Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Ilmiöitä erilaisuudesta

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Päivän sana: bravuuri: taituruus; esitys, jolla osoitetaan taituruus

Pidätkö?


10 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 19/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Ilmiöitä voitoista ja häviöistä erilaisuuden nimissä 4 534 lukijaa, joista 531 eli 12% on antanut arvosanan ().

Ilmiöitä erilaisuudesta

On miltei hellyttävää havaita, kuinka poikkeava hirvitysmuoto herättää ihastusta voiton kohdatessa Suomen Euroviisuissa. Takavuosina Matti Nykänen oli kansallissankari tuodessaan enemmän Maamme-laulua kansakunnallemme kuin kukaan muu aikaisemmin. Nyt Mattia repostellaan pitkin ja poikin iltalehdistössä. Matti ajautui ympäristönsä vuoksi kierteeseen, joka oli liikaa hyppämiseen keskittyneelle tavalliselle pienelle ihmiselle.

Menestys juovuttaa ja suitsutus nostaa kansallistunnetta. Haastattelu takakuukausina ei imarrellut Lordia. Lapinlääni äänesti heidät Suomesta erilleen muista saaden osallistumisen Ateenaan. Ihmiset luonnostaan epäröivät radikaalia muutosta. Tasaisuus ja tuttuus luo turvallisuutta. Tulevaisuus ennakoimattomana on pelottavaa.

Lordin varma esiintyminen suuren maailman estraadeilla, myös haastatteluissa, kertoo kyvykkäästä nuoresta, jolla oli terveesti henkeä edustaa omaa maakuntaansa. Hän osasi ja ymmärsi tuoda esille Lapin omia asioita, kuten Joulupukin ja neljän tuulen hatun. Musiikillisesti Suomessa on useita samankaltaisia bändejä, samoin voisimme kuvitella, että toisessa tilanteessa myös Nightwish olisi pärjännyt. Suomalainen nuorison ennakkoluulottomuus järisytti kerralla paikalleen pysähtyneitä rakenteita. Voidaan sanoa, että voitto tuli räjähtävästi, siksi ylivoimainen oli pistesaalis.

Erilaisuus ei ole normaalia yhteiskunnissa. Me pakoilemme ja ylenkatsomme muuta kuin omaa turvallista ympäristöämme. Muutokset tapahtuvat ikäpolvissa, myös taloudessa ja politiikassa. Transaktioiden kolme pylvästä: vanhempi, aikuinen ja lapsi toimivat tässäkin.

Nokian väistyvä pääjohtaja Jorma Ollila katsoi aiheelliseksi peräänkuuluttaa aikaisemman Nokia johtajan teesiä riskinotosta; vuorineuvos Kari Kairamolta jäi tehtävä kesken osin ulkopuolisten kateuden, kyvyttömyyden ja rohkeuden puutteen vuoksi. Ollila, joka oli Kairamon aikana jo Nokiassa, antoi näin loppulausunnollaan arvostuksen edesmenneelle Kairamolle. Kairamo tunnettiin räväkkänä toimijana, jossa myös roiskui kun rapattiin. Tänä päivänäkin Kiinassa erityisesti Kari Kairamo muistetaan vallanpiireissä energisenä ja empaattisen voimakkaana vaikuttajana, joka ei pelännyt katsoa tulevaisuuden muutoksia. Kairamo oli yksi kännyköiden isistä.

Kaikissa edellä mainituissa tapauksissa on kyse erilaisuudesta ja kaikki ovat tuoneet menestystä. Kuinka paljon me olisimme saaneet lisää tätä juovuttavaa tunnetta osaamisestamme, kyvystämme ja taistelutahdostamme myös erilaisuuden nimissä, jos meillä olisi ollut enemmän ennakkoluulottomuutta ympäröivyyttämme kohtaan. Kuinka usein olemme sanomassa, ettei tuo voi menestyä, koska eihän sitä ole missään muuallakaan. Milloin viimeksi sanoimme: Älä ole hölmö, ei tuo ajatus mihinkään kanna.

Lordille Linnanjuhlien pukuprotokolla tuottaa hankaluuksia. On ennustettavaa, että asiasta syntyy kansalaisliikehdintää jäykän pukeutumisohjeen vuoksi, joka muuten on naisille huomattavasti vapaampaa. Aslak Lapista on saanut pitää perinneasunsa aikaisemmin, mutta mihin rajoja vedetään nyt? Kansa on ottanut Lordin omakseen ja Linnanjuhlilla on ollut myös elitismin leimaa eräille piireille.

Tosiasiassa suurimmat kansanjohtajat, menestyneimmät tarinat ja vahvasti historialliseen mieliimme jääneet tekijät ovat olleet aikakautensa enemmän tai vähemmän sallittuja hulluja, kiihkeitä päämäärään menijöitä ja herkkäsieluisia huomisen näkijöitä valtavirtojen ulkopuolelta. Uteliaisuus on erilaisuuden ja ratkaisevasti uuden alku myös menestystarinoissa.

-Ilkka Luoma, 25.5.2006

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 53:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#3776

Lordi rulettaa, muuta Linnan juhlissa 6.12. nähdään jotain ennen näkemätöntä !! Jipiiiiiii.... kerrankin säpinää ja lehtikuvaajat saavat oikeasti töitä.

-Morsta, 18.11.2006

#3777

Ihan hyvää tekstiä vaikka en ihan kaikkea ymmärtänytkään.

-Nokia, 20.11.2006

#3831

Erinomainen kirjoitus – “sanojen aatelia”

-Rummukainen-Peltomies, E-V, 2.12.2006

#3836

Jännitys tihenee, tuleeko kuminaamiot vai ihmiset :-) Juttuna aloitus oli erinomainen, lisää tälläisiä – huoliteltu sanankäyttö, tiivis sisältö ja erinomainen “poljento”!

-Mauno tv. Ruuhinperä, 3.12.2006

#3870

Lordipa piti pintansa ja naamarinsa – ei näkynyt linnassa, mutta vaimo kylläkin, tarkoituksellista, vai oliko Lordi kuitenkin paikalla?

-Lirppanderi, 11.12.2006

#3887

Lordin vaimo Linnassa, mutta missä Loordi – oikuttelua, vai sensaation haentaa?

-Römpötti, 15.12.2006

#5568

Lordi järjesti Suomelle ikimuistoisen Viisuviikon, kiitos heille – ilman Lordia, tai oikeastaan nuoria tekstailijoita emme olisi tapahtumaa saaneet.

-Lörssänder, 20.5.2007

#5570

Vielä edelliseen, Hannalle paikka oli kova, siksi suuren odotuksen ja muutoksen Loordi loi Suomelle ja Viisusävelmille. Onnea Hannalle!

-Lörssänder, 20.5.2007

#5969

Lordi kiitää kuin idän pikajuna maineesta maineeseen ymäri maailman...

-Tipi Koistinen, 20.7.2007

#6775

Suomikin vois erilaisuudella pitää puoliaan, mutta positiivisella tavalla.

-Paavo Mullgren, 10.10.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: