Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Äänestäminen ei ole kansalaisvelvollisuus

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Pidätkö?


16 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 9/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Äänestäminen ei ole eikä saa olla kansalaisvelvollisuus. Mielipiteen ilmaisuun pakottaminen ei ole vapautta, ei vaikka “pakottaminen” olisi vain painostamista. Pakkoäänestys lisää vain mikkihiiriäänten määrää. 4 376 lukijaa, joista 464 eli 11% on antanut arvosanan (7+).

Äänestäminen ei ole kansalaisvelvollisuus

Demokraattisessa yhteiskunnassa äänestäminen on ainakin periaatteessa mahdollisuus vaikuttaa – joskaan ei suinkaan ainoa tai välttämättä edes tehokkain tapa. Minä olen aina äänestänyt kun siihen on ollut tilaisuus, mutta en hyväksy sitä, että äänestäminen olisi joku kansalaisvelvollisuus. Se on oikeus, mutta ei velvollisuus, ja siihen on montakin syytä.

Velvollisuus voi olla vain sellainen, jonka tekemättä jättämisestä seuraa jokin sanktio. Äänestämättä jättämisestä ei seuraa yhtikäs mitään. Asevelvollisuus on aito velvollisuus, sillä sen suorittamatta jättämisestä seuraa jotain. Verovelvollisuus on myös juridinen velvollisuus, sillä verojen maksamatta jättämisestä seuraa rangaistus. Äänestäminen ei ole minkäänlainen juridinen velvollisuus (jossain maissa se kyllä on, esimerkiksi Belgiassa saa sakot ellei käy äänestämässä).

Jos yksikään ehdokas ei tunnu oikealta, on itse asiassa väärin äänestää (paitsi ehkä tyhjää). Tällöin antaa tukensa jollekin, joka ei sitä todellisuudessa ansaitse. Sama koskee muitakin kuin henkilövaaleja. Jos äänestäjällä ei ole kantaa esimerkiksi viidenteen ydinvoimalaan, ei hänen tule sitä äänestyksessä antaakaan. “Pakotettu” ääni olisi sama kuin arvan vetäminen, tai vielä pahempaa – se olisi puhdas ennakkoluulojen ilmentymä. Jos ei ole ottanut asiasta selvää tai se ei kiinnosta, ei äänestämisellekään ole perusteita.

Länsimaisissa demokratioissa ihmisille sallitaan vapauksia, joista yksi on mielipiteenvapaus. Äänestämispakko rikkoisi tätä vapautta vastaan. On oltava vapaus olla ottamatta kantaa asiaan, ellei koe asiaa läheiseksi tai merkitykselliseksi. Varsinkin kun äänestämiseen pakottaminen (joko juridisin keinoin tai “kansalaisvelvollisuutena”) käytännössä tarkoittaisi Aku Ankka -äänten lisääntymistä. Kaikilla ihmisillä ei tarvitse olla kantaa joka asiaan, ei edes sellaisiin asioihin, joita pidetään “yleisesti tärkeinä”. Yksilönvapaus ulottuu ehdottomasti myös äänestämättä jättämiseen.

Jokainen ääni on yhtä arvokas, riippumatta sen valintaperusteista. Tämä nimenomaan on merkittävin syy siihen, miksi äänestysvelvollisuutta ei saa olla. Äänestysvelvollisuus vähentäisi harkittujen äänten osuutta kaikista äänistä, ja sitä paitsi siten menetettäisiin yksi tärkeä mittari – äänestysaktiivisuus.

Ymmärrän hyvin ihmisiä, jotka eivät halua antaa kenellekään päättää asioistaan. En minäkään halua. Olen toistaiseksi kuitenkin äänestänyt mutta enää en ole lainkaan varma haluanko. Äänestämällä ikään kuin valtuuttaisin jonkun tekemään päätökset puolestani, ja siihen en halua ketään valtuuttaa. En tarvitse ketään päättämään puolestani milloin saan käydä kaupassa tai saanko kasvattaa kukkia parvekkeellani.

Äänestysprosentin kasvun sijaan toivon, että ihmiset ottaisivat selvää ja muodostaisivat mielipiteen asioihin. Oleellista on “harkittujen kannanottojen” määrä ja laatu. Sitä ei nosteta millään “kansalaisvelvollisuuksilla” vaan tekemällä asioista konkreettisia ja läheisiä sekä esittämällä ne ymmärrettävästi.

-Aapo Puskala, 24.6.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 14 kommenttia
Kommentit
#827

Aapo olisi voinut työstää ajatustaan eteenpäin ja ymmärtää tämän: “kansalaisvelvollisuudella” tarkoitetaan nimenomaan, että hankkii itselleen edellytykset äänestää, ja sitten äänestää. Eli ottaa tietoa ehdokkaista, seuraa asioita, muodostaa omia mielipiteitä ja seuraa mielipideilmaston kehittymistä – on valveutunut! Kansalaisvelvollisuus-käsite itsessään on osittain irrallinen demokratiasta, vaikka liittyykin äänestämiseen; pointti on siinä, että on tyhmää jäädä passiivisesti kotiin nyhjäämään – tilaisuuteen pitää tarttua. (Eri asia on, missä määrin kansanäänestys antaa mahdollisuuden vaikuttaa, esim. poliitikoilla on hyvin huono muisti vaalien jälkeen...) Itse olen aina löytänyt jokseenkin sopivan ehdokkaan. Kyllä ehdokkaita yleensä vaaleissa niin paljon onkin, että ihme jos kynnys on niin korkea, ettei voi ketään äänestää. Kirjoituksessa protestoidaan sitä vastaan, että äänestysvelvollisuudesta tulisi juridinen. Mutta Aapon perustelut jäävät jälleen puolitiehen. Asia ei ole niin yksinkertainen kuin miltä näyttää. Tuskinpa päättäjien ideana on ainoastaan saada äänestysprosenttilukua ylöspäin pelkän lukeman itsensä vuoksi – tiettävästi ei ole myöskään suunnitteilla ryhtyä jakamaan edustustojen paikkamääriä alueellisten äänestysprosenttien perusteella. Motiivina on varmasti nimenomaan ihmisten poliittinen aktivoiminen, ja ajatus, että äänestyspakko ajaisi ihmisiä myös ottamaan asioista paremmin selvää. Mene ja tiedä.

-Eri Aapo, 24.6.2004

#829

Eihän äänestäminen olekaan velvollisuus, vaan oikeus. Äänestämättä jättämisestä ei seuraa suoraa rangaistusta yksilölle. Äänestämättä jättäminen on kuitenkin selkärangatonta ja täysin järjetöntä. Parempi olisi vaikka äänestää tyhjää. Nukkuvat äänestäjät mahdollistivat holokaustin. Nukkuvat äänestäjät mahdollistivat Stalinin puhdistukset. Nukkuvien äänestäjien voimalla voidaan saada aikaan vielä paljon vastaavaa. Haluatko kuulua heihin?

-Kone, 25.6.2004

#923

Jos äänestäminen ei kiinnosta ketään, niin kuinka edustuksellinen demokratia voi sitten toimia? Jos yhtäkään ääntä ei vaaleissa annettaisi, niin kuka tai ketkä sitten maata johtaisivat? Äänestämättä jättäminen pitäisi olla rangaistavaa (sakko), silti voi antaa äänensä Aku Ankalle.

-Api, 18.7.2004

#1106

Myös äänestämättömyys on kannanotto. Se, että ilmaisee äänestysprosentin laskemisella tyytymättömyytensä poliittiseen kenttään, on vahva viesti.

Toisaalta Suomessa ei ole todellisia suuria ongelmia. “Suuret” poliittiset päätökset ovat parhaimmillaankin vain hyvinvointiyhteiskunnan hienosäätöä.

-Jussi, 31.8.2004

#1114

“Myös äänestämättömyys on kannanotto.”

Eipäs ole! Tyhjän lapun jättäminen on kannanotto. Sillä ilmaiset, että olet kyllä halukas vaikuttamaan, mutta kaikki ehdokkaat ovat potaskanpuhujia!

-Minna, 31.8.2004

#1284

Niin, ei ketään saisi pakottaa äänestämään. Toisaalta, ei ole syytäkään jättää äänestämättä. Ainahan sitä sanotaan, että “Ei ole pakko äänestää, mutta sitten ei saa valittaa politiikasta, jos ei ole yrittänytkään vaikuttaa”.

-PeeKoo, 11.10.2004

#1600

En ymmärrä miten äänestämättä jättäminen olisi kannanotto. Sehän kertoo että kansalainen ei välitä politiikasta ja ei toivo siihen muutosta. Tyhjää äänestämällä pienentää “äänestävän harmaan massan” suosikkiehdokkaan saamaa kannatusta.

-Pekka Virtanen, 30.12.2004

#1843

Vaikea kuvitella, etteikö olisi mielipidettä suuntaan tai toiseen. Jos et äänestä, niin menetät kyllä oikeuden valittaa siitä, kuinka valittiin väärä ehdokas.

-Anonyymi, 20.3.2005

#4602

Voihan aina äänestää numeroa 69. Ihan sama, onko sen numeroista ehdokasta, kunhan vaan saa kirjoittaa paperille yhden seksiasennon nimen. Ja siinähän joku ehdokas voi tosiaan saada äänen, jos sattuu olemaan numerolla 69.

Aku Ankka ja kirkkovene ovat aina ehdokkaina millon missäkin vaaleissa :D

-Sixty-nine, 15.2.2007

#4604

Samoin myös Kari Grandi (se kaikkien janoisten sankari) sekä Timo Soini. Kumpaakin on tullut äänestettyä, vaikkeivat olleet edes ehdokaslistalla. =)

-Julli, 15.2.2007

#5774

Tiesittekö että Belgiassa on pakko ääneestää?!

Onko olemassa muita maita missä on pakko?

-uskomatonta,12.06.07, 13.6.2007

#6230

Minusta äänestyspakko ei ole hyvä asia, koska joidenkin asioiden äänestäminen voi tuntua turhalta.

Äänestyssysteemissä, jossa on “nukkuvien puolue” saadaan siksi mitattua paitsi sitä, kuinka moni pitää tärkeänä, myös sitä kuinka tärkeänä he pitävät asiaa. Jos jokin asia on joillekuille tosi tärkeä, mutta enemmistölle merkityksetön, sen olemassaolo ei myöskään haittaa tätä enemmistöä tämä vähemmistö saa haluamansa asian. Minusta se on ihan oikein, syntyy avoimempi systeemi, jossa on diversiteettiä.

-Neo-Konservatiivi, 23.8.2007

#8446

“Ainahan sitä sanotaan, että ”Ei ole pakko äänestää, mutta sitten ei saa valittaa politiikasta, jos ei ole yrittänytkään vaikuttaa“.”

Tottakai äänestämättä jättäneellä on täysi oikeus valittaa. Itse asiassa teillä jotka äänestitte ei ole mitään oikeutta valittaa, sillä tehän itse nämä ongelmat olette aiheuttaneet kun nämä ihmiset valtaan päästitte, toisin kuin minulla jolla ei ollut osaa eikä arpaa koko äänestysprosessissa. Näin ollen minulla on kaikki oikeus valittaa teidän(=poliitikkojen) typeryydestä.

-Dr.Watson, 22.4.2008

#14793

Belgiassa EI ole pakko äänestää. Vasta joa kirjoittautuu rekisteröityneeksi äänestäjäksi, astuu voimaan äänestäminen.sakon uhalla.

-isu, 5.3.2014

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: