Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Luonto suojelee itseään

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: junkkari: riehakas nuorukainen; (historiassa:) upseerikokelas t. lippua kantava aliupseeri (eräissä maissa)
11 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 13/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ympäristö tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Luonnonsuojelu on epäluonnollista. 3 536 lukijaa, joista 499 eli 14% on antanut arvosanan (7).

Luonto suojelee itseään

Luonnonvalinta on kaikessa yksinkertaisuudessaan – tai ehkä juuri sen takia – hämmästyttävän toimiva. Ne yksilöt, lajit ja menetelmät, jotka toimivat siinä ympäristössä, ajassa ja tilanteessa parhaiten, säilyvät ja menestyvät.

Luonnolla on hämmästyttävä mukautumiskyky. Alkumerestä eliöt kapusivat maalle, uuteen, aivan toisenlaiseen ympäristöön. Se, mikä tappoi liskot loi uudet mahdollisuudet toisentyyppiselle elämälle, joka alkoi kukoistaa. Jääkausi loi jälleen uudentyyppisiä muuttumispaineita, joihin luonto on jälleen mukautunut ja sopeutunut. Luonnon kehityksen idea ja teho on nimenomaan se, että sopeudutaan ympäristöön niin loistavasti – vaikka ympäristö muuttuukin.

Jos luonnonsuojelijoita olisi ollut noiden mullistusten aikaan, olisi kaikki niiden aiheuttamat muutokset leimattu pahoiksi ja pyritty säilyttämään se, mikä niitä ennen oli. Luonnonsuojelijat luulevat olevansa parempia tekemään luontoa koskevia päätöksiä kuin luonnonvalinta itse. On virheellinen käsitys tarrautua johonkin yhteen aikaan kiinni ja pyrkiä säilyttämään se ikuisesti. Onneksi niin ei tehty ameebojen kohdalla eikä ole syytä tehdä nytkään. Jos niin tehtäisiin, tarkoittaisi se, että kun ympäristö on muuttunut riittävästi mutta eliöt eivät, niin nämä eliöt eivät olisi sopeutuneet ympäristöön ja kuolisivat pois.

Ihminen on itsekin luonnosta lähtöisin, luonnon osa. Ei ole periaatteellista eroa ihmisen rakentaman lähiön ja muurahaiskeon välillä, kosken valjastamisen ja majavapadon välillä, ainoastaan mittakaava vaihtelee. Ihminen toimii täsmälleen niin kuin sen “kuuluu”, kuten mikä tahansa luonnon eliö tekisi vastaavassa tilanteessa.

Luonnon ja ihmisen välisessä kamppailussa – jos sitä kamppailuksi välttämättä haluaa nimittää – ihminen tulee varmasti häviämään. Jos ihminen onnistuisikin tuhoamaan luonnosta 90%, ei ihminen itse pystyisi enää elämään, mutta luonto mukautuisi ja syntyisi uudelleen, todennäköisesti jossain määrin erilaisena.

Luontoa ei tarvitse suojella, sillä luonto suojelee itse itseään. Se ei tarkoita, että sitä pitäisi raiskatakaan, vaan yksinkertaisesti sitä, että ihminen ajattelee ihmisen näkökulmasta ja tekee kuten parhaaksi näkee. Mikään eläinlaji ei rupea suojelemaan luontoa oman elämänsä kustannuksella, sillä se on luonnon itsensä vastaista. Mikään eläinlaji – ihmisen ohella – ei katso olevansa luonnon yläpuolella. Ihmisistäkin ovat luonnon yläpuolella vain ne, jotka katsovat, ettei luonto pärjää ilman näiden ihmisten apua. Nämä ihmiset ovat luonnon“suojelijoita”.

On eri asia rakastaa luontoa ja pyrkiä poistamaan ihminen maailmasta. Ihmisen omatoiminen itsensä poistaminen – mitä mm. Pentti Linkola ajaa takaa – on jotain käsittämätöntä. Jos ihmisiä tulee liikaa, todellisuus takaa sen, että ihmisten määrä vähenee. Kuinka usein liian suureksi kasvanut eläinpopulaatio tekee joukkoitsemurhan? Eläimet eivät ole kuulleetkaan luonnonsuojelusta. Siksi niillä ei ole ongelmia toimia luonnonvalinnan mukaan, ts. toimia aivan niin kuin itse parhaaksi näkevät.

-Aapo Puskala, 12.1.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 37:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#2399

Kiintoisia kommentteja nuo toiselta nettisivulta. Harmi etteivät ole täällä :) Urli olisi kiva saada, Google ei auttanut.

-Aapo, 25.9.2005

#2400

“Luonnosuojelijat ovat evoluution tulos. Syntyneet tarpeeseen.”

Luonnonsuojelijat, kasvissyöjät ja muut viherhihhulit ovat kulttuurievoluution aiheuttaman luonnonvalinnan vääristymisen tulos: hyvinvointiyhteiskunnassa muuten elinkelvoton roskasakkikin selviää hengissä... valitettavasti... ;)

Ilman viherhihhuleita maailmassa olisi paljon vähemmän saasteita, kun energiaa voitaisiin tuottaa fiksusti ydinvoimalla tarvitsematta piitata ekoterroristeista.

-Andúril, 26.9.2005

#2403

tossa on toi aika pitkä kommentti jonka linkkiä kysytään mutta eivät kai ne väitteet muutu vaikka linkki oiski laitettu joten aapo vastaas vaan tää on ihan hauska näkemys

-sopuli, 27.9.2005

#2738

sopuli on kyllä oikeassa. En vastannut heti koska olisin todellakin halunnut lukea sen koko toisen viestiketjun ensin. Sitä ilmeisesti emme tule näkemään joten joudun kommentoimaan tässä.

Koska täyä ei varsinaisesti ole rakennettu keskusteluareenaksi, pidän kommenttini todella mahdollisimman lyhyinä enkä jokaiseen asiaan puutu. Ja että eän pyrikään nyt kommentoimaan muuta kuin tuota “toiselta nettisivulta” -tekstiä.

Ensimmäisenä on hyvä huomio, että kirjoituksestani kyllä voi hyvin saada kuvan että vastustaisin _kaikkea_ luonnonsuojelua. Niin ei kuitenkaan ole. Luonnon kuormittaminen tulee ehdottomasti minimoida. Ehkä paras tiivistys on, että vastustan yksipuolista luonnonsuojelua – eli että ei kyetä lainkaan näkemään laajempia asioita. Ääriesimerkkinä suppeasta näkökulmasta on minkkien vapauttaminen. Ja tällä en tosiaankaan ole sanomassa että edes osa luonnonsuojelijoista olisi automaattisesti “kettutyttöjä”.

Kannan vastuun siitä että alkuperäisen kirjoituksen kärjistys oli ehkä liiankin pitkälle vietyä. Sinänsä asiasta olen samaa mieltä, mutta se on ilmaistu paikoin liiankin pitkällevievästi. Tällä selittyy suuri osa kommentin keskiosan huomioista. Siinä myös korostetaan ihmisen vastuuta asemastaan. Tästä en voisi olla enempää samaa mieltä. Korostan vapautta ja sitä seuraavaa vastuuta kutakuinkin jokaisessa kirjoituksessani.

Ja sen tunnustan, että kirjoituksessa olin itse osin tarpeettoman suppea. 200 vuoden aikaskaala on eri asia kuin 200 tuhannen tai 200 miljoonan vuoden aikaskaala.

Ihan loppuosa kommentista on pirun taitavasti ja hyvin kirjoitettua kritiikkiä ja huomioita. Pääosin voin myöntää olleeni paikoin liian yksipuolinen tai näkemykseltäni liian suppea.

-Aapo, 5.2.2006

#3228

Niin juuri!

Turha suojella luontoa, kun se suojelee itse itseään!

Ihmiset eivät tule jäämään tänne ikuisesti, jos emme anna luonnon tehdä kaikkea rauhassa, muuttuen.

Kyllähän ihmisetkin muuttuvat aikakauden mukaan, joskin eritavalla.

Muoti, uudet ajatukset ja muu.

Pitäisikö alkaa suojella keskiajan aikaista talonrakennusta?

e-ei. Sillä parempi tapa on löydetty.

(Hieno todiste tuohon on ne romahtaneet katot)

Ugh.

-MuroMõnsteri, 29.6.2006

#3419

Luonto suojelee itseään ja sillä on taipumuksena hävittää sellaiset lajit, joilla ei ole pitemmän päälle edellytyksiä elämään. Nykyinen ihminen toimii itsetuhoisesti ylikansoittaen maapalloa, riistäen sen luonnonvaroja ja saastuttaen sitä. Toisin sanoen, kusee omaan ruokakippoonsa. Jos ei ihminen muutu myös luonnon kannalta parempaan suntaan, niin se tulee koko laji suurimmaksi osaksi katomaan. Tähän ei mitään maailmanlopun profetiaa tarvita; riittää että on kaksi silmää – ja että ne ovat auki.

-Rutja, 4.9.2006

#3977

Ihminen on juuri parhaillaan tekemässä sitä itsemurhaa, mistä tekstissäkin puhuttiin. Luonnonsuojelua tarvitaan, sillä ihminen aiheuttaa luonnon tuhoamista paljon nopeammin kuin entiset massasukupuutot. Tämän seurauksena eläimet eivät ehdi sopeutua tilanteeseen. Järki ja logiikka oli tekstistä poissa. Ihminen ei ajattele järkevästi tuhotessaan planeettaamme.

-jambalee, 23.12.2006

#6398

jäniksiäkään jos ei ammuta paljoa, ni rutto vie.. aina niitä joku harventaa. jos itse olisin jänis ja saisin valita, ni mielummin haulikosta.

-jm, 6.9.2007

#8715

Luonto suojelee itseään kehittämällä luonnonkatastrofeja alueille joissa on ihmisasutusta. Kätevää.

-Tuntematon, 8.6.2008

#10799

“ Olen aina ihmetellyt sitä, miksi ihmiset niin kovasti vauhkoontuvat siitä, että (koti)kissat syövät pikkulintuja. Jos kissat eivät lintuja hävittäisi, joku muu sen tekisi väistämättä. ”

Ehkäpä sellaiset eläimet, jotka tarvitsisivat ruokaa enemmän kuin kotikissat.

-Tuntsa, 21.1.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ympäristö tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: