Lisää kirjoituksia aiheesta Raha tai muista aiheista.
Tiivistelmä: Työttömyystuki tukee työttömyyttä. Se vähentää työpaikkojen määrää ja intoa hakea työtä. Työstä kieltäytyminenkin on ihan realistinen vaihtoehto, puhumuttakaan raskaan tuloverotuksen aiheuttista ongelmista. 4 163 lukijaa, joista 516 eli 12% on antanut arvosanan (7+).
Työttömyystuki tukee työttömyyttä
Työttömyystuki on raha, joka maksetaan ihmiselle sillä perusteella että hän on työtön. Opintotukea maksetaan siitä, että opiskelee, koska valtiovallan taholta halutaan tukea opiskelua. Opiskelijat saavat valtiolta pienen kuukausittaisen summan, jotta heidän ei tarvitsisi käydä töissä (yeah, right). Jos opintotuki tukee opiskelua, kuinka voidaan väittää ettei työttömyystuki tukisi työttömyyttä? Työttömyyttä ei ollut olemassakaan mainittavana yhteiskunnallisena ilmiönä ennenkuin sitä ruvettiin tukemaan.
Tämä ei ole sanakikkailua, vaan työttömyystuki on itse asiassa harvinaisen oikeaan osunut nimi. Työttömyystuki tukee työttömyyttä monella tapaa.
- Se antaa tosiasiallisesti mahdollisuuden kieltäytyä töistä, jota jotkut hyödyntävät – esimerkiksi “paskatyöt” eivät kelpaa “prekariaatille”.
- Se vähentää intoa hakea työtä, koska taloudellinen kynnys työttömyyden ja työssäolon välillä on pienempi – näin se vähentää työn palkitsevuutta myös työhaluisilla työttömillä.
- Merkittävin seuraus on että se vähentää vapaiden työpaikkojen määrää, josta kaikki työttömät kärsivät. Kaikki työttömyystuet on otettu, väkivallan uhalla, töissä olevilta ja yrityksiltä. Kaikki tämä raha on poissa palveluiden ja tavaroiden ostamisesta, joka sinällään tarkoittaisi työpaikkoja. Jos työttömäksi joutuu eikä pian saa uutta työtä, helposti leimautuu työkelvottomaksi ja on entistä vaikeampaa saada työtä. Tämä on kamala kohtalo ihmiselle, jolla on työhalua ja -kykyä.
Veroilla ohjaillaan ihmisten toimintaa. Ei-suotavia asioita verotetaan, jotta ne vähenisivät. Esimerkiksi ajoneuvovero, autovero ja polttoainevero ovat ainakin osittain siitä syystä, että tieliikenne saastuttaa ja vie rahaa ulkomaille. Jäteveron vähentänee jätteentuotantoa ja tupakkaveron tarkoituksena lienee tupakoinnin vähentäminen.
Eurooppalaisessa mittakaavassa mainitut verot eivät ole Suomessa poikkeuksellisen suuria, vaikka ne suuria ovatkin. Erityisen rajusti Suomessa verotetaan tuloja, eli työn tekemistä. Sitä verotetaan ikään kuin se olisi pahin rikos valtiota vastaan. Huonotuloisilla verotus ei vielä ole kovaa, mutta jo keskituloisilla on hyvin raskas tuloverotaakka, hyvätuloisista puhumattakaan.
Suomessa siis tuetaan työttömyyttä ja rangaistaan työn tekemisestä. Kun tilanne on tämä, ei ole pelkoakaan siitä että työttömyys vähenisi. Asia on tietysti todellisuudessa monimutkaisempi, mutta kiistämätön seikka on, että tuottavia työpaikkoja syntyy vain siten, että tavaroille ja palveluille on kysyntää ja ostaja. Jos tämä ei toteudu, on aivan sama mitä työllisyyskursseja työministeriö keksii. Valtion ja kuntien työllisyyskurssit ja tukitoimet ovat pohjimmiltaan turhia ja tehottomia. Kaikki kurssien rahat on ensin väkivalloin otettu niiltä, joilla työpaikkoja on mahdollisuus tarjota — yrityksiltä ja kuluttajilta. Jos joku kurssilla pätevöityisikin niin että hänet halutaan töihin, irtisanottaisiin joku muu, koska kurssi ei varmasti paranna talouden tilaa kokonaisuutena. Ja se taas on ainoa tie parempaan työllisyyteen.
Jos työ olisi työttömien ensisijainen tarve, niin miten kävisi jos valtio tai yksityinen yritys palkkaisi heidät töihin työttömyystuen suuruisella palkalla? Olisiko suuri osanotto? Tällöin työttömät saisivat työtä ja työkokemusta, valtio tai yritys työvoimaa, eikä kukaan joutuisi maksamaan yhtään enempää kuin nytkään.
On käsittämätöntä, että Suomessa on samaan aikaan työvoimapula ja työttömyyttä. Kuinka tällaista voi edes syntyä muuten kuin valtion työvoimapoliittisten toimien seurauksena? Muussa tapauksessa työttömät hakeutuisivat ja kouluttautuisivat aloille, joilla työpaikkoja on.
Tämän kirjoituksen takia minua tullaan syyttämään ainakin työttömien vihaajaksi, kuten maataloustukikirjoituksen yhteydessä minua syytettiin maanviljelijöiden vihaajaksi. En minä suinkaan työttömiä vihaa. Minusta olisi sekä heille itselleen että koko yhteiskunnalle paras, että he löytäisivät töitä. Silti mikään työnsaantia ja työpaikkojen syntymistä tosiallisesti edistävä toimi ei kelpaa. Verotuksen ja tukien yhdistelmä on sellainen, että työttömyys on yhtälön väistämätön ja pysyvä seuraus.
Tietysti työttömyystukea maksetaan sosiaalisin perustein, mutta eikö olisi paitsi sosiaalisesti niin myös muutoin parempaa, että työttömät saisivat työpaikan? Ennenkuin syytätte minua työttömien vihaajaksi niin syyttäkää itseänne työttömyyden ystäväksi. Vai osaako joku muu esittää toimivia keinoja työttömyyden vähentämiseksi?
-Aapo Puskala, 28.9.2006
4 | |
5 | |
6 | |
7 | |
8 | |
9 | |
10 |
Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.
Lisää kirjoituksia aiheesta Raha tai muista aiheista.
Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: