Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Valkoisen miehen taakka

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
10 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Valkoinen mies on syyllinen kaikkeen maailman pahaan. Syy syyllisyyteen on menestys. Jos menestyy, on syyllinen muiden kokemaan puutteeseen. 6 202 lukijaa, joista 643 eli 10% on antanut arvosanan ().

Valkoisen miehen taakka

Olen valkoinen mies ja asun maailman mittakaavasta tarkasteltuna hyvin vauraassa Länsi-Euroopan maassa. Olen jopa töissä globaalissa yrityksessä.

Olen syyllinen. Olen osasyyllinen kaikkeen pahaan maailmassa, enkä voi tehdä mitään, jotta syyllisyyteni helpottaisi. Olen myös osavastuussa tapahtumista, jotka ovat tapahtuneet toisella puolella maapalloa, joiden aikaan en ollut edes syntynyt, ja joiden tapahtumiseen minulla ei ole ollut minkäänlaista mahdollisuutta vaikuttaa.

Kuka keksii yhtä ainutta katastrofia, vahinkoa tai kärsimysnäytelmää maailman historiassa, joihin valkoinen mies ei olisi vähintään osasyyllinen?

Jos valkoinen mies matkustaa köyhään maahan, hän menee sinne, koska siellä on halpa hintataso ja aurinkoa. Hän on siis riistäjä ja syyllinen. Jos hän matkustaa kotimaassa, pelkää hän ulkomaita, eikä salli ulkomaan matkailuyrittäjille toimeentuloon mahdollisuutta. Jos hän ei matkusta ollenkaan, on hän ummikko. Ja mitä enemmän hän matkustaa, sitä isomman ekologisen vahingon hän aiheuttaa. Valkoinen mies on syyllinen.

Jos valkoinen mies tekee jotain, jonka seuraus on vahingollista jollekin, johtuu se siitä, että valkoinen mies on itsekäs, paha, kylmä ja tunteeton. Jos joku muu tekee teon, jolla on vastaavia seurauksia, on valkoinen mies pakottanut hänet siihen tai uhannut häntä jolloin teko on ainoa puolustautumiskeino. Voi myös olla, että teko kuuluu tämän kansan kulttuuriin, ja valkoinen mies ei vain ymmärrä tai hyväksy sitä.

Joskus valkoisen miehen sydän heltyy auttamaan. Valitettavasti silloinkin valkoinen mies on väärässä ja syyllinen. Aasian tsunamin uhreista oltiin kiinnostuneita vain, koska siellä on länsimaalaisia, ja samaan aikaan muut kohteet jäävät huomiotta. Hyvääkin tehdessään valkoinen mies on syyllinen ja paha.

Valkoisen miehen syyllisyyden taakassa on omituinen piirre – se nimittäin periytyy. Olemme syyllisiä isoisiemme tekemiin vääryyksiin, myös silloin kun nämä isoisät edustivat kokonaan toista kansakuntaa tai valtiota. Meillä on syyllisyyden taakka ja velvollisuus auttaa afrikkalaisia, vaikka todellisuudessa sinun tai minun vaikutusvalta on käytännössä nolla.

Vain valkoinen mies on syyllinen hirmuisiin rikoksiin. Kuka muistaa, keitä kaikkia on syytetty ja tuomittu sotarikoksita tai rikoksista ihmisoikeuksia vastaan? Toisen maailmansodan jälkeen tilanne oli aika selvä, mutta entäs Afrikan lukuisat sisällis- ja muut sodat sen jälkeen? Entäs kaukoidän sissiryhmien ja hallituksen joukkojen väliset taistelut? Ja samat Etelä-Amerikassa? Kävi mitä hyvänsä, vain valkoinen mies voi saada tuomion. Romanian presidentti Nicolae Ceausescu tuomittiin kommunismin aikaisista rikoksista vallankumouksen jälkeen vuonna 1989. Ceausescun taival päättyi teloitukseen. Jugoslavian entinen presidentti Slobodan Milosevic on syytettynä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Itä-Saksan entinen johtaja Erich Honecker asetettiin syytteeseen kommunismin aikaisista rikoksista. Oikeudenkäynti kuitenkin keskeytettiin vuonna 1993 Honeckerin pitkälle edenneen syövän takia.

Ehkä hiukan yllättäen, myös ei-valkoisia miehiä on joskus syytetty rikoksista ihmisyyttä vastaan. Tosin tuomioon asti ne johtavat äärimmäisen harvoin. Chileä 17 vuotta terrorisoinut Augusto Pinochet pidätettiin vuonna 1998, mutta oikeudenkäynnistä luovuttiin myöhemmin miehen heikon terveyden takia. Keski-Afrikan tasavallan syrjäytetty mustaihoinen johtaja Jean-Bedel Bokassa tuomittiin vuonna 1987 kuolemaan murhista. Tuomio kuitenkin kumottiin ja Bokassa vapautettiin 1993. Kambodzhan punakhmerien johtaja Pol Pot tuomittiin elinkautiseen vankeuteen 1997. Pol Pot kuoli sydänkohtaukseen seuraavana vuonna.

Valkoinen mies on jo syntyessään tuomittu ankarammin kuin ketään koskaan. Tuomiona on ikuinen syyllisyys kaikkeen pahaan maailmassa. Syyllisyys periytyy lapsillenne niin kauan kun valkoisella miehellä menee hyvin.

-Aapo Puskala, 2.1.2005

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 43 kommenttia
Kommentit
#1624

Kuka kumma tämä kamala syyllistäjä on, jonka takia valkoisen miehen pitää näin kärsiä, enemmän kuin kenenkään koskaan aiemmin?

Ettei vaan systeemi olisi taas asialla. Ihan turha tulla mua mun mailleni syyllistämään, mä ammun jos tulee.

-Joonas, 3.1.2005

#1625

Mistähän tuo johtuu että olosi syylliseksi tunnet... Minulla tuommoisia ajatuksia ei ole.. Mutta kiva kun kerroit

-Jejee, 3.1.2005

#1627

Itse olen ajatellut että kaikki syntymäpäivä- ynnä muut lahjat ovat vihjaavia: Jos annan lahjaksi kampaamokäynnin, lahjan saaja kuvittelee omaavansa kamalan tukan. Jos tarjoan autolla kyydin niin senkin voi kääntää kielteiseksi: “Et siis toivo kuntoni kasvavan/pysyvän hyvänä!!”

Tää on just tätä.

-Elina, 4.1.2005

#1630

No joo... Mielestäni velvollisuutemme auttaa kehitysmaita johtuu siitä, että meillä on siihen mahdollisuus, ei siitä, että olemme syyllisiä. Jos asia pahasti ahdistaa, voi ajatella, että Suomikin on tavallaan syrjäinen “kehitys”maa, sata vuotta sitten vielä Venäjän siirtomaa. ;)

-Kolibri, 4.1.2005

#1652

Niin, yksi tärkeimmistä seikoista on, että valkoiset yrittävät viedä jazzin kunnian mustilta.

-Joonas Rantanen, 13.1.2005

#1698

mitä vitun järkee täs oli? Mietis uudestaan..

-Alek Száhala, 7.2.2005

#1702

Mä oon tykänny noista sun kirjotuksista, mutta tää oli kyllä pohjanoteeraus. Otetaan nyt esimerkiksi nuo naisten oikeudet: Okei, ehkä muualla maailmassa ei ole naisilla niin hyvä tilanne kuin pohjoismaissa, mutta oikeuttaako se pohjoismaiset miehet lyömään vaimojaan? Mun mielestä pitäisi pyrkiä täydellisyyteen ja vaikka me ollaankin paljon lähempänä täydellisyyttä kuin vaikka lähi-idän ihmiset näissä naisten oikeuksissa, niin meidän pitää silti pyrkiä aina vaan lähemmäs täydellisyyttä. Ja toisaalta uskon, että ne mustat miehet ja mustat naiset voisivat syyllistää tai syyllistävätkin itseään vähintään yhtä paljon, mutta ehkä vain arkisemmissa asioissa?

-Ra, 10.2.2005

#1707

En kyllä sanonut, etteikö voisi tai etteikö pitäisi pyrkiä parempaan, eikä tietenkään muualla oleva huonompi tilanne millään tavoin oikeuta lyömään vaimoaan tai muitakaan.

Mutta muualla oleva naisten huonompi asema ei MILLÄÄN TAVOIN suoraan liity siihen, kuinka parisuhteessa täällä kumppaniaan kohtelee. Se on yhtä väärin kohdella toista huonosti, oli muualla huonommin tai ei.

Ihan kuin se, että jossain maissa naisen asema on kurja, tarkoittaisi sitä, että täällä heitä pitäisi kohdella erityisen silkkihansikkain tms. Ei tietenkään, sillä muualla tapahtuva huono kohtelu ei toisaalta mitenkään vapauta ihmisiä täällä vastuusta, eikä toisaalta tee ihmisistä yhtään sen enempää syyllisiä.

Kommenttisi kuvastaa minusta juuri sitä, mitä alkuperäisessä kirjoituksessa ajoin takaa: siitä saa jotenkin kuvan, että muualla tapahtuva väärinkohtelu olisi jotenkin suomalaisen miehen syy, tai että se olisi jotenkin kytköksissä kotimaiseen väkivaltaan.

Kyllä, parempaan pitää pyrkiä ja kyllä, ihminen on vastuussa teoistaan jne. Mutta vastuussa voi olla vain asiasta, johon on todellisuudessa voinut vaikuttaa. Tietenkin vääryyden kärsinyttä voi ja pitääkin auttaa, mutta ei sen takia, että on itse samaa sukupuolta kuin vääryyden tehnyt yksilö (ja jotenkin omituisesti välillisesti syyllinen tapahtuneeseen), vaan koska toinen tarvitse apua.

-Aapo, 11.2.2005

#1803

Kannattaa lukea Unbomberin manifesti, sovit täydellisesti vasemmistolaisen psykologiseen profiiliin, jonka Ted manifestissansa tuo esille.

-Unabomber, 13.3.2005

#1829

“syyllisyyden taakassa on yksi omituinen piirre, jota ei ole juridisessa syyllisyydessä. Se nimittäin periytyy”

-pätee muuten myös suomalaisten venäläisvihaan...

Kovin usein tuppaa olemaan tämmöinen katkera väritys siun kirjoituksissais. Mistähän tuo johtuu...

-Anonyymi, 20.3.2005

#1930

Perkeles, Aapo, ei sinulla ole naimatonta kasoisveljeä?

-Olisi käyttöä, 24.4.2005

#1933

Ei ole kaksoisveljeä ja ne kolme tavallistakin on tahoillaan kiinni :)

-Anonyymi, 24.4.2005

#1995

Tämä teksti tuntui minusta kyllä hyvin asialliselta, jopa aika nerokkaalta, koska en ollut asiaa kamalasti miettinyt. En tunne itse syyllisyyttä näistä asioista, mutta olen joskus ihmetellyt että kuinka kauan saksa voi periyttää toisen maailmansodan aikaisia kauheuksia lapsilleen. Niin, joku joskus sanoi että lapsi saa synnin jo äidinmaidosta. Kyllä tämä on kieltämättä epäkohta jota Aapo oikeutetusti tuo esille.

-Lone_pig, 21.5.2005

#2097

Aapo puhui asiasta, mitä sietäisi enemmänkin pohtia.

-Pasi, 28.6.2005

#2143

Khöm, Uskotteko kaiken, mitä tänne kirjoitetaan? ottakaa itse selvää ja ajtelkaa omilla aivoillanne, älkääkä alkako hävetä, että olette valkoisia. TUO TEKSTI OLI TÄYTTÄ PA**AA, jonka tarkoituksena on saada teidät naimaan mustat, vihaamaan itseänne jne. Avatkaa jestas sentään silmänne ihmiset, avatkaa

silmänne!

-Jussi, 9.7.2005

#2275

Oletkos Aapo lukenut kirjaa “Tyhmät valkoiset miehet”? Siinä oli luku, jossa käsiteltiin tuota asiaa.

Valkoinen mies ei ollut syyllinen terrorihallintoon Idi Aminin Ugandassa 1970-luvulla.

-Åke, 7.8.2005

#2278

Joillakin ei taida sarkasminpaljastin toimia.

-Anonyymi, 7.8.2005

#2279

oikein hyvää tekstiä mielestäni. Muutenkin aivan typerää lähetää rahaa afrikkaan sama kuin polttaisi rahansa saman tien.

-skini, 7.8.2005

#2300

Buahahhahhaa! Hauskaa tekstiä, kummia kommentteja. Taitaa olla puusilmäistä lukijaa liikenteessä.

-Bestman puhetta vailla, 12.8.2005

#2335

Äh, mitä väliä ihonvärillä mukamas on? On naurettavaa jakaa ihmiset “ilkeisiin ja tunteettomiin valkoisiin” ja “tummaihoisiin kärsiviin marttyyreihin”. Meidän valkoihoisten joukossa on myös välittäviä yksilöitä, kuten myös tummaihoisten joukossa on itsekkäitä tyyppejä, tiesittekös sitä?

-Anonyymi, 23.8.2005

#2351

Niinpä. Eivätkä afrikkalaisetkaan ole aivan syyttömiä maanosansa kurjuuteen. Kuka käskee niitä sotimaan koko ajan??

-Andúril, 28.8.2005

#2368

Hyvää palautetta näköjään tullu. Olisi pitänyt Jussinkin avata ne omat silmänsä tekstin lukemisen ajaksi...

-aki, 6.9.2005

#2375

Elämän paradoksi: Valkoisen miehen kuollessa sukupuuttoon, kuolevat myös afrikkalaiset, koska kukaan ei ole enää hyysäämässä niitä.

-Realisti, 11.9.2005

#2380

Te, jotka annatte huonoja kommenteja ja sanotte tätä tekstii P*SK*KSI ette taida tietää JUURI MITÄÄN mailman historiasta.

Afrikalla olisi paljon parempi asema jos sinne ei ois eurooppalaiset ja muut ahtaillut. Se menee näin: iso maa vallottaa maata, joka ei pysty puolustautumaan valtaukselta. Iso maa kuluttaa elinkeinoja pieneltä maalta, kerää mineraalit ja lähtee hanee. 100-200 vuoden päästä ihmetellään kuinka se alue onkin niin köyhää.

Kuka on yleensä suurimmat sodat alottanut? Musta vai Valkoinen? Miksi valkoinen? Koska mustasta ei tule diktaattoria tai muuta vastaavaa lähiaikoina. Miksi? Rotuongelma. Miksi olla rotuongelma? VALKOISET! Ne luulee olevansa parempia kuin mustat, niinpä ne syrjii mustia ja pitää näitä kahden-/kolmannenluokan ihmisinä.

Musta joka aloittaa sodan... vaikka nekin on ihmisiä niin ei ei se vaan jotenkaan tunnu mahdolliselta lähiaikoina... ehkä 50-100vuoden päästä mutta EI tällä hetkellä olevaan tilanteeseen katottuna... ei ei ei!

Eli hyvä kirjotelma Aapo! Toivottavasti nää nuoret tietämättömät alkais ottaa asioista selvää vähän enemmän.. =)

-YKS JUTTU ENNEN KU KOMMENTOIT, 15.9.2005

#2387

Kun me valkoiset ollaan syyllisiä kaikkeen.. Otetaan kaiken maailman negridit tänne, laitetaan veronmaksajat kustantamaan niitten elintaso. Syötetään tota Propagandaa jokaisessa mediassa 24/7 Näin tehdään Globaali Suomi (Paskahuussi) jossa et uskalla liikkua illala yksin kun negridi joukko tulee hakkaamaan/ryöstämään sinut :D Ainiin Valtiohan tekee tota jo :P Herätkää tähän päivään ihmiset.. Miten voit väittää että valkoiset ovat kaikkeen syyllisiä ? Valkoiset Afrikan riistäjät? itsehän he sielä toisensa tappavat miten voit syyttää siitä Valkoisia? Jos tykkäät niin paljon noista negrideistä niin muuta Afrikkaan, voi olla ettet kauan sielä ole elossa :P Propaganda Scheissee tuo kirjoitus!

-Joo, 20.9.2005

#2428

Tämä tekstihän sopisi hyvin esim. suomalaisten lukutaidon mittariksi. Näistä kommenteista päätelleen lukutaitoisia suomalaisia on noin 50%.

-Uskomatonta(ko), 12.10.2005

#2485

Juu, eipä oikeen jotkut osaa tunnistaa sarkasmia.

-Anonyymi, 2.11.2005

#2661

Vaikka onkin sarkasmia, on silti totta joka sana!

-tt, 12.1.2006

#2668

Valkoisen miehen syntilistaan kuuluvat toki myös muhamettilaisten pyhiinvaeltajien kuoliaaksitallautumiset Mekassa, onhan uskonnollinen fundamentalismi aina ja kaikkialla poikkeuksetta täydellisesti valkoisen miehen aiheuttaman kurjuuden synnyttämää...

-Andúril, 14.1.2006

#2980

Täyttä totta. “Rasismia” etsitään väkisin joka kiven alta, ja jos sitä ei löydy, sitä keksitään. Globaali “Tasa-arvoisuus” on fantasiamaailmassa ehkä pyhä tavoite... me oikeassa maailmassa elävät tiedämme ettei luonnossa ole koskaan (eikä tule olemaan) “tasa-arvoisuutta” -- eikä mikään liberaalimössöohjelma voi sitä totuutta muuttaa.

-White Pride World Wide, 18.5.2006

#3180

Meinaatko Aapo, että koska Suomessa on tasa-arvo-asiat muuhun maailmaan verrattuna hyvin, olisi ihan kohtuullista ottaa vastaan muutama tönäisy mieheltä? Sellaisen käsityksen tekstistäsi kärjistetysti saa. Onhan se vaan fakta että Suomessa on muuhun Eurooppaan verrattuna paljon perheväkivaltaa (ja muutenkin väkivaltaa).

Ja huomauttaisin myös, että kyllä ne Suomen miehet nimittelevät ja parjaavat Suomen naisia ihan yhtä paljon, syystä tai ei.

-Shellfish, 24.6.2006

#3420

“Afrikalla olisi paljon parempi asema jos sinne ei ois eurooppalaiset ja muut ahtaillut.”

Mahdollisesti, mutta ensinnäkin: me suomalaiset emme ole sinne ahteilleet ja toiseksi, miksi Kiina ja Intia ovat tällä hetkellä kasvamassa taloudellisiksi vahvoiksi valtioiksi, vaikka nekin kärsivät aikoinaan aivan samalla tavalla eurooppalaisesta imperialismista?

-Rutja, 4.9.2006

#3467

on se ihana kun Suomen nuoret toivot ymmärtävät sarkasmia niiiiiiiin hyvin=)

-jussi kaasto, 19.9.2006

#4060

No huh huh !

-Sepi, 5.1.2007

#4098

Tämähän nyt ei pidä ollenkaan paikkaansa. Todellisuudessa Suomen Radioamatööriliiton hallitus on se, joka on syyllinen kaikkeen maailman pahuuteen. Tosin hallitusjäsenet ovat valkoisia miehiä :)

-OH2???, 9.1.2007

#5540

Miten minulla on koko ajan samanlainen olo..

-Nightingale, 18.5.2007

#6552

osu ja uppos. tunsin piston sisimmässäni. hyvä teksti!

“avustusprojektin vapaaehtoisena”aasiassa...

-eeva, 23.9.2007

#6819

Ei kyllä kaikkeen. Tummaihoisetkin olisivat ennenpitkää ottaneet maailman haltuunsa siihen tapaan kuin valkoisetkin miehet, mutta valkoinen mies ehti ensin. Todennäköisesti muutkin kuin valkoihoiset tekevät pahoja asioita, jotka tosin ovat lähinnä aika pienen mittakaavan asioita, kuten valehtelua tärkeässä asiassa. Ainakin joidenkin Keski-Amerikan heimojen keskuudessa on ollut tehty kauheita asioita (ihmisuhreja), vaikken kyllä oikein tiedä, minkä värinen heidän ihonsa on ollut. Historiassa on paljon esimerkkejä.

-PP, 14.10.2007

#7257

mä en todellakaan taida pitää sun ajatusmaailmasta. sä oot taas yks niitä “valkoisia miehiä” jotka haluaa enemmän huomiota ja kuvittelee olevansa jotenki parempia.

-voi, voi, 24.11.2007

#9591

Nyt mä en ihan tajuu, mikäs on sun, Aapo, motiivia tähän tekstiin. Onko tuon tarkoitus olla huumoria?

Kaikki ovat kuitenkin syyllisiä, vauvat ja vanhukset, enemmän tai vähemmän.

-kalpeanaama, 31.8.2008

#10033

Miten ei ihmiset ymmärrä sarkasmia? Minä ainakin sain tekstistä sellaisen kuvan, että “kaikki on valkoisen miehen vika” on potaskaa, jota syytää väki, jolla menee huonommin. Vaikkei kukaan tekis mitää pahaa seuraavaan tuhanteen vuoteen, vaan auttais muita, niin silti on valkoinen syypää kaikkeen pahaan mitä maailmassa on ikinä tapahtunu. “Paha valkoinen” on mantra, jolla huonommin pärjäävät yrittää vakuuttaa itseään siitä, että vaikka hänellä menee huonosti, niin hän on sentään itse viaton kaikkeen, eikä menestyä voi kuin olemalla paha.

En väitä, etteikö valkoinen olisi tehnyt väärin... Mutta ei me sille enää mitään voida! Kuka tuomitsee yhden ihmisen rikoksista koko suvun, tai peräti rodun!

-T, 12.10.2008

#12709

Todella hyvää tekstiä alusta alusta loppuun, sarkasmia hyvin mukaan sovitettuna. Artikkeli kokonaisuudessaan hyvin muotoiltu. Sait kympin, Aapo, tästä tekstistä.

-Da Dam, 12.10.2009

#12710

Hyvä kirjoitus. Tosin pätee aika moneen asiaan, ja valkoisen miehen voisikin muuttaa keneksi tahansa menestyväksi henkilöksi tai ryhmäksi. Kateus se on katala juttu.

-Maria!, 12.10.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.