Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Kauppojen sunnuntaiaukiolo

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Pidätkö?


17 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 13/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Vapaus tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Kirjoitukseni Helsingin Sanomien mielipidepalstalle vastineena erääseen aikaisempaan kirjoitukseen, jossa puolustettiin kauppojen sunnuntaiaukiolon kieltämistä. Oma kirjoitukseni sisältää paljon samaa kuin aikaisempi Vapauden kaiho. 3 665 lukijaa, joista 424 eli 12% on antanut arvosanan (7).

Kauppojen sunnuntaiaukiolo

Ruokakauppa

Paula Pennanen-Aitta korostaa kirjoituksessaan (HS 5.10.) lepopäivää arkea rytmittävänä taukona. Vaikka näin epäilemättä onkin, onko tämän lepopäivän oltava kaikille ihmisille sama, onko sen oltava nimenomaan sunnuntai, ja ennenkaikkea, minkä ihmeen vuoksi ihminen ei itse saa vapaapäiväänsä päättää? Onko se jostain pois jos joku toinen haluaakin levätä keskiviikkona?

Vapaus on vaikea asia. Periaatteessa yksilönvapautta kannattanevat liki kaikki, mutta jos on pienikään riski menetyksestä, ollaan muiden vapauksista valmiita tinkimään. Vapaa kauppa supistuu tulleiksi ja tariffeiksi, kuluttajan vapaus verosäännellyksi “suotavaksi kulutukseksi”, äänestysvapaus ei-toivottujen ehdokkaiden ideologioiden kieltämiseksi. Oppimisen vapaus rajoittuu kontrolloiduksi opetussuunnitelmaksi, oman kehon vapaus valtion päihdeohjelmaksi, asumisen vapaus aluepoliittiseksi verohelvetiksi.

Toimeentulon vapaus näivettyy “väärien ammattien” kieltämiseksi, sopimusvapaus ammattiyhdistysten ajamaksi yleissitovien työsuhdesopimusten viidakoksi ja asiakaspalvelun vapaus ulkopuolelta sanelluksi aukioloaikojen rajoittamissäännöstöksi.

Kieltoja ja rajoituksia on mielekästä laatia vain silloin kun muut ihmiset eivät käyttäydy kuten itse soisi heidän käyttäytyvän. Pennanen-Aitta ja muut sunnuntaiaukiolon vastustajat eivät itse käy kaupassa sunnuntaisin ja haluavat rajoittaa muidenkin sunnuntaikäyttäytymistä omien mieltymystensä mukaan. Sekö on tämäntapaiselle kiellolle riittävä syy?

Kirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa hiukan editoituna 12.10.2004. Hesarin version lukeminen vaatii Helsingin Sanomien tunnukset.

-Aapo Puskala, 7.10.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 18 kommenttia
Kommentit
#1279

Vaadin kirkkojen sunnuntaiaukiolon kieltämistä.

En minäkään käy sunnuntaisin kirkossa ja pitäähän pappienkin saada viettää lepopäivä.

-xyz, 10.10.2004

#1290

Tuskin nyt kukaan tarvitsee kaupan palveluja juuri silloin sunnuntaina, yhtenä seitsemästä päivästä. Mitä jos yhteisen vapaapäivän peruuttaminen johtaisikin siihen, että painostettaisiin ihmisiä olemaan bisneksen vuoksi töissä sunnuntaisin? Eikös se käännä vapauden entistä pahemmaksi pakoksi? (Vain ajatusleikki..)

-PeeKoo, 11.10.2004

#1292

Nyt tuo PeeKoon komentti ei oikein aukene minulle.

Millä perusteella teet johtopäätöksen, ettei kukaan tarvitse kaupan palveluja sunnuntaisin?

Siihenkö, ettet niitä itse tarvitse?

Ja mitä yhteistä vapaapäivää?

Ei sellaista nytkään ole terveydenhuollossa, palo- ja pelastustoimessa, poliisissa, voimalaitoksissa, moni prosessiteollisuuden ala jne... puhumattakaan aiemmin mainituista papeista.

Onko siitä seurannut näille ammattikunnille jotain erityistä painostusta?

Ja vaikka yhteinen vapaapäivä olisikin niin mitä me sillä tekisimme, mitä hötyä siitä kenellekkään olisi jos kaikki vetäis lonkkaa samana viikonpäivänä?

Eikö ole parempi pitää yhteiskunta käynnissä keskeytyksettä, jolloin ne joilla on vapaapäivä voivat halutessan saada tarvitsemiaan palveluita.

Kerro miten sitten mielestäsi meidän pitää sunnuntaimme viettää kun kerran tunnut tarpeemme noin hyvin tietävän?

-xyz, 11.10.2004

#1295

“Ja seitsemäntenä päivänä Hän lepäsi.” Käsittääkseni viikon viimeinen päivä on ollut vapaapäivä, sapatti, mikälienee, jo aikojen alusta asti, oli viikon seitsemäs päivä sitten lauantai tai sunnuntai. Syynä tähän siis uskonto? Uskontoko sanelee kauppojen aukioloajat? Ei se, että kaupat ovat auki 7 päivää viikossa rajoita kenenkään uskonnonvapauksia. Kauppaan ei tarvitse mennä jos uskonto sanoo että nyt on vapaapäivä, eikä kaupassa tarvitse olla töissä jos uskonto sanelee ettei sunnuntaina saa olla töissä.

Jos suurilla kauppaketjuilla on mahdollisuus pitää kaupat auki sunnuntaisin, ja tarpeeksi sunnuntaityöntekijöitä löytyy, miksi kaupat eivät voisi olla auki sunnuntaisin? Ja jos luulee ettei sunnuntaisin käydä kaupassa, on kyllä erehtynyt.

Kaupat auki. Ne jotka käyvät kaupassa, käyvät, ja ne jotka eivät käy, eivät. Ei pitäisi olla mitään monimutkaista.

-Nova, 12.10.2004

#1299

Sunnuntai on paitsi konkreettinen, myös symbolinen lepopäivä. Yhteinen tauko viikon työssä rytmittää ihmisten elämää ja tekee työajan suunnittelusta helpompaa.

Epäilen, että säännöllisestä viikkokierrosta irtautuminen ja joka seitsemäs päivä olevan absoluuttisen, sivuuttamattoman lepopäivän muuttaminen vapaavalintaiseksi ja yksilökohtaiseksi vähentäisi ihmisten tunnetta siitä, että elämänrytmi on kontrollissa – paradoksaalista kylläkin! Luulisihan, että yksilönvapauden vieminen äärimmilleen lisäisi yksilön tunnetta oman elämänsä kontrolloimisesta. Näin ei kuitenkaan aina ole; ihminen on yhteisössä elävä eläin, ja yhteisölle on hyväksi elää keskenään samassa rytmissä. (Poikkeuksena tietyt erikoisammatit, joita xyz mainitsikin; onneksi kaikkien ei tarvitse elää 24/7-valmiudessa.)

Yksilön itsemääräämisoikeutta korostava ääriliberalismi (jonka lipunkantajana Aapo Puskala on omaa luokkaansa) johtaa heikompien aseman huononemiseen. Jos ihmisillä olisi tilaisuus valita itse lepopäivänsä, kävisi väistämättä niin, että joidenkin mahdollisuudet levätä heikkenisivät. Yhteiskunnan pyöriessä täyttä vauhtia ympärillä olisi vaikeampi kieltäytyä työstä ja helpompi sivuuttaa joutenolo. Jotkut lankeaisivat tähän omaa tyhmyyttään, joillekin syntyisi ristiriita omien ja esim. työnantajan intentioiden välillä. Tämä johtaisi yhä useampiin loppuunpalamisiin ja yhä pienempään kontaktiin vanhempien ja lasten välillä, joitakin vaikutuksia mainitakseni.

Samaan aikaan vapaa-ajan vietto painottuisi entistäkin enemmän kaupallisiin viihdykkeisiin ja hyödykkeisiin, koska ne olisivat jatkuvasti saatavilla. Nauttiminen perheen yhdessäolosta, luonnosta, kirjoista ja joutenolosta olisi toki edelleen mahdollista, mutta se vähenisi, koska ihmisen nautinnonhalu ajaa hänet tehokkaasti kaupallisen maailman tuottamien ärsykkeiden pariin. Onhan Aapo Puskalan kirjoituksen perusajatus juuri se, että vapaapäivän voisi käyttää ostosten tekemiseen.

Kuvatunlaisen elämänrytmin riskit olisivat mielestäni suuremmat kuin saavutettavissa olevat edut. Onhan se ärsyttävää, kun ei saa sunnuntaina tehdä juuri sitä mitä haluaa – kiukuttaa! Ehkä jo lastenkasvatuksessa pitäisi paremmin korostaa, että kaikkea ei saa mitä haluaa, ja että kyllä siinäkin on jotain järkeä. Ei tarvitsisi sitten kolmikymppisenä pettyä siihen, että onkin olemassa kaikenlaisia rajoituksia.

-Eri Aapo, 13.10.2004

#1302

Tottakai kauppiaan tulisi saada pitää kauppaansa auki silloin kun tykkää. Vaikka sitten pelkästään sunnuntaisin 24h jos siltä tuntuu. Aivan käsittämätöntä holhousta, että pitää aikuisille ihmisille eduskunnasta sekin kertoa, milloin sopii kaupassa käydä.

-helou, 13.10.2004

#1305

Eri Aapo kommentoi Sunnuntain vapauttamisesta: “Yksilönvapauden vieminen äärimmilleen” ja “ääriliberalismi” :-)

Eri Aapolla on selvästi erinomaisesti kehittynyt järjestyksen ja kontrollin tarve. Varsinkin muiden elämän kontrolloimisen tarve. Säännöissä ei edes tarvitse olla järkeä, koska niitä tarvitaan oikeasti vain rytmittämään elämään ja siihen, että voi elää sääntöjen mukaan.

Miksi luulet, että osaat päättää paremmin muiden asioista kuin he itse?

En tule sotkemaan sinun sunnuntaitasi. Miksi haluat pakottaa minut sääntöviidakkoosi?

-Teemu, 13.10.2004

#1394

...olen samalla linjalla ERI AAPO -nimisen moraalinvartijan kanssa.. ja ylpeä siitä.

mailmanloppu tulee jos ihmiset saa itse päättää milloin haluaa hakea kaupasta hk:n sinistä ja ruisleipää.

kaikille piiskaa riittävästi kun ovat viellä niin pieniä etteivät pysty vastaankaan panemaan, tajuavat sitten pitää turpasa kiinni isompana viisaampien päättämistä asioista.

nyt kaikki järki käteen ja kirkkoon sunnuntaina muuten yhteiskunta romahtaa ja napajäätiköt sulaa.

-ari, 30.10.2004

#1706

Minä olen huomannut usein jääkaapin sisällössä monenlaisia puutteita nimenomaan sunnuntaisin. Kioskit ja pikkukaupat rahastavat huonon muistini takia. Mihin aukioloaikojen säännöstelyä ylipäätään tarvitaan?

Olin kerran matkalla Turkissa. Siellä palloiltiin keskustassa baasaareissa ja kauppiaat pitivät putiikkejaan auki niin kauan kun asiakkaita pyöri paikalla. Bussikuskitkin ajoivat niin kauan kuin matkustajia riitti. Keskusta hiljeni vasta yön pikkutunneilla.Vastaavan kaltaisen vapauden soisi toteutuvan myös liberaalissa Suomessa. Oikeasti Suomi on säännösteltyjen aukioloaikojen helvetti. Vapaasta yrittäjyydestä ei tiedetä täällä mitään.

Jos ihmiset haluaisivat pitää kauppojaan sunnuntaisin auki, hänellä olisi sunnuntaityöskentelyyn halukkaita työntekijöitä ja asiakkaat olisivat valmiita tekemään ostoksia sunnuntaisin, niin miksi sitten ei, kysynpä vaan? Sunnuntaiaukiolot vähentäisivät jopa työttömyyttä, ja vieläpä vaurastuttaisi valtion kassaa verotuloina, joten miksi sitten rajoittaa aukioloaikoja?

-Julli, 11.2.2005

#1918

On mahtava etuoikeus asua Ruotsin rajalla jolloin ruokakaupat ovat auki sunnuntaisin samalla tavoin kuin muinakin arkipäivinä. Ja sitten on vielä mahdollisuus kipaista Ruotsin puolella vaikka myöhästyisi Suomen kauppojen aukioloista. Tietänette ilmeisesti, että Ruotsissa ollaan tuntia myöhemmässä ajassa..

Minusta tämä käytäntö on hyvä. Niin ja saahan (edelliseen kirjoittajaan viitaten) myös työntekijät parempaa palkkaa sunnuntaina, joten uskon että harva sunnuntaityöstä kieltäytyy..

-rapuherne, 20.4.2005

#2116

Työnantajahan ne lepopäivät viime hetkessä päättäisi, jos valtakunnallista lepopäivää ei olisi. Työntekijä ei voisi muutakuin ehdottaa toivomuksensa omasta lepopäivästään. Kuitenkin lomapäivät pitäisi asetella siten, että porukkaa olisi riittävästi joka päivä töissä. Valtakunnalliset lepopäivät ovat edelleen voimissaan, koska ihmiset haluavat olla puolisoidensa kanssa viettämässä vapaapäiviään, ja sinkut kavereidensa kanssa. Tämä onnistuu vain, jos puolisolla ja kavereilla olisi vapaapäivät samana päivänä.

-Wiku, 1.7.2005

#2298

Enpä ole kuullut vielä yhtään järkevää perustelua sunnuntai-aukioloja vastustavilta.

On se nyt kumma jos ei itse saattaa päättää lepopäiviään tai vaikka kaupassakäyntipäiviään.

Todellakin, en halua että joku Eri “kontrolli” Aapo päättää minun puolesta milloin voin levätä tai yhtään mistään muustakaan. Tuollainen typeryys on suorastaan raivostuttavaa.

-Terde, 11.8.2005

#2444

Mielestäni on järjetöntä, että kaupat ovat pääasiassa auki arkisin päiväsaikaan, jolloin ns. normaalit ihmiset ovat töissä ja koulussa ja hyvin rajoitetusti iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin olisi aikaa käydä kaupassa. Parempi olisi, jos kaikki erikoisliikkeet ja suuret tavaratalot olisivat auki vain arki-iltaisin ja viikonloppuisin koko päivän. Arkipäivisin auki olisivat vain pienet hätävarakioskit sun muut, koska silloin kaikki ovat töissä ja koulussa eikä kauppojen tarvitsisi olla auki. Tai sitten kaikki auki 24/7 kuten jenkeissä...

-Retu, 17.10.2005

#2497

En jaksanut lukea kaikkia kommentteja, mutta onhan se nyt aika paljon fiksumpaa antaa ihmisten itse valita lepopäivänsä ainakin seuraavista syistä

1. Jos kaikki rötväävät samana päivänä se laskee koko yhteiskunnan tuotantokykyä 1/7:en.

2. Ihmiset saattaisivat jopa pystyä hoitamaan asioitaan silloin kun he eivät ole töissä jos kaikki päivät olisivat “yhdenvertaisia”.

-Parviaisen visa, 10.11.2005

#2640

“ Parempi olisi, jos kaikki erikoisliikkeet ja suuret tavaratalot olisivat auki vain arki-iltaisin ja viikonloppuisin koko päivän.”

Vallan kamala idea! Tämähän tarkoittaisi sitä että kaikki kynnelle kykenevät ahtautuisivat kauppoihin heti niiden auettua iltapäivällä enkä ainakaan minä haluaisi olla siellä jonottamassa! Ainakin työttömät ja eläkeläiset käyvät päiväsaikaan kaupassa, ja samoin ne joilla on vuorotyö.

-Julli, 5.1.2006

#3643

Puolensa ja puolensa, ei ole hyvä sekään, että on töissä kello 8-16 ja monet erikoisliikkeet ovat auki klo 10-17 tms. tyylillä ja suuria kauppoja pidetään auki enemmistön ollessa töissä ja kouluissa, sen jos minkä luulisi olevan kannattamatonta. Yhtä ainoaa ratkaisua varmaan aika mahdoton löytää, sillä jos sellainen olisi niin emme tässä jauhaisi tästäkin asiasta “viisaita” kansalaiskannanottoja.

-Retu, 18.10.2006

#3670

Sunnuntai voisi olla vapaaehtoinen työpäivä.

-mä, 24.10.2006

#13941

Voi jeesus!!!!!

Hei nythän me voidaan kaupan-alalla laittaa ranttaliksi ja uhata lakolla jos emme saa tahtoamme läpi! Halutaan työ ajaksi ma-pe 8-16 ja ruokatauko pidetään 11-12!!!

No niin nythän kaikki on hyvin kun mekin saamme toimia virka ajalla :)

niin joo mutta, miten v***ssa te nyt käytte kaupassa?!?!?!

no eihän se enää meidän ongelma ole hahahaha:D

Niin ja lähdetään kaikki samalle linjalle. Sähkölaitos, palolaitos,poliisi, sairaallat, ravintolat, yökerhot, kaupat ja julkinen liikenne – työajaksi ma -pe 8-16 ja kaikilla samaan aikaan ruokatauko. Perjantaina klo 16 siis suljetaan suomi itseltään ja koko muulta maailmalta :))

Itse olen kaupan-alalla ja työaikani sijoittuu ma-su klo 6-24 väliselle ajalle, ja olen erittäin tyytyväinen kun saan työskennellä myös pyhinä, jolloin saan nauttia tuplapalkasta ja jp-korvauksista ja ja ja muut lisät päälle iltaisin. Voin taata ja alleviivata että jokainen työkaverini on aivan samaa mieltä kanssani.. koska on ihmisiä jotka haluaa olla arkena vapaalla ja hoitaa juoksevia asioita virka-aikana KOSKA TEEMME VUOROTYÖTÄ, MYÖS ARKENA KUIN VIIKONLOPPUISINKIN, SUNNUNTAISIN!!!, joten älkää unohtako meitä vuorotöitä tekeviä, mekin shoppaamme iltaisin ja viikonloppuisin..sunnuntaisin!

kiitos

-sunnuntai, 18.2.2011

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Vapaus tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: