Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Liikenne Espoonlahden koulualueella

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
16 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 16/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Liikenne tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Otin kantaa Espoonlahden lukion liikenteeseen ollessani siellä toisella luokalla. Rehtori kutsui minut luokseen ja sanoi tekoani “rohkeaksi”, mutta mitään muutosta ei koskaan tapahtunut. 2 792 lukijaa, joista 436 eli 16% on antanut arvosanan (7).

Liikenne Espoonlahden koulualueella

Viime kesän aikana ilmestyi Opettajantielle rivi paaluja joiden tarkoitus on ilmeisesti estää tarpeeton liikenne Opettajantien päähän ja koulun pihalle. Oppilaiden ja joidenkin opettajien tulee jättää autonsa Koulumäen koulun viereiselle pysäköintipaikalle. Joillakin opettajilla sen sijaan on lupa viedä autonsa aina koulun pihalle saakka.

Koulussa on kuulutettu useita kertoja, etteivät oppilaat saa jättää autojaan muualle kuin niille varatulle pysäköintipaikalle. Paalujen vieressä on liikennemerkki, joka kieltää ajon moottoriajoneuvolla Opettajantien päähän huoltoajoa lukuunottamatta. Tätä useimmat oppilaat noudattavatkin. Mutta lähes poikkeuksetta ne, jotka saapuvat kouluun moottoripyörällä tai kevytmoottoripyörällä, ajavat Opettajantien päähän kielloista huolimatta. Moottoripyörät ja autot ovat samassa asemassa tieliikennelaissa, mikä tarkoittaa, että moottoripyörät tulisi jättää samalle pysäköintipaikalle kuin autot. On epäoikeudenmukaista suosia näin moottoripyöräilijöitä, joita ei rangaista tai heille ei edes huomauteta, kun samassa asemassa olevalla autoilijalle annettaisiin vähintään varoitus. Tämän lisäksi motoristit ajavat usein huomattavalla ylinopeudella.

Kun tulen aamuisin kouluun, ei ole lainkaan poikkeuksellista että joku moottoripyöräilijä ajaa 50-60 km/h nopeudella kadulla, jossa on lapsia molemmilla puolilla. On vain ajan kysymys, milloin onnettomuus tapahtuu. Vaara korostuu entisestään, kun yöpakkasten aiheuttama musta jää tien pinnassa jää huomaamatta moottorpyörän kuljettajalta, joka sitten kaatuu pyörineen ja liukuu tien päässä mahdollisesti olevien ihmisten päälle. Tämän lisäksi moottoripyörät jätetään Opettajantien päässä olevalle kääntöpaikalle. Tämä tila ei ole pysäköinti-, vaan kääntöpaikka, ja tämä vaikeuttaa taksien kääntymistä alueella. Lisäksi mopot jätetään säännösten vastaisesti samalle alueelle.

Liikennemerkissä selvästi todetaan, että liikenne Opettajantien päähän on sallittua vain ja ainoastaan huoltoajoliikenteelle. Tieliikennelaissa määritellään huoltoajoksi varsinaisen kiinteistön huollon lisäksi taksiliikenne, liikunta¬vam¬maisten kuljetus sekä tavaroiden kuljetus, ellei niitä voida niiden painon tai muodon takia kohtuullisella vaivalla olettaa kannettavan kauemmaksi. Huoltoajoa ei kuitenkaan ole opettajien liikenne koulun pihalle, poikkeuksena liikuntavammaiset opettajat, joita ei tietääkseni koulussamme ole. Liikunnan opettajille tulisi myös sallia pysäköinti koulun pihalle, sillä he joutuvat usein viemään kymmeniä jääkiekkovarusteita ja muita urheiluvälineitä, jonka voidaan katsoa kuuluvan huoltoajon piiriin. Mutta ei ole mitään syytä antaa muiden — opettajien tai oppilaiden — pysäköidä alueelle ylimääräistä vaaraa aiheuttaen. On yksinkertaisesti väärin, että toiset joutvat jättämään kulkuvälineensä pysäköintipaikalle ja toiset saavat pysäköidä koulun pihalle.

Kaiken kaikkiaan katson tolppien sijoittamisen tielle olevan järjen vastaista. Ne aiheuttavat ylimääräistä vaivaa koulun pihalle laillisesti ajaville ja ne, jotka ennen ajoivat tien päähän, tekevät sitä vieläkin. Jos oppilaan vanhemmat tuovat hänet kouluun aamulla, he vievät hänet tien päähän, mikä onkin aivan luonnollista. Sen sijaan hyvin harvat oppilaat — jos ketkään — vievät autonsa koulun pihalle tai tien päähän, sillä siellähän ei ole edes tilaa pysäköidä. Tolppien takia eivät myöskään luokkaretkien linja-autot pääse tien päähän. Tolpat eivät aja tarkoitustaan, vaan aiheuttavat vain ongelmia.

Parhaana järjestelynä pitäisin sitä, että tolpat ja huoltoajon salliva liikennemerkki poistettaisiin tieltä. Merkki vietäisiin kävelytien viereen ennen koulun pihaa. Oppilaita kehotettaisiin viemään moottoripyörät ja mopot pois kääntöpaikalla tarvittaessa sakkorangaistuksen uhalla. Opettajia kiellettäisiin viemästä autojaan koulun pihalle paitsi silloin, kun sen katsotaan kuuluvan huoltoajon piiriin. Kääntöpaikalle tulisi asettaa pysäköinti-, mutta ei pysähtymiskielto. Lisäksi Opettajantielle tulisi asettaa 30 km/h nopeusrajoitus, jota tulisi ainakin aluksi valvoa poliisivoimin, jolloin ihmiset saataisiin noudattamaan uusia määräyksiä.

Toivottavasti asiassa tulee muutos ennekuin tarpeeton loukkaantuminen pääsee tapahtumaan.

-Aapo Puskala, 13.8.1991

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 2 kommenttia
Kommentit
#2500

Siistiä, Peetu on Espoonlahden koulussa!

-Peetu, 14.11.2005

#8921

Mopot on käytännössä kuin polkupyörät vähän lujempaa niillä vaan ajetaan, että en uskois että kukaa mopolla kenenkään päälle ajais. Ei 50 oo suuri nopeus mopola ajaessa harvinaista että joku onnettomus sattuisi. Mutta miten nyt on sit toimittu? Kai niille mopoille ois hyvä ollu pistää paikka joka ei häiritse huoltoajoa jos se olisi mahdollista. Autot taas vie niin paljon tilaa. Epäreiluako? Eihän se olisi oikein ottaa lapselta tikkari pois jos toisella lapsella ei olisi.

-Tuntematon, 3.7.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Liikenne tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: