Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Faktoja ei ole olemassa

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
13 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 16/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Tiede tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Kaikki on tulkintaa, todennäköisyyksiä ja todennäköisyyksien tulkintaa. 4 674 lukijaa, joista 538 eli 12% on antanut arvosanan ().

Faktoja ei ole olemassa

Kuten olen muissakin yhteyksissä sanonut, vain täydellisen tietämättömyyden suomalla varmuudella voi laukoa ehdottomimpia “totuuksia”.

Todelliset asiantuntijat ovat hyvin harvoin ehdottoman varmoja asiastaan. Heillä on niin laaja koulutus alalta ja niin pitkä kokemus, että he ymmärtävät asioiden monimutkaiset vaikutussuhteet ja ovat nöyriä sen edessä. Luuloasiantuntijat taas sanovat varmoina kommentteina jotain ennakkoluulojaan, joihin varsinainen asiantuntija voi vastata kysymyksellä tai epäilyllä, mutta koska aiheesta ei ole varmaa tietoa, ei hän voi sitä myöskään varmuudella vahvistaa tai kumota. Ja tämä voi aiheuttaa sen, että luuloasiantuntija uskoo edelleen olevansa oikeassa.

Kuinka usein olette kuulleet, että alan arvostettu asiantuntija ehdottoman varmasti väittää jonkin – minkä tahansa – asian olevan tietyllä tavalla? Itse vierastan ihmisiä ja kommentteja, joissa esiintyy paljon sanaa “fakta”. Pohjimmiltaan faktoja ei ole olemassakaan. On vain todennäköisyyksiä ja tulkintoja näistä. Faktatkin ovat kumottavissa, jos ymmärtää, miten näitä “faktoja” “keksitään”.

Ehdottomuutta kannattaa välttää. Se on merkki epävarmuudesta ja ylisuurista luuloista itsensä suhteen.

-Aapo Puskala, 17.2.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 37:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#3983

Fiktio, päättelysi menee metsään jo toisella rivillä: “Fakta on se, että mikään ei ole mahdotonta”. Kyllä vain on. Fyysiset jutut poissulkien niin on silti mahdotonta löytää kulmia pallosta, tai mahdotonta että kaksi toistensa kanssa ristiriitaista väitetää ovat molemmat samaan aikaan tosia. Ja tämä jälkimmäinen on se, johon koko päättelyketju nojaa..

-Aapo, 25.12.2006

#4046

Jos faktoja ei ole olemassa niin miksi sanot että pallossa ei ole kulmia. Sekö ei siis ole fakta? Jompi kumpi on pakko olla fakta: joko se että pallossa on kulmia tai pallossa ei ole kulmia...ööh joo tuota tekstiä lukiessa tuntui siltä että faktoja ei tosiaan ole olemassa mutta nyt niitä pursuaa joka tuutista...no joo minulle on kyllä ihan sama onko se fakta, että onko siinä pallossa kulmia...oletetaan ettei ole.

-cheese, 3.1.2007

#5062

Juu, lyhyesti. Ehdottomia totuuksia ei yleensä ole, vaan erilaisia näkökantoja ja tulkintatapoja.

-Tuntematon, 26.3.2007

#5066

Cheese – faktoilla ja määritelmillä on tällainen tietty ero, että fakta on jotenkin totta ihmisistä ja viitekehyksistä riippumatta. Sen sijaan pallon kulmattomuus palautuu siihen, miten pallo on määritelty.

Lisäesimerkkinä geometriasta, kahden yhdensuuntaisen suoran leikkaamattomuus seuraa, kun liikutaan euklidisessa avaruudessa. Jos asustelemme pallon pinnalla, kaksi yhdensuuntaista suoraa – siis joilla on olemassa sama normaalisuora – voivat hyvinkin leikata.

-Mari, 27.3.2007

#5099

1+1=2

-Tuntematon, 31.3.2007

#5100

Tuntematon (31.3.07): Onko 1+1 todella 2 vai onko se sittenkin vain kaksi ykköstä? Miten voit todistaa, että 1 ja 1 todella muodostavat kakkosen? Eikö 1+1 voisi olla myös 11? Tai vaikka 42?

-hankala ihminen, 1.4.2007

#5108

Tuntematon & hankala ihminen: onko se tosiaan niin hankalaa uskoa, että matematiikka pohjautuu määritelmiin. Kyllä, 1+1=10 jos laskemme yhteen binäärilukuja. Muissa lukujärjestelmissä jotakin muuta. Kymmenjärjestelmässä on kuitenkin sovittu, että lukua 1+1 merkitään kakkosella ja ollaan tyytyväisiä siihen. Merkkejä ne vaan on eikä mitään todistusaineistoa.

-Mari, 2.4.2007

#5330

1+1 voi olla 1 jos esim. kaksi lasillista maitoa kaadetaan yhteen on se yksi.

Myönnän että itsekin tulee vedottua ns. faktoihin.

-Varjoritari, 23.4.2007

#7396

Eiköhän heitetä koko sana roskiin, jos kerran ei faktoja ole!

Käsitteen rajoittaminen vain sellaisiinkin asioihin, jotka on sovittu (esim. 1+1=2), olisi vähän rajallista.

-sud, 15.12.2007

#7407

Aapo väitti, että faktoja ei ole. Jos se pitää paikkansa, niin silloinhan väite “faktoja ei ole” on fakta. Jo kyseinen väite on ristiriidassa itse asian kanssa.

-Fakta homma, 17.12.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Tiede tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: