Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Harmaanutut vs. punanutut

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
7 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Taistelua kahden jouluisen uskonlahkon välillä. Viittaukset oikeaan elämään tahallisia. 2 956 lukijaa, joista 470 eli 16% on antanut arvosanan (7).

Harmaanutut vs. punanutut

Joulupukin ulkomuodosta on kaksi kilpailevaa näkemystä. Vanhemman mukaan joulupukki on harmaa-asuinen mörkömäinen köriläs. Toisen, nykyään suosituimman näkemyksen mukaan pukki on punanuttuinen, lihava, parrakas ja iloinen veikko. Eri näkemysten kannattajat eivät tule kovinkaan hyvin keskenään toimeen. He pitävät kilpailevaa näkemystä harhaoppisena ja yksinkertaisesti virheellisenä.

“Punanutut” pitävät “harmaanuttuja” vanhanaikaisina umpimielisinä jäykkäniskoina, joille periaate on tärkeämpi kuin tarkoitus tai merkitys. He puolustavat asemaansa myös sillä, että se on eri kansojen keskuudessa selvästi suositumpi. Harmaanutut eivät tästä kuitenkaan lannistu. He puolestaan sanovat, että punanutut vääristelevät tosiasioita ja historiallisia faktoja markkinoiden tarpeiden ja hetkellisten mielenliikkeidensä mukaan. Harmaanuttujen mielestä jo nimi “joulupukki” viittaa pukkimaiseen harmaaseen otukseen. He myös hakevat tukea kansojen mytologioista, mutta punanutuilla on omat pyhät kirjansa joita he pitävät aitoina ja oikeina lähteinä.

Eri lahkojen pukit eivät koskaan esinny julkisuudessa. Korkeintaan heiksi pukeutuneita ihmisiä voi nähdä, mutta itse pukit pysyvät visusti piilossa. Näin selkein ratkaisu kiistaan jää puuttumaan ja tilanne pääsee pahenemaan.

Molempien lahkojen kannattajilla on kuitenkin se vakaa käsitys, että joulupukki on olemassa, osaa tulkita heidän toiveensa ja tuo mieluisia lahjoja niille, jotka ovat riittävän kilttejä olleet. Jos lahjoja ei ensinkään tule, on se selvä merkki epäkiltteydestä. Siitä, mitä kiltteys tarkemmin on, keskustellaan kunkin lahkon piirissä ajoittain kiivaastikin. Epämieluisten lahjojen tulkintaan on erikoistunut tietäjiä, jotka peilaavat lahjan saajan omia sisäisiä toiveita saadun lahjan kautta. Lahjat ovat merkkejä pukilta, joka tonttujensa välityksellä tietää ihmisen sisäisimmätkin toiveet, sellaisetkin, joista ihminen itse ei ehkä ole tietoinen. Lahkolaiset alistuvat kiltisti näiden tontuiksi kutsuttujen kyylääjänatsien valvontaan, sillä onhan heillä hallussaan paras tieto siitä, mikä suurta ja mahtavaa joulupukkia miellyttää. Tarkkoja ohjeita ei ihmisille ole kuitenkaan koskaan jaettu.

Korvatunturilla, kummankin lahkon pyhällä vuorella, on kiista kärjistynyt ajoittain aseellisiksikin yhteenotoiksi. Molempien lahkojen kannattajat asuvat tällä pyhällä seudulla, jolla joulupukin tiedetään asuneen aikojen alusta lähtien. Pukin olemassaolon ohella joulupukin asuinsija onkin ainoita asioita, josta eri lahkot ovat yhtä mieltä. “Harmaanuttuiset” ovat vallanneet tiettyjä osia pyhästä vuoresta ja pitävät majaa lähinnä vuoren itäisillä rinteillä. Punanuttuisivat puolustavat verisesti omia alueitaan vuoren länsipuolella. Molempien kantojen puolestapuhujat vannovat olevansa oikeassa ja nähneensä pukkinsa monta kertaa.

Punanuttuisten näkemys on kansalle ja etenkin lapsille miellyttävämpi, sillä lapset pelkäävät vanhaa harmaata “känttyä”. Aikuisillekin on miellyttävämpää ajatella että on olemassa hahmo, joka tahtoo vain hyvää kaikille ja jolla on myös valta tämä tahtonsa totetuttaa. Punanutut saavatkin niin henkistä kuin rahallista ja aseellistakin tukea amerikkalaisilta leluyhtiöiltä, jotka koettavat hätistää harmaan käntyn pois kokonaan. Harmaanutuilla on kyllä uskonnolliseen fanaattisuuteen yltäviä kannatajia sekä suurempi joukko tavallisia ihmisiä jotka kokevat, että punanutut ahdistavat heitä ja vievät heidän elintilaansa.

Punanutut ovat vallanneet jotain vähempiarvoisia kyliä harmaanutuilta ja rakentaneet tänne punaisten siirtokuntia ja “turva-aidaksi” kutsumansa muurin suojaamaan omia asemiaan ja välttääkseen harmaanuttujen soluttautumisen punaisten joukkoon. Harmaat hermostuvat tästä ja lähettävät itsemurhatonttuja vastapuolen lelutehtaisiin ja hermokeskuksiin sabotoidakseen heidän tuotantoaan ja lopettaakseen vastapuolen toiminnan alueellaan. Tilanne kärjistyy, tonttu-uhrit lisääntyvät eikä pukkiasia ota ratketakseen. Mitä innokkaammin punanutut koettavat väkivalloin vuorta vallata, sitä suurempia tonttuhenkien menetyksiä he kohtaavat punanuttuihin sonnustautuneiden harmaanuttujen itsemurhaiskuissa. Tavalliset punanuttutontut ovat alkaneet vastustaa väkivaltaista ratkaisua ongelmaan, varsinkin kun väkivaltainen lähestysmistapa ei sovi lainkaan heidän puna-asuiselle hilpeälle joulupukilleen.

Ulkopuoliset rauhan lähettiläät käyvät paikalla aika ajoin ja tekevät edotuksia, kuten että joulupukin paja jäisi molempien alueiden ulkopuolelle tai että koko vuori rauhoitettaisiin sotilaalliselta toiminnalta. Yksikään tällainen ehdotus ei kuitenkaan tuota kovin pitkäaikaisia tuloksia.

Joulun aikaan tilanne on erityisen paha. Molemmat osapuolet lähettävät matkaan oman pukkinsa, omassa reessään ja omien porojensa vetämänä. Pukki ei kuitenkaan itse ole henkilökohtaisesti paikalla, vaan häntä esittää tehtävään valittu monien innokkaisen vapaaehtoisten joukosta yksi urhea kansalainen. Turvallisuussyistä molempien pukkien ympärillä on luodinkestävästä lasista rakennettu kehikko, josta he vilkuttavat hurraaville kannattajilleen kun lähdön hetki koittaa. Maantieteellisistä syistä rekien reitit kulkevat hyvin samankaltaista reittiä, vaikka eri pukkien kannattajat asuvatkin hiukan toisistaan erillään. Kumpikaan osapuoli ei suostu joustamaan pukkinsa lähettämisajankohdasta hetkeäkään. Rekiralli vaatii useita kuolonuhreja vuosittain, joista eri lahkot kilvan syyttelevät toisiaan.

Ongelma on ratkaistava. Rauhanturvaajat ovat hiukan auttaneet, mutta eivät ole voineet vaikuttaa ongelman syihin. Esiin nousee kysymys, minkä takia lapsille pitää pukin olemassaoloa edes uskotella. Osa aikuisista ymmärtää että kyseessä on vain satu, eikä kukaan keksi oikein kunnon syytä valehdella ihmisille jatkuvasti. Toisaalta ihmetellään myös sitä, kuinka suuri tarve ihmisillä on uskoa kaikkiin satuihin, sillä tarkempi asian pohdinta armotta paljastaisi koko pukki-idean mahdottomuuden.

Avainongelmaksi todetaan herkkäuskoiset ihmiset, etenkin lapset, joita miellyttääkseen aikuiset ostavat lahjoja, joka on puolestaan syynä leluyritysten rahalliseen ja asetukeen. Päätetään käynnistää massiivinen tiedotuskampanja, jossa valtioiden päämiehet, rauhanjärjestöt, urheilutähdet, elokuvasankarit ja innokkaat yksityiset levittävät viestiä, ettei kumpaakaan joulupukkia ole eikä ole koskaan ollutkaan ja että koko ajatus on ihmisten hallinnantunteen tarpeen tuottama yhteinen valhe. Väitettä perustellaan loogisilla ja käytännön ongelmilla molemmissa pukkiuskonnoissa – esimerkiksi, miten pukki ehtii käydä joka paikassa, miten pukki rahoittaa miljardit lahjat, miksei pukki käy kuin tiettyjen kansojen parissa, miten pukki tietää toiveet joita ei ole koskaan edes hänelle lähetetty, miten lahjoja on usein suunnilleen sama määrä kuin jouluna vieraita, miten joihinkin lahjoihin on merkitty sen antaja joka ei kuitenkaan koskaan ole pukki itse ja lukemattomia muita syitä.

Jotkut aikuiset ja etenkin lapset kokevat tulleensa huijatuiksi, mihin on kyllä täydet perusteet. He kuitenkin kohdistavat nämä tunteensa lahkolaisiin ja pitävät omia vanhempiaan vain yhtä hyväuskoisina hölmöinä kuin itseäänkin. Vaikka fanaattisimmat kannattajat pysyvät uskollisina lahkolleen, enemmistö ihmisistä hylkää molemmat lahkot ja yritykset vetävät tukensa asiakkaiden menettämisen pelossa.

Lahkojen on pakko lopettaa suurimittaiset sotilaallisuudet ja merkittävä osa koko toiminnastaan. He tyytyvät vain ylläpitämään WWW-sivustoja aatteistaan ja pitämään satunnaisia kokouksia aktiivisemmille jäsenilleen. Lapset oppivat olemaan luottamatta yliluonnollisiin asioihin ja ymmärtävät olla kiitollisia vanhemmilleen näiden antamista lahjoista, joista he aiemmin ovat virheellisesti kiittäneet joulupukkia. Alkushokin jälkeen järkyttävä joulupukkipaljastus rauhoittaa tilanteen lähes kokonaan.

-Aapo Puskala, 27.12.2003

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 6 kommenttia
Kommentit
#372

Onneksi kyseisen kaltaista konfilitia ei korvatunturilla voi tapahtua ja voisikin olla parempi, että myös sinne jossa tällaista tapahtuu tulisi helvetin kova pakkannen niin voisi vähän tunteet jäähtyä

-xyz, 27.12.2003

#378

Onneksi se Coca-Cola-pukki ei ole aito, vaan meidän harmaa-musta-kirjava(mitä nyt naulakosta takkeja löytyy) on se oikea Korvatunturin pukki!

-Jake, 28.12.2003

#388

Mulla meni lapsenusko joulupukkiin, kun sellainen viinaltahaiseva cokispukki ehdotteli mulle rumia tuossa joulun alla. Masentavaa.

-Tamara, 1.1.2004

#405

Ens vuonna tulee sitten vain risuja.

-pukki, 12.1.2004

#1197

Joulupukin vaatetuksen värillä ei ole mitään väliä vaan tärkein on ajatus, joka on kuta kuinkin sama molemmilla.

-Lauri, 19.9.2004

#1369

Se on niin väärin että tuhmatkin lapset saavat loppujen lopuksi lahjoja. Se on niin väärin! Ite joutu pakosta oleen kiltti ku huijattiin ettei muuten saanu lahjoja. Ite en haluu lapsia kiusata noin. Se voi johtaa mielenterveydellisiin ongelmiin!

-Elina, 24.10.2004

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: