Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Taivaassa ei ole yksilönvapautta

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: junkkari: riehakas nuorukainen; (historiassa:) upseerikokelas t. lippua kantava aliupseeri (eräissä maissa)
12 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 16/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Taivas on pelottava paikka. Koskaan sieltä ei pääse pois eikä siellä ole minkäänlaista vaikutusvaltaa omiinkaan asioihin. 3 889 lukijaa, joista 475 eli 12% on antanut arvosanan (7+).

Taivaassa ei ole yksilönvapautta

Taivas

Eri uskonnoilla on yleensä jonkinlainen paikka tai tila, jossa ihminen on täydellisen tyytyväinen kaikkeen, kaikki on siis niin hyvin kuin voi olla. Siellä vain olla mällötetään ja ollaan onnellisia.

Tällaisessa paikassa ei mikään voi muuttua. Pienikin muutos on muutos huonompaa kohti, mikä tarkoittaa, että kaikenlainen muutos on mahdotonta. Tästä voidaan taas johtaa taivaan lämpötila. Mitä lämpimämpää on, sitä vinhempaa on hiukkasten liike. Kokonaan se on pysähtynyt vain absoluuttisessa nollapisteessä. Koska mikään ei taivaassa voi muuttua, on sen lämpötilan oltava 0 astetta Kelviniä, eli absoluuttinen nollapiste.

Toinen asia on, että taivaassa ei voi olla vapaata tahtoa. Järjestelmän kannalta vapaa tahto on häiritsevä satunnaistekijä. Ihmiset eivät kuitenkaan aina osaisi tehdä päätöksiä, jotka säilyttävät tai parantavat nykytilaa – varsinkin kun parantaminen on mahdotonta. Toisin sanoen, vapaan tahdon olemassaolo tekisi taivaasta huonomman kuin mitä se on. Taivaassa ei voi olla vapaata tahtoa, sillä järjestelmän optimitila on ylhäältä päätetty jonkinlaiseksi, ja tämän ylemmän tahon auktoriteettia taivaan määrittelyn suhteet tuskin taivaaseen uskovat kyseenalaistavat.

Jos onnellisuus on ulkoisten seikkojen määräämää (kuten taivaassa), ei siinä ole sijaa vapaalle tahdolle. Silti väittäisin, että aika vähän on niitä, jotka suostuisivat luopumaan vapaasta tahdostaan, tai ainakaan he eivät enää olisi onnellisia.

Minun veljelleni kerrottiin lapsena taivaasta. Hän kuunteli ja kysyi että eikö se lopu koskaan. “Ei, taivas on ikuinen.” “Voiko sieltä lähteä pois?” “Ei, sieltä ei kukaan halua pois.” “Eli olen siellä ikuisesti vankina enkä voi koskaan päästä pois?” “...niin..” Hän tuli kotiin ja oli ihan hädissään ja sanoi ettei halua kuolla koskaan, kun sen jälkeen joutuu taivaaseen mistä ei pääse ikinä pois.

Hänelle – kuten minullekin – paljon tärkeämpää on oma vapaus kuin “ikuinen onni”. Ikuista onnea ei edes voi olla olemassa, eikä sellaisen vuoksi kannata luopua kaikkein arvokkaimmastaan, eli omasta tahdostaan.

-Aapo Puskala, 8.7.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 63:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#6962

Jatkan toki sen verran, että olen Jempun kanssa yksimielinen siitä, että Aapon tekstissä syyllistyttiin ihan samaan “Taivaan määrittelyyn”. On olemassa monia tapoja mitata “täydellinen”. Yksi niistä on aina silloin tällöin evoluutioalgoritmeissa esiintyvä ilmiö; On useita “parhaita vaihtoehtoja”. Ne eivät ole vain “lokaaleja optimeja”, vaan ihan oikeasti parhaita tuloksia, jotka ovat aivan yhtä hyviä.

Siksi ei periaatteessa ole mahdtotonta että olisi “varioivaa täydellisyyttä”. Mutta niin kauan, kuin tietoa tästä ei ole, sekin on vain perustelmaton arvaus muiden joukossa. Pelkkä asian toivottavuus ei muuta sitä faktaksi. Mutta toisaalta, eipä Aaponkaan ilmiön toivottavuus tai epätoivottavuus.l

-Neo-Konservatiivi, 29.10.2007

#8972

Mä näin pienenä semmoisen aivan hirvittävän sanoin kuvaamattoman painajaisen jossa oli jumala tai jeesus. Mä olin siinä tavallaa pysähdyksissä vähän niinkuin aapu kuvaskin ja mä tunsin sen kun mä oon pysähtyneenä enkä tavallaan pystyny ajattelemaan mutta silti mä tunsin sen. Asia joka on ikuinen on maailma missä nytten elämme ja se on aina ollut ikuinen. Kun kuolemme toivon että minussa on jokin henki enkä vain haihdu tuhkaksi. Uskonto on vain paikka ihmisen pelolle mitä kuoleman jälkeen tai uskonto kasvattaa,johdattaa. Ite en tarvi mitään uskontoa tohon asiaan mulle riittää vaan tämä mitä meillä nytten on ja toivon että henki on.

-nixoni, 8.7.2008

#12740

Mutta eihän Raamattu puhu mitään mistään Taivaasta, se opettaa, että sen jälkeen, kun ihmiset heräävät kuolleista, pelastetut saavat asuttaakseen tämän maan. Mutta sitä kirjoittaja tarkoittanee. En minä ole koskaan kokenut mitään pakokauhua siitä, että olen vankina tässä universumissa, miksi kokisin sitä tulevinakaan aikoina, “taivaassa”? Missään ei muuten puhuta “taivaasta” täydellisenä paikkana, mutta ennallistetun paratiisimaailman katsotaan olevan ihmiselle optimaalinen sijoituspaikka, jossa hyvä elämä viimeinkin onnistuu, kun Saatana ei ole viettelemässä ihmisiä tuskaa aiheuttaviin kiusauksiin.

-markustus, 16.10.2009

#12747

“Missään ei muuten puhuta ”taivaasta“ täydellisenä paikkana, mutta ennallistetun paratiisimaailman katsotaan olevan ihmiselle optimaalinen sijoituspaikka, jossa hyvä elämä viimeinkin onnistuu, kun Saatana ei ole viettelemässä ihmisiä tuskaa aiheuttaviin kiusauksiin.”

Koetit synonyymillä ja sanankäänteillä välttää kirjoituksen pointin. Jos taivas on täydellinen paikka, siellä ei voi olla vapaata tahtoa, koska sehän voisi järkyttää tuota täydellisyyttä. Lisäksi paikka on ikuinen, mutta kuinka moni tahtoo ihan oikeasti elää ikuisesti?

-The Unfortunate One, 17.10.2009

#12756

Mutta kun ei sen sanota olevan täydellinen paikka, vaan hyvä paikka. Minä ainakin ymmärrän sen lähtökohtana, jossa ihmiskunta saa uuden alun ja mahdollisuuden rakentaa maailmaa paremmaksi. Pikemminkin, kuin että jokainen liike järkyttäisi täydellisyyttä, näkisin Raamatun kielivän siitä, että jokainen liike on askel kohti täydellisyyttä.

-Tuntematon, 18.10.2009

#12757

Taivasten valtakunnassa ihmiset ovat täydellisiä ja maailma on hyvä. Täydellisyys Raamatussa tarkoittaa kuolemattomuutta, viisautta tehdä itselle ja yhteiskunnalle parhaaksi olevat valinnat ja voimaa rakastaa. Ei siis esimerkiksi elämää ilman kipua, tunteita, kehitystä tai valinnanvapautta.

-markustus, 18.10.2009

#12760

“Täydellisyys Raamatussa tarkoittaa kuolemattomuutta,”

Juuri sitä mitä kirjoittaja ja minä kritisoimme. Kuinka moni tahtoo elää loputtomiin?

“viisautta tehdä itselle ja yhteiskunnalle parhaaksi olevat valinnat”

Siis koska valinnat ovat parhaita, ne ovat ne ainoat valinnat, mitä voin tehdä. Eli toisin sanoen vapaa tahto puuttuu.

“ja voimaa rakastaa.”

Sehän meillä jo on.

-The Unfortunate One, 19.10.2009

#12903

Omien väärien päätelmien tai tiedon puutteen vuoksi ei kannata jättää tutustumatta Jeesukseen Kristukseen ja siihen kuka Hän oikeasti on.

2. Kor. 3:17 Sillä Herra on Henki, ja missä Herran Henki on, siinä on vapaus.

-Kuninkaan paluu, 3.12.2009

#12906

Nyt pitää vielä tiedustella mistä sitä tietoa Jeesuksesta saa? Siis tarkoitan ihan oikeaa tietoa eikä jotain oman edun nimissä kirjoitettua fiktiota ala Raamattu tai Da Vinci Koodi.

Mielellään sellaista jota voi testata ja joka perustuu johonkin todennettavaan asiaan.

-Tuomas, 3.12.2009

#12907

Jos tunnelma taivaassa on kuin kirkonmenoissa, se on itse asiassa melkoinen kiirastuli.

-Orange, 3.12.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: