Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Yhdys sana virheitä

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
3 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 19/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Kieli tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Yhdys sanojen osaaminen on nettikansan keskuudessa heikkoa. 7 077 lukijaa, joista 700 eli 10% on antanut arvosanan (8-).

Yhdys sana virheitä

“Minkä laisen jalka pallon ostaisin?” Internetissä yhdyssanojen väärinkirjoitus on jo ennemminkin tapa kuin poikkeus. On häkellyttävää, kuinka ihmiset kykenevät kirjoittamaan yhdyssanat niin väärin. Mutta onko tähän jokin spesifi syy?

Vielä jokunen vuosikymmen sitten neljässäkymmenessä prosentissa approbaturin ylioppilasaineissa oli yhdyssanavirheitä. Nykyään jokaisessa approbaturin aineessa ja neljässäkymmenessä prosentissa laudaturin aineista on yhdyssanavirheitä. Mitenkä niin suuri muutos on voinut tapahtua nuorisokulttuurissa muutamassa vuosikymmenessä?

Ensimmäisenä mieleen tulee nuorten lukemisen määrä. Lukemisella on helppo edistää kielellisiä taitoja ja oikeinkirjoitusta. Silti lukemisen väheneminen tuskin on ainoa syy kielitaitomme repsahtamiseen. Tuskin vanhempienikaan sukupolvesta kaikki olivat himolukijoita.

Lukuinnostuksen romahduksen lisäksi löytyy osasyyllinen bittien ja hertsien maailmasta, täällä internetissä. Internetin mukana on tullut monta äidinkieltämme uhkaavaa tekijää. Yksi niistä on englannin suuri vaikutus. Englannin verrattain yksinkertainen kielioppi ja oikeinkirjoitus ovat omiaan sekoittamaan nuoren ihmisen kielipään.

Kolmas, kenties vakavampi uhka oikeinkirjoitukselle piilee myös internetissä. Internetiin, chattipalstoille ja keskustelualueille kirjoittamisen sietämätön helppous antaa tilaa virheille. Kun kerran internetissä on oppinut kirjoittamaan väärin, ei tapaa saada välttämättä kitkettyä edes ylioppilaskirjoituksissa.

Ratkaisujen löytäminen tähän etenkin nuorisoa vaivaavaan ongelmaan on todella hankalaa. Jo nyt nuorisoa koetetaan saada innokkaammin lukemaan; tällä saralla on tuskin enää paljoakaan tehtävissä. Kuivilla kielioppitunneilla taas yleensä tavoitetaan vain niitä, jotka jo muutenkin hallitsevat oikeinkirjoitusta paremmin, toki poikkeuksiakin on. Internetistä tulevia vaaroja vastaan on myös todella vaikea puolustautua.

Pysyäksemme mukana maailman menossa, englannin aseman tuskin annetaan paljon heiketä ja chatit ja pikaviestikeskustelut ovat tulleet jäädäkseen.

Yksiselitteistä ratkaisua tähän ongelmaan ei ole. Monia pikkuseikkoja tilannetta voidaan parantaa, mutten usko tilanteen ehkä enää koskaan palaavan ennalleen.

Toivottavasti edellä olevaan ei ole eksynyt “yhdys sana virheitä”.

-Tatu, 28.3.2006

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 55:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#6280

lappeer Rannassa on paperin tehdas.

-mie, 28.8.2007

#7556

Kyllä ne yhdyssanavirheet osaa ottaa harvinaisen paljon päähän. Enkkuhan tässä on syynä: nuoret osaavat netin takia yhä paremmin ja paremmin englantia ja sitten yrittävät enkun kielioppia soveltaa suomeen. Enkussahan on todella vähän yhdyssanoja verrattuna suomeen. Toki poikkeuksiakin on, mutta yleensä enkussa kirjoitetaan yhdyssanat erikseen.

-Tuntematon, 16.1.2008

#9835

voi juma ei oo näi kauheeta ku niinku ei netis kirjotella et oltas jotai himo olen-täydellinen-ja-osaan-kaiken-äidin-kielestä vaa iha kommunikointii ja siis mä puhun normaalistikki iha ihmeellisesti siis kaikkee esim. älä laita tota vettä tonne lisempää , tai et toi toinen leffa oli hyvempi ku toi toinen ja oon saanu kuulla asiasta mut mä vaan oon et mee ny muuallemmas siit vammaast ja kyl kaikki ymmärtää mit mä sanon ja kirjotan. menkää pissismi.org sivuille ja siellä ne puhuu näin SiiIs d444 *hAliiHH* nii sinne mäkättämään ku o nii vaarallista.

-P15515D441hQ, 17.9.2008

#9837

Heh, en tiedä yhdyssana virheistä, mutta tätä en oikein hiffaa “Monia pikkuseikkoja tilannetta voidaan parantaa, mutten usko tilanteen ehkä enää koskaan palaavan ennalleen. ” Ei pahalla mutta joku sana taitaa puuttua tai olla kirjoitettu väärässä muodossa kokonaisuuten nähden. Itse teen paljonkin kielioppivirheitä kirjoituksissani, mutten myöskään arvio muiden tekeleitä niiden perusteella. Kunhan on edes sen verran selvää, että asia tulee selväksi. Kirjoittajan ei itse kuitenkaan tarvitse:)

-Joshua Samola, 17.9.2008

#9839

Toiseksi viimeinen kappale iski minunkin silmään, ja sitä edeltävässä on pilkku eksynyt väärään kohtaan. Pari muutakin ilmaisua oli hiukan kömpelöitä.

Täytyy myöntää, että myös itseäni häiritsee välillä yhdyssanojen ja muun oikeinkirjoituksen unohtaminen.

Kuinkahan englannin kieli on vaikuttanut ilmaisuun “spesifi syy”? ;)

-anteeksi, 17.9.2008

#10246

Elämänkokemukseni perusteella joudun vaihtamaan aikaisempaa kantaani: On väliä kirjoitetaanko sanat yhteen tai erikseen. Nykyisin kansantasavalta ja kansan tasavalta eivät ole minulle sama asia.

-Orange, 10.11.2008

#11593

On kyllä erittäin ärsyttävää lukea tekstiä jossa on yhdys sana virheitä.

-Irkkaaja, 16.4.2009

#11597

Kannattaa kuitenkin muistaa, että hyvin kirjoitettu kieli on helpompaa lukea useimmille. Jokaisen virheen kyttääminen ei tietenkään saa olla itsetarkoitus, mutta edes auttavat kielioppisäännöt ja yhdyssanojen oikeinkirjoittaminen auttaa myös sanotun asiasisälllön hyväksymistä.

Minusta kielitoimisto ja kotimaisten kielten tutkimuskeskus (kotus) on aiheesta huolestunut kielen rappeutumisesta, koska kirjoitetun ja puhutun kielen ero alkaa hämärtyä oleellisesti.

-teuro, 16.4.2009

#14872

IHANA:

Wooow, minä olen Gloria Meyers, haluan jakaa elämäni tarinan maailman kanssa siitä, miten sain mieheni, ennen kaikkea sain onnellani takaisin, tarkoitin yhden dr. Ogundeleen ilmoitusta internetissä siitä, miten hän auttaa naista saan poikaystäväni takaisin, joten minun täytyy ottaa yhteyttä häneen auttamaan minua palauttamaan avioliittoni, aviomies jätti minut viiden vuoden avioliitolle, koska hänen perheensä ja ystävänsä eivät pidä minusta ja he pyytävät häntä saamaan toisen naisen, mutta kun minä ota tohtori Ogundele apua, hän kertoi rentoudakseen, että hän auttaa minua, tohtori Ogundele toi mieheni, joka jätti minut 5 vuodeksi vain 24 tuntia. Tämä on voimakas loitsu, jota en ole koskaan nähnyt elämässäni sellaista, hän toi takaisin mieheni minulle vain 24 tunnissa ja kertoi minulle, että minulla on oma lapsi, tänään minulla on 1-vuotias vauva, tämä mies on hieno, jos joku tarvitsee apua ja haluaa ottaa sinuun yhteyttä, sinä voi tavoittaa hänet seuraavalla osoitteella: Sähköposti: [email protected], Viber-numero: +27638836445. Whats-app Numero: +2349065101630.

-Ogundele, 14.5.2018

#14873

IHANA:

Hei kaikki, olen Godelieve, haluan jakaa elämäni tarinan maailman kanssa siitä, miten sain mieheni, ennen kaikkea sain onnellani takaisin, tarkoitin ilmoitusta yhden Dr Odia Internetissä siitä, miten hän auttaa naista saan poikaystäväni takaisin, joten minun täytyy ottaa yhteyttä häneen auttamaan minua palauttamaan avioliittoni, aviomies jätti minut viiden vuoden avioliitolle, koska hänen perheensä ja ystävänsä eivät pidä minusta ja he pyytävät häntä saamaan toisen naisen, mutta kun minä ota yhteyttä Odiaan avusta, hän kertoi rentoudakseen, että hän auttaa minua, tohtori Odia toi mieheni, joka jätti minut 5 vuodeksi vain 24 tuntia, Tämä on voimakas loitsu, jota en ole koskaan nähnyt elämässäni sellaista, hän toi takaisin mieheni minulle vain 24 tunnissa ja kertoi minulle, että minulla on oma lapsi, tänään minulla on 1-vuotias vauva, tämä mies on hieno, jos joku tarvitsee apua ja haluaa ottaa sinuun yhteyttä, sinä voi tavoittaa hänet seuraavalla osoitteella: Sähköposti: [email protected], Viber-numero: +27638836445. Mikä-sovelluksen numero: +2349065101630.

-Godelieve, 7.7.2018

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Kieli tai muista aiheista.