Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Vapaus ja determinismi

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: junkkari: riehakas nuorukainen; (historiassa:) upseerikokelas t. lippua kantava aliupseeri (eräissä maissa)
3 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 17/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Vapaus tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Maailmankuvassani on ristiriita, jota en osaa ratkaista tyydyttävästi. Se koskee vapauden ja determinismin välistä ikuista ristiriitaa. 4 096 lukijaa, joista 489 eli 12% on antanut arvosanan (7+).

Vapaus ja determinismi

Maailmankuvassani on ristiriita, joka toisaalta niin vanha että se lienee kaikille tuttu.

Uskon, että periaatteessa luonnonlait voidaan selvittää niin tarkasti, että joka ikinen hiukkasen liike ja kaikki siihen vaikuttavat voimat voidaan laskea ajasta ikuisuuteen. Tämä todella tarkoittaa periaatteessa, sillä on esimerkiksi keskusteltu siitä, voiko kappaleita hiukkastasolla edes havannoida vaikuttamatta niihin samalla.

En myöskään pidä mahdollisena sitä, että ihmisellä olisi jokin “henki” tai “sielu”, jota ei edes tuossa esitetyssä mallissa voisi saada tavoitettua. Eli että fyysisessä maailmassa olisi jotain, mikä ei mitenkään, millään tasolla heijastu mihinkään. Tuo on periaatteessa mahdollista, mutta sen spekulointi on täysin hyödytöntä koska paitsi että se kumoaa jo ensimmäisen väitteen niin se johtaa varsin hyllyvään suohon oman sisäisen logiikkansa kanssa.

Uskon kuitenkin vahvasti yksilönvapauteen ja pidän sitä tärkeimpänä arvonani. Mutta jos hiukkasten liike on laskettavissa ajasta ikuisuuteen, ja niiden hiukkasten keskinäisissä suhteissa on “kaikki” maailmankaikkeudesta, se tarkoittaa, että vapaata tahtoa ei ole, vaan tekomme määrätyvät täysin näiden luonnonlakien mukaan. Vapaa tahto on korkeintaan harha. Siinä tapauksessa meidän “päätöksiämme” voi korkeintaan pitää “ennustuksina”, eli jonkinlaisia ennakkoarvioita siitä, että noin tulee tässä tilanteessa tapahtumaan, ja sitten meistä tuntuu että aiheutimme sen itse, esimerkiksi ajatuksen päässämme.

Yksilönvapaus on siis satunnaisvaihtelua noiden hiukkasten radoissa, joiden piti olla täydellisesti ennustettavia.

Ennenkuin kuulen perusteluja holhousvaltion välttämättömyydestä, niin saanen muistuttaa, että myös niitä ihmisiä koskee tuo sama asia. Eli toisin sanoen, vapaan tahdon puutteessa mikään ei millään tavoin estä, etteikö kaikki voisi mennä katastrofaalisella tavalla pieleen. Koska kaikkihan oli vain väistämätöntä seurausta hiukkasten laskettavissa olevista radoista, ei ole myöskään mieltä taistella sitä vastaan. Varsinkin kun se taistelukin olisi ennalta ohjelmoitua...

-Aapo Puskala, 22.7.2005

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 13:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#2665

Jos minulle selviäisi tänään, että kaikki on determinististä, en silti tietäisi mitä minä tulen siitä ajattelemaan, tai sen takia tekemään. Siinäkin on aika paljon vapaata tahtoa.

Voiko minkäänlainen olio – kone tai ihminen – ennustaa täydellisesti tulevaa tilaansa?

-Pekka, 13.1.2006

#2795

Onko sillä väliä jos kaikki olisikin ennalta määrättyä? Kai sitä nyt voi olla hauskaa siitä huolimatta. Siis... Eihän sillä oo merkitystä, ootko joutunu johonki tilanteeseen omasta vai jonkun korkeamman voiman toimesta, näin vaan sattuu olemaan, eikä tulevasta ole edelleenkään mitään hajua.

-kirahvikoira, 5.3.2006

#2902

Koittakaapa muuten selittää tätä jollekin erittäin paksupäiselle ihmiselle... Siinä menee isyys ja onni.

-Kokemusta on, 29.4.2006

#3883

Kysymys: Entäs sitten, vaikka kaikki olisikin vain tiukasti kausaliteettiin perustuvaa ketjureaktiota? Millä tavalla se vaikuttaa yhtään mihinkään?

Kaksikymmentäkolme viidestä lääkäristä suosittelee maailmankuvien ristiriitoihin Principia Discordiaa – nyt hyvinvarustetuista interneteistä ilman reseptiä.

-Anonyymi, 15.12.2006

#3882

Minä itse ky´llä olen sitä mieltä että asioita ei ole määrätty ennalta, vaan lähes kaikki riippuu ihmisten omista tekemisistä.

-mä, 15.12.2006

#4811

Kvantti fysiikan mukaan hiukksen paikkaa ja nopeutta ei voi tietää yhtä aikaa koska meillä ei ole mittauslaitetta, joka ei samalla vaikuttaisi hiukkaseen. Jos tällainen mittaus laite kuitenkin jollaintavalla saadaan, tai jollain korkeammalla jo on sellainen, tulevaisuus voitaisiin laskea, edellyttäen että tiedämme KAIKKI asiaan vaikuttavat tekiät ja ALKUTILANTEEN. Lait ihminen voisi saada selville, mutta kaikkien maailmankaikkeuden hiukkasten paikan selvittäminen olisi mahdotonta.

Olemme siis turvassa.

-Brix, 2.3.2007

#4819

Brix, dear; jos haluaa vaikuttaa ja kuulostaa äärimmäisen viisaalta ja muutoinkin nerokkaalta kaikkien sivistyssanojen ja teorioiden siivittämänä, niin kannattaa opetella suomen kieli ja oikeinkirjoitus ensin. Kuulostaa huomattavasti uskottavammalta.. Ei pahalla.

-Yvo, 2.3.2007

#6137

Emme pysty laskemaan mitään absoluuttisen tarkasti. Mikään tilanne ei ole samanlainen toisen kanssa. Emme siis pysty toistamaan mitään koetta täsmälleen samanlaisena.

Näin sanoo Heisenbergin epätarkkuusperiaate

Periaate sanoo, että hiukkasen paikka*liikemäärä on vakio. Alkeishiukkaset ovat siis koko ajan liikkeessä. Tämän värähtelyn takia maailma ei voi olla ennanta määrätty.

Emme tiedä miksi näin on. Epätarkkuusperiaate kuitenkin toimii. Vuosikymmenien käytön jälkeen emme tunne poikkeuksia.

-Teemu, 7.8.2007

#12007

Vaikka mitään ei pystyisikään koskaan mittaamaan tarkasti eikä kukaan tulisi koskaan keksimään konetta jolla kaiken pystyy ennustamaan, ei sen puute pystyisi kuitenkaan poistamaan sitä faktaa että maailmankaikkeus olisi deterministinen.

Arkielämässä determinismistä johtuvalla vapaan tahdon puutteella ei ole mitään väliä. Ihmismieltä kahlitsee vahva illuusio siitä että pystymme itse valitsemaan tekemisemme, eikä tätä illuusiota ole helppoa rikkoa. Ihmismieli ei pysty tarkastelemaan itseään ulkopuolisen tavoin vapaana tästä illuusiosta, aivan kuten kirveskään ei voi vuolla omaa varttaan.

Kvanttifysiikasta sen verran että viimeistä sanaa niidenkään hiukkasten säpinöistä ei ole vielä sanottu. Aika näyttää.

Vaikka jotain ei voidakaan laskea absoluuttisen tarkasti siksi että koejärjestelyt vaikuttaisivat kohteeseen liikaa, ei se tarkoita etteivätkö ne kohteet olisi olemassa tai käyttäytyisi periaatteessa ennustettavasti vaikka niitä ei havainnoitaisikaan.

Fysiikka ei kerro, millainen maailma oikeasti on vaan käsittelee sitä, mitä voimme maailmasta sanoa.

-Hillasuon Herttua, 3.7.2009

#12444

Hillasuon Herttua kiteytti asian hienosti. Vaikka ihmisrodulta puuttukin kyky tulkita maailmankaikkeuden useita ilmiöitä tarkasti, se ei tarkoita sitä, etteikö olisi olemassa “lakeja” jotka määräävät jokaisen partikkelin liikkeen ilman poikkeuksia. Tämä johtaa siihen, että satunnaisuus on vain näennäistä ja loppujen lopuksi kohtalo on sinetöity. Toisaalta partikkelien satunnainen käyttäytyminen missä tahansa mittakaavassa kumoaisi tämän ketjureaktion.

Oli asia niin tai näin, se ei vaikuta omiin kokemuksiimme havainnoinnista ja mahdollisesti näennäisestä päätöksenteostamme. Itse uskon että ihminen on lukemattomien heijasteketjujen summaatio – monimutkainen refleksi, johon vaikuttaa kaikki aikaisemmin kokemamme tapahtumat ja toimimme näiden asioiden pohjalta (osana maailmankaikkeuden syy-seuraus -ketjua). Noh toisaalta, mitä väliä?!

-McLiima, 9.9.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Vapaus tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: