Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / KELAlle opintotukipalautuksista

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: iibis: eräitä haikaralintuja
10 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Meni herne nenään kun KELA vaati opintotukia takaisin kun luuli minun tehneen töitä talviaikana. Siihen aikaan sai tienata vain tietyn summan opiskelukuukausina ja toisen summan kesäkuukausina. 8 155 lukijaa, joista 609 eli 7% on antanut arvosanan ().

KELAlle opintotukipalautuksista

Ohessa on pyytämänne tuloselvitys vuodelta 1995. Verottajan mukaan tuloni olivat ilmeisesti ko. vuodelle 75 178 markkaa (eivätkä 72 864,50 mk), mutta minä en muista muita työnantajia ko. vuonna kuin nämä neljä; 2313,50 markalle ei siis ole tositetta, mutta tuon summan ei tulisi päätöstä muuttaa, sillä tuloraja ei ylittyisi siinäkään tapauksessa, että se olisi ansaittu opintotuellisina kuukausina. Tein näin tarkan erittelyn sen takia, koska muuten pelkään teidän tulkitsevan asiat minun haitakseni. Jos tarvitsette lisäselvitystä niin pyytäkää – en ole tehnyt mitään väärää ja sen takia “väärästä” päätöksestä valitan varmasti. Yhteistyöllä sekin vältetään.

Kuten oheisesta taulukosta ja papereista selviää, vuonna 1995 oli keskimääräinen ansio opintotuettuina kuukausina 1565,63 markkaa (jos laskentaperusteena käytetään verottajan tietoa ja selvittämätön tulo oletetaan ansaitun opintotukikuukausina, tulee keskiansioksi 1854,81 markkaa). Mitään ongelmaa ei siis pitäisi olla.

Sitä minä en edelleenkään ymmärrä, miksei näitä tietoja voitu kaivaa verottajalta, jonne ne kertaalleen on ilmoitettu vuoden 1995 veroilmoituksessa. Ellen sattumalta pitäisi päiväkirjaa, niin tuskin muistaisin kaikkia paikkoja missä olen ollut töissä, kuten en itse asiassa nytkään saanut jokaista selville; pieni osa tuloista on edelleen selvittämättä. Oikeusvaltiossa on oletuksenne irvokas: olen syyllinen kunnes todistan itseni syyttömäksi; tämähän tarkoittaa, että mikäli minulla ei olisi ollut päiväkirjaa mistä voin tarkistaa mitä olen tehnyt että osaan pyytää oikeilta tahoilta työtodistuksen, olisin joutunut maksamaan suuria summia takaisin – ja väärin perustein. Ja vieläpä sellaisia summia, joista olen kertaalleen maksanut verot.

On kohtuutonta odottaa selvitykset melkein 2 vuotta vanhoista työsuhteista, jotka ovat voineet olla hyvin lyhytaikaisiakin. Minkä takia lähettämässänne kirjeessä ei ollut puhelinnumeroa mistä voi kysyä lisätietoja? Mitä jos en olisi muistanut kaikkia työntantajiani, joita on vuosittain yleensä 4-6 kappaletta? Miksei papereissa lukenut työnantajien nimiä, mikä oisi helpottanut paperisotaa merkittävästi? Mitä jos olisin ollut matkalla enkä olisi saanut kirjettänne? Mitä jos yritys olisi mennyt konkurssiin tai muuttanut eikä minulla olisi enää yhteystietoja? Pitääkö minun nyt varautua joka vuosi samaan paperisotaan; kaikki aivan turhaan? Onko niin, että ellen joka vuosi todista olevani syytön, joudun maksamaan opintoen takaisin, tai ainakin suuren osan siitä? Ja ennenkaikkea, miksi minun ylipäänsä tarvitsee tällaista tehdä kun kaikki tulot on jo kertaalleen verottajalle ilmoitettu?

Ei riitä, että työtä tekemällä korotat verojasi, alennat muita etuuksiasiasi, kulutat aikaasi ja hitusen parannat valtiontalouttakin – tähän päälle vielä helvetilliset vaikeudet tehdä töitä sopivina kuukausina ja kaiken kukkuraksi kahden vuoden päästä vaaditaan selvitys kaikesta tästä. Eläköön sosiaalivaltio! Ihmettelemmekö me enää pimeän työn houkutusta? Minä olen vakavasti harkinnut työnteon lopettamista kokonaan, sillä muiden elätettävänä on niin paljon helpompaa ja halvempaa. Työn tekeminen on Suomessa kohtuuttoman vaikeaa – elätettävänä oleminen lapsellisen helppoa. Tuo ei sovi moraalikäsityksiini, joten toistaiseksi olen siitä pitäytynyt. Tulevaisuudesta en vielä tiedä.

-Aapo Puskala, 3.2.1997

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 16 kommenttia
Kommentit
#1256

Hienoa, että muutkin tekevät kirjallisia valituksia laitoksiin, joiden tarkoitus on ihmisten nöyryytys. Jos siis laitoit kyseisen valituksen KELA:lle, niin kiinnostaisi tietää, että millaisen päätöksen sait? jouduitko tekemään lisää valituksia jne?

Itselleni tulee harvoin kirjeitä, joista en tekisi valitusta! Saavatpahan siinä sitä kaipaamaansa lisätyötä, jota haluavat minun asioitteni penkomiseksi välttämättä tehdä. Osaan kyllä tuplata heidän työnsä. :)

Välillä ajattelen, että onko näillä virkailijoilla ollenkaan aivoja. Samaa lippua ja lappua pyöritellään ees taas. Esim. jotakin päätöstä kouluun hyväksymisestä pyydellään uudestaan minulta, vaikka se on siellä heidän mapeissaan alkuperäisenä ja kopioituna moneen kertaan jo ennestään.

-Minna, 2.10.2004

#1257

Mutta työvoimatoimisto se vasta onkin expertti lajissaan. Viisi eri virkailijaa saavat kaikki eri tuloksen tietokonelaskurilla, kun yrittävät selvittää työttömyysviikkoja. Kun sitten uhkaat tekeväsi valituksen heidän ammattitaidostaan, niin yht'äkkiä osataankin syöttää laskuriin oikeat lukemat ja asiat alkaa rullata.

-Minna, 2.10.2004

#1322

En joutunut tekemään tämän jälkeen enää lisää valituksia. Tämä hyväksyttiin eikä tarvinnut enää asiasta riidellä.

-Aapo, 16.10.2004

#1414

Eikä sossusta saa vuokratakuita maksettua, koska “vuokratakuun takia ei voi ilmoittautua toimeentulotuen maksun piiriin”.

-Sanna, 6.11.2004

#1462

KELA hässi opijskelioita takapäin, se on ollut tiedossa jo kauan. Rehellinen työtätekevä mies joka opiskelee samaan aikaan, kohdellan kuin pahinta talousrikollista, hävytöntä! Itse maksoin takasin kelalle 1600 € tossa keväällä, että tuntuu mahtavalta!

-ei rikkaat vanhemmat, 16.11.2004

#1491

Todistukset on pidettävä tallessa.

-mä vaan, 30.11.2004

#2018

Seurasin tässä itse kun tuttavapariskunta sai kelalta vaatimuksen n.200e takaisinperinnästä. Se sattui tulemaan huonoon hetkeen, ja tästä suivaantuneena pariskunta lähetti jokaisen paperin mikä mitenkään voisi olla relevantti tässä asiassa. Tulos:Kela maksoi takautuvia, maksamatta jääneitä rahoja yli 800e.

Ei kelan tehottomuus muuten ole niiden virkailijoiden syytä. Kela on byrokratian lamaannuttama organisaatio, ja toimii mielestäni silti niin hyvin kuin uskallan toivoa.

-Lone_pig, 1.6.2005

#2161

Olen täysin eri mieltä. Kirjoituksesi on hirmu pitkä ja se on täynnä virheitä. Hei, kyllähän työnteko riittää, jos tietää mitä tekee, eikä ole täysi dille.

-Quatragirl, 14.7.2005

#2162

Nii just, Quatragirl on oikeassa! Sitä paitsi tämä on niin pitkä, etten jaksanut lukea kuin muutaman sanan

-Apina, 14.7.2005

#2719

Oisinpa huomannu lukea tämän ENNEN kuin lähetin oman teennäiseltä kuulostavan selitykseni..ois saanu mukavia lainauksia.. kai sua saa lainata? Kuitenki älyttömän upeeta tekstiä.

-nemesis, 26.1.2006

#3868

Turhan filosofiseksi meni. Olisit vain kertonut mikä on ongelma, kysyä miksi ja mitä voimme tehdä. Kela, kuten kaikki muutkin isot organisaatiot, eivät ole kiinnostuneita lukemaan romaaneja siitä miltä sinusta jokin tuntuu, vaan mikä on ongelmasi ja miten sen voi ratkaista. Piste.

-Karri Ojala, 11.12.2006

#5322

virtain kela se vasta mailman hitain.työntekijät käsittelee paperit milloin huvittaa.sit jos et älyä itse soittaa ja kysellä missä vaiheessa käsittely on .niin sieltä vastataan ei täältä puuttuu se jase paperi .aina löytyy jokin selitys.työkkäri päätös kestää kuukaudesta kahteen ja kuinka kauan sairaspäivärahankäsittely kestääkään.kerkii tulla nälkä ennenkuin jostainpäin apua saa.neuvotaan mennä sosiaalitoimistoon.ja sieltä tietenkin peritään kaikki takasin jos sieltä nyt edes saa mitään.en ole tavannut vielä niin töykeitä virkailiota kuin virroilla.niillä on aina ruuhkaa ,onhan sitä ruuhkaa kun eivät tee mitään kuin istuvat ja juoruavat ihmisten asiosta piste eräs suivaantunut virrat.

-helipettynyt pahankerran, 23.4.2007

#6349

itse aloin olla koti- isinä 6.6 ja sain eka kotihoidontuen kelalta vasta 31.7. eikä ole hääppönen..

-jm, 3.9.2007

#8531

KELA on nyt se surkein mitä on. Meidän perheessä ei riitä laskuihin eikä edes ruokaan rahat, kun tunkevat niitä rahoja myöhässä. “No ette olleet ilmoittaneet meille sitä ja sitä.”

-kyllästynyt, 12.5.2008

#8663

Aapo hyvä – kerrot työnteon lopettamista harkitsevasi, kun muiden elätettävänä oleminen on helpompaa.

Otappa huomioon, että toimeentulotuella jää n. 10 euroa elämiseen asumiskulujen lisäksi. Ruoat sillä hankkii – mutta millä hitosta ostat vaatteet tai rikki menneen vanhan television?

Tästä opimme, että hyväosaisen on hyvä purnata. Libertaristilla tähän tuntuu olevan suorastaan aivan erityisiä lahjoja.

-Teemu Jokela, 1.6.2008

#10309

Valitettavan tylsää luettavaa. Ihmettelen kuinka kymppejä on arvostelussa noinkin paljon?

Ps. Pystyykö ylläpitäjä antamaan itselleen pisteitä?

-Ihmettelevä, 24.11.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.