Lisää kirjoituksia aiheesta Ympäristö tai muista aiheista.
Tiivistelmä: Luonnonsuojelu on epäluonnollista. 3 358 lukijaa, joista 457 eli 14% on antanut arvosanan (7).
Luonto suojelee itseään
Luonnonvalinta on kaikessa yksinkertaisuudessaan – tai ehkä juuri sen takia – hämmästyttävän toimiva. Ne yksilöt, lajit ja menetelmät, jotka toimivat siinä ympäristössä, ajassa ja tilanteessa parhaiten, säilyvät ja menestyvät.
Luonnolla on hämmästyttävä mukautumiskyky. Alkumerestä eliöt kapusivat maalle, uuteen, aivan toisenlaiseen ympäristöön. Se, mikä tappoi liskot loi uudet mahdollisuudet toisentyyppiselle elämälle, joka alkoi kukoistaa. Jääkausi loi jälleen uudentyyppisiä muuttumispaineita, joihin luonto on jälleen mukautunut ja sopeutunut. Luonnon kehityksen idea ja teho on nimenomaan se, että sopeudutaan ympäristöön niin loistavasti – vaikka ympäristö muuttuukin.
Jos luonnonsuojelijoita olisi ollut noiden mullistusten aikaan, olisi kaikki niiden aiheuttamat muutokset leimattu pahoiksi ja pyritty säilyttämään se, mikä niitä ennen oli. Luonnonsuojelijat luulevat olevansa parempia tekemään luontoa koskevia päätöksiä kuin luonnonvalinta itse. On virheellinen käsitys tarrautua johonkin yhteen aikaan kiinni ja pyrkiä säilyttämään se ikuisesti. Onneksi niin ei tehty ameebojen kohdalla eikä ole syytä tehdä nytkään. Jos niin tehtäisiin, tarkoittaisi se, että kun ympäristö on muuttunut riittävästi mutta eliöt eivät, niin nämä eliöt eivät olisi sopeutuneet ympäristöön ja kuolisivat pois.
Ihminen on itsekin luonnosta lähtöisin, luonnon osa. Ei ole periaatteellista eroa ihmisen rakentaman lähiön ja muurahaiskeon välillä, kosken valjastamisen ja majavapadon välillä, ainoastaan mittakaava vaihtelee. Ihminen toimii täsmälleen niin kuin sen “kuuluu”, kuten mikä tahansa luonnon eliö tekisi vastaavassa tilanteessa.
Luonnon ja ihmisen välisessä kamppailussa – jos sitä kamppailuksi välttämättä haluaa nimittää – ihminen tulee varmasti häviämään. Jos ihminen onnistuisikin tuhoamaan luonnosta 90%, ei ihminen itse pystyisi enää elämään, mutta luonto mukautuisi ja syntyisi uudelleen, todennäköisesti jossain määrin erilaisena.
Luontoa ei tarvitse suojella, sillä luonto suojelee itse itseään. Se ei tarkoita, että sitä pitäisi raiskatakaan, vaan yksinkertaisesti sitä, että ihminen ajattelee ihmisen näkökulmasta ja tekee kuten parhaaksi näkee. Mikään eläinlaji ei rupea suojelemaan luontoa oman elämänsä kustannuksella, sillä se on luonnon itsensä vastaista. Mikään eläinlaji – ihmisen ohella – ei katso olevansa luonnon yläpuolella. Ihmisistäkin ovat luonnon yläpuolella vain ne, jotka katsovat, ettei luonto pärjää ilman näiden ihmisten apua. Nämä ihmiset ovat luonnon“suojelijoita”.
On eri asia rakastaa luontoa ja pyrkiä poistamaan ihminen maailmasta. Ihmisen omatoiminen itsensä poistaminen – mitä mm. Pentti Linkola ajaa takaa – on jotain käsittämätöntä. Jos ihmisiä tulee liikaa, todellisuus takaa sen, että ihmisten määrä vähenee. Kuinka usein liian suureksi kasvanut eläinpopulaatio tekee joukkoitsemurhan? Eläimet eivät ole kuulleetkaan luonnonsuojelusta. Siksi niillä ei ole ongelmia toimia luonnonvalinnan mukaan, ts. toimia aivan niin kuin itse parhaaksi näkevät.
-Aapo Puskala, 12.1.2004
4 | |
5 | |
6 | |
7 | |
8 | |
9 | |
10 |
Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.
Lisää kirjoituksia aiheesta Ympäristö tai muista aiheista.