Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Arvoitus: Mustat ja valkoiset hatut

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
11 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 22/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.

Arvoitus: Mustat ja valkoiset hatut

Jälleen pohdintatehtävä.

Olet yksi kolmesta prinssistä, ja tavoitteenasi on saada kaunis prinsessa (kuinkas muuten). Hakijoita oli alunperin kymmeniä ja prinsessan isä pistää kolme komeinta, fiksuinta ja kaikin puolin parasta testiin. Hän näyttää teille viittä hattua: kolme mustaa ja kaksi valkoista. Sitten hän vie kaikki hatut toiseen huoneeseen, ja tuo jokaisen prinssin päähän yhden.

Et voi nähdä omaa hattuasi, etkä saa puhua muiden prinssien kanssa. Näet heidät kuitenkin koko ajan. Kahden muun prinssin päässä on mustat hatut (ja huoneen ulkopuolella kaksi tuntematonta hattua).

Tehtävänäsi on kertoa, minkä värinen hattu omassa päässäsi on. Tehtävä annetaan yhtä aikaa kaikille kolmelle prinssille, ja nopein vastaaja saa prinsessan. Kukaan ei välittömästi sano mitään, kaikki pohtivat ongelmaa.

Mitä itse vastaat?

-Aapo Puskala, 27.4.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 74 kommenttia
Kommentit
#685

vastaus kans kehiin muuten en saa ensi yönä unta :(((:(( kiitti unettomuudest

-OMG, 27.4.2004

#687

Kaikilla on tietenkin musta hattu! Jokainen totta kai haluaisi valkoisen hatun joka kuvastaa tavallaa viattomuutta yms. Ja se joka vastaa, että omassa päässä on valkoinen hattu on siis tavallaan joku itserakas friikki, joka ei välitä prinsessasta vaan itsestään ja onhan tilastollisestikin todennäköisempää että omaan päähän tulee musta hattu, koska niitä oli kolme ja valkoisia yksi. Eli jos vastaa, että omassa päässä on valkoinen hattu, niin sitten kuningas kuvitttelee että se on joku ylimielinen öykkäri, joka luulee olevansa muita parempi! Ja vaikka kahdella muulla oli musta hattu, niin silti se valkoinen hattu on se tavoite, tai siis niin prinssit laitetaan uskomaan!

-Bitten, 28.4.2004

#688

Omassa päässä on valkoinen hattu. Hattuja oli kaikkiaan viisi, kolma mustaa ja kaksi valkoista. Koska kaksi mustaa hattua on jo käytetty jäljellä oli siis yksi musta ja kaksi valkoista hattua. Kahden kolmasosan todennäköisyydellä omaan päähän tuli valituksi valkoinen hattu, jos prinsassan isä on valinnut hatut sattuman varaisesti.

-xyz, 28.4.2004

#690

Veikkaan että päässäni on musta hattu.

-weebee, 28.4.2004

#695

Vastaan valkoinen, siinä toivossa että se olisi oikea vastaus. En kuitenkaan välitä onko se oika vastaus, kunhan vastaan ensimmäisenä. Nopein voittaa.

-Masa, 3.5.2004

#697

Sinulla on musta hattu. Koska kummallakaan toisista ei ole harmaata hattua, sinullakin on pakko olla musta hattu. Ainoastaan tilanteessa, jossa kaikilla on musta hattu, kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet keksiä oman hattunsa väri. Keksin tähän selityksenkin, mutta se on aika pitkä ja sekava. Omassa päässä oleva hattu on siis musta.

-Heze, 6.5.2004

#715

Todennäköisyyksiä:

Mustia hattuja on 3,valkoisia 2.

Mahdolliset hatut prinssien päässä ja ulkona:

Koska prinsseillä on mustat hatut,

lyhenee taulukkokin.

P1,P2,Mie,ulko1,ulko2

----------------------

M M M V V

M M V M V

M M V V M

Kaikki vaihtoehdot samanarvoisia.

Ei painottua valintaa siis.

Mahdollisuus siihen,että omassa päässä

on valkea hattu on 2/3

Kannattaa siis heti huutaa se,

nopeus ratkaisee.

Kannattaa toki harkita,jos se

akkeli on vaikka ruma.

Näinkö?

Ehei,

päässäsi on musta hattu,koska muut prinssit miettivät.

Jos näin ei olisi olisi tilanne satunnainen.

Takana onkin kuninkaan kieroutunut diplomatian taju.

Kaikki prinssit ovat samalla tasalla.

Vastaan musta

-Squirrel, 11.5.2004

#722

luin ensin muiden vastaukset X) olisin samaa mieltä squirrelin kanssa, niin se on. ei kunkku niin ilkeä olisi, että eri prinsseillä olisi eri mahikset, eli kaikilla on mustat hatut. vastaan:musta.

-S.E.kopää, 13.5.2004

#761

Niin oliko tähän jokin järkeväkin vastaus...? Yritin miettiä mutta en saanut aikaan mitään nerokasta vaikka sellainen fiilis on että jotain missasin.

-Tuulisti, 2.6.2004

#785

Niin. Päässäni on oletettavasti musta hattu, koska muut prinssit ovat hiljaa. Jos minulla olisi valkoinen hattu, vaikuttaisi tilanne sattumanvaraisemmalta ja prinssit huutaisivat vastauksensa nopeammin. Nyt he yrittävät pähkäillä, onko valkoisen todennnäköisyys suurempi... umpimähkäinen arvaus tapahtuu yleensä paljon nopeammin. Siis musta.

-Tata, 10.6.2004

#804

Olipahan ovela pulma, mutta löysinpä ratkaisunkin. Päässäni on musta hattu. Perusteluna se, että toiset näkevät kaksi mustaa hattua ja ovat siksi epätietoisia hattunsa väristä. Jos näet mustan ja valkoisen hatun on toisten käytöksestä helppo päätellä oman hatun väri. Silloinhan se joka näkee kaksi valkoista hattua voi olla varma oman hatun väristä, ja jos tällaista onnekasta ei joukossa ole on oman hatun oltava musta. Aivan vedenpitäväähän tällainen todistelu ei kuitenkaan ole, koska en voi varmistua siitä että toiset hoksaavat logiikan. Jos muut jännittävät tilannetta liikaa huomatakseen tämän tai sitten ovat muuten vain vähän hidasälyisiä niin sepä siitä päättelystä.

-Kone, 14.6.2004

#806

Kone, miten ihmeessä voit tietää olevasi mustahattuinen, kun et nää valkohattuista itse? En tajua! ;D

-Minna, 15.6.2004

#807

En voikaan varmasti tietää. Tämä perustuu päättelyyn jonka yritän selittää nyt uudestaan ja paremmin. Paikalla on minun lisäkseni prinssi A ja prinssi B, joilla molemmilla siis päässä musta hattu. Eli jos A näkisi B:n päässä mustan ja minun päässäni valkoisen hatun, hän tietäisi että B voisi olla varma hattunsa väristä jos myös A:n omassa päässä olisi valkoinen hattu. Jos taas B heti huudahtaisi olevansa joukon ainoa mustahattuinen voisi A puolestaan päätellä siitä että hänen hattunsa on oltava musta. Koska kuitenkin sekä A että B miettivät tilannetta näkevät he eivät luultavasti näe toisten päissä valkoista hattua. Siinäpä se, nyt toivotaan vain että muut prinssit eivät ole niin tyhmiä etteivät huomaisi logiikkaa ja mieti kysymystä vain siksi. Sitten vain kerron olevani mustahattuinen ja ratsastan prinsessan kanssa auringonlaskuun ;)

-Kone, 16.6.2004

#809

Joo, siis yksikin valkea hattu ratkaisisi tilanteen siten, että joku jo huutaisi, mutta se hiljaisuus paljastaa kaiken. Vai? Voihan hattu sentään...mutta kyl mä nyt hokasin! :-) Kohti auringonlaskua siis...

-Minna, 17.6.2004

#810

Ja tossa pitäisi määritellä ensin se, että kaikki prinssit ovat yhtä loogisia ajattelukyvyltään.

-Minna, 17.6.2004

#828

Onpahan ihan älyttömänsti virheitä tuossa minun aikaisemmassa kommentissani. Tämähän johtuu siitä että muokkasin tekstiä tässä pienessä tekstikentässä, enkä siksi huomannut kaikkia virheitä. Milloinkas tänne saadaan isompi tekstikenttä? Haloo Aapo! ;)

-Kone, 25.6.2004

#830

Tekstikenttä on nyt isompi...

-Aapo, 25.6.2004

#834

Musta hattu. Jos prinssi nro. 2 näkee mustan ja valkoisen niin hän ei tiedä, ellei prinssi nro. 1 ole hiljaa, sillä jos nro. 1 näkee kaksi valkoista hattua hän tietää vastauksen. Jos nro. 1 ei sano mitään niin nro. 2 tietää ettei hänellä ole siis valkoista hattua. Mutta jos kumpikin ovat epävarmoja niin kumpikaan ei näe valkoista hattua. Mutta kuka sitten saa prinsessan? Loppujen lopuksi nopein voittaa, koska kaikilla sama lähtökohta.

-Mean, 26.6.2004

#840

Dammit. *grin* Tajusin ratkaisun ongelmaan tänään, kun kysymys esitettiin minulle hieman eri muodossa. Ryntäsin tänne kertomaan oivallukseni, mutta Kone onkin näköjään sanonut kaiken eikä jaksa kirjoittaa uudelleen. Mutta hauskaa mietittävää silti.

-Tata, 29.6.2004

#910

musta, koska jos joku näkisi että toisilla on valkoiset hatut hän hoksaisi heti että valkoset hatut loppuivat ja silloin omassa päässä on musta, mutta koska kaikki epäröivät niin silloin kaikilla, myös minulla on musta hattu. aamen

-iles, 15.7.2004

#994

Kaikilla on mustat hatut..

-Liikeri, 30.7.2004

#1175

Sanoisin ihan mitä vaan, musta tai valkoinen... Eihän sitä oikein tarvinnut osata. Nopein vastaaja saa prinsessan ;)

-viilari, 12.9.2004

#1194

Eikö tähän voisi jo Aapo kertoa oikean vastauksen. Niin monenlaista teoriaa on jo tullut ja olen miettinyt tätä pääni puhki vaikka kuinka kauan :)

-oho, 18.9.2004

#1236

Uusi näkökanta:

Järkevintä on vastata ajattelematta.

-Vaihtoehtoja on 2 todennäköisyys osua oikeaan 50%

-Jos vastaat heti x voiton todennäköisyys on 50%

-Jos toinen ehtii ensin jäät 50% todennäköisyydellä pohtimaan ongelmaa ja teitä on jäljellä 2

-vastaat nyt t.näk 50% (tot. 25% voittaa)

-toinenkin vastaa väärin(50%)

-mietit rauhassa ja vastaat todennäköisyys tähän tilanteeseen pääsemiseen oli kuitenkin vain 25%

Jos kaikki ovat älyltään tasavartaisia ja kaikki jäävät pohtimaan voitat 33,3% todennäköisyydellä´.

Eli vastaa heti jotain.

Sori epäselvästä ulkoasusta

-sex, violence and filisofy, 28.9.2004

#1371

paitsi ettei toinen todennäköisesti vastaa samaa kuin ensimmäinen

-sex, violence and filisofy, 24.10.2004

#1389

Mikä on oikea vastaus?! Milloin se ilmoitetaan??

-.ruis., 27.10.2004

#1391

Se, ettei kukaan prinsseistä ilmoita tietävänsä ratkaisua, todistaa ainoastaan sen, ettei _kahdella_ prinssillä ole valkoista hattua.

Jos kahdella prinssillä olisi valkoinen hattu, yksi huomaisi tämän välttämättä ja älähtäisi riemua rinnassa tajutessaan, että oman hatun on oltava musta. Kun näin ei käy, jää jäljelle kaksi vaihtoehtoa: joko kaikilla prinsseillä on musta hattu, tai sitten vain kahdella prinsseistä on musta hattu ja yhdellä -ts. minulla – valkoinen.

Minun hattuni on siis musta tai sitten valkoinen, fifti-fifti. Tähän arvoitukseen ei ole ratkaisua.

Minulla on sellainen kutina, että arvoitus esitettiin väärin. Arvoitus kuuluisi esittää muodossa: “Näet toisen prinssin päässä valkoisen, toisen päässä mustan hatun. Minkä värinen hattu sinulla itselläsi on?” Tällöin intuitiivinen vastaus olisi, ettei hatun väriä voi tiettää, koska jäljellä on yksi valkoinen ja kaksi mustaa hattua, ja juuri tässä intuitiossa piilee arvoituksen kompa. Päättelyketju menisi *oikein* esitetyssä arvoituksessa seuraavasti:

-prinssi V:n pässä on valkoinen hattu

-prinssi M:n päässä on musta hattu

-jos minun päässäni *olisi* valkoinen hattu, prinssi M olisi jo älähtänyt nähdessään valkoisen hatun minun ja prinssi V:n päässä

-prinssi M ei älähdä -> Minun päässäni on musta hattu.

Sinänsä epäreilu tilanne, ettei prinssi V:llä ole mitään mahdollisuutta tietää oman hattunsa väriä.

Toivottavasti logiikkani ei petä, kun nyt aloin taas kerran viisastella :D

-juha, 28.10.2004

#1514

Vihje: Kuka miettii liian pitkään...

-Ari, 4.12.2004

#1576

Tätä ei ole järkeä yrittää ratkoa älyllä, sillä prinssithän ovat tasavertaisia(eli joku muu keksisi ratkaisun ensin 66,6% todennäköisyydellä)

-sex, violence and filosofy, 20.12.2004

#1674

Siinä vaiheessa, kun olisin huutamassa vastausta “Musta!”, niin pysähtyisin miettimään miksi juuri minä ehdin nopeammin kuin muut, joiden oletin ymmärtävän täysin saman logiikan.

Vetäisin sen johtopäätöksen, että toiset eivät siis olekaan niin fiksuja kuin aluksi oletin ja siten turvautuisin todennäköisyyslaskennan turvaan.

Eli veikkaisin pitäväni valkoista hattua.

-Zagga, 26.1.2005

#1675

Jaa, edellinen tyyppi olikin vastannut samoin, mutta selittänyt asian selkeämmin...

Tohon voisi lisätä vielä sen, että tätä ei kannata yrittää ratkoa edes todennäköisyyksillä, koska sekin vie liikaa aikaa (ellei tosiaan pysty huutamaan välittömästi tehtävänannon kuultuaan sitä todennäköisintä vastausta).

-Zagga, 26.1.2005

#1754

Sen on pakko olla valkoinen koska muut prinssit miettivät mikä se on ja se pitää vain itse vastata. Jos muut prinssit näkevät toistensa hatut, ja senkin jälkeen miettivät. Tilanne on epäreilu koska muut prinssit eivät voi vastata 100% varmasti mikä heidän päässään on.

-janne, 24.2.2005

#1885

-“Mitä itse vastaat?”

Nämä prinssin hommat ovat muutenkin aivan yliarvostettuja, joten pitäköön sen pöyhkeilevän kalkkunan hän, joka sen on ristikseen ansainnut. Mie mänen baariin.

-Prinssi Röyhkeä, 6.4.2005

#1888

oiskohan musta? O_o vaikee sanoo..sokeeks tulossa.

-laserolly, 7.4.2005

#1944

Musta, koska jos kaikki näkevät toisillaan mustan hatun.

-Olisi ollut käyttöä, 25.4.2005

#1948

Mä vastaisin musta, ottasin prinssit mukaan, veisin ne baarin kautta mun palatsiin ja sitten ollaan jo unohdettu prinsessa ;)

-Prinssi Rohkea, 28.4.2005

#1965

Toisaalta sanoisin musta mutta ei se valkoinenkaan kuullosta pahalta... Ilkeää laittaa ihminen miettimään näin!! Pliis...laita vastaus...tai pää räjähtää. kuulun niihin jotka miettii asiaa niin kauan että saan oikean vastauksen.

-*Maija*, 6.5.2005

#1966

Okei kerron vastauksen. Eli oma hattu on musta – kaikilla on musta hattu. Osa kyllä päättelikin vastauksen. Logiikka menee siten, että JOS itsellä olisi valkoinen hattu, näkisivät molemmat muut kilpailijat mustan ja valkoisen hatun.

Asetutaan toisen mustahattuisen (B) asemaan (eli sillä oletuksella, että oikealla itsellämme (A) olisi valkoinen hattu). Hän näkee mustan ja valkoisen hatun. Tällöin toinen kilpailija (C) miettii: “noilla on musta ja valkoinen hattu. Jos minulla olisi valkoinen, pitäisi toisen noista älähtää kun hän näkisi valkoisen hatun. Siispä omani on pakko olla musta.” Ja tämän saman päättelyn voi ulottaa molempiin kilpailijoihin: eli jos mukana olisi valkoinen hattu, olisi jonkun pitänyt älähtää (sillä joku olisi keksinyt hattunsa värin). Koska kukaan ei älähdä, on kaikkien hattujen oltava mustia. Sitä paitsi tämä on ainoa tasapuolinen tilanne, siis reilu kilpailijoille.

-Aapo, 7.5.2005

#2072

Nopein vastaaja saa prinsessan. On ihan paskan sama mitä vastaa, kunhan on nopein. Lukekaa tehtävänanto.

-torsti, 24.6.2005

#2150

jos “mulla” on valkoinen hattu niin toinen muista prinsseistä voi helposti päätellä oman hattunsa värin. Niinpä “mulla sattuuu olemaan musta hattu

-Lasse, 13.7.2005

#2163

Kaikki sanovat että musta hattu, joten sanon minäkin. Ihan kiva kirjoitus.

-Kotkot, 14.7.2005

#2320

näppärää Pjotr! enpä tullut ajatelleeksi...

-itsenainen, 18.8.2005

#2758

Mä olen keran lukenu vähän samantyyppisen pohdintatehtävän.

Tehtävässä luki näin:Neljä vangiksi otettua sotilasta joutuivat julmaan testiin.Ensin heidät haudataan kaulaansa myöten hiekkaan.He eivät pysty liikkumaan ja näkevät vain eteenpäin.Sotilas A ja B näkivät vain välillään olevan seinämän.C näkee B:n ja D näkee C:n että B:n.Sadistinen vanginvartija hymyilee julmasti asettaessaan tehtävän:-Kahdella teistä on harmaat ja kahdella muulla on sininset kypärät.Viidessä minuutissa yhden teistä on kerrottava minulle,minkä värinen hänen oma kypäränsä on.Ette saa puhua keskenänne ja saatte vain yhden yrityksen.Jos vastaus on väärä kuolette kaikki!Sotilaat eivät tiedä oman kypäränsä väriä.Pian yksi heistä osaa antaa täsmälleen oikean vastauksen.Kuka hän on ja mikä on hänen vastauksensa?

Vastaus:C vastaa nopeasti että hänen kypäränsä on harmaa.Ainoa joka näkee useamman sotilaan,on D.C näkee että B:llä on sininen kypärä.Jos myös C:n kypärä olisi sininen, D

ilmoittaisi heti,että hänen kypäränsä on harmaa.Koska näin ei tapahdu,C on varma,että hänen kypäränsä täytyy olla erivärinen kuin B:llä eli harmaa.Se on oikea vastaus,joten A:n ja D:n kypärien välillä ei ole enää merkitystä.

Arvoitus:Antti Lehtonen.

-Joku, 12.2.2006

#2722

Jos hattuni olisi valkoinen, toinen kilpailijoista olisi huutanut jo – silla Jos minulla olisi valkoinen hattu, vieressani oleva kilpailija tietaisi heti, ettei hanen hattunsa ole valkoinen ja huutaisi (ja sehan ei voi olla valkoinen, koska vastaus olisi huudettu jo).

Ja koska kumpikaan ei huuda mitaan, kisassa ei ole 'paljastavia' valkoisia hattuja.

Hattuni on MUSTA

-Pohdin, 13.2.2006

#3352

vastauseni olisi vihreä, tehtvänannossa ei sanottu että vastauksen pitäsisi olla oikein vaan nopein vastaaja saa prinsessan.

-plasdas, 12.8.2006

#3495

Kone on tuolla alussa täysin oikeassa, itsekkin päädyin samaan ratkaisuun.

-telaketju, 24.9.2006

#3597

juu musta on.

-pentti, 11.10.2006

#3885

Torsti, hemmetti, tämä on perin noloa! Olen jo lähes tottunut näihin jekkuihin, mutta tätä en tajunnut ennen kuin se ääneen todettiin.

Miettikääpä sanoja, joissa on kaksi h-kirjainta peräkkäin. 'Hihhuli' on yksi sellainen. Kirjakielessä on kaksi sanaa. Mikä on se toinen sana?

Vastaus: Kieli. Kirjakielessä on kaksi sanaa, 'kirja' ja 'kieli'.

-Riddling Skeleton, 15.12.2006

#3985

kakki vaan meittiii ja kukaaan ei vastaa

-joku fiksu, 25.12.2006

#5031

Olet matkalla mekkaan. Tulet risteykseen, mutta sinulla ei ole hajuakaan kumpaan suuntaan kääntyä. Kysyt vastaantulijalta ohjeita, mutta hän ei osaa neuvoa tietä. Hän tosin neuvoo sinut kahden viisaan veljeksen luo, jotka tietävät kaiken. He vain ovat siitä outoja, että toinen puhuu aina totta ja toinen valehtelee. Ongelma on siinä, ettei kukaan tiedä kumpi puhuu totta ja kumpi valehtelee, ja heiltä ei saa kysyä kuin yhteensä yhden kysymyksen (siis vain yhden kysymyksen toiselta veljekseltä, ei yhtä kummaltakin). Millä kysymyksellä saat tietää kumpi teistä veisi mekkaan?

-Sevedhi, 23.3.2007

#5344

Sevendhi: Jos en siis tietäisi kumpi veli puhuu totta ja kumpi valehtelee, kysyisin jommaltakummalta veljeltä että mitä tuo toinen veli vastaisi jos kysyisin kumpi teistä vie mekkaan. Jos oikea tie vie mekkaan ja kysyisin totta puhuvalta veljeltä kysymyksen, hän vastaisi että veli vastaa vasen. Jos kysyisin valhetelevalta hän sanoisi että veli vastaa vasen. Eli oikean on pakko olla oikea tie ja menisin oikealle.

Eli kysymys olisi “mitä tuo toinen veli vastaisi jos kysyisin kumpi tie vie mekkaan”

-Milja, 24.4.2007

#5362

valkoinen koska mahdollisuus on 2/3

-AnuSaukko, 27.4.2007

#6009

Luin tuon Aapon kertoman oikean vastauksen(katsokaa sitä jos haluatte tietää oikean vastauksen), mutta sitä ennen olisin veikkasin valkoista hattua valkoisen hatun todennäköisyyden perusteella. Saattaa olla mahdollista muiden kannalta, että se onkin oikea. En halua olla ilonpilaaja. Sanoisin mahdollisimman nopeasti valkoista. Vain nopeudella on tuossa väliä. Ja jos se olisi oikea vastaus, tulisipa voitto vaikka tehtävässä olisikin oikeastaan tarkoitettu OIKEAN vastauksen sanomista.

Ja tuosta kaksi veljestä-jutusta: järkevämpi vaihtoehto olisi Miljan vastauksen sijaan pyyttää mukaan jioku toinen kysymään, vaikka se vastaantulija. Ensin avustaja kysyy toiselta veljeltä vaikkapa: “Onko tuo punainen esine punainen?” Tähän kelpaisi myös jokin muukin kysymys, johon tiedetään varmasti oikea vastaus. Tällä tavalla saataisiin selville, kumpi veljes puhuu totta. Tästä olisi hyötyä myös muillekin ihmisille, mikä ei ole Miljan ehdottaman, tosin oikean kysymyksen kysymisen, ominaisuus. Sitten kysytään itse totta puhuvalta veljekseltä: “Kumpi tie vie mekkaan?” Tässä kohtaa voi tietenkin tehdä niin, että kysyy sitä valehtelevalta ja kulkee toista tietä, kuin mitä hän kertoo. Tämä ratkaisu on parempi ihmisten kannalta yleensä, vaikkei varsinaisesti vastaa ongelman lopun kysymykseen. Kysymyksien jälkeen muille kerrotaan, kumpi veljes puhuu totta. Toisaalta, jospa ne veljekset ovatkin identtiset kaksoset.

-Pirkko, 26.7.2007

#6596

Luetaanpa kysymys uudestaan:

“...ja heiltä ei saa kysyä kuin yhteensä yhden kysymyksen (siis vain yhden kysymyksen toiselta veljekseltä, ei yhtä kummaltakin). Millä kysymyksellä saat tietää kumpi teistä veisi mekkaan? ”

-tj, 28.9.2007

#6903

tehtävä on väärin tehty!

yksi prinssi ei näe yhtään hattua, seuraava näkee edelläolevan hatun ja viimeinen näkee kahden edellä olevan.

prinssejä neuvotaan huutamaan heti kun tietää minkä värinen hattu itsellä on. minkä värinen etummaisella on jos muut kaksi ovat hiljaa.

-kakkapissa, 25.10.2007

#6911

joo se on musta sillä prinssillä ku jos kaikki saa saman tehtävän ja niiden kahen päässä on mustat joten kaikilla on musta:D

-uuno, 26.10.2007

#6915

Voe helevetti. Suurimmaksi arvoitukseksi jäi se, mistä oikean ratkaisun löytää.

-idiootti, 26.10.2007

#7822

Nimimerkki “idiootti”, selailepa aiempia viestejä. ;)

-Tyttönen, 19.2.2008

#9741

ei tarvitse edes kysyä viisailta veljeksiltä.. jos vastaantulija tulee vasemmalta ja ei tiedä missä mekka on, niin mekan täytyy olla oikealla.

-oujea, 7.9.2008

#9963

Varmaan prinssi arvasi sen kuin hän katsoi muiden hattuja :)

-vammanen, 3.10.2008

#10117

nimimerkki “kakkapissa”, tehtävä ei ole tehty väärin ja se on järjellä pääteltävissä. Tosin vaatii jonkin verran logiikkaa että sen keksii. Sinun mainitsema arvotus on periaattessa samanlainen mutta vähän helpompi. On muuten loistava arvoitus, ja jos yhtään arvotuksista pitää niin kannattaa miettiä tätä. En sano vastausta tässä jotta muilta ei menisi keksimisen iloa mutta vähän apua:

jos kaksi muuta näkee saman kuin sinä eli kaksi hattua, pitää ensin miettiä millä väreilla joku kolmesta voisi sanoa tietävänsä oman hattunsa värin. Näin ei taida kuitenkaan käydä, joten mitä siitä voidaan päätellä? Tämän jälkeen tie on jokaiselle vapaa eli kuka tahansa kolmesta voi keksiä kahden muun väreistä omansa miettimällä edellistä tapausta. Näinkään ei käy.

-hyvä arvoitus, 27.10.2008

#10254

Tämän tarinan mukaisesti tehty flashpeli:

-Temposaur, 12.11.2008

#11351

Noniin, tarinahan on aivan liian helppo.

Minä olen kuullut tämän jotakuinkin näin: Pelissä on 5 hattua, joista 3 valkoista ja 2 mustaa.

Vangit ovat huoneessa ja joka ensimmäisenä tietää minkä värinen hattu hänellä on päässä. KAIKILLA on päässään valkoinen hattu. Kuluu kauan aikaa, ennen kuin ensimmäinen huutaa VALKOINEN ja pelastuu. Kysymys siis kuuluu mistä vanki tiesi tämän??

-Janne, 20.3.2009

#11772

Hatun on oltava musta, sillä jos esimerkiksi:

Minä: valkoinen hattu

B: musta hattu

C: musta hattu

B näkee, että minulla on valkoinen hattu ja C:llä on musta hattu. B ajattelee, että hänellä on pakko olla päässään musta hattu, sillä jos hattu olisi valkoinen, näkisi C kaksi valkoista hattua ja voisi päätellä, että omansa on musta.

Koska B tai C ei päättele, että heillä on päässään musta hattu sen kautta, että minulla on valkoinen, on myös minulla oltava musta hattu.

-Jarkko Pesonen, 14.5.2009

#12006

Vastaan että minulla on valkoinen hattu.

Selitys: Prinsessan isä (eli kuningas otaksun) on etsinyt tyttärelleen monien sulhasten seulonnassa kolme parasta ehdokasta. Mutta yksi vain voi saada hänen tyttärensä käden, eli prinsessan.

Hän on siis laittanut niille kahdelle sulhasehdokkaalle jotka eivät ole suosiollisia mustat hatut ja prinssille joka on mieluinen hän on antanut valkoisen hatun.

-Carola, 1.7.2009

#12010

Kysymys on aseteltu näin: “Tehtävä annetaan yhtä aikaa kaikille kolmelle prinssille, ja nopein vastaaja saa prinsessan.” Lauseessa ei siis oteta kantaa siihen vastaako ensimmäinen oikein. Näin tämä voisi olla kompa, riittää että vastaa jotain ensimmäisenä voittaakseen.

Jos kuitenkin oletetaan että vastauksen pitää olla oikein, jotta homma pysyy mielenkiintoisen. :)

-Carola: Mielenkiintoinen ajatus. Tämä merkitsisi että kuningas on jo päättänyt kuka saa prinsessan käden, eikä tehtävä näin olisi reilu kahdelle muulle. Tavallaan aika rehvasta olettaa itse olevansa paras tämän pohjalta.

Tosin tällä logiikalla tapahtuisi tuo Jarkko Pesosen esittämä scenaario, jolloin nokkela kilpakosija voi vastata äkkiä oikein. Kannattaisiko kuninkaan ottaa sitä riskiä?

-Rokkomies, 6.7.2009

#12036

Hattu voi olla musta tai valkoinen. Värin tietää vain toisten reaktioista. Esim. minun lisäkseni on 2 prinssiä A ja B. Jos minun hattuni on valkoinen A päättelee oman hattunsa olevan musta. Jos niin ei olisi B olisi nähnyt 2 valkoista hattua ja vastannut välittömästi oman hattunsa olevan musta. Tällöin B ajattelee samalla tavalla (siis hänen hattunsa on oltava musta koska muutoin A olisi nähnyt 2 valkoista hattua). Minun on siis tilanteessa vain kerettävä huutamaan ennen kuin kumpikaan vastaa musta! Mutta jos minun hattuni onkin musta ei kukaan puhu mitään koska kahdesta mustasta hatusta ei voi päätellä mitään. Joten pitkästä hiljaisuudesta huomaa, että oma hattuni on musta.

-Sami, 17.7.2009

#12048

Musta hattu, koska:

“Tehtävä annetaan yhtä aikaa kaikille kolmelle prinssille” ja jokainen heistä näkee kahdella muulla mustan hatun päässä.

-Tuntematon, 20.7.2009

#13630

prinssi oli outo

-Tuntematon, 13.6.2010

#13687

Minä huutaisin heti että musta.

Miksi? Testi testaa prinssejä, joten sen täytyy olla tasapuolinen. Koska minä näen 2 mustaa hattua, on heillä oltava sama näkymä tasapuolisuuden säilyttämiseksi.

Ei ole tarpeen tehdä koe-olettamusta, jossa oma hattu on valkoinen ja päätellä muiden hiljaisuudesta hattujen asemaa. Jos A=valkoinen, B=musta ja C=musta, B tai C voittavat testin helpommin, sillä heidän täytyy eläytyä vain yhden toisen ihmisen rooliin. Tässä tapauksessa A:n täytyisi eläytyä ihmiseen, joka eläytyy toiseen ihmiseen, ja joutuisi luottamaan tällöin heidän yhteenlaskettuun reaktioaikaansa.

Oliko tämän tajuaminen sitten vaikeampaa vai helpompaa kuin reaktioihin perustuvan ratkaisun laatiminen, sitä en tiedä.

-kheetor, 2.7.2010

#14028

Voittaisin, koska heti kun saan tilaisuuden huutaisin “Musta!”. Kummallakin toisella prinssillä on musta, minullakin pitää olla Kuten kheetor sanoi, tasapuolisuuden säilyttämiseksi. Kuitenkin, jos ensimmäinen ketä vastaa, saa prinsessan, onko tämä kompa? Vaikka vastaisin valkoinen, voittaisin jos vastaisin ensimmäiseksi? Ja kyllähän jos kuningas haluaa juuri jonkun näistä prinsseistä prinsessan puolisoksi, hän on voinut laittaa vaikka juuri minulle valkoisen, että en vastaisi ainakaan ensimmäiseksi vaan jäisin miettimään? Tai vastaisin ennen mutta sanoisin “Musta!”, voittaisinko silti? Kertokaa.

-Tietämätön(kö)?, 5.7.2011

#14110

“Noniin, tarinahan on aivan liian helppo.

Minä olen kuullut tämän jotakuinkin näin: Pelissä on 5 hattua, joista 3 valkoista ja 2 mustaa.

Vangit ovat huoneessa ja joka ensimmäisenä tietää minkä värinen hattu hänellä on päässä. KAIKILLA on päässään valkoinen hattu. Kuluu kauan aikaa, ennen kuin ensimmäinen huutaa VALKOINEN ja pelastuu. Kysymys siis kuuluu mistä vanki tiesi tämän??”

Vastaus: taimmainen vastaisi valkoinen, jos hän näkisi, että edessä olevilla on mustat. Jos edessä olevilla olis musta ja valkoinen tai valkoinen tai valkoinen, niin vastaus jäisi vaikeammaksi. Tästä siis johtuu, että taimmainen EI voi tietää millään hattunsa väriä varmuudella. Keskimmäinen tietäisi hattunsa värin, jos etummaisella olisi musta, josta hän voi päätellä sen, että kun taimmainen ei tiedä(jos molemmilla ei ole mustia), niin keskimmäisellä olisi valkoinen. Mutta kun etummaisella on valkoinen, niin keskimmäinen ei voi tietää myöskään varmuudella väriänsä. Etummainen sovelsi hyvin nämä äsköiset tiedot hyvin, jonka takia hänet päästettiin vankilasta.

-Tuntematon, 29.11.2011

#14145

musta

-t j, 9.2.2012

#14780

Huutaisin tietysti nopeasti:“ Hattuni on musta tai valkoinen.”

-Tuntematon, 27.11.2013

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.