Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.
Tiivistelmä: Valtio pyrkii kontrolloimaan ja valvomaan kaikkea, vaikkei osaakaan tehdä mitään sen paremmin. Meillä on sokea usko Suuren Johtajamme - eli valtion - pätevyyteen ja hyväntahtoisuuteen. 4 801 lukijaa, joista 497 eli 10% on antanut arvosanan (7½).
Suuri Johtajamme
Valtio, Suuri Johtajamme, katsoo asiakseen puuttua joka asiaan. Suuri Johtajamme tietää kuinka korkealle hissin kutsunapit pitää sijoittaa, millainen pöytä pitää terassilla olla, kuinka monta prosenttia kaakaorasvaa pitää suklaassa olla, millaisella värillä on soveliasta maalata oman talomme seinät. Suuri Johtajamme määrää mihin aikaan maitoa saa myydä, miten tämän maidon myyjän on pidettävä taukoja työnsä lomassa, miten maitoa on säilytettävä kuljetuksen aikana, kuinka paljon maidossa on oltava rasvaa, kuinka maidon tuottaneita lehmiä on kohdeltava koko elämänsä ajan ja mitä maito ylipäänsä on. En keksi yhtäkään elämän osa-aluetta, jota Suuri Johtajamme ei pyrkisi kontrolloimaan ja valvomaan. Keksiikö joku muu sellaisen?
Minulla on pieni härveli, joka on itse asiassa pienenpieni radiolähetin. Sen voi kytkeä esimerkiksi MP3-soittimeen tai tietokoneeseen, ja sitten kuunnella musiikkia esimerkiksi autoradiosta. Tämä on verrattoman kätevää, sillä radio on kaikissa autoissa, joten yhteensopivuus on täydellinen. Laite on yksinkertaisuudessaan peräti nerokas – ja halpa. Lähetystehoa siinä ei toki ole nimeksikään, parhaimmillaan yltää muutamaan kymmeneen metriin ja silloinkin jo hyvin häiriöäalttiina. Laite on itse asiassa niin toimiva, että ei liene yllätys että Suuri Johtajamme on sen kieltänyt. En ole ihan varma mikä tässä on taustalla, mutta luulen sen liittyvän radiotoimintaan muuten (kuinka ollakaan, radioluvat ovat tietysti valtion kontrolloimia, ja sitä pidetään itsestäänselvyytenä). Lainsäädäntö on siis ajastaan jäljessä &ndash valtion toimissa tämä on aika itsestäänselvää – mutta ongelman ydin ei ole lainsäädäntö sinänsä vaan se, että valtion pitää pyrkiä kontrolloimaan kaikkea.
Kuka on paras ja osaavin taho valmistamaan vaikkapa autoja? Valtio ei niitä edes valmista, ja vaikka valmistaisikin, kuka niitä ostaisi? Kuka keksii yhden ainoan esimerkin palvelusta tai tuotteesta, jonka valtio hoitaa paremmin kuin yksityiset? Suuren Johtajan leivissä työntekijät tuottavat huonommalla palkalla kalliimpia ja laadultaan huonompia palveluja kuin mitä samat ihmiset tekevät yksityisellä puolella. Silti uskomme Suuren Johtajan oikeamielisyyteen ei juurikaan rakoile.
Perustelu “valtio tahtoo kaikille hyvää” on ontto. Mitä väliä sillä on, että tahtoo hyvää, ellei osaa sitä tehdä? Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla. Tietysti käsitys hyvästä vaihtelee, paitsi että pidämme valtion virallista käsitystä oikeana. Mitä nimettömämpi virkamies käsityksen tuo julki – mieluiten muistion kautta – sitä vahvempi on uskomme päätöksen oikeellisuuteen. “Kyllä jonkun siellä jossain on täytynyt tätä asiaa pohtia.” Uskomme Suuren Johtajamme hyväntahtoisuuteen ja oikeamielisyyteen ei välttämättä ole kovinkaan kaukana Pohjois-Koreasta.
Toinen suosittu perustelu on “me olemme valtio”. Se on yhtä lailla ontto. Se, että asioista päätetään ns. “yhdessä” ei ole mikään tae siitä, että päätös on oikea – puhumattakaan siitä, että päätöksentekijät eivät mitenkään joudu kantamaan vastuuta päätöksen seurauksista. Ihmisten enemmistö ei mitenkään voi olla jonkin alan asiantuntijoita. Päätöksen jättäminen äänestettäväksi tarkoittaa käytännössä sitä, että paras ratkaisu ei voi voittaa. Jos ihmisiltä kysytään heidän kantaansa johonkin asiaan, saadaan varmaan jonkinlainen vastaus – riippumatta siitä, kuinka vähän päätettävä asia tälle ihmiselle kuuluu.
Kolmas tyypillinen perustelu kuuluu suurin piirtein “mutta sittenhän kaikki tekisivät mitä huvittaa!”. Jos käyttäytymistänne ohjaa vain se, mikä on kiellettyä ja mikä ei, enpä tosiaan ihaile moraalinne jaloutta. Toiseksi, on aika alentava käsitys, että kaikki muut sikailisivat minkä kerkiäisivät jos Suuri Johtaja vain sen sallisi. Kolmanneksi, eikö ole täysin ihmisen oma asia minkälaisen päätöksen hän tekee itseään koskevassa asiassa, eikö käsite yksilönvapaus merkitse mitään?
Valtio ei tee oikeita päätöksiä, eikä sillä ei ole edes erityistä motivaatiota tehdä niitä. Eihän Suuri Johtajamme kanna päätöksistään edes vastuuta. Autojen ylimääräinen jarruvalo oli alunperin kielletty. Onko Suuri Johtajamme jotenkin vastuussa ylimääräisen jarruvalon puutteen edes välillisesti aiheuttamista onnettomuuksista? Ei, siitä huolimatta että Suuri Johtajamme kuitenkin katsoi asiakseen kieltää jarruvalot, vastoin parempaa tietoa. Jos joku autovalmistaja olisi laittanut jarruvalon ja se olisi ollut vahingollinen, olisi tämä valmistaja tietysti tästä täysin vastuussa – ja se onkin täysin oikein. Nykyään ylimääräiset jarruvalot ovat pakollisia. Eläköön.
Kuinka suuren osan omista asioistanne olisitte valmis alistamaan valtion päätäntävallan alle? Ja kuinka suuren osan niistä asioista, jotka eivät itseänne suoraan koske? Minun on hyvin vaikeaa luottaa ihmiseen, joka on valmis luopumaan itsenäisyydestään ja vapaudestaan. Ja tämä on täsmälleen sitä, mitä suuri osa näistä “hyväätahtovista” ihmisistä yrittää toisille pakottaa.
Olkoon Suuri Johtaja kanssanne. Sillä se on, joka tapauksessa.
-Aapo Puskala, 27.4.2004
4 | |
5 | |
6 | |
7 | |
8 | |
9 | |
10 |
Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.
Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.