalkaan, kieriskellä sinapissa ja ängetä uuniin jotta joulun juhla-ateria olisi täydellinen?

Jeesuksen syntymää pidetään kristittyjen ajanlaskun alkuna. Mutta eikö joulun ja uudenvuoden pitäisi sitten olla sama päivä? Aika omituista ajatella että olisi päätetty “no tää olkoon joulupäivä kun Jeesus syntyi silloin, ja viikko siitä olkoon sitten uusi vuosi”. Tässä ei nyt oteta kantaa Jeesukseen todelliseen syntymäaikaan, joka ei ollut vuonna 1, eikä joulun aikaan. Paras kuulemani veikkaus oli vuonna 7 eKr alkukesällä.

Joulurauha päättyy loppiaiseen, joka on 6. tammikuuta. Joulurauha julistetaan jouluaattona klo 12. Julistuksessa sanotaan:

“Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla ... kehottamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ... on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.”

Ikävä homma, että uusi vuosi sattuu joulun ja loppiaisen väliin. Eiköhän nämä raskauttavat asianhaarat koske liki puolta kansasta.. Uutta vuotta on muuten joskus juhlittu Jeesuksen ympärileikkauksen vuosipäivänä. Loppiaista taas kolmen itäisten maiden viisaan miehen Jeesuslapsen visiitin vuosipäivänä. Itäiset maat ovat olleet sittemmin vähän rauhatonta seutua. Eikä sivumennen sanoen kuulosta kovin armorikkaalta tämä heppu ja julistus, raskauttavine asianhaaroineen.

-Aapo Puskala, 27.12.2003

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 15 kommenttia
Kommentit
#373

Uusi vuosi Joulun ja loppiasen välissä ei todellakaan ole mitään rauhan aikaa nykyisin. Ei ainakaan lemikki-eläimille, jotka ovat kauhuissaan siitä paukkeesta, jonka ihmiset saa aikaan.

-xyz, 27.12.2003

#376

Eiköhän se joulurauha tarkoita sitä, että kriminaalit eivät nyt erityisesti harrastaisi toimiaan tänä tiettynä aikana ja jos rikkovat, niin laki ja asetukset hoitavat lopun vähän kovemmilla kertoimilla. Tavan pulliaiset viettäköön mm. uudenvuoden pippalonsa vanhan kaavan mukaan.

-Jake, 27.12.2003

#962

joululaujujen sanoituksia olen itsekin miettinyt joskus “vuolahana virtaa tuskan veet” ja “laps hankeen hukkuu unhoittuu” ovat kauheimpia sanoituksi. Toki ne ovat kuvainnollisia, mutta eikö suomessakin voitaisi laulaa iloisia joululauluja? Joulun pitäisi kuitenkin olla iloinen juhla.

-Leitha, 25.7.2004

#964

Joulu tekee ihmiset ihan hulluiksi ja naurettaviksi. Hirveällä tohinalla osatetaan lapsille kaikke mahdollista ja aattoaamuna kääritään tavaroita hienoihin kääreiseen, että kohta pääsemme katsomaan, kuinka lapset repivät nuo hienot paketit ja sitten hämmästelemme suureen ääneen: “voi miten hieno sieltä löytyikin”!!

Mitä paperin ja rahan tuhlausta koko Joulu.

Jouluna myös valehdellaan eniten. Kaikki saadut lahjat ovat olevinaan hienoja ja kivoja, ettet loukkaa toista. Jos saat vähän lahjoja, et niitä mukamas olisi kaivannutkaan enempää.

Lapsen Joulu on rehellistä sentään. Sukulaistyttöni pienenä haukkui kaikki läsnäolevat vieraat, itki ja rääkyi, kun pukki ei tuonutkaan koko lahjasäkkiä hänelle. :)))

-Minna, 25.7.2004

#1007

Joululauluista... miltä kuulostaa tämä varmasti kaikille tuttu sävelmä näin joulun lämpimän ja pyyteettömän lähimmäisenrakkauden merkeissä?:

We wish you a Merry Christmas

We wish you a Merry Christmas

We wish you a Merry Christmas and a Happy New Year.

Good tidings we bring to you and your kin;

Good tidings for Christmas and a Happy New Year.

No, se oli ihan kaunista ja mieltä lämmittävää. Mutta entäpä sitten seuraava säkeistö:

Oh, bring us a figgy pudding

Oh, bring us a figgy pudding

Oh, bring us a figgy pudding and a cup of good cheer

Eli nämä pyyteettömät joulun sanoman levittäjät pyytävät vanukasta (tai puuroa, miten sen nyt suomentaa)! Mutta ei siinä vielä mitään:

We won't go until we get some

We won't go until we get some

We won't go until we get some, so bring some out here

Eli ahneudenkiilto on silmissä sittenkin, mitä jostain hiton joulun hengestä. Ai niin, ja loppuun vielä iloinen toivotus:

We wish you a Merry Christmas

We wish you a Merry Christmas

We wish you a Merry Christmas and a Happy New Year.

Luulin rehellisesti monta vuotta, että laulu on vain hyvän joulun toivotus. Enpä luule enää.

-Tata, 1.8.2004

#1585

Kuuntelin juuri tämän vuoden joulurauhan julistuksen. Se kuulostaa lähinnä joulu-uhkaukselta. Puuttui vain rangaistusten ja rangaistavien kärsimyksen yksityskohtainen kuvaaminen tyyliin: “Roikut seitsemän päivää jalkapuussa turun torilla pakkasessa ilman ruokaa ihmisten sylkiessä päällesi.”

Seremoniassa lueteltiin nämä uhkaukset, laulettiin jumala ompi linnamme, soitettiin maamme laulu ja porilaisten marssi. Ihmisiä pelotellaan lailla ja jumalalla.

Onko tämä ev.lut kirkon vai suomen valtion voimannäytös?

Ainoa ystävällinen asia julistuksessa on “hyvää joulua” uhkauslitanian lopussa. Se kuulostaa lähinnä ironialta :-)

-Teemu, 24.12.2004

#1846

Kunnon naurut sai tekstistä ja varsinkin kommenteista

-Anonyymi, 20.3.2005

#2077

Nojaa.. Tähän on pakko laittaa kutonen. En tykänny :(

-kahone, 25.6.2005

#2317

näppärä yritys näppäryyteen mutta ei kestä todellista tarkastelua juuri koska historiallinen tarkastelu eri juhlapäivien synnystä, muokkautumisesta, uskonnon ja hednisten uskomusten sekoittumisesta yms. puuttuu. Mutta ilahduttaa varmasti useita...

-itsenäinen, 18.8.2005

#3422

Jouluhan alkujaan pakanllinen juhla, jolloin juhlistettiin talven selän taittumista (aringonpyörän kääntymistä) ja vuoden kääntymistä kevättä kohden. Englannin kielessäkin joulu tunnettiin ennen nimellä Yule, joka viittaa nimenomaan pyörään, kunnes kristityt omivat ko. juhlan omiin nimiinsä. Antiikin Roomalaisetkin juhlivat tuohon vuodenaikaan Saturnalia-juhaa kauan ennen, kuin Jeesuksista mitään edes tiedettiin. Sitä paitsi, ei ole mitenkään osoitettu että tuo kristittyjen jumalhahmo olisi syntynyt nimenomaan tuohon aikaan vuodesta.

-Rutja, 4.9.2006

#3440

Minun mielestä joulusta ei pitäisi yrittää antaa omituisten tapojen juhlan kuvaa. Minun mielestä Jeesuksen syntymälle pitää olla oma juhla. Tuo “Porsaita äidin oomme kaikki”-kohta oli kylläkin ihan hauska.

-mä, 8.9.2006

#4608

“Pitäisikö meidän kaikkien ottaa omput suuhun, verkkosukat jalkaan, kieriskellä sinapissa ja ängetä uuniin jotta joulun juhla-ateria olisi täydellinen?” :D

Aapo miettii kyllä asioita vähän joka kantilta!

-Kyrpiäinen, 15.2.2007

#9929

Mäkin laitan omenan suuhun ja valelen itseni sinapilla. Nyt saisi kinkkua! ;D

-Ram87, 28.9.2008

#9931

Minä taasen yritän löytää viimevuotisen kinkun jäämistöt kierrätysastiasta. Tarkempi selonteko ilmennee profiilini kuvakkeesta;)

-Joshua Samola, 28.9.2008

#9933

Omasta puolestani näen Kiinalaisen uudenvuoden Tammikuussa itselleni tärkeänä juhlana. Silloin verottaja-Tarja sallii minun seuraavan kerran tulla Suomeen ilman rangaistusta.

-Orange, 28.9.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.