Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Oppitunti sosiaalidemokratiaan

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
16 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 26/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Tulonjakoa Suomessa. Ne, jotka eivät maksa, valittavat eniten ja karkoittavat maksajat muualle. 11 639 lukijaa, joista 1 004 eli 9% on antanut arvosanan (8+).

Oppitunti sosiaalidemokratiaan

Ajatusleikkinä kymmenen henkeä menee joka ilta ulos syömään illallista. Lasku kaikille yhteensä on 100€. Jos he jakaisivat laskun samassa suhteessa kun maksamme tuloveroa, jako menisi suunnilleen näin: Neljä ensimmäistä – köyhimmät – eivät maksaisi mitään, viides maksaisi 1€, kuudes maksaisi 3€, seitsemäs 7€, kahdeksas 12€, yhdeksäs 18€. Kymmenes – rikkain – maksaisi 59€.

He päättivät jakaa laskun niin. He söivät illallista joka päivä ja tunsivat itsensä suhteellisen tyytyväisiksi. Kunnes eränä päivänä ravintoloitsija päätti antaa heille alennusta. “Koska olette niin hyviä asiakkaita” hän sanoi “saatte 20€ alennusta”. Illallinen kymmenelle maksaisi vastedes vain 80€.

Mutta miten alennus jaettaisiin heidän kesken? 2€ per nuppi? Mutta neljä söi jo ilmaiseksi. Tasan kuuden maksajan kesken? 3,33€? Ravintoloitsija ehdotti että olisi oikein säilyttää suurin piirtein aikaisempi maksusuhde.

Tulos oli että viides sai syödä ilmaiseksi, kuudes maksoi 2€, seitsemäs 5€, kahdeksas 9€, yhdeksäs 12€ ja kymmenes 52€. Kaikki kuusi saivat alennusta ja neljä ensimmäistä söivät edelleen ilmaiseksi.

Mutta illallisen jälkeen ravintolan ulkopuolella synty kahakka. “Minä säästin vain 1€ kahdestakymmenestä” aloitti kuudes. “Mutta kymmenes tienasi 7€!”

“Aivan” jatkoi viides “Minäkin sain vain 1€. Se on epäoikeudenmukaista, rikas öykkäri sai seitsemän kertaa enemmän kuin minä!”.

“On se niin väärin” jatkoi seitsemäs.“ Miksi öykkäri saa 7€ kun minä sain vain 2€?”.

“Hetkinen” huusivat neljä ensimmäistä yhteen ääneen. “Me emme saaneet mitään!” “Köyhiä riistetään!” Kaikki yhdeksän vetivät yhdessä kymmenettä kunnolla turpiin.

Seuraavana iltana hän ei tullutkaan illalliselle, joten muut yhdeksän söivät ilman “öykkäriä”. Kun lasku tuli, heiltä puuttui 52€.

-Tuntematon, 27.1.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 51:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#6411

Hauska tarina muttei kuitenkaan kuvasta todellisuutta.

-Johnny, 7.9.2007

#8514

Tulojen sosialisointi on ollut monessa yhteisössä paljon vahvempaa kuin nyky-Suomessa ja on sitä nytkin. Niissä yhteisöissä elämä oli köyhille tai jopa kaikille paljon köyhempää, kurjempaa, epäterveempää ja vaarallisempaa kuin nyky-Suomessa. “Länsimaissakin” elinikä, terveys, keskipituus, ravitsemus ym. olivat kauheita ennen kapitalismin aikaa, viimeistä pariasataa vuotta, jotka ovat nostaneet maailman BKT:n 50-kertaiseksi.

Moni Aasian maa oli Afrikan maita köyhempi mutta valitsi kapitalismin ja nousi vauraaksi, toiset valitsivat sosialismin ja pysyivät köyhinä tuoreehkoihin talousuudistuksiinsa asti.

Hyvinvointivaltio ei ole syy nykyiseen köyhien korkeaan elintasoon vaan kapitalismi. Vaikka meillä ei olisi hyvinvointivaltiota, Suomen köyhillä olisi korkea elintaso verrattuna kapitalismia edeltävään aikaan.

Kapitalismia edeltävänä aikana elintaso nousi järkyttävän hitaasti kapitalismin aikaan verrattuna. Suomi tosin hyppäsi kapitalismiin mukaan vasta vähitellen 1800-luvun loppupuolelta lähtien mutta on sitten saanut nauttia kiinniottajan edusta, kun kapitalistisemmista maista on voitu tuoda ylikansallisia investointeja, teknologiaa ja liikkeenjohdollista osaamista – sekä elintasoamme nostavia tuotteita.

Johnny, miksi tarina muka ei kuvastaisi todellisuutta?

Kapitalismi on tosi hyvä juttu. Sen lisäksi sosiaaliturva on melko hyvä juttu, mutta se pitää toteuttaa vähemmän lannistavasti, esimerkiksi perustulona. Näin köyhillekin jää valinnanvaraa ja mahdollisuus parantaa asemaansa.

Utopioita on paljon, mutta kun niitä on yritetty toteuttaa, on vaadittu – ainakin ajan mittaan – pakkokeinoja ja väkivaltaa ihmisten pakottamiseksi utopistien tahtoon, ja silti tulos on ollut kurjempi kuin kapitalistisemmissa maissa ja ihmiset ovat aina paenneet sosialistisemmista kapitalistisempiin maihin. Sen sijaan mikään ei estä tekemästä vapaaehtoisia sosialistisia kokeiluja kapitalistisissa maissa, niinhän Marxia edeltäneet utooppiset sosialistitkin toimivat, ja monet liberaalit idealistit rahoittivat heidän kokeilujaan innoissaan. Valitettavasti ne osoittautuivat toimimattomiksi.

Ihminen toimii parhaiten saadessaan itse päättää toiminnastaan, kun kukaan ei tule varastamaan hänen aikaansaannoksiaan. Suostuvaisten aikuisten välisten kapitalististen tekojen pakkokieltäminen on ainoa keinoa rajoittaa kapitalismia. Sellainen rajoittaminen tulee minimoida.

Vapaaehtoinen sosialismi kommuuniasumisesta työosuuskuntiin ja lahjoituksiin hyväntekeväisyysjärjestöille, vaikka progressiivisesti tulojen suhteen, on sen sijaan luonteva osa kapitalismia.

Kummat keksivät sosialismin, poliitikot vai tiedemiehet?

Poliitikot. Tiedemiehet olisivat kokeilleet ensin rotilla.

-Heli Parkkinen, 9.5.2008

#8807

Progressiivinen tuloverotus on oikein oikeudenmukaista, mutta sen sijaan, että on kiinteät tulojen mukaan määräytyvät veroasteet, olisi täysin liukuva veroaste paljon järkevämpi. Näin toimisi perin looginen ajatus, jonka mukaan isommasta palkasta jää enemmän käteen.

-Takthis, 19.6.2008

#9339

Oikeastihan tuo yksi rikas syö ihan omassa ravintolassaan annoksen, joka maksaa enemmän kuin noiden 9 viikon safkat ja köyhimpiä ei koskaan edes nähdä ravintolassa, heille on oma syöttökaukalo jossain teollisuushallissa.

Eihän nyt köyhiä voida päästää samaan ravintolaan missä eliitti syö, ruokahalu voi kärsiä.

Toisekseen: Jos 10 ihmistä menee syömään, niin jokainen maksaa omat kulunsa.

-Tuomas, 1.8.2008

#9394

Sosialidemokratia on oppi järjestelmästä. Elinvoimansa se saa kaunasta, kateudesta ja katkeruudesta. Siksi on niin tärkeää korostaa luokkatietoisuutta.

-Kateus syö kalatkin vedestä, 11.8.2008

#10083

Sanomattakin lienee selvää, ettei tällä esimerkillä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Illallistaminen ei liene välttämättömyys, vaan pieni ylellisyys elämään. Jos on avara katse maailmaan, älyää kyllä että ihmisen elämä on tärkeämpää kuin se, että saa enemmän rahaa kerättyä pursuavalle tililleen.

Jostain syystä sosialidemokratian hyville puolille on tultu sokeaksi täällä Suomessa. Olisiko vanhempasi saaneet yhtä hyvää koulutusta, jos se ei olisi ollut maksutonta? Entä itse? Voitko itse hyvin Suomessa?

-Hohhoijaa, 19.10.2008

#10086

hohhoijaa, ehkä oli vaikea nähdä mutta kirjoituksessa illastamista käytetään vain havainnollisena esimerkkinä. Ajatteletko että kirjoityksen ydin oli illanistuminen ravintolassa?

Ihmisen elämä on mitä hän siitä tekee. Jos se on rahan haaliminen niin olkoon. Mitä se sinulle edes kuuluu? Ei minua ainakaan häiritse mistä sinä saat onnea, vaikka se olisi miten erilaista omien onnenlähteitteni kanssa.

Noista muista aiheista on keskustelua (ja kritiikkiä) muiden kirjoitusten yhteydessä, ks mm. , ja

-Aapo, 19.10.2008

#13980

Hehheh, todella hyvä tarina. Ja aivan totuudenmukainenkin. Kuten Aapo totesi, ei tarinan pointti liene siinä että käydään ravintolassa syömässä, se on allegoria verotukseen ja siinä jopa yllättävän tarkka noine suhteineen :)

-Ville, 15.4.2011

#14230

Hauska tarina paitsi että noita 1,3 ja 7 euron maksajia on monin kertainen määrä muihin ja he maksavat n. 90% tuosta 100 eurosta. Ja että kymmenes vetää muita gorilloineen turpaan jos alkaa kärhämä.

-MasterEinari, 15.5.2012

#14803

Pakko kommentoida tähän vielä vuosien päästä kun juttu on vain entistäkin ajankohtaisempi. 3,5% eniten ansaitsevista veronmaksajista maksoivat 2012 22,9% ansiotuloveron kertymästä, 8,8% maksajista yhteensä 37,9%. Eli eivät nuo luvut kaukana todellisuudesta ole, ja juuri hiljattain paljastui että Nallekin on jo muuttanut maasta.

-Herp-derp, 13.5.2014

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: