Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Mies vaietkoon kuukautisista

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: junkkari: riehakas nuorukainen; (historiassa:) upseerikokelas t. lippua kantava aliupseeri (eräissä maissa)
2 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 11/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Rakkaus, seksi tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Mies ei saa sanoa kuukautisista yhtään mitään, eikä ainakaan sen vaikutuksista naisen mielialaan. Nainen vaietkoon seurakunnassa, mies vaietkoon kuukautisista. 9 089 lukijaa, joista 820 eli 9% on antanut arvosanan (8+).

Mies vaietkoon kuukautisista

Huuto

Naisia on “siunattu” sellaisella autuudella, jota miehet eivät koskaan voi kokea: kuukautiset.

Kuukautisten aikaan mielialanvaihtelut ovat voimakkaita ja persoonallisuuskin voi tuntua ohimenevästi muuttuneen, ainakin ulkopuolisten silmissä. Ilmiö on niin voimakas että sille on oma lääketieteellinen nimikin, PMS (premenstrual syndrome). PMS:stä kärsiville termi on varmaankin kirosana. PMS:llä on monia oireita, mutta keskityn tässä ensisijaisesti psykologisiin vaikutuksiin, joita ovat esimerkiksi masennus, surumielisyys, ahdistus, ärsyyntyvyys ja toistuvat ja voimakkaat mielialavaihtelut.

Vaikka uskoisin, että jonkinlaisia PMS-oireita on liki kaikilla naisilla, niin merkittävänä tunnustuksena mainittakoon, että suurimmasta osasta tuntemiani naisia en todellakaan pysty mitenkään sanomaan kuukautisten ajankohtaa. Ei niin, että sen “salaaminen” olisi jotenkin erityisen tavoiteltavaa, vaan koska he kykenevät hillitsemään ja hallitsemaan itsensä vaikeassa ja tuskallisessakin tilanteessa.

Yleensä naiset myöntävät kuukautisten vaikutuksen mielialaansa — ainakin muiden naisten mielialoihin. Aina ei kuitenkaan asia ole niin selvä. Ennen pidin päiväkirjaa, johon merkitsin paitsi päivän tapahtumia ja ajatuksia niin myös oman mielialani ja hyvinvointini numeerisella asteikolla. Asteikko oli huonoimmasta parhaimpaan –2...+2. Exäni kanssa meillä oli riitoja riittämiin, ja ajan kanssa rupesin kiinnittämään niiden syklisyyteen huomiota. Selvitin asiaa päiväkirjan avulla ja kävi ilmi, että 90% riidoistamme sattui kahden päivän sisään kuukautisten alkamisesta, vaikka näitä päiviä oli alle 20% kaikista päivistä. Näinä päivinä mielialani oli usein tasolla -2. Exäni kuukautiskiero oli kirkkaasti suurin mielialaani negatiivisesti vaikuttava asia.

Vaikka kuukautiskierron mielialavaikutukset ovat merkittäviä, asiasta ei saa puhua, varsinkaan jos on mies. Sukupuolensa johdosta mies on automaattisesti täysin jäävi sanomaan yhtään mitään, ja mitä tahansa hän sanookin, siihen suhtaudutaan yleensä vihamielisesti.

Se on tietysti loukkaavaa, jos toisen koko persoonallisuus kiteytetään hormonitoiminnaksi tai jos toinen tulkitsee oman käyttäytymisensä seuraukset vain “menkkaränkkänä”. “Onksul menkat?” on tuntemilleni naisille suurimpia loukkauksia mitä voi sanoa, mitä en yhtään ihmettele. Toisaalta en ole itse tuota koskaan kysynyt, enkä ole koskaan kuullut että tuttunikaan olisivat sitä käyttäneet, joten ihmettelen kyllä että kuka noin oikeasti sanoo, vai sanooko kukaan? Onko kyseessä vain esimerkki niin verisestä loukkauksesta ettei mies uskalla edes sanoa, ettei ole itse asiassa koskaan tuohon edes viitannut?

Mielenkiintoista kyllä, “Onksul menkat?” ärsyttää kaikista eniten silloin, kun kuukautiset tosiaan ovat juuri alkamassa tai alkaneet. Sekö siinä ärsyttää, että oma psyyke tosiaan on alttiina vaikutuksille, että ei itse olekaan täysin kontrollissa?

Surullista on, että mies ei voi tehdä tässä oikein mitään. Unohdetaan tuo yllämainitty tökerö tilanne, jossa kuukautisia pidettiin suunnilleen ainoana tunneilmaisun motivaattorina. Empatia herättä vihaa: “Osaan kuvitella miltä susta tuntuu.” “VITUT OSAAT, EI SULLA OO TÄLLAISTA KOSKAAN!” Ymmärtäminen kuulostaa vittuilulta: “Sulla on varmasti rankkaa, kun oli se juttu töissä ja voit varmaan huonosti kuukautistenkin takia.” Pahimmillaan avuntarjoaminenkin herättää vihamielisyyttä. Jonkun täysin selittämättömän mekanismin kautta mies tuntuu olevan syyllinen PMS-oireisiin. Mies ei voi tehdä mitään, ei edes myöntää syyllisyyttään, sillä se epäilemättä tulkittaisiin ärsyttämiseksi.

Nainen vaietkoon seurakunnassa. Mies vaietkoon kuukautisista.

-Aapo Puskala, 29.11.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 63:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#8412

HUuoh. PMS. Ja miehet valittavat? Onhan se rankkaa, kun tyttöystävä raivoaa ja valittaa joka asiasta ja menee kaikessa äärimmäisyyksiin. Vielä rankempaa se on naiselle, sillä hän kyllä tietää miksi käyttäytyy niin, mutta ei vain pysty lopettamaan sitä ennen kuukautisten alkua (tai loppua). Naisetkin voivat toki itse tehdä paljon: hakeutua omaan seuraansa (tosin silloin olo saattaa olla entistä pahempi), urheilla, rentoutua. Mutta kun vituttaa niin sitten vituttaa. Minkäs sille mahtaa? Vittuilemallahan se vitutus lähtee. Sopii tosin miettiä, kenelle haluaa vittuilla. Useimmiten uhriksi joutuvat asiakaspalvelijat, ystävät (harvemmin), kumppani (ykkössijalla).

-thea, 17.4.2008

#8683

Aapo? Itsehän olet mies.. Vai?

-Hattu, 3.6.2008

#8955

Se riippuu, millaienn suhde on miehellä ja naisella.

Esimerkiksi minä ja mieheni keskustelemme kuukautisistani hyvinkin avoimesti.

Mieheni ymmärtää jättää “onks sulla menkat” -tyyliset kommentit pois.

Itseasiassa mieheni tietää menkkojeni alkamisesta jo paria päivää ennen kuin itse sitä tiedän.

Ja viisaana miehenä hän ostaa suklaata jo valmiiksi.

Paras tapa lepyttää nainen menkkojen aikaan: Fazerin sininen. (muukin suklaa usein käy)

Nainen tarvitsee menkkojen aikoihin omaa tilaa, hellyyttä ja ei-seksiä (ja SUKLAATA).

Se, että naista pitää ymmärtää menkkojen aikana tarkoittaa, että niitä ei saa mainita ja että naista pitää kohdella kauniisti, eikä suuttua vaikka nainen onkin.. hmm.. kipakka.

Minullakin on lievittynyt, kiukuttelu miestä kohtaan, kun saa suklaata ja hellyyttä.

HYVÄ VINKKI MIEHILLE: Jos nainen kiukkuaa, niin antakaa vain hellä poskisuudelma (nopeasti) ja äkkiä postuminen takavasemmalle, ettei saa turpaan.

Pidemmän päälle se lieventää naisen intoa kiukuta menkkojen aikaan, niistä tulee sillon säyseämpiä.

-naikkonen, 7.7.2008

#9313

Miksi miesten pitäisi olla hiljaa naisten menkoista?. Ja onko se oikein että nainen valittaa miehelle vaikka mies ei olisi ansainnut sellaista kohtelua?. Naisen pitäisi ilmoittaa miehellensä tai poikakaverillensa että “mulla on nyt menkat, yritä kestää ja ymmärtää mua”..Eikä valittaa heti kurkku suorana jostakin vähäpätöisestä asiasta. Ja vaikka jotkin miespuoliset henkilöt sanovat sen pahimman eli “onks sulla menkat” niin on myös naispuolisia henkilöitä jotka käyttävät osittain menkkoja tekosyynä siihen miksi he saavat suuttua miehille. Ja saavat miehet ilmaista mielipiteensä vapaasti näistä asioista vaikka naisista se on väärin.

-kokemusta on, 30.7.2008

#9604

Itselläni on usein “menkkojen” aikana pitkäkestoista fyysistä kipua, jonka takia saatan esim. suuttua helpommin (aivan kuten silloin jos päätäni särkee tms.) Joskus olen myös alakuloinen, mutta toisaalta saatan voida myös erittäin hyvin, luoja ties miksi!

Minusta on kiva, kun poikaystäväni ainakin sanoo ymmärtävänsä minua ja tuo vaikkapa suklaata :) Että riippuu ilmeisesti ihmisestä miten näihin asioihin suhtautuu. Olisi hyvä jos miehet ja naiset yrittäisivät ymmärtää toisiaan enemmän ja olla avoimempia vastaavissa asioissa.

-Deku, 31.8.2008

#12786

En ymmärrä tätä “menkat tekosyynä” -länkytystä. Miksi tarvitsee jonkin tekosyyn kiukutteluun? Kuka haluaa suuttua ja kiukutella ihan huvikseen? Onko se muka kivaa?

-M., 21.10.2009

#12789

Hetken mietittyäni tulin itsekin Aapon lailla siihen tulokseen, että miehen on paras olla mainitsematta kuukautisia silloin, kun nainen on pahalla päällä. Jos nainen on pahalla päällä kuukautisten vuoksi, on niistä vihjaileminen vain veitsen kääntämistä haavassa. Jos taas pahantuulisuus johtuu jostain muusta, kuukautisten mainitseminen (ja syyttäminen) on alentavaa, koska tämä antaa ymmärtää ettei nainen kykene ajattelemaan selkeästi hormonitoimintansa vuoksi. Myöskään pahantuulisuuden “purkutapa” ei muutu sen aiheuttajan mukaan – ainakaan en keksi, millä tavalla. Ei tämä kyllä mielestäni koske vain miehiä. Voisin kuvitella, että on aivan yhtä loukkaavaa, jos naispuolinen henkilö vihjailisi kuukautisista vastaavanlaisessa tilanteessa.

Pääpointti taitaa olla se, että jokainen haluaisi itseään kohdeltavan täyspäisenä ihmisenä. Kuukautiset on vain yksi monista potentiaalisista “päänsekoittajista”. Samaan tapaan loukkaavalta kuulostaisi vaikkapa lääkityksestä vihjailu, vaikka ajatus olisi sinänsä asiallinen: “Onko sulla nyt varmasti lääkkeissä oikea annos?” Tai vaikkapa: “Sulla taitaa olla töissä kauheasti stressiä juuri nyt”, jolloin syntyy mielikuva, että henkilön mieliala/kiukkuisuus johtuu varmasti töistä, eikä voi olla aitoa. Ja kun töissä onkin tällä hetkellä ihan leppoisaa, niin mielensähän tuollaisesta pahoittaa.

Kyllä minusta miehet voivat puhua kuukautisista aivan hyvin. Oma miehenikin ja miespuoliset ystäväni ovat joskus jotain kyselleet, ja asiallisesti ollaan voitu mieltä askarruttavia asioita purkaa. Kuukautisten syyttäminen toisen negatiivisesta mielialasta taas on asiatonta, ihan kenen suusta tahansa.

-Maria!, 22.10.2009

#12866

Mies on hiljaa menkoista ja naisen kuuluu antaa aina paitsi menkkojen aikana, niin tasa-arvo säilyy.

-R-andom, 17.11.2009

#14090

Mua ottaa päähän miehet, jotka puhuvat asiasta vääristäen ja rumentaen sanoja! Miksei miehet puhu asioista niiden omilla ja selvillä kauniilla nimillä? Siksi, koska monet heistä ovat ikuisia lapsia, kuten minäkin olen jo kauan lausunut. Useat mihet ovat vähä-älyisempiä ja pakenevat lapsuuden muisteloihin.

Sanon niin kuin naiset sanovat miehistä: “poijat ovat poikia ja kun ei tissiä saa, niin pullo on korvike ja siinä usein viinaa tai muuta iljettävää litkua. Tupakan ja viinan yhteiskäyttö on todella inhottavaa!

Itse ymmärrän naisia, koska tunteet ovat herkempiä kuin yleensä miehillä.

Kaikki miehet eivät ole ymmärtäväisiä mutta edes joku ymmärtää.

Naisen aliarvioiminen ja pitäminen seksikoneena inhottavaa jo ajatuksenakin. Olen mies mutta silti aito ja suhtaudun naisiin kunnioittaen !

Jos ajattelettai pidät naista seksikoneena, kehoitan sinua ostamaan sellaisen laitteen, jota voit pumpata mielin määrin. Löydät niitä konenaisia esim. osoitteesta tai ruusu.fi Sieltä löydät. Nainen ja tyttö eivät ole kuin nukke. Itse inhoan miehiä, jotka eivät puhu asiasta niiden aidoilla nimillä vaan kääntävät ne halveksien. Siksi viihdyn hyvin heikosti miesten seurassa yleensä missään.

- Yäk, yäk., 9.11.2011

#14731

Menkat.... Tylsää jaarittelua! Oon 15 eikä mulla oo alkanu menkat ja oon säästyny kaikelta muka-hirveältä!

-ilman menkkoja, 19.3.2013

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Rakkaus, seksi tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: