Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Keskustellaanko?

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: legato: (musiikissa) sitoen (esitettävä sävellyksen osa)
6 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 16/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Rakkaus, seksi tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Vanhanaikaisen keskustelun unohtuessa nuoret muuttuvat. 3 697 lukijaa, joista 524 eli 14% on antanut arvosanan (7+).

Keskustellaanko?

Oletko koskaan miettinyt, keskustellaanko teidän perheessänne? Saatko aina puhua omista asioistasi, jos sinulla on siihen tarvetta? Kuunnellaanko sinua ja sitten neuvotaan ja keskustellaan? Asiasi ovat onnellisesti, jos näin on.

Mikä sitten on syynä siihen, että nuoret ovat usein sosiaalisilta taidoiltaan köyhiä? Ensimmäisenä tulevat mieleen vanhemmat, joiden vaikutus lapseen on (tai ainakin pitäisi olla) suuri lapsuusiässä. Jos vanhemmat eivät ehdi tai jaksa kuunnella lastaan, se tulee varmasti vaikuttamaan lapsen myöhempiin sosiaalisiin kykyihin. Yksi syy, miksi vanhemmat eivät vastaa lapsiensa kysymyksiin, voi olla se, että vanhempien mielestä heidän kysymyksensä ovat vaikeita tai ahdistavia. Lapsen alkaessa ymmärtää ja kiinnostua asioista, kysymysten määrä kasvaa moninkertaiseksi. Jokaisella lapsella on täysi oikeus kysyä asiaa joka hämmentää ja myös täysi oikeus kuulla jonkinlainen vastaus. Osa kysymyksistä on tietenkin sellaisia, joka täytyy lapsen iän mukaan selittää eri tavalla. On myös kysymyksiä, joihin ei ole vastausta. Niiden pohtimiseen vanhempien olisi tärkeä heittäytyä mukaan eikä jättää niitä huomiotta. Lasten osuus tässä asiassa on siinä mielessä pieni, että he eivät voi vaikuttaa kasvatukseen jonka saavat. Vastuu tässä asiassa lankeaa vanhemmille, sillä lapsen on vaikea oppia keskustelemaan, jos ei hän ole siihen perhessään oppinut.

Oman lukunsa tässä \“syyllisten\” listalla ansaitsevat nykyajan viestintävälineet, kännykkä, tietokone ja televisio päällimmäisinä. Nämä \“tuomionvempaimet\”, kuten eräs tuttuni näitä koneita osuvasti nimittää, pilaavat nykyajan elämän antamalla ihmisille mahdollisuuden viestiä jotenkin muuten kuin sanallisesti. Tietenkin jos ystävä asuu kaukana, on täysin tavallista, että tulee soitettua useammin. Mutta nykyajan kännykänkäyttö alkaa vaikuttaa siltä, että monet nuoret kuulevat äitinsä äänen kerran päivässä vain kännykän välityksellä, asiana vaikka se että jääkaapissa on ruoka. Mihin ovat jääneet kunnon keskustelut? Television laitoin mukaan listaan, sillä vaikka se ei olekaan viestintäkeino, sen äärellä saattavat perheet istuvat monta tuntia ja katsella jotain täysin tyhjänpäiväistä. Mikään asia ei viestintäkulttuurissa tee niin suurta eroa kuin se, että istutko puhujaa vastapäätä vai kuuletko hänen äänensä jonkun muovipalikan kaiuttimesta.

Kaikki tämä yhteensä aiheuttaa sen, että maailmaan on hyvää vauhtia kasvamassa sosiaalisesti kyvytön sukupolvi, jolle lopulta kaupassa käyminenkin on mahdotonta. Kaikki palvelut mahdollistetaan tietokoneen ruudulle ja onhan etätyönkin osuus kasvanut viime vuosina. Nuoruuden seurustelusuhteeksi aletaan kutsua sitä, että chattaillaan yhdessä. Kahville meneviä pareja katsotaan pitkään. Avioliitto hoidetaan kännykän ja tietokoneen välityksellä eikä parin välttämättä tarvitse vaivautua asumaan samassa asunnossa. Jos suhde ei suju, niin voihan sitä tietysti lähettää tekstiviestin että homma on ohi. Yksinkertaista, eikö? Kuulostaa vielä oudolta, mutta ehkä tulee vielä joskus olemaan totta.

Olen kerran kuullut tarinan ystävältäni, kuinka hän tapasi kivan tyypin netissä, jonka kanssa hän rupesi seurustelemaan. Ystäväni kehui tätä ihmistä fiksuksi ja ihanaksi. Lisäksi hän kuvaili minulle täydellisesti, miltä tämä näyttää. Kun lopulta kysyin, montako kertaa olette tavanneet, hän kertoi, että he näkevät toisensa joka päivä, tosin koneen välityksellä. He eivät kuulemma olleet vielä nähneet toisiaan livenä.

Niinpä niin. Siinähän sitten yritit naama peruslukemilla toivotella hyvää jatkoa suhteelle.

Oman elämäni tärkeimpänä asiana pidän ihmissuhteita. Ihmissuhteet edellyttävät onneksi ainakin vielä kykyä puhua ja jakaa asioita. Minut on jo pienestä asti opetettu puhumaan omat asiat perheen kesken. Itse tulevana vanhempana aion miettiä kauan ennen kuin ostan lapselleni jonkin edellä mainituista viestintävälineistä, jos asiat kehittyvät suuntaan, jota aikaisemmin kuvasin.

Nykyään ihminen huomioidaan jos erottuu muista. Ehkä puhuminenkin on vanhanaikaista, mutta sen suhteen aion yhä erottua.

-Nimimerkki "Minä", 30.12.2004

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 9 kommenttia
Kommentit
#1601

Paljon asiaa, mutta perusteluja ei löytynyt edes ensimmäiseen väitteeseen. Eli millä perusteella nuoret eivät osaa enää keskustella? En minä nimittäin ole tällaista huomannut.

-Kolibri, 30.12.2004

#1609

Oh. Johan löytyi syy minunkin sosiaaliseen kyvyttömyyteeni.

-Dora, 1.1.2005

#1628

Ovatko nuoret ikinä osanneet keskustella? Kyllä varmasti jokaisessa sukupolvessa on aikoinaan kainosteltu esimerkiksi vanhemmille ihmisille puhumista. Kyllähän nuoret omien ystäviensä kanssa osaavat keskustella. Minulla ei aina ole mitään sanottavaa joten pidän pääni kiinni keskustelutilanteissa.

-Elina, 4.1.2005

#2167

Juuh. Meidän perheessä ei ole ikinä keskusteltu...

-Apina kapina kiipesi puuhun, 14.7.2005

#2168

Olen vähän erimieltä tuossa jutussa.....>3>3>3

-putosi sieltä poliisin suuhun, 14.7.2005

#2793

Kyllähän sitä voisi puhua, jos olisi asiaa. Viime aikoina on ollut, ja hengityskin on siinä selittäessä meinannut unohtua. Ei sillä että äiti paljookaan kuuntelis, mutta puhun silti.

Veljien kanssa taas saattaa ihan hyvin mennä koko viikko ilman yhtä ainutta sanaa.

-kirahvikoira, 5.3.2006

#3088

Hehheh ^^ Niin minullakin, Kirahvikoira,niin minullkin..! VElipojat paukuttavat X-Boxia ja tietokonetta niin ahkeraan,että hädin tuskin tajuavat syömään tulla..!

Siskon,äidin ja kamujen kanssa taitaakin sitten juttun luistaa paremmin :D

Mikäs sen mukavampaa kuin pölistä kaikesta ja ei mistään niiden kanssa,joista välittää?!

-Höpötin, 6.6.2006

#8395

Minua on kuunneltu aina tämän katon alla, ja tullaan vielä kuuntelemaan varmasti tulevaisuudessakin. Vanhemmiltani on löytynyt minulle aikaa, johtuneeko pääosin siitä, että olen perheeni ainoa lapsi. Vanhempani eivät ole koskaan käyneet töissä kodin ulkopuolella sinä aikana kun minä olen täällä tallustellut, maatilan omistajia ja maaseudun asukkeja kun olemme. Tosin uskon, että heillä olisi aikaa siinäkin tapauksessa, jos he eivät olisikaan töissä tässä kotona.

Vanhempani ovat kuunnelleet minua, kun mieltäni on painanut jokin asia, ja yrittäneet lohduttaa aina parhaansa mukaan. Olen erittäin kiitollinen siitä, että he auttoivat minut pahimman murrosikäni yli, ilman heidän apuaan tuskin olisin tässä. Toki heilläkin palaa edelleen hermo satunnaisiin oikkuihini, mutta annettakoon se anteeksi, eivät hekään aina kaikkea voi jaksaa.

Tietenkään kaikkia mieltäni painavia asioita en ole heille kertonut, niistä olen keskustellut sitten ystävieni kanssa.

Minun tapauksessani Internetin kautta löytämäni uudet ystäväni ovat auttaneet parin viimeisen vuoden aikana minua löytämään sosiaalisuuteni uudelleen. Nykyään olen paljon avoimempi varsinkin muiden ihmisten seurassa, vaikka pidän edelleen kahdenkeskistä keskustelua mielekkäämpänä ja helpompana itselleni.

-Miumau, 15.4.2008

#11700

“Kahville meneviä pareja katsotaan pitkään.” Just joo. Pikemminkin sitä, joka kahville menevää paria katsoo pitkään (en ole ikinä kuullut sellaisesta ihmisestä), katsotaan pitkään.

-Celo, 25.4.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Rakkaus, seksi tai muista aiheista.