Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Etuoikuttelua

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: junkkari: riehakas nuorukainen; (historiassa:) upseerikokelas t. lippua kantava aliupseeri (eräissä maissa)
4 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 12/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: EY-tuomioistuin oli oikeassa määrätessään, että työkokemus on hyväksyttävä peruste palkalle. Brittiläinen terveystarkastaja oli vaatinut, että hänen lastenhoitovapaansa eivät saa alentaa hänen palkkaansa suhteessa muihin työntekijöihin. 5 042 lukijaa, joista 641 eli 13% on antanut arvosanan ().

Etuoikuttelua

EY-tuomioistuimessa käsiteltiin kiinnostavaa, joskin aika itsestäänselvää tapausta. Oikeusjutussa oli kyse siitä, että englantilainen naispuolinen terveystarkastaja Cadman sai vähemmän palkkaa kuin miespuoliset kollegansa. Cadman oli saanut lapsia ja hänen työuransa oli hoitovapaiden takia lyhyempi, jonka vuoksi hän sai huonompaa palkkaa. Cadman koki tämän syrjinnäksi ja vei asian oikeuteen. Oikeus päätti, että syrjintää ei ole, sillä palkkaeron syynä on työkokemuksen pituus eikä sukupuoli.

Helsingin Sanomat uutisoi ratkaisusta “Naisille voi maksaa samasta työstä vähemmän”. Turun Sanomat puolestaan kirjoitti samasta päätöksestä “palkkakuilu on jo olemassa, mutta päätös tekee naisten välillisestä syrjinnästä hyväksyttävää” Onko joillekin ihmisille mahdotonta nähdä asioita muuten kuin tulipunaisen feministisen kiihkon “tasa-arvo”vimmassa? Samoissa töissä sukupuolten välillä ei ole palkkakuilua, vaan kokeintaan parin prosentin kynnys eikä oikeusjutussa ollut kyse sukupuolesta, vaan työkokemuksen pituudesta. Hämmästyttävää kyllä, YLEn otsikointi on lähinnä totuutta: “EY-tuomioistuin: Äitiysloma saa vaikuttaa palkkaan”.

Palkkaeron syynä oli työkokemuksen tuoma pätevyys, ei sukupuoli. Se, että työvuosia oli naisella vähemmän ei tarkoita, että naista syrjitään. Jos joku pitää tätä epäoikeudenmukaisena niin siinä tapauksessa kokemuksen mukaan ei saisi maksaa muutenkaan yhtään enempää. Vastavalmistunut saisi siis saman palkan kuin parikymmenvuotisen kokemuksen läpikäynyt konkari.

Työvuosiin katkon aiheuttanut tekijä on yhdentekevä. Se voi olla lastenhoito tai toinen työpaikka tai sapattivuosi. Työnantajan näkökulmasta on luonnollista, että maksetaan eniten sille, joka tuottaa eniten. Ja jos kokemusta on vuosia enemmän, on todennäköistä että osaa hommansa paremmin (näin siis kahden muuten identtisen työntekijän välillä). Olisiko siis oikein, että naiset saisivat “työkokemusta” silloinkin kun he ovat kotona hoitamassa lastaan? Jos mies menee vuodeksi Lappiin vaeltamaan, annetaanko hänellekin vuoden työkokemusbonus?

Perheen perustaminen ja raskaus on valinta. Se tarkoittaa sitä, että itse jää tai lapsen isä jää hoitamaan lasta ja näin menettää työkokemusta jota hän muuten saisi. Missä ihmeen kohdassa se vääryys tapahtuu? On tietysti totta, että naiset ovat useammin kotona hoitamassa lapsia kuin miehet. Mutta kuinka moni on pakotettu siihen, ilman että se on oma vapaa valinta? Ja mikä siihen pakottaa? Jos kokee tarpeelliseksi jatka uraa, tästä on syytä sopia lapsen isän kanssa etukäteen. Ja onko uraansa panostava nainen tehnyt turhaan työtä koska hänen ahkerointiaan ei mitenkään palkittaisi?

Oikeusjutussa ei ollut kyse tasa-arvosta. Kyse oli etuoikeuksien vaatimisesta, joita kaikeksi onneksi ei myönnetty.

-Aapo Puskala, 10.10.2006

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 24:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#3960

Hienoa lukea että kerrankin on etuoikeuksien ja tasa-arvon välille tehty siihen kuuluva ero. Ja luonnollisesti se on aiheuttanut kiukkua. Yleensä tasa-arvon nimissä haetaan etuoikeuksia, kuten tässäkin alkuperäisessä oikeustapauksessa.

Sari: nyt ei ollutkaan kyse alojen välisestä erostaa vaan samassa tehtävässä olevasta erosta.

Jori c: Ekonomi ei ole ammatti vaan tutkintoon perustuva nimike, joten siitäkään ei ollut kyse.

-Mka, 21.12.2006

#4865

Kaiketi tasa-arvo on hyvin toteutettu nykyään Suomessa, jos jotain pitäisi muuttaa niin alkaa ajamaan miesten oikeuksia ja vain siksi kun telaketjufeministit ottavat niin silmittömästi kantaa ilman faktoja ja tietoa.

-tasa-arvo-ok, 7.3.2007

#5130

Näitäkään ongelmia tuskin olisi, jos vain miehet kävisivät töissä ja naiset olisivat kotona hoitamassa lapsia ja huushollia – miehen ruumiinrakenne sopii naista paremmin työntekoon, naisen ruumis lapsista huolehtimiseen ja niiden tekemiseen (en saata uskoa sanovani näin kun en edes usko evoluutioon, mutta niin se kai on...).

En usko että työkokemukseen vaikuttavat pidemmällä ajalla muutaman vuoden poissaolot. Kunhan työt sujuvat riittävän hyvin, palkan pitäisi olla sama, jollei joku työntekijä (mies tai nainen) selvästi ole tuotteliaampi toisia (hänen palkkaansa voisi nostaa).

'Järjetöntä touhua': outoa – minun äitini on ollut myös ~20 vuotta töissä sairaanhoitajana ja sai juuri palkankorotuksen :0

-tyttö, 5.4.2007

#6410

Itseasiassa tuloerolla ei ole mitään todellista merkitystä. Näin siis kun ajatellaan että lapsi syntyy parisuhteeseen, kuten yleensä asia onkin. Parisuhteessa tulot ja menot jakaantuvat kuitenkin tasan perheen sisällä. Tämä sama tuloero on olemassa myös “naapurin Maijalla” ja hänen miehellään. Joten suhteessa muihin perheisiin tuloeroa ei ole.

Ehkä tuloero on ihan hyväkin asia koska se kannustaa naisia panostamaan suhteeseen. Se tuntuu nykyään olevan monelle niin vaikeaa. Vaaditaan lisää ja lisää vaikka tasa-arvo on suomessa toteutunut jo aikaa sitten. Etuoikeuksista tässä on kyse ja sillä siisti.

-Kaihalkid, 7.9.2007

#7052

Ihan totta tämä kirjoitus.

-Tasa-arvonaattori, 6.11.2007

#7448

Loistava kirjoitus. Henkilökohtaisesti en pysty ymmärtämään idiootteja jotka väittävät että naista syrjittiin Puskalan kuvailemassa tapauksessa.

-Lonely Rider, 26.12.2007

#9388

“Koska ei voida valita, kumpi lapset tekee, mies vai nainen, on naisille annettava hieman etuuksia, eli sama palkka vähemmällä kokemuksella.”

Eli olet vaatimassa etuuksia sukupuolen mukaan...

-työkokemus ratkaisee, 11.8.2008

#9389

“Jos raskaus on valinta, voisivat kaikki naiset valita lapsettomuuden, ja olisikohan se ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta järkevää.”

Kuinka moni hankkii lapsen “ihmiskunnan tulevaisuuden” takia? Älä naurata. Ja vaikka hankkisikin, ihan vapaasti. Vasta jos yhteiskunta pakottaa naisen toimimaan sillä tavalla, pitäisi siitä hyvittää. Miksi pitää hyvittää valinnoista joista ihminen vapaaehtoisesti tekee?

“Koska ei voida valita, kumpi lapset tekee, mies vai nainen, on naisille annettava hieman etuuksia”

Ja jos naiselle on annettava etuuksia koska hänen on “pakko” synnyttää, miksi ei miehelle anneta etuuksia siitä että hän ei voi edes halutessaan synnyttää? Kuinka arvokas kokemus äitinä olo on? Mittaamattoman arvokas? Pitäisikö miehille korvata tämän kokemuksen puuttumisesta mittaamattomasti rahaa?

-Aapo, 11.8.2008

#10079

Go Aapo go! Kirjoitus rautaista asiaa. On se vaan kumma kun monet naiset vääntävät täysin tyhjästä tätä syrjintää.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

“MONET miehet eivät näe metsää puilta, on helppoa olla kun ei itse ole ollut sukupuolensa takia sorretussa asemassa ikinä. Mietipä sitä.”

Huhhuh. Rautaista perustelua. Eivätkö miehet voisi käyttää tätä perustelua yhtä hyvin? Tähän tyyliin: Koska olet nainen, et nää, että sinulla on oikeasti kaikki hyvin ja olet etuoikeutetussa asemassa miehiin nähden. Tähän sinulla ei tietenkään voi olla mitään vastaanväittämistä, sillä olet nainen, etkä sen takia yksinkertaisesti kykene ymmärtämään näitä asioita.

-Pyhä Olavi, 17.10.2008

#13424

Tästä oli tämän päivän Iltasanomissa juttu, jonka pääpointtina oli:

“Parisuhteessa olevan perheellisen kannattaisikin elää ja ajatella kuin yksinhuoltaja: henkilökohtaista turvaansa ja osaamistaan vaalien. Esimerkiksi pitkät poissaolot palkkatyöstä vaikuttavat työnsaantiin, ansiotasoon ja lopulta myös eläkkeisiin naisilla, joita on yksinhuoltajista suurin osa.”

Otsikko oli ehkä vähän kärjistetty, mutta artikkeli muuten ihan asiaa. Eli artikkelin mukaan perheellisenä naisenakin kannattaa huolehtia myös oman palkkansa tasosta ja ajatella myös huomista päivää. Elämänmuutoksista esim. avioero ei ole ainoa mahdollinen huomisen huoli vaan esimerkiksi erilaiset sairaudet, joko omat tai perheenpään. Tässä ei ole kyse pelkästä uran vaalimisesta, vaan siitä, että on sen verran toimeentuloa, että pärjää elämän eri tilanteissa.

-Da Dam, 23.3.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: