Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Näppäimistön käyttöliittymä

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
11 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 21/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Näppäimistön käyttöliittymä tulevaisuudessa 5 974 lukijaa, joista 698 eli 12% on antanut arvosanan ().

Näppäimistön käyttöliittymä

Näppäimistön käyttöliittymää voisi parantaa.

Näppäinjärjestys on perua mekaanisten kirjoituskoneiden ajalta. Tällöin ei saanut laittaa vierekkäin englannin kielessä yleisiä kirjaimia, sillä mekaaniset sauvat juuttuivat jumiin nopeasti kirjoitettaessa. Tietokoneiden aikakaudella tuolla alkuperäisellä syyllä ei ole tietenkään mitään merkitystä, mutta pääosin olemme edelleen alkuperäisen näppäinjärjestyksen “vankeja”.

Tällä hetkellä näppäimistö ei esimerkiksi mitenkään huomioi sitä, millä voimalla tai millä tahdilla näppäimiä lyödään, tai lyödäänkö jollain tavalla poikkeuksellisia yhdistelmiä. Esimerkiksi jos tekstiä tulee nopeaan tahtiin ja voimakkain painalluksin, voisi teksti muuttua HUUTAMISEKSI tai ääritilanteissa KARJUMISEKSI. Pehmeämpi kosketus tuottaisi esimerkiksi kaunokirjoitusfontin ja ehkä vaihtaisi värimaailmaa.

Näppäimistö voisi myös antaa palautetta nappien kautta. Jos esimerkiksi näppäimistö aistii että olisi ehkä hyvä hillitä vauhtia, voisi se tehdä nappien painamisesta hiukan raskaampaa. Toisaalta näppäimistö voisi tärisyttää tiettyjä näppäimiä tai koko näppäimistöä hetkellisesti tietyssä tilanteessa, esimerkiksi jos syötetty salasana ei kelpaa.

Kun ruudulla on valintaikkuna, jossa pitää tehdä jotain valintoja ennen kuin ikkunasta pääsee eteenpäin. Jos tällöin yrittäisi painaa enteriä, ei se menisikään pohjaan koska valintoja on vielä tekemättä.

-Aapo Puskala, 18.12.2005

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 27 kommenttia
Kommentit
#2589

Mä olen tota miettinyt usein mutta se vankeus näyttää jatkuvan koska mitenkäs sitä vanhoja kirjoituskettuja opettaa uusille tavoille kun ne on 10-sormijärjestelmän kerran oppineet ja siirtävät sen nuorille.

Ja sitten on se että kaikenlaisia uudistuksia käyttöliittymiin voi kehittää ja ehkä niche-markkinoille myydäkin mutta perustavis ei niistä ymmärtäisi mitään. Elämässä elämässä mennään kuitenkin sen massan mukana hyvin usein.

Mut joo, onhan noi mielenkiintoisia käyttöliittymäideoita. Sit ku sais vielä ne piuhat suoraan aivoihin niin Lintiksessä vois ajatella niin ettei tarvis ees näppistä :)

-K., 18.12.2005

#2597

Jos on hitaat sormet niin kuin miulla, niin kuiskaisinko silloin aina?

-mie, 19.12.2005

#2600

entäs jos on hidas, mutta painaa kovaa? karjuisko silloin kuiskaten?

-sporttila, 20.12.2005

#2610

Hyvä idea! Äitini on entinen toimittaja, joka sokeritaudin seurauksena on menettänyt muutama vuosi siten näkönsä. Kirjoittamista hän ei kuitenkaan ole lopettanut ja aikalailla kaikenlaisten asioiden hoito hänellä sujuu edelleenkin tietokoneella, eli hän käyttää paljon näppäimistöä. Kirjoittaminen onnistuu (myös lukeminen) tietokoneen puhesyntesisaattorin avulla, joka sanooo näppiksistä painetut kirjaimet ääneen. Käytännössä äitini inhoaa sitä laitetta, koska esim. oikeinkirjoituksen kohdalla, se ei ole kovinkaan käyttäjäystävällinen. Syntikan äänikin on todella “ärsyttävä”. Tämä näppäin idea toimisi hienosti ainakin näkövammaisten kohdalla. Sitähän voisi kehittää vaikka mihin suuntaan. On uskomatonta, mutta totta ettei sokeille -ainakaan suomessa ole saatavana juuri minkäänlaisia tekniikkaan liittyviä kunnon apuvälineitä. Ei kyllä oikeastaan muuhunkaan elämiseen sellaisia teknisiä laitteita, jotka oikeasti olisivat käyttäjäystävällisiä ja ne helpottaisivat elämää.

Olen ollut todella hämmästynyt kulkiessani äitini kanssa Näkövammaisten keskusliiton apuväline esittelyissä – juuri mitään ei ole saatavilla. Eikä viiden vuoden aikana missään vaiheessa ole oltu oikeasti edes kiinnostuneitä niiden kehittämisestä.

Tietokone ja puhelin ovat ainkin sellaisia välineitä, joita näkövammaisetkin käyttävät päivittäin, toiset hyvinkin paljon koska kommunikointi muuhun mailmaan hoituu helposti ja itsenäisesti. Tietsikan näppäimistön lisäksi puhelinkin voisi esim. lukea siihen tulleet tekstiviestit ääneen. Äitini lähettelee kännykällä paljon tekstareita, on opetellut näppäimet ulkoa -montako kertaa pitää painaa ja mistä pitäää painaa tietyn kirjaimen saadakseeen. Ei kovin käyttäjäystävällistä sekään. Suurin osa meistä teknisten laitteiden käyttäjistä eli ostajista on vammattomia ja ns. terveitä, markkinathan määräävät tuotekehittelyäkin. Tällaiseen ei ole hirveästi satsattu. Uskoisin kuitenkin, että esim. ainakin näön heikkeminen on suurimmalla osalla meistä vanhuuttaan jonkin asteisena edessä päin -käyttäjäkunta tulee kasvamaan.

Teemu jatka ideoidesi kehitttelyä ja vie eteenpäin:)

-johanna, 24.12.2005

#2612

Irc-kanavilla keskustellessa nykyinen näppis ainaskin on jo antiikkinen. Siittä puuttuu hymiö nappulat :)

-Resi, 24.12.2005

#2619

En ole ajatellutkaan tuota aiemmin... Hmm... voisihan se olla ihan kätevää... muttei ihan loogista...

-Neiti X, 27.12.2005

#2620

Auts ja anteeksi. Tiedän kyllä, että olet Aapo, enkä voi näitä näppäimiäkään syyttää Teemuttelustani. Taisi olla jokin tilapäinen vika käyttöliittymässäni aivoihin.

Pahoittelen :)

-johanna, 27.12.2005

#2626

Just just... :)Mitä vikaa näppäimis on?

-KYSYMYSMERKKI??, 31.12.2005

#2628

Jos kirjoittaa nopeasti, niin tekstistä tulee huutoa? Ja kirjoitusvirheen sattuessa varmaankin huuto loppuu kesken sanan. Hyvä pointti näppäinjärjestyksen iäkkyydestä, mutta parannusehdotukset kaipaavat parantelua...

-Anonyymi, 1.1.2006

#2630

Enpä tiedä... Entä jos jollain on nyt vain tapana hakata näppäimiä? Monelta saattaisi mennä hermot viisastelevan ja tekstiä oman käden oikeudella tekstiä muokkaavan näppäimistön kanssa. Mitä noihin nappien sijaintien vaihteluun tulee, joutuisivat monet opettelemaan nappien paikat uudelleen. Eikä semmone oo kivaa...

-Yrjö Laattanen, 2.1.2006

#2635

näppäimet on korjaamista varten sano minun sanoneen

-Masi, 2.1.2006

#2641

Ei olisi mitään järkeä, ottaa muutenkin pattiin, kun esim. wintoosaan tehdään jotain helppokäyttötoimintouudistuksia. Pitää kohta vaihtaa vaikka liinuksiin, koska Windows XP yrittää aina kaatuilemisten välissä tehdä kaikkea minun puolestani lähes aina päin persettä.

-pena23455, 6.1.2006

#2643

Periaatteessahan tietokoneen näppäimistön voisi virittää ihan minkälaiseksi haluaa. tähän qwerty-versioon kun vaan on jo kerinnyt tottua, ja sillä kun nykyään onnistuu kirjoittaminen varsin sujuvasti. Kokeilin kerran Dvorak-näppäimistöasettelua muutaman päivän. Siinä kyllä on potentiaalia, mutta sen opettelu olisi vienyt kyllä niin paljon aikaa ja asennetta, että arvelin ettei maksa vaivaa.

Olen tällä qwertyllä pärjäillyt ihan kohtalalisesti. Juttua tulee kyllä näppäimistöstä, sikäli kun sitä on yläkerran painekammioon kehittynyt.

-jwc, 7.1.2006

#2644

Entäs tavunäppäimistö? Yleisimpiä tavuja varten voisi olla

omat näppäimet. Jos sitä harjaantuisi käyttämään, saattaisi näpyttely nopeutua vielä lisää. Esimerkiksi tämän tavallisen näppäimistön voisi virittää tavunäppäimistöksi siten että kun esim näppäintä q painaa, saa tavun ka, mutta Alt-Q tekisi perinteisen Q:n Tai sitten voisi hyödyntää noita missään käyttämättömiä Windows-näppäimiä.

-jwc again, 7.1.2006

#2645

Periaatteessa optimaalinen kirjoitusjärjestelmä voisi olla sellainen, että siinä ei tarvita koko näppäimistöä ollenkaan. Muistelen, että jossakin oli kokeiltu tietokoneen ohjaamista aivoaalloilla suoraan (tää on sitten muistaakseni noita Tieteen kuvalehden juttuja, joten voi olla täyttä huuhaatakin). Tällöin HID-laitteeksi pitäisi tehdä jonkinlainen aivoaaltodetektori, joka lähettelisi jotakin aivoaaltoyhdistelmää vastaavan kirjainyhdistelmän tai mahdollisesti koko sanan tietokoneelle niinkuin se olisi näppäimistöltä näpytelty. Jäisi pois kaikki latenssi, joka

tulee kirjoittelun konvertoinnista lihasliikkeeksi. Taitaa vaan olla nää nykyajan aivoaaltodetektorit sen verran isoja, että eivät mahdu pöydälle, vaan kirjoittajan yläpää pitäisi panna kapistuksen sisään, että ajatukset tulisivat kirjallisessa muodossa julki :-)

-jwc, ajatusten tonava, 7.1.2006

#2650

Vaatii kyllä selkeitä ajatuksia tuo aivoaaltodetektori, ettei tule kirjoitettua ihan mitä tahansa

-Anonyymi, 8.1.2006

#2751

ok kävis kyllä tommonen mut entä jos se menis epäkuntoon niin kuin varmasti käy ennemmin tai myohemmin...

ei pahalla idea oli kylläihan hyvä...

-aikuinen nainen, 10.2.2006

#2752

Eikä tarvitsisi olla yhtä kirjainta joka napissa. Pikkusanat kuten ja, se, on jne. voisi pistää jonnekin helposti naputeltaviksi. Samoin yleiset taivutuspäätteet. Johan suomen kirjoittaminen lutviutuisi!

-Jussi, 10.2.2006

#2808

en kannata.. miksi pitäis opetella uusi kirjoitustekniikka kun vanhallakin pärjää loistavasti..?

-angel with broken wings, 6.3.2006

#2833

Itse olen käyttänyt jo pidemmän aikaa dvorak-näppäimistöasettelua, ja olen ollut todella tyytyväinen. Kyllähän sitä qwertylläkin kirjoittaa, mutta suoraan sanottuna se on kaamea. (näin parempaan tottuneena :)

Suomalainen DAS olisi varmaankin parempi suomen kielen kirjoittamiselle, mutta se ei ole niin yleinen kuin dvorak, joka löytyy lähes jokaiselta koneelta valmiina. Vaikka dvorak onkin suunniteltu alunperin englannin kielelle, tuntuu se suomeakin kirjoittaessa paljon paremmalta.

Frogpadin kaltaiset yhden käden näppäimistöt, joissa useampi kirjain on asetettu saman napin taakse, sekä useat “sointunäppäimistöt”, joissa tietyt näppäinyhdistelmät luovat kirjaimen, voisivat myöskin olla hyviä vaihtoehtoja uudelle standardille.

Nuo muut ideat näppäimistöasettelun muuttamisen lisäksi eivät olleet mielestäni hyviä. Kuka tahtoo fontin tai sen värin muuttuvan näppäilyn herkkyyden mukaan? En ainakaan minä.

-Jouni Potila, 19.3.2006

#2866

Tahtoosimpa opetella yhyren kären kiriootustairon.

Vois vaikka toisella kärellä kaivaa nenää.

-Pöyröö, 4.4.2006

#2884

Erittäin hölmöt ideat. Hermot menisivät alta aikayksikön viisastelevaan näppäimistöön. Ei todellakaan näin.

-Retu, 15.4.2006

#3057

Tuota aivoaalto juttua joutuu kyllä kehittämään todella paljon, jotta se ymmärtäisi selkeät ajatukset tunteista. Ja minä ainakin “eksyn” ajatuksissani helposti ja voisi kaveri ihmetellä, kun esim mesessä kertoisin ihan outoja juttuja :D Ja helposti tulisi loukattua toista tai toisen luottamusta...

-Sami, 1.6.2006

#3066

Aika utopista. Mikä vika tässä nykyisessä? hmm.

-Maama, 4.6.2006

#3362

Toi näppäimien antama palaute on loistava idea!

-Atte, 17.8.2006

#7496

Aika hauskaa olisi tuollainen näppäimistö. Mutta kyllä tuollaiseen näppäimistöön ennen pitkään hermostuisi. Ja minulla on tapana kirjoittaa aina nopeasti ja suht. kovalla voimalla. Jos tuo toteutuisi, niin TÄMÄ KIRJOITUS NÄYTTÄISI NYT SUURIN PIIRTEIN TÄLTÄ MEGASUURELLA FONTILLA!! Että kehittelyä vaatii tuo idea vielä.

-Muumi, 6.1.2008

#11996

Vähän keksimällä keksittyjä parannusehdotuksia. Eihän noista olisi mitään iloa, hermot vain menisi.

-Ei kiitos, 26.6.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.