Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Interaktiivisuudesta yksillöllisyyteen

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
8 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 16/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Kolumnini, joka julkaistiin tietoyhteiskunta.fi-sivustolla. Käsittelee webbipalvelun ylläpitoa, kehittämistä ja tulevaisuuden näkemyksiä. 3 428 lukijaa, joista 489 eli 14% on antanut arvosanan (7).

Interaktiivisuudesta yksillöllisyyteen

Suora linkki tähän kolumniin, joka julkaistiin tietoyhteiskunta.fi-sivustolla.


Ihmisiä houkuttelevat asiat, jotka jollain tavoin liittyvät heihin itseensä. Olemme taipuvaisia valitsemaan tuntemattomassa tilanteessa vaihtoehdon, jonka tiedämme tai jonka luulemme muiden valinneen. Laumakäyttäytyminen näkyy myös Internetissä. Häirikötkin pitävät yhteisöistä; etenkin niistä, joissa voi luovia nimettömänä.

Oman webbisivuston ylläpitäminen harrastuksena tarjoaa jotain, mitä työkseen samaa asiaa tekevä harvoin saa: vapauden sivuston sisällön suhteen. Omalla sivustollani, Lintukoto.netissä, tämä vapaus konkretisoituu erilaisiksi kokeiluiksi, tutkimuksiksi ja hankkeiksi, joista osa etenee pidemmällekin. Käytännössä lopputulos on hyvin harvoin sellainen, millaiseksi se on alun perin kuviteltu.

Parasta webbisivun ylläpitämisessä ei ole tulos, vaan kehitystyö ja sen tarjoamat oppimismahdollisuudet. Kiinteä, ei-interaktiivinen sivu ei tarjoa juuri mitään oppimismahdollisuuksia tekijälleen, jos oppimismahdollisuudeksi lasketaan vuorovaikutus käyttäjien kanssa.

Webin alkuaikoina sivustolle riitti, että sivut olivat olemassa. Nykyisin sisällön pitää olla mielenkiintoista, tuoretta ja käyttäjälleen relevanttia. Webissä on valtaosin jo siirrytty interaktiivisiin sivustoihin. Interaktiivisuus tarkoittaa yksinkertaisimmillaan, että käyttäjällä on suora mahdollisuus vaikuttaa sivun sisältöön.

Ihmisiä houkuttelevat asiat, jotka jollain tavoin liittyvät heihin itseensä. Henkilökohtaiset asiat kiinnostavat myös siinä tapauksessa, että henkilökohtainen sisältö olisi täysin arvottua ja käyttäjä vieläpä tietää sen.

Oraakkeli on Lintukodon sivu, joka vastaa kaikkiin käyttäjän kysymyksiin. Eräs käyttäjä kysyi Oraakkelilta, jaksaako kysyjä juosta maratonin loppuun, ja Oraakkeli sanoi: “Ilman muuta”. 30 kilometrin kohdalla keskeytys kävi kysyjän mielessä, mutta hän sinnitteli loppuun, koska “Oraakkelikin minuun uskoi.”

Interaktiivisuus mahdollistaa valitettavasti ikävän lieveilmiön: häiriköinnin. Ei ole sellaista interaktiivista sivua, jolle ei joskus häiriköitäisi. Internetin anonymiteetti antaa mahdollisuuden tehdä asioita, joita “omin kasvoin” ei uskaltaisi tai kehtaisi.

Häiriköinti yleensä edellyttää kahta asiaa: näkyvyyttä ja nimettömyyden. John Gabrielin Greater Internet Fuckwad Theory toteaa lyhyesti: normaali ihminen + anonymiteetti + yleisö = täydellinen ääliö.

Häiriköistä osa on poikkeuksellisen yritteliäitä ja luoviakin. Eräällä Lintukodon sivulla pitää osata kirjoittaa Kokoomuksen kansanedustaja Ben Z:n sukunimi oikein. Järkevät kirjoitusasuvaihtoehdot rajoittuvat ehdotuksiin, jotka alkavat kirjaimilla Z, C, Ts ja S.

Kirjoitusasuehdotuksia on tullut yli 3 000, ja niiden mukana asiattomuuksia ja solvauksia. Tämän seurauksena muutin sivua siten, että vain mainituilla kirjaimilla alkavat ehdotukset tulevat näkyviin. Ei mennyt päivääkään ja joku oli ehdottanut Benin sukunimeksi “ZPASKA”.

Jotkut verkkoyhteisöt ovat onnistuneet välttämään häiriköinnin. Ehkä merkittävin tällainen hanke on Wikipedia, ilmainen tietosanakirja verkossa. Siinä on artikkeleja yli 200 kielellä, ja englanninkielisen Wikipedian laajuus on suurempi kuin Britannica ja Microsoft Encarta yhteensä.

Wikipedia on käyttäjiensä ylläpitämä, mikä tarkoittaa, että kuka tahansa Wikipedian käyttäjä voi muokata sen sisältöä. Wikipedian häiriköttömyyteen voi olla yhtenä syynä sisällön hyvä laatu – jos laatu on kehnoa, on kynnys häiriköidä matalampi.

Mitä tulee interaktiivisuuden jälkeen, sitä on vaikea ennustaa. Itse panisin roponi likoon yhteisöllisyyden puolesta. Hiukan yksinkertainen esimerkki on sosiaalipsykologinen ilmiö “seuraa johtajaa”.

Olemme huomattavan taipuvaisia valitsemaan tuntemattomassa tilanteessa vaihtoehdon, jonka tiedämme tai jonka luulemme muiden valinneen. Webbisivu voisi esimerkiksi kertoa, minkä tiedoston kahdesta vaihtoehdosta useimmat ovat valinneet.

Tietokonepeleissä ja webbisivuilla, chateistä puhumattakaan, muodostuu yhteisöjä, joista voidaan pitää tiukastikin kiinni, joskus toisiaan koskaan livenä tapaamatta. Ihmisen sosiaalipsykologiset tarpeet eivät ole kadonneet, mutta ne tulevat esiin uusin tavoin, kuten Tamagotchitkin osoittivat.

-Aapo Puskala, 2.5.2005

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 3 kommenttia
Kommentit
#1958

Niin, ei netti muuta itse ihmistä, se on vain työkalu sen ihmisen käsiin. Olen myös samaa mieltä siitä, että koska maailmaa katsotaan aina enemmän tai vähemmän subjektiivisesti, niin ihmistä kiinnostaa todellakin eniten se mikään häneen liittyy. Minusta hienoja oivalluksia, Aaposeni.

Puhe invididualismista on minusta muutenkin vain oman edun tavoitteluväline. Minusta onnellisuus on itseisarvo, ja näkisin mielelläni ihmiskunnan muuttuvan tilaan jossa oma yksillöllisyys jotenkin muuttuisi yhteisöriippuvaisuudeksi, muurahaiskekomaiseksi yhteiseksi tajunnaksi. Mitäs siitä pohditte, Herra Puskala?

-Lone_pig, 4.5.2005

#2035

Anteeksi että annan perättäisiä kommentteja, mutta kehenkään ei voi luottaa. Perusteelliset testit tosielämän kentässä toistuvasti tuottavat tämän tuloksen. Vain todellinen assimilointi suurempaan kokonaisuuteen tuovat tien onnellisuuteen, väitän minä. Luopukaa yksilöllisyydellisestä petollisuudestanne.

-Lone_pig, 10.6.2005

#2280

Olet oikeassa. Häiriköinti ärsyttää aivan eläimellisesti.

En paljon enää viitsi kirjoitella, kun niin harvoin saan itse asiaan liittyviä kommentteja. Kuitenkin tämä mielipiteiden vaihtamisen mahdollisuus olisi niin kiinnostavaa. Mitä nimettömänä kirjoittamiseen tulee, koko yhteiskuntahan on nyt hyväksynyt “arvioinnin” osaksi työpaikkapeliä. Olen yrittänyt ehdottaa, että henkilöitä koskevat arviot olisi tehtävä omalla nimellä. Ei kuulema voisa, koska ne muuten eivät olisi “objektiivisia”....

Mikä niiden tarkoitus sitten on ? Korjata mitä korjattavissa olisi, kohteliaasti ja asiallisesti, jolloin oman nimen käyttäminen on aivan paikallaan vaiko vain saada lupa ilmaista omaa itseään loukkaavasti ja sopimattomasti, mielellään toisten mieltä pahoittaen ?

-Taru, 7.8.2005

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: