Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Nyt riitti

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
6 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 8/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Mieheksi tulemisen riitit ja miehisyyttä todistavat teot ovat umpityperää machoilua. 5 555 lukijaa, joista 577 eli 10% on antanut arvosanan ().

Nyt riitti

Aikuiseksi tulemiseen liittyy monia symbolisia rituaaleja ja riittejä. Poikien ja miesten riitit liittyvät hurjuuteen, pelottomuuteen, turvallisuuden laiminlyömiseen, tolkuttomaan riskinottoon ja suoraan sanoen pohjattomaan typeryyteen. Esimerkiksi omaa miehisyyttään voidaan korostaa ajamalla moottoripyörällä kahta sataa tai autolla kännissä moottoritietä vastavirtaan; tappamalla villieläin paljain käsin; benji-hyppäämällä korkealta; uimalla kylmässä vedessä kaukaiselle saarelle tai olemalla välittämättä kenenkään kommenteista tai neuvoista. Rakentavimmat miehisyydenpönkittämisrituaalit löytyvät urheilun piiristä.

Tytöillä ei vastaavaa ole likimainkaan samassa mittakaavassa. Perinteisesti naiseksi tulemisen riitit liittyvät naimisiinmenoon, lasten saamiseen ja sitä ennen kodista pois muuttamiseen ja oppilaitoksesta valmistumiseen – tosin nykyään tytöilläkin on käyttäytymisessään samoja piirteitä kuin pojilla on ollut kautta aikain.

Yleisesti ottaen tyttöjen “riitit” ovat kuitenkin hyvin järkeviä ja asioita eteenpäin vieviä, poikien lähinnä typeriä. Minua hiukan hävettää koko miessukupuolen puolesta, että miehekkäät teot ovat liki aina totaalisen idioottimaisia. Miehekkyydestä on lyhyt matka täyteen typeryyteen – usein ne ovat aivan sama asia. On mielenkiintoista, että herrasmiehen piirteet ovat liki täysi vastakohta niille piirteille, jotka tulevat esiin miehisyysriiteissä, varsinkin silloin jos riitissä suhtaudutaan naisiin alistavasti.

Miehisyyden ja riippumattomuuden todistamisriitti toimii usein käänteisesti. Ollaan niin vapaita, että nämä riitit on aivan pakko suorittaa.

-Aapo Puskala, 7.6.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 19 kommenttia
Kommentit
#779

Ihan hauska otsikko tosiaan, ja koko lailla samaa mieltä olen tuosta kirjoituksen aiheestakin. Tosin nykyään noita “miehistymisriittejä” ei ainakaan Suomessa kovin hirveästi harrasteta. Ehkä armeijaan menoa pidetään jonkinsortin miehistymisenä, mutta eipä niitä muuten niin paljon ole. Kyllähän nuoret tekevät kaikenlaista tyhmää kohottaakseen omaa statustaan muiden silmissä, mutta ei tätä tolloilua minään kummempina riitteinä minusta voi pitää. Niin ja kiitettävä arvosana jäi kirjoitukselle antamatta, koska minusta tämän sisältö on vähän laiha, vaikka samaa mieltä asiasta oikeastaan olenkin.

-Kone, 7.6.2004

#780

Asiaa sinänsä, mutta kyllähän tytötkin teini-iässä kokeilevat kaikkea turhaa ja jopa vaarallista, vaikkeivät siinä määrin kuin pojat. Iän karttuessa typerät teot siirtyvät pääasiassa valvottuihin oloihin ja/tai laillisiin ympäristöihin, joissa monia asioita voi kokeilla turvallisesti.

-Heze, 8.6.2004

#781

Kirjoitus pitää paikkansa. Tosin en tiedä tarkkaan nykyisiä riittejä mutta ainakin minun nuoruudessa tehtiin niin älyttömiä temppuja, että ihmettelen kovasti miksi olen vielä hengissä.

-xyz, 8.6.2004

#786

Kaipa sitä on tarve todistaa paikkansa tässä yhteiskunnassa, ja se on mielellään mahdollisimman ylhäällä. Ja ylhäälle pääsee, kun tekee vaarallisia ja vaikeita asioita, mieluiten vielä sellaisia, joita muut eivät ennen ole tehneet. Kun tietää, että on ansainnut paikkansa, voi käyttäytyä “kunniallisemmin” tietäen ja ennen kaikkea antaen muiden tietää, että osaa myös hurjastella.

-Tata, 10.6.2004

#850

Pakko on uskoa, että miehen hormonit ja elimistö tuottavat tietynlaista käyttäytymistä. Ennen vanhaan miehet saivat sitä puretuksi raskaassa ruumillisessa työssä. Vai olisiko niin, ettei ollut aikaa eikä varaa hullutella. Yhteisöt olivat tiiviimpiä ja tahallista typeryyttä paheksuttiin kovemmin, eikä ollut varmaan paljoa varaakaan aiheuttaa peheksuntaa, jos mieli leivän syrjässä kiinni pysyä. Tai mistäs minä tiedän? Kertokaa te vanhemmat lukijat.

-Minna, 2.7.2004

#851

Minä taas miehenä pidän miehen “typeryyttä” erinomaisena erilaisuutena. Juuri tästä tyhmyydestä johtuen miehet ovat usein “luovempia”, “kekseliäämpiä” ja kuolevat aikaisemmin. Niin on aina ollut ja niin on aina oleva. Sitäpaitsi naiset tykkää hoivata meitä järjettömiä miehiä – toki ovat huolissaan jos käy huonosti.

Minusta on myös hienoa naisellinen hoivaamisvietti ja naisen riitit ovat järkeviä. Mutta ilman meitä järjettömiä miehiä ei olisi sitä dynamiikkaa yhteiskunnassa tai parisuhteessa kuin nyt on.

-Herra 43, 2.7.2004

#852

En nää mitään erinomaisuutta siinä, että ajetaan kännissä ja rikotaan lakia. Mutta onko niin, että kun enää ei työllä erotella naisia miehistä, (kuten ennen naisella kotityöt, miehellä muut työt)on miesten keksittävä muita keinoja ollakseen miehiä?

-Minna, 2.7.2004

#892

Hö? Ai eivätkö muka tytöt tee mitään älytöntä? Ja ovatko kaikki pojat samasta muotista? Onpa aika rankkaa yleistystä.

-Akka, 12.7.2004

#1032

pojat on perseestä jotka ei tee mitään hyödyllistä. minä en ainakaan ole koskaan ollut kenenkään kynnysmatto, aina oon tehny itsenäiset ratkaisut ja en oo tehny ikinä yhtään enempää töitä kun yksikään miespuolinen olio.

-joku tyttö., 9.8.2004

#1044

Hyvä kirjoitus sinänsä, mutta yleistäminen ei kannata. Nykyään monet tytötkin tekevät tosi älyttömiä juttuja.

-minä vain, 14.8.2004

#1411

Tuleppas tänne saloon! Täällä KAIKKI ajavat liikenteessä tajuttoman kovaa tai muuten vain päin V****a

-Oksennus..., 1.11.2004

#1475

Riitit ovat osa itsenäistymistä, mieheksi kasvamista. Jokaisen pojan on tapettava isänsä, että voivat kasvaa aikuisiksi.

Siitä riiteissä on kyse.

-Jooans, 27.11.2004

#2297

Maallistunut yhteiskunta on ominut uskonnollisen riitin omakseen ilman tietoa siitä, että uskonnollisuudessa lapset olivat myös ihmisiä, eli he vastasivat teoistaan.

Maallistunut yhteiskunta on luonut lapsista ryhmän, joka on täysin erillään vastuullisesta aikuisuudesta, ja sitten tuollainen lapsellinen yhteiskunta odottaa, että vastuullisuuden ulkopuolinen lapsi yhdessä yössä saavuttaa käsityksen vastuullisuudesta. Ei ihme, että lapset ja nuoret kapinoivat tuollaista lapsellista aikuisuutta vastaa; jos vain aikuiset eläisivät itse aidosti vastuullista elämää, niin silloin he eivät pitäisi lapsia omana ryhmänään, vaan lapset eläisivät ja kasvaisivat luonnostaan vastullisiksi ihmisiksi.

Jokainen kapinallinen ihminen, olkoon lapsi tai lapsellinen aikuinen, todistaa, että yhteiskunta on sairas. Terveessä yhteiskunnassa mikään kasvu ei voi olla kivuliasta ja tuottaa kapinaa; joku asia on kapinallista/kivualiasta vain silloin, kun se ei ole tervettä. Kun perheen vanhemmat pitävät lasta vertaisenaan, niin sellaisen perheen lapset eivät koe mitään uhmaikää.

-kati vaan, 11.8.2005

#2469

Kyllä kai silläkin jokin vaikutus on miten kotona näihin asioihin suhtaudutaan ja millaisia malleja vanhemmat ovat antaneet. Esim. kaahaamisessa isät antavat erinomaista esimerkkiä pojilleen, jotka luontaisesti ovat vauhdista kiinnostuneita. Samoin räväkkä äiti hyväksyy tyttären räväkän käyttäytymisen helpommin kuin perinteisemmin käyttäytyvä äiti. Poikien taipumus “typeriin” temppuihin kai voidaan jossain määrin saada haltuun sen asennekasvatuksen kautta, mikä on vauvana alkanut. Typerimmät temput tietysti tehdään silloin kun ollaan kännissä ja itsensä hallitseminen on vähintäänkin puutteellista. Fiksuimmat ottavat opikseen muutaman tempun jälkeen toiset eivät koskaan. Ihmiset kai sentään noin ylipäänsä voivat oppia käyttäytymään hyvin olematta tiukkapipoja tai vätyksiä?

-Malla, 27.10.2005

#2775

Se on sillä tavalla, että nykyisin lapsilla ja nuorilla ei ole mitään kunnioitusta aikuisia ja vanhuksia kohtaan. siksi ei myöskään tunneta enää häpeää, kun on hölmöilty humalassa tai muuten vain. Ollaan kaikki niin individualisteja, että se menee jo överiksi!

-Possu, 27.2.2006

#2786

Aina ei ole kysymys “miehisyysriiteistä”. Useimmat nuoret tekevät näitä uhmakkaita asioita, esim. benji- hyppyä, siksi että haluavat kokea asioita elämässään, tuntea elävänsä. Niin sanotusti “Living On The Edge”.

-<3, 27.2.2006

#3485

Kuten mummoni tapaa sanoa, miehet ovat hölmöjä.

-Hamsteripeikko, 23.9.2006

#7589

Ai, etteivät tytöt tee mitään typerää? Joopa joo..

-Tyttö, 20.1.2008

#10408

kyllä tytötkin kaikkee tyhmää tekee, ei miehet oo yksin.

-hummingbird, 9.12.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.