Lisää kirjoituksia aiheesta Historia tai muista aiheista.
Tiivistelmä: Itä-Euroopan jääminen Neuvostoliiton puskuriksi kommunistihallinnon pakkovallan alle on surullinen vääryys, joka vaikeutti sodasta toipumista ja yleisesti ottaen taannutti maita länsikuppaneihin verrattuna kymmeniä vuosia. 4 133 lukijaa, joista 510 eli 12% on antanut arvosanan (7+).
Historian suuri vääryys
Yksi merkittävimmistä historian vääryyksistä – joka olisi voitu estää – on Itä-Euroopan lankeaminen Neuvostoliiton puskuriksi toisen maailmansodan jälkeen.
Kun liittoutuneet olivat voittamassa sotaa, pidettiin Mustan meren rannalla Jaltalla kokous, johon osallistuivat voittajamaiden edustajat: Roosevelt, Churchill ja Stalin. Jaltalla sovittiin, että pääosin rajat palautetaan toista maailmansotaa edeltäneeseen tilaan. Stalin sai liitettyä Baltian maat Neuvostoliittoon, istutettua Itä-Euroopan maihin neuvostomyönteisen kommunistihallituksen sekä itselleen alueita Suomelta ja Puolalta. Puolaa itse asiassa siirrettiin länteen: se sai suurehkoja alueita itäisestä Saksasta ja Neuvostoliitto itäisestä Puolasta. Roosevelt suostui Stalinin vaatimuksiin saada Itä-Eurooppa hallintaansa, vaikka vaatikin sinne vapaita vaaleja — Roosevelt ilmeisesti uskoi voivansa vaikuttaa tilanteeseen YK:n kautta, johon Stalin lupautui mukaan saatuaan Itä-Euroopan. Tästä Rooseveltia kritisoitiin. Koko Itä-Eurooppa taantui ja joutui totalitäärisen ulkopuolisen maan vallan alle. Roosevelt ei ollut kokouksessa muutenkaan ihan iskussa, hän kuoli vain 2 kuukautta sen jälkeen.
Kokouksen aikaan puna-armeijalla oli jo Itä-Eurooppa pääosin hallussaan ja neuvostojoukot olivat alle 100 kilometrin päässä Berliinistä. Puna-armeija oli kooltaan kolminkertainen länsijoukkoihin verrattuna. Toisaalta Yhdysvalloilla oli ajan ylivoimaisesti paras sotateknologia ydinaseet, joita Neuvostoliitolla ei ollut kykyä vastustaa. Englannin talous oli sodan vuoksi romahtanut, joten Churchill ei paljon voinut vaatia, vaikka Puola nimenomaan oli se syy, joka Englannin veti mukaan sotaan alunperinkin.
Kokouksen ja koko sodan suurin häviäjä oli Itä-Eurooppa. Esimerkiksi juuri Puola, joka ensin joutui kahden aggressiivisen diktatuurin jakamaksi – Natsi-Saksa lännestä ja Neuvostoliitto idästä moukaroivat ja jakoivat sen. Valloittamistaan maista Natsi-Saksa riisti minkä irti sai ja vei “ali-ihmisiä” pakkotöihin, ghettoihin tai keskitysleireille — eikä Neuvostoliitto ollut paljon parempi. Kun 5 vuoden natsiterrori oli päättynyt, olivat Itä-Euroopan maat täynnä puna-armeijan “vapauttajia” ja päätyivät kommunistihallinnon alle 40 vuodeksi. Vapaista vaaleista tai kansalaisoikeuksista ei ollut puhettakaan. Kommunistit perustivat omia leirejään entisiin keskitysleireihin, ja näihin suljettiin valtion vihollisia ja muita poliittisesti epäilyttäviä henkilöitä. Poliisivaltiona Itä-Saksa oli vertaansa vailla: joka kymmenes kansalainen joko työskenteli Stasilla tai toimitti sille tietoja. Joissain maissa ihmiset vastustivat kommunistihallintoa, esimerkiksi 1956 Unkarin kansannousu tai 1968 Prahan kevät. Kaikki kansannousut kukistettiin Neuvostoliiton aseiden voimin.
Toisen maailmansodan ylivoimaisesti suurin voittaja on Yhdysvallat. Sen mantereella ei Pearl Harboria lukuunottamatta oltu sodittu. Euroopan tuotantokapasiteetti oli kutakuinkin tuhottu, kun taas yhdysvaltalaiset tehtaat pyörivät täydellä teholla. Stalin ja Neuvostoliitto olivat toinen voittaja. Maksettu hinta oli tosin hirmuinen: 26 miljoonaa kuollutta (USA 0,4 milj, Saksa 7,5 milj.). Palkinnoksi Stalin sai Baltian maat Neuvostoliittoon sekä koko Itä-Euroopan hallintaansa.
Suurimmat hävijät ja vääryyden kärsineet olivat Itä-Euroopan maat. Heidän osaltaan sodan voittoa voi pitää Pyrrhoksen voittona, jonka kustannukset ovat suurremat kuin hyödyt: “Vielä yksi tällainen voitto niin olen hukassa”.
-Aapo Puskala, 2.10.2006
4 | |
5 | |
6 | |
7 | |
8 | |
9 | |
10 |
Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.
Lisää kirjoituksia aiheesta Historia tai muista aiheista.
Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: