Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / “Outo testi”

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
9 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 14/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Netissä olevat “oudot testit” eivät ole outoja eivätkä testejä. 10 440 lukijaa, joista 962 eli 9% on antanut arvosanan (8).

“Outo testi”

Minulta on muutamaan kertaan kysytty netissä kiertävän “oudon testin” selitystä. Se ei ole outo, eikä se ole edes testi. Näitä samankaltaisia on muitakin, mutta ne toimivat hyvin samalla tavoin.

Ensimmäisenä “testissä” pyydetään tekemään hyvin helppoja laskutoimituksia, mahdollisimman nopeasti ja lopuksi valita numero väliltä 12 ja 5. Monet valitsevat seitsemän ja se on muka jotenkin ihmeellistä.

Tehtävässä on monta seikkaa, joilla seitsemän esiintymistodennäköisyyttä pyritään nostamaan. Ensinnäkin seitsemän on hyvin yleinen vastaus muutenkin, esimerkiksi se oli selvästi suosituin onnennumero aikanaan Päivän kysymyksessä. Jo ilman mitään muuta johdatusta on seitsemän yleisin vastaus. Ennen numeron valintaa pitää tehdä sarja helppoja laskuja ja niihin pitää vastata nopeasti. Tällä pyritään saamaan aikaan kiireen tuntu, että vastausta ei mietitä. Tällöin saadaan todennäköisimmin vastaukseksi juuri se yleisin ja ensimmäisenä mieleen tuleva vaihtoehto. Kolmas asia on tuo numeroväli. Miksi numero pitää valita nimenomaan 12 ja 5 väliltä? Koska ollaan juuri “yhteenlaskumoodissa”, ja tuostahan tulee 17. Siitä taas tulee helposti 7, joka on juuri se haettu vastaus. Ja toisaalta, 12-5 on myös 7. Kaiken lisäksi tuolla kapealla numeroavaruudella on rajattu muita yleisiä numeroita pois, esimerkiksi numero kolme.

Toisessa “testissä” tehdään niinikään laskutoimituksia, täsmälleen samasta syystä: jotta saadaan esiin se ensimmäisenä mieleen tuleva vaihtoehto. Laskujen jälkeen pitää ajatella vihannesta, ja jos ajattelee porkkanaa niin on jotenkin “ihmeellistä”. Porkkana on joka tapauksessa ylivoimaisesti yleisin vaihtoehto. Latva-artisokkaa ei moni veikkaa. Lukijat eivät ilmeisesti tule ajatelleeksi, että eri vihannesten valinta ei suinkaan ole yhtä todennäköistä.

Kolmannessa “testissä” on aivan sama kuvio. Luetellaan numeroita, jotta päästään siihen samaan “sano nopeasti” -moodiin. Sen jälkeen pitää sanoa väri ja työkalu, ja punainen ja vasara ovat oletetut vastaukset. Ne ovat joka tapauksessa yleisimmät vastaukset. Jos testi ennakoisi turkoosin ja saneerausjyrsimen niin se olisi jotain. Sen lisäksi punaisia vasaroita ei juuri ole (eikä tarvitse ollakaan, tuossahan pitää valita väri ja työkalu erikseen), mikä voi antaa mielikuvan että tässä on jotain mystistä. Jokaisen tehtävän jälkeen päivitellään sitä kuinka outoa se on. Siinäkin pyritään saamaan lukija/tekijä mukaan siihen päivittelyyn että onpas outoa, myös siinä tapauksessa että arvaus olisi mennyt pieleen.

Viimeinen “testi” sisältää eniten vääristelyä. Siinä pitää laskea F-kirjaimet tekstistä “Finished files are the result of years of scientific study combined with the experience of years.” “Testin” mukaan tyypillinen tulos on kolme, mikä on kyllä helppo uskoa. F-kirjaimiahan tekstissä on oikeasti 6. Valheellinen ja härski väite tulee seuraavaksi: “Ihmisaivot eivät jostain syystä pysty työstämään sanaa 'of'. Jos joku laskee ensi yrittämältä kuusi F-kirjainta on nero. Kolme on normaali tulos. Vähemmän kuin kolme on tyhmä.”

Ihmisaivot kykenevät aivan normaalisti työstämään sanan “of”. Kirjainten laskeminen on hyvin epätyypillinen tehtävä, koska kirjainten määrä on täysin epäoleellista viestin ymmärtämisen kannalta. Teksti alkaa kahdella F-kirjaimella alkavalla sanalla, mikä saa lukijan kiinnittämään enemmän huomiota sanojen alkuihin, jotka muutenkin ovat informaatiosisällöltään merkittävämpiä. Ihminenhän lukiessaan yleensä katsoo muutaman ensimmäisen kirjaimen ja pari sieltä välistä, mutta ei lue jokaista erikseen. Sanan tulkintaan vaikuttaa toisaalta kirjaimet, toisaalta se, mikä sana siihen tekstin kohtaan sopii. Sen vuoksi kirjoitusvirheetkin jäävät usein huomaamatta, koska emme lue kaikkia kirjaimia, etenkään sanojen lopuista ja etenkään jos sanalle ei ole vaihtoehtoja. Sen lisäksi of-sanaa äännettäessä F ei saa samanlaista painoa kuin sanan alussa. Kaiken lisäksi sana “scientific” on tavutettu väärin, joka korostaa sanassa olevaa F-kirjainta.

Tuo väite älykkyydestä on täyttä roskaa. Jos jostain niin tämä viimeinen “testi” kertoo siitä, kuinka harjaantunut on lukemaan englantia — ja mitä harjaantuneempi, sitä huonomman tuloksen saa. Jos tuo teksti olisi muinaista arameaa, saisimme siitä melko varmasti paremman tuloksen kuin sitä kieltä äidinkielenään puhuvat, koska emme osaisi ennakoida mitä sanoja on seuraavaksi tulossa.

Monet tuntuvat pitävän tuota “outoa testiä” ihmeellisenä vaikka se olisi osunut oikeaan vain kerran tai pari. Eli vaikka se epäonnistuisi useimmiten yrittäessään ennakoida tyypillisintä vastausta, niin se on silti jotenkin mystistä?

-Aapo Puskala, 22.9.2006

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 74 kommenttia
Kommentit
#3476

Roskaahan nuo testit tietysti on, niitä on pyörinyt netissä ja sähköposteissa vuosikausia. Jos ei ole ennen nähnyt niin voihan tietty olla “yllättäviä” hetken aikaa.

-K., 22.9.2006

#3477

oli mielenkiintoinen kirjoitus. mäkin sain yhdeltä kaverilta tällaisen oudon testin, ja tein sen, ja tosissaan meinas tekarit tippua lattialle kun niitä vastauksia sitten syynäili. mä arvelin, että olenko mä tosiaankin näin ennalta-arvattava ihminen? sarjatuotantoa yhtä kaikki. vasara oli kyllä keltainen, mutta muuten meni niinkuin “testin” tekijä arveli.. mä kyllä arvelin, että joku rotta tässä kyllä nyt haisee, kun se noin hyvin osasi arvailla.

-jwc, 22.9.2006

#3478

Tieteellinen tarkkuus ei ehkä ollut tämän testin tarkoitus. Viihdettähän se on. Enpä siis ymmärrä, miksi kukaan siitä närkästyisi. Eiköhän itse kukin pysty tekemään päätelmänsä siitä, mihin nämä testit perustuvat.

-Jaakko, 22.9.2006

#3479

mahtavaa aapo! olen odottanut innolla uusia kirjotuksia! :) olen miettinyt tätä samaa asiaa useammankin kerran, kun minulle on lähettetty näitä. mutta yksi pieni “teoria” minulla on tuosta “ Miksi numero pitää valita nimenomaan 12 ja 5 väliltä? ”. Valitsin 7 koska 12-5=7 ;D.. mutta joo, todella mielenkiintoinen kirjoitus! *tahtoo lisää!* :))

-ovensuljin, 22.9.2006

#3481

Hyvä huomio, ovensuljin, paan tuon mukaan :)

-Aapo, 23.9.2006

#3482

Laitoin ton testin linkin ajatuksiin. Kuka sen otti vakavasti? Rentoutukaa, se on viihdettä! Ei kai niitä kukaan tosissaan. Eräitä “oikeitakin” älykkyystestejä tehneenä ei häiritse lainkaan, että joku tällaisia laatii. Hauskaa kuitenkin että kirjoitit taas!

-Malla, 23.9.2006

#3484

Noi testit on hauskoja siinä mielessä, et ne tuo esiin erinäisiä psykologisia ilmiöitä, kuten esim priming-efektin. Siinä johdatellaan jatuksia tiettyyn moodiin, malliesimerkki tästä on näyttää jollekin montaa eri valkoista esinettä tai kysyä valkoisista asioista a sitten kysyä, mitä lehmät juovat...

-Tää, 23.9.2006

#3487

Kyllä niitä tuntuvat monet ottavan tosissaan, ainakin puolitoissaan, kun multa on sitä useampaan kertaan kysytty että mihin se perustuu. Minusta on ärsyttävää pistää tuommoiseen tommoisia väitteitä, jotka on totaalista sontaa, koska se todellisuus on paitsi totta niin myös älyttömän paljon kiinnostavampaa.

-Aapo, 23.9.2006

#3488

Kyllähän niitä moni tosissaan ottaa, mutta niin ottaa horoskooppejakin. Aina joku johonkin soopaan uskoo. Ja hauskaahan näillä on ihmisiä huijata.

-K., 24.9.2006

#3491

Säikähdin aika paljon, kun en ollutkaan “normaali”, vaan sain automaattisesti 6 f-kirjainta lasketuksi “testissä”. En mielestäni ole mikään surkeakaan englannin-taitaja. Joo, mielenkiintoistahan tuo on. Itsekin pienempänä sitä aina ihmetteli ja lopulta kauhisteli, miten ennalta-arvattavia ihmiset ovatkaan. Se on oikeasti aika pelottavaa. Jos pikku “testit” tekevät tuollaista, ajatella, että joku voisi soveltaa sitä “oikeaan” elämään. Spookia.

-Mii---nä, 24.9.2006

#3493

Jännä juttu sikäli, mutta tuota f-juttua testattiin lukion englannin opettajalla, joka löysi kyllä heti 6 f-kirjainta sieltä. Monet muut laskivat kolme, ja huomasivat erehtyneensä jo ennen vastausta, kun lukuaikaa oli jotain 20 sekuntia. Eli tässä taas (oletettavasti) harjaantunein lukija löysi heti kirjaimet. Totta tässä tekstissä on se, että tuollaiset testit ovat usein todellakin helposti selitettävissä, vaikka vaikuttavatkin ensin kummallisilta.

-Kone, 24.9.2006

#3496

Sain kyllä kaikki 6 f-kirjainta vaikka olen englantia vasta 6 vuotta lukenut.

-Peruskoulua vielä vuosi, 24.9.2006

#3497

joo mulle on kans tullu tuollasia eteen. nä en ainakaa ota niitä vakavasti, viihdettä ne vaa on. sitä paitsi nämä “alykkyystestit” perustuvat todennäköisyyksiin ym. todellakin, kysyttäessä työkalua, useimmilla tulee vasara mieleen, jne. sitten olen nähnyt paljon sellaista, missä käsketään lukemaan ja vastaamaan nopeasti, usein kysykyksessä on suoraan vastaus, ja vielä selitetään jotain täysin epäoleellista asian yhteydessä, jne. ja sellaisen testin on tarkoitus kertoa tarkkaan ylykkyytesi...:)

eli en ota niitä juttuja vakavasti, mut noita on silti mielenkiintoista tehdä. iha hulluja juttuja nuo on, mut silti aika kivoja.

ja jälleen hieno kirjoitus Aapo. :D Piristit iltaani, kiitos siitä.

ja jälleen tosi hyvä kirjoitus, Aapo.

-Timppa, 24.9.2006

#3500

täytyy myöntää, että lankesin aika moneen jippoon :( mutta en valinnut porkkanaa! enkä valinnut punaista vasaraa! mutta äffiä tosiaan oli kolme. hävettää. kyl mä jotain tommosta oon ennenkin nähnyt, mut sutht tuore oli mulle

-sud, 25.9.2006

#3507

Tuo testi on aika tyhmä, viidettä tai ei.

Itse valitsin silloin vuonna nakki ja hevonen kun tuon kuulin, ekaan 9, tokaan paprikan, kolmanteen sahan ja sinisen värin. Enkussa sain kaikki kerralla luettua. Mahdan olla omituinen ihminen, olenkohan peräti psykopaatti?

-ÄOpHE0mcA, 26.9.2006

#3514

sain kyllä 6 f-kirjainta... olen lukenut englantia 6 vuotta... eikai siinä ollut mitään erkoista. kun luki ohjeet, niin oli aika arvattavaa, että ne kaikki ei ole sanojen alussa, joten katsoin lukiessa kaikki kirjaimet läpi

-^_^, 27.9.2006

#3518

se testi oli ihan kökkö. valitsin kasin, laskin äffiä kuusi, valitsin MUSTAN vasaran

- tuiju, 27.9.2006

#3524

Kai mussa on sitten jotain tavallisuudesta poikkeavaa, kun vastaukseni olivat: 12, kaali ja sininen saha. F-kirjaimet laskin myös oikein.

-Anonyymi, 28.9.2006

#3565

Aapo, oletko katkeroitunut?

-Markustus, 4.10.2006

#3568

Katkeroitunut? En, miksi minä sitä olisin? Turhautunut olen kyllä tuollaisesta, osittain sen takia että jotkut jopa uskovat noihin.

-Aapo, 4.10.2006

#3580

Toi testihän on vaan (kenestä on, kenestä ei) hauska eikä sitä kuuluis ottaa tosissaan..

-Anonyymi, 7.10.2006

#3634

olen kai jokseenkin poikkeava kun en useimmista saanut odotettua vastausta, mutta pakko myöntää että ihmettelen miksi se porkkana silti tuli mieleen kun tiedän varsin hyvin että se on juures eikä vihannes...

-chocolatechip, 16.10.2006

#3683

Ihan totta joka sana :)

Kiitos! Piristit minunkin iltaani.

-Jorma, 27.10.2006

#3753

Heij heijx)

-kerron sit kun tiiän..., 14.11.2006

#3818

Toi oli kyl melko totta...

-Haxer, 29.11.2006

#3826

xD aik hyvä!!

-kuka lie??:), 30.11.2006

#3933

Hehe, olen asunut Amerikassa 8 vuotta ja laskin 3 F-kirjainta :D Että ei sillä englannin taidolla varmaankaan ole suurta merkitystä tuloksen kannalla. Etenkin kun ne kuulostavat enemmän V-kirjaimilta oikein lausuttuina.

-mummelimurmeli, 19.12.2006

#3934

Mielestäni se vaikuttaa tulokseen kun tietää että mitä niillä haetaan. Että jos teki nämä testit ensimmäistä kertaa nyt, niin todennäköisemmin ei valinnut sitä yleisintä vastausta, koska tiesi tekstiä lukiessa että mitä niillä yritettiin todistaa.

-mummelimurmeli, 19.12.2006

#3970

ne on tosi jänniä kokeilin itse ja kavereille ja se on ihan totta!!!

-jonna 22.12.06, 22.12.2006

#4244

must näit on tosi hauska tehä. Todeta miten samanlaisii ihmiset joissain asiois onkaa. :D

-maria, 25.1.2007

#4389

Tein testin. Valitsin numeron 10 – väärin

Vihannes: porkkana – oikein

Työkalu ja väri: Sininen vasara – ½ oikein

-Tuntematon, 3.2.2007

#5318

laskin ekalla kerralla 5 noita f-kirjaimia.ja testissä:

valitsin 7-oikein

porkkana-oikein

työkalu ja väri-musta ruuvimeisseli väärin ja pahasti

-blaa, 22.4.2007

#5437

Tein sen testin.

1 testi. Vastasin 13. TE VASTASITTE 7 ?? :OOO outoa porukkaa..

2. testi. Vastasin Porkkana :DD Ja oikein oli

3. testi. Vastasin Punainen Vasara :) Oikein

-Nimetön7457, 4.5.2007

#5531

“1 testi. Vastasin 13. TE VASTASITTE 7 ?? :OOO outoa porukkaa..”

Ootko tyhmä vai etkö osaa lukea? 12 ja 5 välillä ei mun tietääksee oo 13?

-Äsköne on pelle, 15.5.2007

#5536

1. vastasin 6 = väärin, mutta melko lähellä oikeaa... :>

2. Porkkana = oikein!

3. sininen ja ruuvimeisseli = todellakinn väärin -.-'

-Nimetön, 16.5.2007

#5685

1. meni perseellee ku aattelin vahingos 12-15 välilt.

2. mietin äkkii jotai muut ku porkkanaa :)

3. vihree ruuvimeisseli

--PIRAIJA, 2.6.2007

#5760

kuinka niin nuo vastauksenne on “oikein” tai “väärin”?

-Tuntematon, 9.6.2007

#5769

“Tuntematon” ei tainnut lukea itse kirjoitusta???

-cheese, 11.6.2007

#5771

Onko oikea ja väärä sama asia kuin tyypillinen ja ei-tyypillinen? Sillä jos numero seitsemän on tyypillisin vastaus tuossa kohdassa yksi, ja tarkoitus on vastata ei-tyypillinen vastaus, niin vastaus “7” on silloin väärin. :P

-Edelleen Tuntematon, 11.6.2007

#6077

Aapo, ei tarvitse yhden testin takia vetää hernettä nenään.

-Sitruuna, 31.7.2007

#6897

1.6

2. Porkkana

3. Sininen ja vasara

Sehän nyt on ihan ilmiselvää, mikä tulee ensimmäisenä mieleen, kun pitää ajatella vihannesta. Perusväreihin nyt kuuluu siniset, punaiset sun muut vihreät. Olisi tosiaankin outoa, jos testi tietäisi minun ajatelleen vihannesportulakkaa, haileanpurrpuranvihreää ja sveitsiläistä linkkuveistä apupyörillä.

Ei siinä testissä mitään outoa ole. Ärsyttävää aina törmätä siihen. Sitten se hehkutus “Eikö olekin outoa, että valitsit JUURI porkkanan, tuon ihmeellisen ja tuntemattoman vihanneksen, jota viljellään ainoastaan Chilen takaisella vuoristolla ja joka sai suomenkielisen nimen vain tämän testin takia!!??”

-Tuntematon sotilas, 24.10.2007

#7010

Vastasin näin itse:

1. 6

2. Porkkana

3. Punainen ja lapio

Juuri näin. Ajattelisin testiä oudoksi esim. vastauksella hailakanoranssihtavankeltainen, mutta porkkana ja punainen, saako luvan nauraa.

-Dentwis, 1.11.2007

#7041

Minä ainakin valitsin:

1. 7

2. peruna

3. vihreä ja sirkkeli

-Akseli111, 5.11.2007

#7479

Vastasin näin:

1. 7

2. porkkana

3. keltainen ja vasara

-lago, 3.1.2008

#7742

Mä vastasin:

1. 6 :D :D :D aika yleinen näköjään

2. Porkkana :o Lähes kaikki sano :D

3. Sininen ja Vasara o.O Jooh..

-lool :D, 8.2.2008

#7745

Ite vastasin:

1. 7 no joo meni ainakin lähelle

2. peruna

3. vihreä ruuvimeisseli

et eipä mulle ollu niin ihmeellinen testi

-hemulktwist, 9.2.2008

#7763

1. 11

2. Tomaatti

3. Sininen ja saha

-Tuntematon, 12.2.2008

#8220

Mä tein ton testin niin kaikki osui kohdalle, paitsi noi of:it löysin kaikki :U

-nxoni, 30.3.2008

#8225

Itsekin tajusin miten tuo testi toimii kun se arvasi Porkkanan :D.

-GYLLÄ, 31.3.2008

#8397

Sain itse pitkästä aikaa jälleen kyseisen kiertotestin sähköpostina. Minua alkoi ketuttaa aavistuksen liikaa blondimaisen ystävättäreni hehkutus testin “mystisestä ajatuksenlukutaidosta” että piti googlettaa punaista vasaraa.

Löytyipä siis jonkinlainen selityskin, ja hieman ilmeisesti samalla fiiliksellä liikkuneita. Olen kiitollinen etten ole ainoa joka ei usko testin “maagisiin kykyihin”.

-Ville, 16.4.2008

#8490

LISÄYS AKSELILLE! Peruna ei ole vihannes.

Itse vastasin

1. Vahingossa ensin 3, mutta uudestaan 10.

2.porkkana

3.punainen vasara

kaikki f löysin ekalla kerralla

Musta nuo testit on tehty hauskasti eikä niitä pitäisi mollata... ;(

-Karhunen, 2.5.2008

#8526

Karhunen hei,

Porkkanakaan EI OLE vihannes. ;P Ja silti se tulee heti mieleen...

Itse valitsin 5, kurkku, punainen vasara...

-sokeri, 11.5.2008

#8575

No huvitusmielessähän nuo testit on tehtykin... ja onhan se silti jännä. :)

-pöö, 19.5.2008

#8611

Miks pitää olla noin huumorintajuton?! Noi testithän on vaa hauskoja vaikka ei nii totta oliskaa :)

--LOL, 23.5.2008

#8760

Mun numero oli 11, Vihannes oli avokado (tajusin hetkeä myöhemmin, “että ei helkkari se onkin hedelmä!”, Työkalu ja väri oli keltainen saha ja kuusi f-kirjainta löysin, mutta en lukenut tekstiä van etsin oikean muodon (joka on helppo erottaa, koska f-kirjain ulottaa pisimmälle alas.)

-Purtu, 13.6.2008

#8856

onko avokado hedelmä? Aina sitä oppii jotain uutta ja ihmeellistä :D

LOL: Onhan ne testit hauskoja, mutta ihteeni ainakin kiinnostaa myös tietää miten ne toimii.

-höhpöh, 25.6.2008

#9329

Itsellä osui kaikki oikeaan,

7, porkkana, punainen vasara, 3 of:ia

-nikosd, 31.7.2008

#9818

of-juttu perustuu siihen, että sen äf lausutaan englannissa veenä, eikä sitä sitten huomaa, kun lukee tekstiä mielessään

-Tuntematon, 13.9.2008

#10322

Ite kuulemma kuulun siihen kahteen kieroutuneeseen prosenttiin O.o “munakoiso, oranssi, saha” O.o

-creepy, 28.11.2008

#10358

mä kyl vastasin siihen f kirjain tehtävään ekal kerral oikein.

-moi, 1.12.2008

#10397

itte valitsin 6, porkkana ja punainen vasara:D

-kakkak, 7.12.2008

#10766

8, tomaatti, sininen saha, 6 ähvää

-Meiden, 19.1.2009

#10937

11, kurkku, punaiset papukaijat ja 3 F-kirjainta =) kirjoituksessa on kyllä pointtia tai ainakin se on kirjoitettu niin hyvin että siihen on pakko yrittää uskoa.

-papukaija, 4.2.2009

#10962

onko papukaija työkalu?

-täh?, 7.2.2009

#11687

hahaa teitä. ekas vastasin 6, iha siks koska 6 on seuraava numero numerost 5. sitte tokas testis vastasin porkkana ku ei muuta nyt nopeesti tullu mielee. sit : 5, siis 5!!! 5 f kirjainta, voi että oon 12 ja teitä viisaampi kuulemma.

-kssasda, 23.4.2009

#11998

10, Porkkana, oranssi, vasara ja 6 ähvää

-poro, 28.6.2009

#12804

ainostaan vasara meni testin mukaan. kurkut rulaa porkkanat mennen tullen:p

-kuooo, 26.10.2009

#13049

papukaijaPIHDIT.on työkalu.mulla meni 7,tomaatti punanen vasara ja 6 f

-piukku, 30.12.2009

#13169

7, kurkku ja punainen vasara. ja kuusii äffää. silti outoa!

-Tupupu, 13.1.2010

#13317

Ekana ajattelin seiskaa, vihannes oli porkkana ja työkalu keltanen rälläkkä.

-Jippu, 10.2.2010

#13378

6, kurkku, liila saha ja 5. Ei mitään testin mukaan!

-Tuntematon, 2.3.2010

#13389

Mul tuli kaikki samat mitkä testin mukaan ''pitikin'' tulla ;S

-Läuzääää, 5.3.2010

#13827

9 selleri vihree meisseli 6

-ismo, 24.10.2010

#14080

Fail noita f kirjaimiahan on 7 :D

-lol, 11.10.2011

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.