Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Aikainen mato syödään

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
15 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 14/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Aikainen lintu saattaa löytää madon, mutta puoleen päivään sikeitä vedellyt mato ei olisi tullut lainkaan syödyksi. 4 321 lukijaa, joista 567 eli 13% on antanut arvosanan ().

Aikainen mato syödään

Aikainen lintu madon löytää; aikainen mato syödään

“Aikainen lintu madon löytää”, sanotaan. Niinpä, mutta jos mato olisi vetänyt tyytyväisen sikeitä puoleen päivään niin eipä olisi joutunut syödyksi. Jos vaikkapa lepakko lähtee saalistamaan liian aikaisin, ei se mitä todennäköisimmin pahemmin saalista saa ja voipa pahimmillaan joutua itse saaliiksi.

Aikaista nukkumaanmenoa pidetään luterilaisessa moraalissa hyveenä, riippumatta siitä, onko siitä iloa työn tuloksessa, hyvinvoinnissa, tuottavuudessa, onnellisuudessa tai ylipäänsä yhtikäs missään. Jos toinen herää aikaisin jotain tekemään eikä se onnistu niin syy ei ainakaan ole yrittämisen puutteessa, mutta toinen, joka tekee samaa työtä edellisenä yönä, on jollain tavoin renttu ja yhteiskuntaan sopeutumaton yksilö, jonka sietäisi korjata tapansa ja olla kuin muutkin.

Toisin kuin KOM-teatterin klassikkolevyn nimi viittaa – “Porvari nukkuu huonosti” – tämä porvari ainakin nukkuu puoleen päivään aina kun mahdollista.

-Aapo Puskala, 31.8.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 20 kommenttia
Kommentit
#1112

Ystäväni oli aikoinaan alkoholitutkija ja teki työtään usein yöllä, sillä silloin oli rauhallista lukea. Valot vain paloivat yökaudet kun alkoholitutkija kirjoitti raporttejaan ja luki kirjallisuutta. Niinpä naapureilla oli tapana kauhistella: “kylläpäs se alkoholitutkija joutuukin paljon ryyppäämään”.

-Homeros, 31.8.2004

#1119

Niinpä joo. Elin Intiassa vuoden samassa rytmissä kuin isäntäperheeni: puolilta öin nukkumaan ja kahdeksan/yhdeksän välillä ylös. Toimii se niinkin. Itse tosin pidän valoisasta ajasta enemmän, joten en niin nauti myöhään valvomisesta.

-Anonyymi, 1.9.2004

#1122

Onhan ne sananlaskut outoja(<--varmaankin huono sanavalinta, mutta olen vain pikavisiitillä).

-S.E.kopää, 1.9.2004

#1179

Kaikki madot napataan loppujen lopuksi, se on vain ajan kysymys.

-Mato, 13.9.2004

#1304

Olen itse yökyöpeli, pöllölaakson asukas. Ongelmaksi on muodostunut käkikukkulan kohtaaminen.

“Pirteä kun pöllö ois, käeltä on taju pois.Herätessä käkösen on pöllö uninen..” kertoo lauluntekijä.

Henkilökohtaisesti olen koko työssäoloaikani joutunut menemään töihin kello 8.00, mutta, kuten nyt eläkkeellä olessankin, herännyt vasta klo 10.00.

Miettikääpä sitä.

-vekito, 13.10.2004

#1437

oon aina ollu samaa mieltä ja yrittänyt saada kaverit heräämään tähän asiaan.

-trichobezoar, 14.11.2004

#1452

Sanonnan alkuperäinen tarkoitus oli tuoda vertauskuvallisesti esille periaate, jonka mukaan aikaisin työtä tekevä/aloittava on etulyöntiasemassa myöhäiseen nähden. Sanonnassa kamppaillaan myös laiskuutta vastaan.

Sanontoja ei kannata lähteä vääristelemään. Näin kuitenkin teit käyttämällä kömpelöitä näennäisviisauksia ja muuttamalla runon konkreettiseksi tapahtumasarjaksi. Kyllähän sanoilla on kiva leikkiä, mutta tuollaisella lapsellisuudella ei voi saada mitään aikaiseksi.

Tarkkuutta jatkossa.

-Illuminati, 15.11.2004

#1460

Illuminati jälleen kertoo meille totuuden maailmasta, myös tästä sanonnasta. Valitettavasti vain sillä ei ole yhtikäs mitään väliä mikä sanonnan alkuperäinen tarkoitus on, sillä en ole koskaan kuullut sitä käytettävän muussa merkityksessä kuin siinä, että pitää herätä aikaisin (tämä on tullut ilmi muusta puheesta).

Ellet sattunut huomaamaan, tekstin pisin ja tärkein kappale (keskimmäinen) käsitteli nimenomaan ihmisiä, ei lintuja ja matoja.

Tarkkuutta jatkossa.

-Aapo, 16.11.2004

#1495

mun mielestä on väärin että mato syödään ylipäätänsä..

onko kukaan kysynny madolta mitä mieltä se on tosta asetelmasta että aina se on mato joka kärsii, jos ei aikainen lintu syö niin sitten joku laittaa koukkuun.

vihaksi pistää.

-hunni, 1.12.2004

#1610

Äitini katsoo aina hirmuisen pahasti unirytmiäni, koska pidän pimeästä ajasta luontaisesti enemmän kuin valoisesta. Hän ei ymmärrä sitä ja sanoo sen olevan luonnotonta ja laiskaa. Sekin on totta että olen laiska, mutta yövalvominen ei liity siihen mitenkään.

-Dora, 1.1.2005

#1658

Teen yökseni nettisivuja, ja parhaiten se onnistuu juuri öisin. Sivutyönä olen varastohommissa, joten aamuvuorossa menen kl 7 töihin, tulen kotiin, nukun iltaan ja sit aloitan koodaamisen. Tai iltavuorossa, aliotan koodaamisen kotiin tullessani ja aamuyöstä kömmin nukkumaan, nukun puoleen päivään ;)

-lepakkoko?, 15.1.2005

#1664

Mutta kuka syö tuon aikaisen linnun. Kissa tietenkin, kun ei ole vielä ehtinyt mennä päiväunille. Siksi on välillä parempi olla vähän myöhässä ;)

-tollo, 19.1.2005

#2024

Tutkimuksilla on todistettu että aikaisin heräävät elää pitempään. Liittyy jollain tavalla aineenvaihdunnan hitauteen tms. kuonan kertymiseen ruumiseen jos löhöö “puoleenpäivään”

Vanhat sanonnat on yleensä oikeessa, vaikka tyhmempi ja hätäsempi yrittää aina kumota ne jollain ykseínkertaisella väittellään, “vanhanaikaisina”

-Smoukka, 4.6.2005

#2025

Vanhojen sanontojen totuusarvoa ei voi tuolla väitteellä perustella, vaikka se olisikon totta (mitä suuresti epäilen, muistatko yhtään kuka/missä tuon tutkimuksen teki?). Sitä paitsi totenakaan se ei todistaisi aikaisin heräämisen terveellisyydestä, vaan taustalla voi olla jokin muu (esimerkiksi se, että sääntöjen noudattaminen, ns. “kunnollisuus” heijastuu paitsi terveellisempänä ruokana niin “yhteiskunnan hyväksymänä” vuorokausirytminä).

Vähän aikaa sitten uutisoitiin että ilta-/aamu-unisuus on pitkälle biologispohjaista, eli osittain geneettisesti määräytyvää. Mikäs sanonta ottaa tämän huomioon?

-Aapo, 4.6.2005

#2028

Smoukan kommentti ei pidä paikkaansa. Ei ole väliä nukkuuko puoleen päivään asti vai herääkö aamulla aikaisin. Merkityksellistä on se paljonko nukkuu (yhtäjaksoisesti) ei sillä milloin sen tekee. Lisäksi voidaan todeta, että unen määrän tarpeellisuus on yksilökohtaista, joskin siitä on olemassa suositusarvoja varsinkin kasvuikäisiä lapsia varten. Uni vaikuttaa lähinnä tiettyjen kehon hormonien (mm. kasvuhormoni ja kortisoli) määrään. Uskoisin, että “aikainen lintu madon nappaa” -lause on vanhan kansan ja ajan hokema, jota on turha soveltaa muuhun kuin itseensä eli siihen lintuun.

-TJ, 5.6.2005

#2134

Tietyssä mielessä aikaisin heräämisessä on ideaa. Olin viime kesän töissä työpaikassa johon piti mennä usein seitsemäksi. Työpäivä päättyi yleensä joko klo 12 tai 13. Vaikka hyvin iltavirkkuna ja aamu-unisena ihmisenä välillä väsyttikin herätä ennen kuutta, ehti päivässä tekemään sekä näkemään paljon enemmän.

Varsinkin kesäinen aamu ja lähes autiot kadut olivat taianomainen elämys tälläisellä unikeolle:). Nyt tänä kesänä tulee nukuttua lähes poikkeuksetta puoleenpäivään, jättää se samalla päivän kovin lyhkäiseksi.

-aamu-uninen, 4.7.2005

#2316

Älkää alentuko heteronormatiivisen järjestyksen alle! (jos nyt tiedätte mikä se on...)

-itsenäinen, 18.8.2005

#2815

:)

-nco, 8.3.2006

#2909

Ihmisillä on erilaisia vuorokausirytmejä; toiset heräävät luonnostaan ennen kuin aurinko nousee, jotkut (kuten allekirjoittanut) mielellään klo. 11:00 tai siinä paikkeilla, unta tarvitaan vähintään 9-10h eikä tällä ole mitään tekemistä älykyyden puutteen/ laiskuuden kanssa. Ikävää vain, että yhteiskunnan työpäiväjärjestelmä rakentuu “varhaisten lintujen” varaan ja minä lopetin lukion kesken koska olisin reputtanut joka kurssin suorastaan tuskallisten aamuheräämisieni (no, heräämisen lykkäämisieni) takia.

Kiitos yhteiskunta, tämähän EI ruoki jo ennestäänkin anarkistista asennettani.

-Annoira, 1.5.2006

#3437

Yöllä kannattaa valvoa, päivällä nukkua.

-mä, 8.9.2006

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.